Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Místo svíčkové se šesti vám budou stačit tři kousky. A kromě toho, že se dobře najíte, dostanete i cenné minerály z celého ovesného zrna.
Ingredience
2 šišky
- 1,5 hrnku bezpluchého ovsa (může být kombinace s rýží či jiným obilím)
- sůl
- pohanková mouka na zahuštění (asi 10 lžic)
- půl lžičky kurkumy (pro barvu)
Jak připravit ovesný knedlík z celého ovsa
- Oves (případně oves s rýži či jinou kombinaci obilí) propláchneme ve vodě a namočíme do 4 hrnků vody přes noc nebo alespoň na pár hodin.
- Uvaříme v namáčecí vodě s trochou soli do měkka buď v běžném hrnci (cca 1 hodina) nebo v tlakovém (cca 40 minut).
- Necháme obilí vychladnout tolik, abychom v něm udrželi ruku.
- Pomocí ponorného mixéru nahrubo pomixujeme – párkrát v hrnci zmáčneme mixování, aby byla část rozmixovaná a část byla celá zrna.
- K obilí přidáme sůl (cca půl lžičky), pro žlutou barvu kurkumu a pohankovou mouku. Té dáme podle potřeby, těsto by mělo být tužší a nemělo by moc lepit.
- Dobře propracujeme. Pokud je obilí hodně mokré, je potřeba mouku přidat.
- Namočíme si ruce do studené vody a mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
- Vaříme v páře buď na pařáku s pečícím papírem, aby těsto neproteklo, nebo šišky zabalíme do utěrky a napařujeme pod pokličkou na mírném plameni asi 45 minut. Dejte pozor aby jste měli dostatek vody pod knedlíkem a nevyvařila se vám!
- Na závěr pokličku odklopíme a necháme ještě 15 minut dovařit bez pokličky, čímž vršek knedlíku oschne a bude se lépe porcovat.
- Po uvaření necháme knedlík trochu vychladnout, aby se lépe krájel. Porcujeme nožem, nebo nití.
Praktické
- Skvěle se hodí k svíčkové, rajské či koprové omáčce. Hodí se všude tam, kde byste si dali českou klasiku. My ho jíme třeba jako svatomartinské jídlo Huso-knedlo-zelo. Dají se z něho dělat rychlé večeře, když ho máte uvařený v lednici po ruce.
- Pokud máte zbytky již dříve uvařeného ovsa nebo jiného obilí, je potřeba ho s trochou vody zahřát, lépe se s ním pracuje. Ale pozor na množství vody – čím více vody, tím více mouky bude potřeba přidat.
- Knedlíky většinou uvařím den dopředu, šišky schovám v lednici a krájím je až před ohříváním v páře. Jdou perfektně porcovat, když jsou vychlazené.
- Knedlíky můžete pro ohřátí napařit nebo je můžete orestovat na troše tuku, případně dát do trouby pod gril.
Obměna
- Místo v páře můžete knedlíky vařit v osolené vroucí vodě. Aby se nepolámaly, udělejte raději víc menších šišek.
- Místo bezpluchého ovsa můžete použít bezpluchý ječmen, kroupy nebo celozrnnou rýži (dostanete bezlepkovou variantu).
- Kurkumu můžete vynechat, naopak můžete přidat oblíbené koření jako třeba kmín nebo koriandr. Knedlíky pak budou chutnat více jako chléb.
Děti
- Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, menším děláme bezlepkové a těm nejmenším vůbec nedáváme kvůli mouce. Pokud však děti běžně jedí pečivo, knedlíky a sušenky, můžeme i těm nejmenším dát tuto zdravou celozrnnou verzi.
Já vařila oves i se solí,pak jsem těsto už nesolila, a vařila jsme asi 4 cm knedlíčky do vyplavání, a dobrý, možná jsou takové tužší, nevím, jak mají vypadat, ale dobrý..:)
Ahoj Evi, mam doma aktualne bezpluchy jecmen, muzu delat knedliky i s nim?
Jasně, chce to ale předem namočit než budeš vařit.
Proč se vaří ten knedlík tak dlouho? Nestačí třeba jen 15 min? Ta trocha mouky musí být napadena raz dva, ne?:-)
Já to dělám takhle, ale můžeš zkusit kratší dobu, třeba bude taky v pohodě. A když bude uprostřed mouka, tak dáš ještě znovu do páry.
To je taky pravda, dovarit se to da vzdycky. :-)
Jinak jsem jej vcera uvarila poprve v zivote a to je tedy moje dalsi Amerika! vlockovy delam normalne, a uz tak si rikam, jak si hoduju. Ale tohle je jina basta!! :-) Oves ted u mne pofrci :-)
Já když objevila oves, úplně jsem se zbláznila chuťovým štěstím 😂 Takže chápu 😉
Ten tip na opeceni knedlicku na oleji zni nebezpecne!! :-) zatim ale zadny knedlik nezbude.
