Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Místo svíčkové se šesti vám budou stačit tři kousky. A kromě toho, že se dobře najíte, dostanete i cenné minerály z celého ovesného zrna.

Ingredience
2 šišky
  • 1,5 hrnku bezpluchého ovsa (může být kombinace s rýží či jiným obilím)
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění (asi 10 lžic)
  • půl lžičky kurkumy (pro barvu)

Jak připravit ovesný knedlík z celého ovsa

  1. Oves (případně oves s rýži či jinou kombinaci obilí) propláchneme ve vodě a namočíme do 4 hrnků vody přes noc nebo alespoň na pár hodin.
  2. Uvaříme v namáčecí vodě s trochou soli do měkka buď v běžném hrnci (cca 1 hodina) nebo v tlakovém (cca 40 minut).
  3. Necháme obilí vychladnout tolik, abychom v něm udrželi ruku.
  4. Pomocí ponorného mixéru nahrubo pomixujeme – párkrát v hrnci zmáčneme mixování, aby byla část rozmixovaná a část byla celá zrna.
  5. K obilí přidáme sůl (cca půl lžičky), pro žlutou barvu kurkumu a pohankovou mouku. Té dáme podle potřeby, těsto by mělo být tužší a nemělo by moc lepit.
  6. Dobře propracujeme. Pokud je obilí hodně mokré, je potřeba mouku přidat.
  7. Namočíme si ruce do studené vody a mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
  8. Vaříme v páře buď na pařáku s pečícím papírem, aby těsto neproteklo, nebo šišky zabalíme do utěrky a napařujeme pod pokličkou na mírném plameni asi 45 minut. Dejte pozor aby jste měli dostatek vody pod knedlíkem a nevyvařila se vám!
  9. Na závěr pokličku odklopíme a necháme ještě 15 minut dovařit bez pokličky, čímž vršek knedlíku oschne a bude se lépe porcovat.
  10. Po uvaření necháme knedlík trochu vychladnout, aby se lépe krájel. Porcujeme nožem, nebo nití.

Praktické

  • Skvěle se hodí k svíčkové, rajské či koprové omáčce. Hodí se všude tam, kde byste si dali českou klasiku. My ho jíme třeba jako svatomartinské jídlo Huso-knedlo-zelo. Dají se z něho dělat rychlé večeře, když ho máte uvařený v lednici po ruce.
  • Pokud máte zbytky již dříve uvařeného ovsa nebo jiného obilí, je potřeba ho s trochou vody zahřát, lépe se s ním pracuje. Ale pozor na množství vody – čím více vody, tím více mouky bude potřeba přidat.
  • Knedlíky většinou uvařím den dopředu, šišky schovám v lednici a krájím je až před ohříváním v páře. Jdou perfektně porcovat, když jsou vychlazené.
  • Knedlíky můžete pro ohřátí napařit nebo je můžete orestovat na troše tuku, případně dát do trouby pod gril.

Obměna

  • Místo v páře můžete knedlíky vařit v osolené vroucí vodě. Aby se nepolámaly, udělejte raději víc menších šišek.
  • Místo bezpluchého ovsa můžete použít bezpluchý ječmen, kroupy nebo celozrnnou rýži (dostanete bezlepkovou variantu).
  • Kurkumu můžete vynechat, naopak můžete přidat oblíbené koření jako třeba kmín nebo koriandr. Knedlíky pak budou chutnat více jako chléb.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, menším děláme bezlepkové a těm nejmenším vůbec nedáváme kvůli mouce. Pokud však děti běžně jedí pečivo, knedlíky a sušenky, můžeme i těm nejmenším dát tuto zdravou celozrnnou verzi.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Jsem tady moc ráda (Lenka)

Lenka: Za týden bohužel končíme Jarní očistu, chtěla bych...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Pneumatika začala konečně mizet (Radka)

Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...
  1. Já vařila oves i se solí,pak jsem těsto už nesolila, a vařila jsme asi 4 cm knedlíčky do vyplavání, a dobrý, možná jsou takové tužší, nevím, jak mají vypadat, ale dobrý..:)

  2. Proč se vaří ten knedlík tak dlouho? Nestačí třeba jen 15 min? Ta trocha mouky musí být napadena raz dva, ne?:-)

    • Já to dělám takhle, ale můžeš zkusit kratší dobu, třeba bude taky v pohodě. A když bude uprostřed mouka, tak dáš ještě znovu do páry.

