Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 roku
Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Místo svíčkové se šesti vám budou stačit tři kousky. A kromě toho, že se dobře najíte, dostanete i cenné minerály z celého ovesného zrna.
Ingredience
2 šišky
1,5 hrnku bezpluchého ovsa (může být kombinace s rýží či jiným obilím)
Mojí mamince před časem diagnostikovali rakovinu vaječníků. Díky Jíme Jinak prošla chemoterapií bez potíží, nepřišlo ...
Ingredience
2 šišky
1,5 hrnku bezpluchého ovsa (může být kombinace s rýží či jiným obilím)
sůl
pohanková mouka na zahuštění (asi 10 lžic)
půl lžičky kurkumy (pro barvu)
Jak připravit ovesný knedlík z celého ovsa
Oves (případně oves s rýži či jinou kombinaci obilí) propláchneme ve vodě a namočíme do 4 hrnků vody přes noc nebo alespoň na pár hodin.
Uvaříme v namáčecí vodě s trochou soli do měkka buď v běžném hrnci (cca 1 hodina) nebo v tlakovém (cca 40 minut).
Necháme obilí vychladnout tolik, abychom v něm udrželi ruku.
Pomocí ponorného mixéru nahrubo pomixujeme – párkrát v hrnci zmáčneme mixování, aby byla část rozmixovaná a část byla celá zrna.
K obilí přidáme sůl (cca půl lžičky), pro žlutou barvu kurkumu a pohankovou mouku. Té dáme podle potřeby, těsto by mělo být tužší a nemělo by moc lepit.
Dobře propracujeme. Pokud je obilí hodně mokré, je potřeba mouku přidat.
Namočíme si ruce do studené vody a mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
Vaříme v páře buď na pařáku s pečícím papírem, aby těsto neproteklo, nebo šišky zabalíme do utěrky a napařujeme pod pokličkou na mírném plameni asi 45 minut. Dejte pozor aby jste měli dostatek vody pod knedlíkem a nevyvařila se vám!
Na závěr pokličku odklopíme a necháme ještě 15 minut dovařit bez pokličky, čímž vršek knedlíku oschne a bude se lépe porcovat.
Po uvaření necháme knedlík trochu vychladnout, aby se lépe krájel. Porcujeme nožem, nebo nití.
Praktické
Skvěle se hodí k svíčkové, rajské či koprové omáčce. Hodí se všude tam, kde byste si dali českou klasiku. My ho jíme třeba jako svatomartinské jídlo Huso-knedlo-zelo. Dají se z něho dělat rychlé večeře, když ho máte uvařený v lednici po ruce.
Pokud máte zbytky již dříve uvařeného ovsa nebo jiného obilí, je potřeba ho s trochou vody zahřát, lépe se s ním pracuje. Ale pozor na množství vody – čím více vody, tím více mouky bude potřeba přidat.
Knedlíky většinou uvařím den dopředu, šišky schovám v lednici a krájím je až před ohříváním v páře. Jdou perfektně porcovat, když jsou vychlazené.
Knedlíky můžete pro ohřátí napařit nebo je můžete orestovat na troše tuku, případně dát do trouby pod gril.
Obměna
Místo v páře můžete knedlíky vařit v osolené vroucí vodě. Aby se nepolámaly, udělejte raději víc menších šišek.
Místo bezpluchého ovsa můžete použít bezpluchý ječmen, kroupy nebo celozrnnou rýži (dostanete bezlepkovou variantu).
Kurkumu můžete vynechat, naopak můžete přidat oblíbené koření jako třeba kmín nebo koriandr. Knedlíky pak budou chutnat více jako chléb.
Děti
Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, menším děláme bezlepkové a těm nejmenším vůbec nedáváme kvůli mouce. Pokud však děti běžně jedí pečivo, knedlíky a sušenky, můžeme i těm nejmenším dát tuto zdravou celozrnnou verzi.
PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!
Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Já vařila oves i se solí,pak jsem těsto už nesolila, a vařila jsme asi 4 cm knedlíčky do vyplavání, a dobrý, možná jsou takové tužší, nevím, jak mají vypadat, ale dobrý..:)
Milá Lenko, myslím, že se počítá i s tím, že si člověk vaří jen pro sebe. Recepty na sebe často navazují, takže ta uvařená surovina se pak využije i dál, např. se uvaří cizrna, jeden den se udělá cizrnový guláš, druhý den se z ní připraví hummus apod. 😉
Ahoj,
také se obejdu třeba 1/2 roku bez čokolády, a teď v lednu jsem po x měsících v pozdním odpoledni snědla skoro celou tabulku a večer vůbec nemohla spát, měla zimnici s třesavkou, ledové tělo a nemohla se vůbec zahřát. Akorát na to WC jsem nechodila… Prostě naše těla již asi nejsou na určité ,,věci” zvyklá a když si je člověk výjimečně dopřeje, tak to tělo vyhazuje a organismus se čistí… a snaží toho zbavit.
Jarní očista… stále přemýšlím, suroviny používám přes 10 let, veget. a vegan. vařit umím, ale netuším, jak při ,,JARNÍ OČISTĚ” vařit nyní již pouze pro 1 osobu (1 členná domácnost). Např. i na vývar se mi těžko shání dost rostl. slupek, odkrojků apod. na uvaření miso polévky atd. Je to neekonomické (elektřina, plyn, voda na mytí nádobí)… vařit 1 porci obilí, luštěnin, když v kurzu jsou každý den jiná jídla… (Doma uvařím obilovinu, luštěninu, dám do ledničky a jím to několik dní…). Napíše mi k tomu prosím někdo něco? Díky Lenka
S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. Kromě toho jsem shodila další kilča a ...
Příští pondělí startuje oblíbený jarní program určený na detoxikaci organismu, ve kterém se naučíte zdravě vařit podle připravených jarních jídelníčků a vi...
Závěrečná silná sestava s pozicí Půlměsíce, která posiluje celé naše tělo. Pojďte proplout přes Pozdrav slunci až k rovnováze. Zhluboka dýchejte a radujte ...
Zajímáte se o nejnovější trendy v oblasti dětské výchovy? Hledáte přístup k dětem, který je nenásilný a respektující? V posledním dílu seriálu si ukážeme, ...
Komentáře
Já vařila oves i se solí,pak jsem těsto už nesolila, a vařila jsme asi 4 cm knedlíčky do vyplavání, a dobrý, možná jsou takové tužší, nevím, jak mají vypadat, ale dobrý..:)
Ahoj Evi, mam doma aktualne bezpluchy jecmen, muzu delat knedliky i s nim?