- 1 díl celozrnné rýže
- 1 díl bezpluchého ovsa
- 2 lžíce lněného semínka
- špetka soli
- 2,5 násobek vody (tedy např. na 1 hrnek rýže a 1 hrnek ovsa dáme 5 hrnků vody)
Jak připravit oves s rýží a lněným semínkem
- Na dno tlakového hrnce vložíme 2 lžíce opraných lněných semínek, na ně nasypeme opraný oves a naposledy opranou rýži.
- Vše opatrně zalijeme 2,5 hrnky vody po straně tak, aby se obsah nepromíchal.
- Osolíme a přivedeme k varu.
- Pokud nemáme v bio kvalitě, sebereme pěnu.
- Vaříme cca 50 minut na velmi mírném plameni pod pokličkou dokud se voda nevyvaří.
- Při vaření na plynu použijeme rozptylku, aby se nám obilí nepálilo ke dnu hrnce.
- Pokud nemáme tlakový hrnec, vaříme o trochu déle, ochutnáme, zda jsme s měkkostí zrna spokojeni.
Praktické
- Začátečníkům a lidem se špatným trávením doporučujeme obiloviny předem namočit. Můžete i přes noc, ale stačí hodina či dvě. Během namáčení začne zrno klíčit a zmnoží se v něm množství vitamínů a dalších cenných látek. Namočené zrno se lépe uvaří a lépe stráví. Vaříme v namáčecí vodě, protože již obsahuje minerály, které se do ní uvolnily.
- Záleží, jak dlouho vaříme, podle toho dostaneme buď mokřejší a lepivější variantu nebo sušší a sypkou verzi. Přidáme-li 1 hrnek navíc a prodloužíme dobu varu o 1/2 hodiny dostaneme chutnou kaši.
Kombinujeme
- Můžeme použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, jako snídaňovou kaši či rizoto.
Obměna
- Místo rýže můžeme použít jakoukoliv obilovinu, stejně tak místo lněného semínka můžeme použít dýňová, sezamová nebo slunečnicová.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Hezký den všem. Našla jsem recept na ovesnou kaši z celého zrna kde se zrno namočí na udaných 14-16 hodin, s novou vodou umixuje dohladka a krátce povaří do zhoustnutí. Je tato úprava dostatečná co se týče oslabeného trávení, gastritidy, vředů apod.?
Dobrý den Evi a Helenko. Jsem trochu zmatena. V tomto receptu se piše, že můžete obilovinu namocit a ve stejne vode uvarit. V receptu na to jak varit oves se píše namočit na 12-16hodin vodu slit a uvařit v nové vodě. Tak jak tedy? ?? Vařila jsem kroupy a zjistila, že je nemůžu jíst. Dělají mi zle nadýmají. Rýži můžu, špaldové kerneto opatrně ne moc. Ovesné vločky miluju a tak chci zkusit celé zrno. Děkuji Ilona