      • To je taky pravda, dovarit se to da vzdycky. :-)
        Jinak jsem jej vcera uvarila poprve v zivote a to je tedy moje dalsi Amerika! vlockovy delam normalne, a uz tak si rikam, jak si hoduju. Ale tohle je jina basta!! :-) Oves ted u mne pofrci :-)

        • Já když objevila oves, úplně jsem se zbláznila chuťovým štěstím 😂 Takže chápu 😉

  3. Ten tip na opeceni knedlicku na oleji zni nebezpecne!! :-) zatim ale zadny knedlik nezbude.
    Kdyz bych chtela pripravit male knedlicky, napr. velikosti „raffaello“ ci malicko vetsi, jak dlouho by se mely naparovat – staci treba 10 minut? dekuji.

    • To chce zkusit. Ale já ty malé dělám ve vodě, to je pohodlnější a že jsou hotové poznám, když vyplavou.

  4. Hurá, moje první knedlíky se povedly! Vařila jsem je rovnou do vody, cca 30 min. S pečeným seitanem a kysaným zelím to byl bezvadný nedělní oběd. Děkuji za další skvělý recept! Iva

    • Tak to je prima, že se povedly hned napoprvé, Ivo :-) Že to není žádná věda? :-)

  5. Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy nedělala a povedlo se (tím, že tam byly jáhly, stačilo směs lžicí rozmačkat, přidány vrchovaté lžíce mouky, tvarováno mokrýma rukama) -hurá!!. Mám strašnou radost a mrzí mě, že jsem udělala jen poloviční dávku. Ovšem ještě větší radost mám, že tento knedlík s křenovou omáčkou pochválil manžel – nejen slovy, ale i činy – přidal si 2x a liboval si, jak tato kombinace k sobě dobře ladí. Prý je to nejlepší jídlo, které jsem dosud udělala. Dokonce ani neměl nic proti pečenému seitanu.

    • Dagbri, to jsou skvělé zprávy! Vy jste skvělá kuchařka a manžel je úžasný, že to všechno ochutnává! Toho si važte, mnoho mužů má předsudky a ani by se toho nedotklo :-)

        • Jeee, to je přeci super! Já bych ho nechala! Uvidí, co je s tím práce, jaké to je, když se snaží a ostatní mají řeči a dala bych mu podmínku, že po sobě uklidí kuchyň. To totiž kolikrát dá víc práce než uvařit :)) A pokud by mi uvařil podle mého, dala bych si s ním, jinak bych ho nechala, ať si uvaří pro sebe/bráchu/tátu dle dohody. Co by za to jiné matky daly, že se syn hrne do kuchyně :-))) A ještě se osvdčila finta nechat děti vybrat z našich receptů – mají svodobu volby, ale vybírají jen z toho, co nám vyhovuje. Nevím, zda by to u vás prošlo… :-))

  6. Zkoušel jsem 2x a pokaždé jsem se nenajedl, protože se mi těsto rozpustilo v páře a byla z toho kaše :-)
    Tuhle jsem ale dělal kváskové knedlíky a také se mi nechtěly vkládat do vody, tak jsem těsto natlačil do hrnků na čaj a nechal napařit. Povedly se a byly výborný.
    Obdobně do třetice vyzkouším, avšak také jako pařené v hrnečcích.

    • To je velmi chytré dát to do hrnečků. Někdo také napařuje zabalené do potravinové fólie šišku jako na klasické knedlíky. Já to nejraději házím rovnou do vrocí vody.

  7. chtěla bych se zeptat v jakém množství vody a jak dlouho vaříte bezpluchý oves. Já dala na jeden hrnek ovsa, 3 hrnky vody a vařila cca 50 min, ale už jsem z toho měla kaši, ze které by se nedaly uvařit knedlíky ani po dosypání kila mouky.

  8. Píšete, že knedlík muže už i dítě po 1,5 roce, tzn. že už není mu třeba celá zrna pasírovat? Pořád to dělám u ovsa, ječmene, rýže ale i jáhly pasíruju. Děkuji.

  9. Ovesné knedlíky dělám moc ráda, dokonce místo pohankové mouky dávám ovesnou, takže jsou pak 100% ovesné :-), navíc jsou velmi lehké.

  10. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAdventní půst začíná. Má cenu ho držet?
Další článekBezlepkové perníkové sušenky