Máme moc rády koprovou omáčku. Kdysi jsme byly překvapené, že koprovka jen ze zeleniny a trochy rostlinné smetany je mnohem lepší, než ta, co jsme znaly z dětství. Další varianta zdravé koprovky, tentokrát ze zelí, vás jistě také příjemně překvapí.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek raného zelí
  • 1 větší cibule
  • 1 střední petržel
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • 1 balení tofu (s mořskou řasou, chilli nebo uzené)
  • kopr
  • 6 PL lžic rostlinné smetany

Postup

  1. Nakrájíme cibuli, zelí a petržel na větší kusy a dáme na zahřátý olej do hrnce spolu se solí a chvíli restujeme.
  2. Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit. Mezitím si nakrájíme kopr na jemno.
  3. Uvařenou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou omáčku, vodu nebo vývar přidáme podle potřeby, aby nebyla moc hustá.
  4. Do rozmixované omáčky přidáme nakrájený kopr a minutu povaříme.
  5. Odstavíme z ohně, přidáme smetanu, dochutíme umeoctem, můžeme přidat i pár kapek jablečného octa.
  6. Do hotové omáčky dejte prohřát tofu nakrájené na plátky. Na fotce je tofu s chilli. Podáváme s knedlíkem, na obrázku je polentový knedlík.

Praktické

Zeleninu není potřeba krájet na pravidelné tvary, stejně ji budete mixovat.

Rostlinou smetanu nedávejte do vařící se omáčky, mohla by se srazit.

Nezapomeňte přidat na talíř i trochu syrové zeleniny a kvašené.

Obměna

Místo tofu lze použít tempeh nebo seitan.

Děti od jednoho roku

Zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli. Nedáváme rostlinnou smetanu. Tofu použijeme bílé, které předem lehce povaříme nebo napaříme. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a smetanou.

Děti od roka a půl a starší

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Tofu použijeme s mořskou řasou nebo uzené či marinované.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Taky musim tento recept pochvalit. Zeli jsem vzala jake ted je, umeocet nemam takze musel stacit jablecny a surovy cukr a zjemnila jsem soj Zajicem a porad dobre velmi. i synek konzerva to snedl se zjevnou chuti.

  2. Opravdu skvělá – dosud jsem běžně zahušťovala kořenovou zeleninou, cibulí, dýní, dříve i bramborem, ale mixovat zelí mne nenapadlo a je to opravdu velmi velmi chutné! 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVidím svou cestu aneb Není to jen o hubnutí (příběh Stanislava)
Další článekOkurkový salát s koprem a smetanou