Ovesné knedlíky nemusí být jen z ovesných vloček, ale dají se udělat i z celého zrna - bezpluchého ovsa, což je zdravější varianta. Nedávno jsem je vyzkoušela a moc jsme si pochutnali.

Ingredience cca 4 porce

  • 3 hrnky uvařeného bezpluchého ovsa, může být i v kombinaci s rýží či jiným obilím
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění asi 10 lžic
  • půl lžičky kurkumy (pro barvu)

Postup

Asi hrnek a půl bezpluchého ovsa namočíme přes noc nebo alespoň na pár hodin. Uvaříme s trochou soli do měkka a necháme vychladnout tolik, abychom v něm udrželi ruku. Pokud máte zbytky již dříve uvařeného ovsa nebo jiného obilí, je potřeba ho s trochou vody zahřát, lépe se s ním pracuje. Oves pomocí tyčkového mixéru nahrubo pomixujeme, stačí sem tam, aby nebyly jen celá zrna.

Do mísy dáme  nahrubo umixovaný oves, osolíme, přidáme pro žlutou barvu kurkumu a pohankovou mouku. Té dáme podle potřeby, těsto by mělo být tužší a nemělo by moc lepit. Dobře propracujeme. Někdy je mouky potřeba mnohem více, těsto nesmí být moc mokré i když pro vaření v páře to vadí méně, než když se knedlík vaří ve vodě. Namočíme si ruce do studené vody a mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky.

Vaříme v páře buď na pařáku s pečícím papírem, aby těsto neproteklo, nebo v utěrce asi 45 minut. Dejte pozor aby jste měli dostatek vody pod knedlíkem.

Po uvaření je krájíme nožem, nebo nití.

Praktickéovesný knedlík

Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě. Jinak mouky není moc potřeba.

Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku. Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.

Výborné jsou knedlíky i druhý den opečené na trošce tuku.

Kombinujeme

Knedlíky jsou výborné ke všem omáčkám, doporučuji houbovou, křenovou, ale i ke svíčkové, nebo koprové s seitanem.

Druhý den nám moc chutnají se zelím a osmaženou cibulkou s tempehem.

Děti do roka

Do roka by děti neměly jíst mouku, lepek, ani sůl, tak se raději nedáváme.

Děti od roka

Kolem roku a půl děti jíst i tento knedlík. Po roce raději ještě v bezlepkové formě.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

17 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy nedělala a povedlo se (tím, že tam byly jáhly, stačilo směs lžicí rozmačkat, přidány vrchovaté lžíce mouky, tvarováno mokrýma rukama) -hurá!!. Mám strašnou radost a mrzí mě, že jsem udělala jen poloviční dávku. Ovšem ještě větší radost mám, že tento knedlík s křenovou omáčkou pochválil manžel – nejen slovy, ale i činy – přidal si 2x a liboval si, jak tato kombinace k sobě dobře ladí. Prý je to nejlepší jídlo, které jsem dosud udělala. Dokonce ani neměl nic proti pečenému seitanu.

    • Dagbri, to jsou skvělé zprávy! Vy jste skvělá kuchařka a manžel je úžasný, že to všechno ochutnává! Toho si važte, mnoho mužů má předsudky a ani by se toho nedotklo 🙂

      • Vážím si toho. Staší syn je radikálnější – o víkendu mě nechce pustit ke sporáku. Prohlásil, že bude vařit sám. Trošičku mám dilema.

        • Jeee, to je přeci super! Já bych ho nechala! Uvidí, co je s tím práce, jaké to je, když se snaží a ostatní mají řeči a dala bych mu podmínku, že po sobě uklidí kuchyň. To totiž kolikrát dá víc práce než uvařit :)) A pokud by mi uvařil podle mého, dala bych si s ním, jinak bych ho nechala, ať si uvaří pro sebe/bráchu/tátu dle dohody. Co by za to jiné matky daly, že se syn hrne do kuchyně :-))) A ještě se osvdčila finta nechat děti vybrat z našich receptů – mají svodobu volby, ale vybírají jen z toho, co nám vyhovuje. Nevím, zda by to u vás prošlo… :-))

  2. Zkoušel jsem 2x a pokaždé jsem se nenajedl, protože se mi těsto rozpustilo v páře a byla z toho kaše 🙂
    Tuhle jsem ale dělal kváskové knedlíky a také se mi nechtěly vkládat do vody, tak jsem těsto natlačil do hrnků na čaj a nechal napařit. Povedly se a byly výborný.
    Obdobně do třetice vyzkouším, avšak také jako pařené v hrnečcích.

    • To je velmi chytré dát to do hrnečků. Někdo také napařuje zabalené do potravinové fólie šišku jako na klasické knedlíky. Já to nejraději házím rovnou do vrocí vody.

  3. chtěla bych se zeptat v jakém množství vody a jak dlouho vaříte bezpluchý oves. Já dala na jeden hrnek ovsa, 3 hrnky vody a vařila cca 50 min, ale už jsem z toho měla kaši, ze které by se nedaly uvařit knedlíky ani po dosypání kila mouky.

  4. Píšete, že knedlík muže už i dítě po 1,5 roce, tzn. že už není mu třeba celá zrna pasírovat? Pořád to dělám u ovsa, ječmene, rýže ale i jáhly pasíruju. Děkuji.

    • Záleží jak kouše, já ten oves v knedlíku sem tam pomixovala, pokud máte masový mlýnek, klidně obilí přes něj prožeňte, než uděláte knedlík.

  5. Ovesné knedlíky dělám moc ráda, dokonce místo pohankové mouky dávám ovesnou, takže jsou pak 100% ovesné :-), navíc jsou velmi lehké.

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlavnostní menu na Vánoce a nákupní seznam
Další článekJak ráno zvládneme uvařit snídani, oběd a svačinky do školky s sebou?