Cuketézu používám místo majonézy, dresingu do salátu, pomazánky na pečivo, omáčky na těstoviny nebo místo hořčice. Je to skvělý způsob, jak uchovat přebytky úrody, protože dobře skladovaná vydrží až rok.

Ingredience
  • cukety (cca 1,5 kg)
  • 2 cibule (cca 300 g)
  • 10 stroužků česneku (cca 45 g)
  • 200 ml oleje
  • 3 lžičky soli (cca 15 g)
  • 4 lžíce hořčice nebo hořčičných semínek
  • 100 ml jablečného octa
  • 4 obalené lžíce sladu
  • špetka pepře
  • pro pikantní verzi: 2 chilli papričky nebo feferonky

Jak připravit majonézu z cukety

  1. Cuketu umyjeme a pokrájíme na větší kostky, neloupeme. Semínka odstraňujeme jen pokud už jsou tuhá, maličká, měkká semínka můžeme nechat. Na větší kostky pokrájíme i oloupanou cibuli a česnek jen oloupeme.
  2. Ve velkém hrnci rozpálíme část oleje, vložíme na něj cibuli, osolíme a necháme trochu zesklovatět.
  3. Přidáme cuketu a všechny ostatní ingredience včetně zbytku oleje. Pokud nechceme pikantní chuť, vynecháme papričky.
  4. Dusíme pod pokličkou 15-20 minut do změknutí cukety. Nepřiléváme vodu! Cuketa vodu pustí sama. Dokonce bude možná potřeba vodu odebrat. Pokud máme čas, můžeme nechat vodu vyvařit bez pokličky – přibližně za hodinu varu se většina přebytečné vody vyvaří.
  5. Když je cuketa měkká (píchneme vidličkou), vypneme a přendáme do stolního mixéru s trochou vyvařené tekutiny. Rozmixujeme do hladké krémovité konzistence. Podle potřeby přidáváme tekutinu z hrnce, až máme konzistenci, která nám vyhovuje. Pokud jsme vyvařili vodu, není potřeba dělat po částech a rozmixujeme rovnou obsah hrnce.
  6. Naplníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a zavaříme částečně ponořené do horké vody 30 minut při teplotě 100°C.

 

Praktické

  • Vychlazené skleničky skladujeme na chladném místě – ve špajzu nebo sklepě. Dobře skladované vydrží až rok.
  • Sladkost preferujeme každý jiný, takže doporučuji ochutnat a sladit podle vlastní chuti. Někdy slad zcela vynechávám.
  • Já šetřím čas, vlákninu i minerály, když cuketu neloupu. Pokud ale chcete cuketézu světlou, aby nikdo neměl podezření, že je zeleninová, tak cuketu oloupejte nebo  použijte světlé odrůdy.
  • Můžete použít i více malých cuket. Limitem je jen váš hrnce a mixér. Já většinou mixuji nadvakrát, protože se mi celá dávka hrnce do mixéru nevejde. Rozmixuji první část, dám do mísy, rozmixují druhou čas a smíchám, pak naplním směsí sklenice.
  • Když spěchám, vařím pod pokličkou a přebytečnou vodu sliju. Ale protože je mi líto ingrediencí, tak raději připravuji večer, aby byl prostor nechat vodu vyvařit bez pokličky a žádné suroviny nepřišly nazmar.
  • Cuketa je přirozeně bezlepková, ale použitý slad obsahuje stopy lepku, takže při přísné dietě nahraďte obilným sirupem či jiným zdravým sladidlem bez lepku.

Obměna

  • Místo papriček můžeme použít chilli koření, křen apod.
  • Místo hořčice můžete dát do základu vařit hořčičná semínka.
  • Můžete přidat oblíbené koření jako je koriandr ale i bylinky jako je rozmarýn či oregáno. Podle toho, jaké výsledné chuti chcete dosáhnout.

Děti

  • Majonéza z cukety je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Pokud se stravují podle Jíme Jinak, pravděpodobně se k majonéze dostanou ještě později, ale pokud už běžně jedí majonézu nebo kořeněná jídla s olejem, tak jim určitě bez obav nabídněte tuto zdravější variantu. Dětem připravujete

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Nevěděla jsem, že umím tak dobře vařit (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny ze své pozice na chvostu pelotonu!...

Díky změně manželovi výrazně klesl cukr v krvi (Veronika)

Veronika: Ahoj, ráda bych reagovala na jarní očistu, kterou...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...
  1. Je to skvělé, asi budu dělat zase experimenty s ingrediencemi, jen se chci zeptat, zda stačí zavařit jen jednou, nebo třeba za dva dny znovu? Jestli to třeba nějak nekvasí?

    • Jani, krásně se ti povedla. Tak jsi mě naladila na to experimentování, že jsem přidala tofu a česnek, manžel měl narozky a nikdo nepoznal, že česneková pomazánka není majonézová. Zkusím ještě na sladko, bez cibule, česneku a koření. Dám žluté cukety, jsou jemnější.
      🍰🥒😉

      • Jo Nadi, taky mě napadlo to tofu, a druhou várku jsem dělala z patizonu, trošku déle jsem vařila , ale taky skvělé…
        Já si taky dala zbytek z první várky na topinky..:) no taky dobré..

  2. Ráda bych ji taky vyzkoušela, ale jedna část receptu mi není jasná. Na začátku vaření použiju část oleje. A co s tím zbytkem? Ten se pak zašlehává na konci?

    • Pavli, přileje se k ostatním ingrediencím ve 3. kroku, dopíšu to tam, aby to bylo jasné. Ono když se dá tolik oleje na začátku, tak se to nerestuje, ale spíš se to vaří v oleji, proto se nedává všechem, aby se to mohlo trochu osmahnout. Ale ani to není nutné, i tak se to udělá a je to dobré.

  3. Ta je výborná! I ta konzistence je přesná. Těším se, až naserviruju, jestli někdo pozná, že to není nezdravá klasika. Cuket mám hodně ale tady je z nich takových vynikajících jídel, že nevím, co mám vařit dříve.😀

  4. Tedy to je vynikající!!! Uděláno na zkoušku radši jen z půl kila žluté a kulaté zelené co prý vypadala jako meloun, abych případně nepukla, kdyby to miláčkové nechtěli…olej jsem použila olivový z dovolené přivezený.

  5. Děkuji za tip na zpracování cuket – právě řeším co s nadúrodou :) Jaký se hodí pro tento recept olej a dal by se použít místo jablečného octa umeocet?

    • Většinou používáme slunečnicový olej, který je určen pro tepelnou úpravu. Myslím, že sezamový či olivový by už mohly více ovlivnit chuť. Ume-ocet použít můžete. Jen se i slaný, tak to bude chtít ochutnat. Ale protože se výrobek dále tepelně upravuje, tak je tohoto octu v podstatě škoda, je i mnohem dražší, než ten jablečný.

      • Ano, na ume ocet pozor😄Já jsem jablečný neměla dala jsem ume ocet, ale už po tom co jsem dala sůl, teď to mám slané 🙈bylo to jen z půl dávky, takže bude ještě jeden pokus. No ale chutná to i tak , to se použije 🙃

  6. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŘebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!
Další článekMeruňky a jablka v citrónovém želé