Kdyz bych chtela pripravit male knedlicky, napr. velikosti „raffaello“ ci malicko vetsi, jak dlouho by se mely naparovat – staci treba 10 minut? dekuji.
To chce zkusit. Ale já ty malé dělám ve vodě, to je pohodlnější a že jsou hotové poznám, když vyplavou.
Hurá, moje první knedlíky se povedly! Vařila jsem je rovnou do vody, cca 30 min. S pečeným seitanem a kysaným zelím to byl bezvadný nedělní oběd. Děkuji za další skvělý recept! Iva
Tak to je prima, že se povedly hned napoprvé, Ivo :-) Že to není žádná věda? :-)
Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy nedělala a povedlo se (tím, že tam byly jáhly, stačilo směs lžicí rozmačkat, přidány vrchovaté lžíce mouky, tvarováno mokrýma rukama) -hurá!!. Mám strašnou radost a mrzí mě, že jsem udělala jen poloviční dávku. Ovšem ještě větší radost mám, že tento knedlík s křenovou omáčkou pochválil manžel – nejen slovy, ale i činy – přidal si 2x a liboval si, jak tato kombinace k sobě dobře ladí. Prý je to nejlepší jídlo, které jsem dosud udělala. Dokonce ani neměl nic proti pečenému seitanu.
Dagbri, to jsou skvělé zprávy! Vy jste skvělá kuchařka a manžel je úžasný, že to všechno ochutnává! Toho si važte, mnoho mužů má předsudky a ani by se toho nedotklo :-)
Vážím si toho. Staší syn je radikálnější – o víkendu mě nechce pustit ke sporáku. Prohlásil, že bude vařit sám. Trošičku mám dilema.
Jeee, to je přeci super! Já bych ho nechala! Uvidí, co je s tím práce, jaké to je, když se snaží a ostatní mají řeči a dala bych mu podmínku, že po sobě uklidí kuchyň. To totiž kolikrát dá víc práce než uvařit :)) A pokud by mi uvařil podle mého, dala bych si s ním, jinak bych ho nechala, ať si uvaří pro sebe/bráchu/tátu dle dohody. Co by za to jiné matky daly, že se syn hrne do kuchyně :-))) A ještě se osvdčila finta nechat děti vybrat z našich receptů – mají svodobu volby, ale vybírají jen z toho, co nám vyhovuje. Nevím, zda by to u vás prošlo… :-))
No to by rozhodně neprošlo, proto to dilema: buď uvaří on, ale podle svého nebo raději já podle JJ.
:-o)))
Zkoušel jsem 2x a pokaždé jsem se nenajedl, protože se mi těsto rozpustilo v páře a byla z toho kaše :-)
Tuhle jsem ale dělal kváskové knedlíky a také se mi nechtěly vkládat do vody, tak jsem těsto natlačil do hrnků na čaj a nechal napařit. Povedly se a byly výborný.
Obdobně do třetice vyzkouším, avšak také jako pařené v hrnečcích.
To je velmi chytré dát to do hrnečků. Někdo také napařuje zabalené do potravinové fólie šišku jako na klasické knedlíky. Já to nejraději házím rovnou do vrocí vody.
chtěla bych se zeptat v jakém množství vody a jak dlouho vaříte bezpluchý oves. Já dala na jeden hrnek ovsa, 3 hrnky vody a vařila cca 50 min, ale už jsem z toho měla kaši, ze které by se nedaly uvařit knedlíky ani po dosypání kila mouky.
Píšete, že knedlík muže už i dítě po 1,5 roce, tzn. že už není mu třeba celá zrna pasírovat? Pořád to dělám u ovsa, ječmene, rýže ale i jáhly pasíruju. Děkuji.
Záleží jak kouše, já ten oves v knedlíku sem tam pomixovala, pokud máte masový mlýnek, klidně obilí přes něj prožeňte, než uděláte knedlík.
Mám vločkovač, v podstatš obilí vždycky na noc namáčím a ráno umelu a uvařím. Z toho pak dělám kaše, knedlíky atd. Takže takto připravené obilí už mu tedy nemusím pasírovat?
Na knedlíky určitě už nemusíte.
Dík :)
Ovesné knedlíky dělám moc ráda, dokonce místo pohankové mouky dávám ovesnou, takže jsou pak 100% ovesné :-), navíc jsou velmi lehké.
Dobrý nápad!
Určitě zkusím.Dá se tento oves i naklíčit.Děkuji za odpověď.