Bezpluchý oves se lněným semínkem je samo o sobě velmi chutná kombinace, která navíc léčí naše střeva. Lidí trpící střevními obtížemi by měli tuto kombinaci používat častěji. Pokud chceme přizpůsobit přílohu ročnímu období, tedy podzimu, přidáme ještě rýži. Dostaneme tak chutnou přílohu, kde část je měkoučká (rýže), část pevnější (oves) a část křupavá (lněné semínko). Je to naše nejoblíbenější obilná příloha vůbec.
Ingredience
  • 1 díl celozrnné rýže
  • 1 díl bezpluchého ovsa
  • 2 lžíce lněného semínka
  • špetka soli
  • 2,5 násobek vody (tedy např. na 1 hrnek rýže a 1 hrnek ovsa dáme 5 hrnků vody)

Jak připravit oves s rýží a lněným semínkem

  1. Na dno tlakového hrnce vložíme 2 lžíce opraných lněných semínek, na ně nasypeme opraný oves a naposledy opranou rýži.
  2. Vše opatrně zalijeme 2,5 hrnky vody po straně tak, aby se obsah nepromíchal.
  3. Osolíme a přivedeme k varu.
  4. Pokud nemáme v bio kvalitě, sebereme pěnu.
  5. Vaříme cca 50 minut na velmi mírném plameni pod pokličkou dokud se voda nevyvaří.
  6. Při vaření na plynu použijeme rozptylku, aby se nám obilí nepálilo ke dnu hrnce.
  7. Pokud nemáme tlakový hrnec, vaříme o trochu déle, ochutnáme, zda jsme s měkkostí zrna spokojeni.

Praktické

  • Začátečníkům a lidem se špatným trávením doporučujeme obiloviny předem namočit. Můžete i přes noc, ale stačí hodina či dvě. Během namáčení začne zrno klíčit a zmnoží se v něm množství vitamínů a dalších cenných látek. Namočené zrno se lépe uvaří a lépe stráví. Vaříme v namáčecí vodě, protože již obsahuje minerály, které se do ní uvolnily.
  • Záleží, jak dlouho vaříme, podle toho dostaneme buď mokřejší a lepivější variantu nebo sušší a sypkou verzi. Přidáme-li 1 hrnek navíc a prodloužíme dobu varu o 1/2 hodiny dostaneme chutnou kaši.

Kombinujeme

  • Můžeme použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, jako snídaňovou kaši či rizoto.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv obilovinu, stejně tak místo lněného semínka můžeme použít dýňová, sezamová nebo slunečnicová.

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

38 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den Evi a Helenko. Jsem trochu zmatena. V tomto receptu se piše, že můžete obilovinu namocit a ve stejne vode uvarit. V receptu na to jak varit oves se píše namočit na 12-16hodin vodu slit a uvařit v nové vodě. Tak jak tedy? ?? Vařila jsem kroupy a zjistila, že je nemůžu jíst. Dělají mi zle nadýmají. Rýži můžu, špaldové kerneto opatrně ne moc. Ovesné vločky miluju a tak chci zkusit celé zrno. Děkuji Ilona

    • Záleží, co preferujete 🙂 Namáčecí voda už obsahuje vyplavené cenné látky, což je důvod k neslívání. Ale také v ní jsou antinutriční látky jako kyselina fytová (více zde https://www.jimejinak.cz/antinutrienty-v-rostlinne-strave/), což by byl důvod ke slévání. Já osobně vařím v namáčecí vodě, pokud to není dva dny, to pak měním vodu taky. Zkuste místo krup uvařit krupky, případně je uvařit dohromady s rýží, aby se to naředilo. Možná špatně snášíte lepkové obiloviny, to bude chtít odzkoušet.

  2. Někde jsem četla nebo slyšela, že jakékoliv obilné zrno by mělo být dobře provařené, aby bylo dobře stravitelné. Konkrétně u bezpluchého ovsa mi i v tlakáči trvá nejmíň dvě hodiny, než je měkké a aspoň troooošičku pukne. Když nechci pro malou mixovat a pasírování je fakt vopruz, nemáte někdo tip, jak na to, aby bylo zrníčko i pro malou měkké? Pomohlo by třeba delší namáčení než jen přes noc?? Nemáte někdo zkušenost?

    • Možná máte jinou odrůdu, ale mně po namočení přes noc praskne zrno při vaření v normálním hrnci už po necelé hodině, víc ho nevařím.

      • Aha…, tak zkusím dorazit zásoby a sehnat jinej, bo nám moc chutná, ale to vaření…..!! Díky za odpověď a hezký den..

