Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýže s bezpluchým ovsem a lnem

Uvařeno
sezóna zima

Bezpluchý oves se lněným semínkem je samo o sobě velmi chutná kombinace, která navíc léčí naše střeva. Lidí trpící střevními obtížemi by měli tuto kombinaci používat častěji. Pokud chceme přizpůsobit přílohu ročnímu období, tedy podzimu, přidáme ještě rýži. Dostaneme tak chutnou přílohu, kde část je měkoučká (rýže), část pevnější (oves) a část křupavá (lněné semínko). Je to naše nejoblíbenější obilná příloha vůbec.

Ingredience
  • 1 díl celozrnné rýže
  • 1 díl bezpluchého ovsa
  • 2 lžíce lněného semínka
  • špetka soli
  • 2,5 násobek vody (tedy např. na 1 hrnek rýže a 1 hrnek ovsa dáme 5 hrnků vody)

Na stránky Jíme Jinak som zablúdila prvýkrát vlani v septembri, keď som si v zdravej výžive kúpila niečo, čo som pred...

Jak připravit oves s rýží a lněným semínkem

  1. Na dno tlakového hrnce vložíme 2 lžíce opraných lněných semínek, na ně nasypeme opraný oves a naposledy opranou rýži.
  2. Vše opatrně zalijeme 2,5 hrnky vody po straně tak, aby se obsah nepromíchal.
  3. Osolíme a přivedeme k varu.
  4. Pokud nemáme v bio kvalitě, sebereme pěnu.
  5. Vaříme cca 50 minut na velmi mírném plameni pod pokličkou dokud se voda nevyvaří.
  6. Při vaření na plynu použijeme rozptylku, aby se nám obilí nepálilo ke dnu hrnce.
  7. Pokud nemáme tlakový hrnec, vaříme o trochu déle, ochutnáme, zda jsme s měkkostí zrna spokojeni.

Praktické

  • Začátečníkům a lidem se špatným trávením doporučujeme obiloviny předem namočit. Můžete i přes noc, ale stačí hodina či dvě. Během namáčení začne zrno klíčit a zmnoží se v něm množství vitamínů a dalších cenných látek. Namočené zrno se lépe uvaří a lépe stráví. Vaříme v namáčecí vodě, protože již obsahuje minerály, které se do ní uvolnily.
  • Záleží, jak dlouho vaříme, podle toho dostaneme buď mokřejší a lepivější variantu nebo sušší a sypkou verzi. Přidáme-li 1 hrnek navíc a prodloužíme dobu varu o 1/2 hodiny dostaneme chutnou kaši.

Kombinujeme

  • Můžeme použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, jako snídaňovou kaši či rizoto.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv obilovinu, stejně tak místo lněného semínka můžeme použít dýňová, sezamová nebo slunečnicová.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hezký den všem. Našla jsem recept na ovesnou kaši z celého zrna kde se zrno namočí na udaných 14-16 hodin, s novou vodou umixuje dohladka a krátce povaří do zhoustnutí. Je tato úprava dostatečná co se týče oslabeného trávení, gastritidy, vředů apod.?

Ilona Lechnerová
1. 4. 2019

Dobrý den Evi a Helenko. Jsem trochu zmatena. V tomto receptu se piše, že můžete obilovinu namocit a ve stejne vode uvarit. V receptu na to jak varit oves se píše namočit na 12-16hodin vodu slit a uvařit v nové vodě. Tak jak tedy? ?? Vařila jsem kroupy a zjistila, že je nemůžu jíst. Dělají mi zle nadýmají. Rýži můžu, špaldové kerneto opatrně ne moc. Ovesné vločky miluju a tak chci zkusit celé zrno. Děkuji Ilona

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.
Kaše
klub
20
29

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.