Měsíček lékařský
Měsíček zná asi každý. Nejsem bylinkář, ale za to hledám květiny, které jsou jedlé a ozdobí mi především talíř. Okvětní lístky měsíčku s oblibou dáváme jako “žlutou” nebo “oranžovou” posypku na zeleninovou přílohu nebo ji míchám do hotové rýže. Zvláště v té bílé vynikne barevný kontrast.
Brutnák lékařský
Brutnák má krásné modré květy. Hodí se do salátů nebo zase jen tak na ozdobu. Je protizánětlivý a používali jej už naši předkové ve středověku. Je to také výborná rostlina pro včely.
Violka trojbarevná
Violku okusujeme, jen co vykouknou první květy. Pěstuji ji poprvé a v tom letošním jaře začala kvést až po fialkách, neboli violkách vonných, které se běžně vyskytují v přírodě.
Dýně, cukety
Samčí květy dýně a cuket se dají nadívat. Tyto první květy rostlině nechávám, značí mi, že už brzy přijde čas prvních plodů a samozřejmě, v mém případě, ručního opylování :-)
Sléz maurský
Tento sléz jsem koupila z eshopu se semínky a nelituji. Je to nádhera. Rostliny byly přes léto květy přímo obsypány. A na talíři? Jeden nádherný velký květ nechá vyniknout jakémukoliv talíři!
Jaké květiny baštíte vy? Pochlubte se do komentáře!
Vaše Janka
Komentáře
Já bych doplnila třeba lichořeřišnici, má skvělou pikantní chuť. Konzumujeme jak listy tak i květy, v talíři jsou nádhernou ozdobou.