  3. Zdravím a chci se zeptat, zda není na 2 hrnky obilí 2,5 hrnku vody málo? Myslím že by to chtělo aspoň 4 hrnky vody. Nebo těch 2,5 hrnku vody je myšleno na 1 hrnek obilí? Děkuji 🙂

    • Tuhle přílohu/kaši dělám poměrně často, jelikož je dosti oblíbená 😉 poměr skutečně souhlasí, Takže kdyz dělám jednou takove množství obilí (tzn. Cca 4 hrnky), dávám vždy tak 5 nebo malinko přes 5 hrnků vody (tudíž cca 1,3 l vody). Chceteli však kašovitejsi konzistenci, dejte vody klidně víc. Já vždy přidávám vodu, kdyz ohřívám už uložené zbytky, tak je pak kaše řidší. Nebo ji i rozmixuji a je zase trosku jiná, popřípadě ‘naředím’ čerstvě uvarenou polentou (pokud by nám uz zbytek na sňidani treba nestačil) a máme opět novou chuť. Takhle si vždycky pohrajeme a máme pak variant na několik dní 😉 jak na přílohu tak na kaši

    • Jo a zrovna se mi po dovaření papyňák uvolnil, Takže jde tohle obilí/kaše do peřin, aby byla rano akorát, a já tam zapluju taky 🙂

    • Tam bych se bála připálení, přeci jen to chce vždy hodně vody a bojím se, že na to není dělaná.

      • Zkoušela jsem normálka v hrnci a zrovna to snídám:) Mňam, a ani mi nevadí, že není ze Soyabelly:) Stejně se to picne do hrnce a nechá být, občas kontroluju, jestli se to nepálí… Ale jinak netřeba si toho všímat:) A řekla bych, že to je pro mne nejlepší ovesná kaše! Asi z vloček už moc nebudu chtít, tahle mi přece jen jede víc.

      • Pravě ji také vařím, ale v papiňáku a na oběd. Pak máme vždycky kaši az na další den na snídani a nikdy nezklamala 😉 z vloček pak děláme jen jako nouzovku rychlovku, kdyz náhodou nemáme zadnou obilovinu navařenou, a to je tak 2x za mesic 🙂 i kdyz i ta nám moc chutná, jen z těch celých zrn je fakt luxusní.

  4. Mě se to spálilo 🙁 Ještě bych se zeptala jestli se ten tlakáč měl prvně zavřít a přivést k varu nebo přivést k varu a potom zavřít? Já jsem to udělala druhým způsobem a po 35 min už se mi zdálo, že to začíná smrdět spáleninou. Tak jsem nakoukla a už se to odspoda chytlo. Možná prostě blbý tlakáč no :-/

    • Já tedy nejprve přivedu k varu, seberu pěnu, osolím, případně přidám řasu a pak natlakuji. Možná vaše obiloviny více sají, dejte o hrnek víc vody. A pokud vaříte na plynu nezapomeňte ba rozptylku a vařit na co nejméně.

  5. 🙂 ještě bych se chtěla zeptat, v receptu je množství udávané v dílech kolik je pro 4 osoby?

    • A ještě něco..píšete, že by se vrstvy neměly smíchat..ale i když vařím mléko, tak se mi to tím varem a bubláním všechno promíchá a většinou ta lehká semínka vyplavou nahoru..vadí to moc?:-( děkuji!!

    • Nám doma stačí 1 hrnek obilí pro 3 dospělé strávníky, ale záleží, kolik sníte 🙂

    • Rýže se jí pořád, je neutrální, ale na podzim více, je stahující (celozrnná), v létě volíme raději dlouhozrnnou a v zimě spíše kulatozrnou. A ideální je přidávat rýži k jiným obilovinám, třeba ke kukuřici, nebo k jáhlám.

  6. Tentokrat nebyl doma oves (asi jsem si jej po spotrebovani nenapsala do blbníčku – tak říkám svým chytrým seznamům 🙂 a tak jsem experimentovala a do papyňáku misto něj použila bezpluchy ječmen. Kombinace to byla zajímavá a vůbec ne špatná – malý měl dokonce tendenci vyzobavat z kompletního talirku jen tuto přílohu 🙂 takže experiment vyšel a hned druhy den taky došel a my vařili novou obilovinu 😀
    krásne jaro všem

  7. Děkuji za odpověď. Objednala jsem si elektrický mlýnek na kávu a mele semínka úplně parádně, někdy přidávám i celé, tak doufám, že kombinací nic nezkazím:-)

  8. Dobrý den, nedávno jsem někde četla, že pokud není sezamové či lněné semínko rozdrcené, není jeho působení efektivní…. to platí jen když není tepelně upravené??? Děkuji za odpověď.

    • Platí to zvláště u lněného, které má velmi tvrdou slupku a pokud ho nerozkoušete, projde zažívacím traktem bez narušení. Tepelně upravené (vařené, opražené, pečené…) už je lehce narušeno a pokud dobře koušete, tělo si z něj vezme, co potřebuje.

