Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Adzuki na paprice

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 2 let

Fazole adzuki jsou v zimě nejvhodnější luštěninou, jelikož posilují ledviny. Protože je vařím minimálně 2x týdně, přináším další recept, který nám moc chutnal.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule na tenké proužky
  • 1 větší mrkev nakrájená na proužky (sirčičky)
  • hrnek syrového zelí nakrájeného na jemno
  • 2 - 3 hrnky uvařených fazolí adzuki (nebo jiných)
  • asi 3/4 hrnku vody z fazolí nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl
  • umeocet
  • trocha rostlinné smetany na zjemnění - není nutná

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na tenké proužky nakrájenou cibuli, mrkev na sirčičky a zelí na tenké proužky a trochu osolíme.
  2. Restujeme asi 6-10 minut, dokud zelenina nezměkne, pak přidáme uvařené fazole adzuki i s trochou vody (z fazolí) a zapražíme paprikou a kmínem.
  3. Směs povaříme asi ještě 5 minut.
  4. Dochutíme umeoctem a na závěr můžeme přidat trochu rostlinné smetany na zjemnění chuti, ale není to nutné, je to výtečné i bez ní.

Kombinujeme

  • Tuto směs podáváme s jakoukoliv obilovinou, na fotce je pohanka vařená se slunečnicovým semínkem a zeleninovým salátem s červené řepy.

Obměna

  • Kombinace zeleniny může být naprosto libovolná, stejně tak druh fazolí či jiné luštěniny.

Děti

  • Tento pokrm můžete dát dítěti až tak kolem 2 let. Pokud bych vařila pro mladší, šetřila bych s kořením a s dochucením.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
16. 5. 2023

Adzuki, ryze s Pohankou, osvěžující salat, nishime, kvašák , kimchi

Mnam mnam mnam ♥️

Jaroslav Hlávka
4. 3. 2022

Taková lehčí páteční večeře 😀
Kukuřičný kuskus, napařená brokolice s mrkví, kimchi, posypka gomasio a naklíčené mungo fazolky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...
37
83

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.