Ovesné knedlíky nemusí být jen z ovesných vloček, ale dají se udělat i z celého zrna - bezpluchého ovsa, což je zdravější varianta. Nedávno jsem je vyzkoušela a moc jsme si pochutnali.

Ingredience
4 porce
  • 3 hrnky uvařeného bezpluchého ovsa, může být i v kombinaci s rýží či jiným obilím
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění (asi 10 lžic)
  • půl lžičky kurkumy (pro barvu)

Jak připravit ovesný knedlík

  1. Asi hrnek a půl bezpluchého ovsa namočíme přes noc nebo alespoň na pár hodin.
  2. Uvaříme s trochou soli do měkka a necháme vychladnout tolik, abychom v něm udrželi ruku.
  3. Pokud máte zbytky již dříve uvařeného ovsa nebo jiného obilí, je potřeba ho s trochou vody zahřát, lépe se s ním pracuje.
  4. Oves pomocí tyčkového mixéru nahrubo pomixujeme, stačí sem tam, aby nebyly jen celá zrna.
  5. Do mísy dáme nahrubo umixovaný oves, osolíme, přidáme pro žlutou barvu kurkumu a pohankovou mouku. Té dáme podle potřeby, těsto by mělo být tužší a nemělo by moc lepit.
  6. Dobře propracujeme. Někdy je mouky potřeba mnohem více, těsto nesmí být moc mokré i když pro vaření v páře to vadí méně, než když se knedlík vaří ve vodě.
  7. Namočíme si ruce do studené vody a mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
  8. Vaříme v páře buď na pařáku s pečícím papírem, aby těsto neproteklo, nebo v utěrce asi 45 minut. Dejte pozor aby jste měli dostatek vody pod knedlíkem.
  9. Po uvaření je krájíme nožem, nebo nití.

Praktickéovesný knedlík

  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě. Jinak mouky není moc potřeba.
  • Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku. Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.
  • Výborné jsou knedlíky i druhý den opečené na trošce tuku.

Kombinujeme

  • Knedlíky jsou výborné ke všem omáčkám, doporučuji houbovou, křenovou, ale i ke svíčkové, nebo koprové s seitanem.
  • Druhý den nám moc chutnají se zelím a osmaženou cibulkou s tempehem.

Děti

  • Do roka by děti neměly jíst mouku, lepek, ani sůl, tak se raději nedáváme.
  • Kolem roku a půl děti jíst i tento knedlík. Po roce raději ještě v bezlepkové formě.

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Ten tip na opeceni knedlicku na oleji zni nebezpecne!! 🙂 zatim ale zadny knedlik nezbude.
    Kdyz bych chtela pripravit male knedlicky, napr. velikosti „raffaello“ ci malicko vetsi, jak dlouho by se mely naparovat – staci treba 10 minut? dekuji.

    • To chce zkusit. Ale já ty malé dělám ve vodě, to je pohodlnější a že jsou hotové poznám, když vyplavou.

  2. Hurá, moje první knedlíky se povedly! Vařila jsem je rovnou do vody, cca 30 min. S pečeným seitanem a kysaným zelím to byl bezvadný nedělní oběd. Děkuji za další skvělý recept! Iva

    • Tak to je prima, že se povedly hned napoprvé, Ivo 🙂 Že to není žádná věda? 🙂

  3. Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy nedělala a povedlo se (tím, že tam byly jáhly, stačilo směs lžicí rozmačkat, přidány vrchovaté lžíce mouky, tvarováno mokrýma rukama) -hurá!!. Mám strašnou radost a mrzí mě, že jsem udělala jen poloviční dávku. Ovšem ještě větší radost mám, že tento knedlík s křenovou omáčkou pochválil manžel – nejen slovy, ale i činy – přidal si 2x a liboval si, jak tato kombinace k sobě dobře ladí. Prý je to nejlepší jídlo, které jsem dosud udělala. Dokonce ani neměl nic proti pečenému seitanu.

    • Dagbri, to jsou skvělé zprávy! Vy jste skvělá kuchařka a manžel je úžasný, že to všechno ochutnává! Toho si važte, mnoho mužů má předsudky a ani by se toho nedotklo 🙂

      • Vážím si toho. Staší syn je radikálnější – o víkendu mě nechce pustit ke sporáku. Prohlásil, že bude vařit sám. Trošičku mám dilema.

        • Jeee, to je přeci super! Já bych ho nechala! Uvidí, co je s tím práce, jaké to je, když se snaží a ostatní mají řeči a dala bych mu podmínku, že po sobě uklidí kuchyň. To totiž kolikrát dá víc práce než uvařit :)) A pokud by mi uvařil podle mého, dala bych si s ním, jinak bych ho nechala, ať si uvaří pro sebe/bráchu/tátu dle dohody. Co by za to jiné matky daly, že se syn hrne do kuchyně :-))) A ještě se osvdčila finta nechat děti vybrat z našich receptů – mají svodobu volby, ale vybírají jen z toho, co nám vyhovuje. Nevím, zda by to u vás prošlo… :-))

  4. Zkoušel jsem 2x a pokaždé jsem se nenajedl, protože se mi těsto rozpustilo v páře a byla z toho kaše 🙂
    Tuhle jsem ale dělal kváskové knedlíky a také se mi nechtěly vkládat do vody, tak jsem těsto natlačil do hrnků na čaj a nechal napařit. Povedly se a byly výborný.
    Obdobně do třetice vyzkouším, avšak také jako pařené v hrnečcích.

    • To je velmi chytré dát to do hrnečků. Někdo také napařuje zabalené do potravinové fólie šišku jako na klasické knedlíky. Já to nejraději házím rovnou do vrocí vody.

  5. chtěla bych se zeptat v jakém množství vody a jak dlouho vaříte bezpluchý oves. Já dala na jeden hrnek ovsa, 3 hrnky vody a vařila cca 50 min, ale už jsem z toho měla kaši, ze které by se nedaly uvařit knedlíky ani po dosypání kila mouky.

  6. Píšete, že knedlík muže už i dítě po 1,5 roce, tzn. že už není mu třeba celá zrna pasírovat? Pořád to dělám u ovsa, ječmene, rýže ale i jáhly pasíruju. Děkuji.

    • Záleží jak kouše, já ten oves v knedlíku sem tam pomixovala, pokud máte masový mlýnek, klidně obilí přes něj prožeňte, než uděláte knedlík.

  7. Ovesné knedlíky dělám moc ráda, dokonce místo pohankové mouky dávám ovesnou, takže jsou pak 100% ovesné :-), navíc jsou velmi lehké.

  8. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlavnostní menu na Vánoce a nákupní seznam
Další článekJak ráno zvládneme uvařit snídani, oběd a svačinky do školky s sebou?