      • Taky jsem se na to ptala ve zdravé výživě a paní mi řekla, že je důležitý i ten “šlem”, který se vytvoří, když se semínko namočí a povaří. A důležité je kousat. Jiná výživová poradkyně doporučuje lněný olej – každý den lžičku nalačno nebo i několikrát denně prý prevence skoro všeho. Ale Dr. Strnadelová na přednášce varovala před používáním olejů bez tepelné úpravy, zatěžují se tím játra a v celém semenu jsou i další látky, které v oleji chybí. Proto jsem se taky doptávala a byla jsem z toho zmatená a i rozladěná, když mi doporučila takouvou věc. Sto lidí, sto názorů.

        • Na tohle téma už se hádám s mojí mámou víc než rok. Paní ve zdravé výživě, kam máma chodí ji tvrdí totéž, dokonce ji i vnutila koupit si o lněném oleji knížku, kde se popisují jen pozitiva. Když jsem do ní koukala, tak mě to nenadchlo. Recepty typu lněný olej s tvarohem, olej na lačno několikrát denně. Kdo zná souvislosti, tak ví, že syrový olej nám nadměrně zatěžuje organismus, že k trávení oleje je potřeba i sůl a oboje tepelně upravit.
          Šlem je důležitý, když se semínko namáčí, je dobré šlem vypít a semínka třeba přidat do polévky.

  9. ano – dá se říct, že obilí už je bez vody – resp. voda už je vsáklá, ale protože se zrno nestihlo uvařit za krátkou dobu (za kterou se vskákla voda do zrna), tak dávám ještě “dovařit” takto do vodní lázně. A ono se to už nenapařuje, jen působením tepla se zrno dovaří. Samozřejmě to není můj recept, to jsem odkoukala na jednom kurzu – a po zvážení uvařeného obilí jsem zjistila, že už zrno žádnou další vodu nenasaje. Takže zůstane sypké. To ale trochu závisí na typu papiňáku – já mám takový obyč a voda, která se při vaření vypaří, steče po straně zas do vody a ne do hrnce s obilím. Pokud by voda kapala do obilí, dala bych na vnitřní hrnec pokličku (taky mám vyzkoušeno, ale pak jsem zjistila, že do mýho pap. ji nepotřebuju, jen jsem nedávala skleněno-plastovou, ale nerezovou).

  10. já vařím v papinu obilí klidně i v poměru 1:1,2 – nejdřív nechám vařit v hrnci na plotně (mám takový, kde jsem odšroubovala uši a akorát se do papiňáku vejde), když se voda vyvaří, dám cca 2-3cm vody do papiňáku, na to hrnec s obilím (vlastně do vodní lázně) a zavřu ten menší hrnec s obilím do papiňáku, natlakuju a vařím třeba hodinu (např. rýži natural) … škoda, že jsem tuhle metodu odkoukala až poté, co jsem dovařila obilný mlíka, v papiňáku je max. teplota 120-130st, takže žádný extrém, který by běžný hrnec nesnesl

    • Takže je potom obilí v hrnci uz bez vody (tedy po vyvareni a vložení do papyňáku)? A pak stačí, když je voda jen v tom papyňáku? A takhle se to jako naparuje v lázni a obilí se “uvaří”? To je zvláštní, to by mě nikdy nenapadlo, že bude fungovat 😉

    • Slávko, a pod ten vnitřní hrnec už nic kromě vody nedáváš? Myslím jako třeba složenou utěrku, nizoučký pařák – aby to nebyl kov na kov? Koupila jsem si nový vyšší tlakáč, tak ještě k tomu musím koupit hrnec, který by se tam vešel a tuhle metodu bych ráda vyzkoušela.

  11. Tak jsem to dnes v papyňáku zdolala bez pripaleni, ale asi po 40-45 min mi to nedalo a zkontrolovala jsem to :-0 nebylo to ještě úplně měkké, tak jsem přidala krapet vody a ještě asi 10-15 min vařila. Nakonec vynikající a měli jsme z toho rizotko 😉

  12. Já tedy zkušenost s touto kombinaci nemám a ani s obilovinou delanou v papyňáku, ALE… Ryze se mi pripalila jedinkrát, a to kdyz jsem ji dala do horké vody nebo tou vodou zalila 🙁 jakmile se použije studena voda, nemelo by se to stát. Ale jak uz jsem zmínila, obiloviny v papyňáku jsem zatím nezkoušela…
    Právě se chystám zítra na tuto kombinaci a tak tam dam asi o něco více vody, né? Raději pro jistotu :-)))

  13. Výborné! Množství 1 hrnek ovsa a 1 hrnek rýže máme s přítelem na 3 obědy. Pro obměnu jsem druhý den uvařenou obilovinu zapekla s dýní a seitanem a třetí den jsem ji orestovala na cibulce s česnekem a petrželovou natí. Přítel se olizoval až za ušima 🙂

  14. Zobrazit všech 38 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSuper tipy pro báječný sex, I. díl
Další článekEkologicky šetrná drogerie se slevou pro vás