-
cukety (cca 1,5 kg)
-
2 cibule (cca 300 g)
-
10 stroužků česneku (cca 45 g)
-
200 ml oleje
-
3 lžičky soli (cca 15 g)
-
4 lžíce hořčice nebo hořčičných semínek
-
100 ml jablečného octa
-
4 obalené lžíce sladu
- špetka pepře
- pro pikantní verzi: 2 chilli papričky nebo feferonky
Jak připravit majonézu z cukety
-
Cuketu umyjeme a pokrájíme na větší kostky, neloupeme. Semínka odstraňujeme jen pokud už jsou tuhá, maličká, měkká semínka můžeme nechat. Na větší kostky pokrájíme i oloupanou cibuli a česnek jen oloupeme.
-
Ve velkém hrnci rozpálíme část oleje, vložíme na něj cibuli, osolíme a necháme trochu zesklovatět.
-
Přidáme cuketu a všechny ostatní ingredience včetně zbytku oleje. Pokud nechceme pikantní chuť, vynecháme papričky.
-
Dusíme pod pokličkou 15-20 minut do změknutí cukety. Nepřiléváme vodu! Cuketa vodu pustí sama. Dokonce bude možná potřeba vodu odebrat. Pokud máme čas, můžeme nechat vodu vyvařit bez pokličky – přibližně za hodinu varu se většina přebytečné vody vyvaří.
-
Když je cuketa měkká (píchneme vidličkou), vypneme a přendáme do stolního mixéru s trochou vyvařené tekutiny. Rozmixujeme do hladké krémovité konzistence. Podle potřeby přidáváme tekutinu z hrnce, až máme konzistenci, která nám vyhovuje. Pokud jsme vyvařili vodu, není potřeba dělat po částech a rozmixujeme rovnou obsah hrnce.
-
Naplníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a zavaříme částečně ponořené do horké vody 30 minut při teplotě 100°C.
Praktické
- Vychlazené skleničky skladujeme na chladném místě – ve špajzu nebo sklepě. Dobře skladované vydrží až rok.
- Sladkost preferujeme každý jiný, takže doporučuji ochutnat a sladit podle vlastní chuti. Někdy slad zcela vynechávám.
- Já šetřím čas, vlákninu i minerály, když cuketu neloupu. Pokud ale chcete cuketézu světlou, aby nikdo neměl podezření, že je zeleninová, tak cuketu oloupejte nebo použijte světlé odrůdy.
- Můžete použít i více malých cuket. Limitem je jen váš hrnce a mixér. Já většinou mixuji nadvakrát, protože se mi celá dávka hrnce do mixéru nevejde. Rozmixuji první část, dám do mísy, rozmixují druhou čas a smíchám, pak naplním směsí sklenice.
- Když spěchám, vařím pod pokličkou a přebytečnou vodu sliju. Ale protože je mi líto ingrediencí, tak raději připravuji večer, aby byl prostor nechat vodu vyvařit bez pokličky a žádné suroviny nepřišly nazmar.
- Cuketa je přirozeně bezlepková, ale použitý slad obsahuje stopy lepku, takže při přísné dietě nahraďte obilným sirupem či jiným zdravým sladidlem bez lepku.
Obměna
- Místo papriček můžeme použít chilli koření, křen apod.
- Místo hořčice můžete dát do základu vařit hořčičná semínka.
- Můžete přidat oblíbené koření jako je koriandr ale i bylinky jako je rozmarýn či oregáno. Podle toho, jaké výsledné chuti chcete dosáhnout.
Děti
- Majonéza z cukety je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Pokud se stravují podle Jíme Jinak, pravděpodobně se k majonéze dostanou ještě později, ale pokud už běžně jedí majonézu nebo kořeněná jídla s olejem, tak jim určitě bez obav nabídněte tuto zdravější variantu. Dětem připravujete
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Holky tak sem dnes otevřela první sklenici k obědu, je leden. Chutná výborně, čekala ve sklepě šest měsíců.
Dámy, já vám snad závidím. Pokusila jsem se dvakrát připravit tuto dobrotu, pro jistotu v minimnožství, pokaždé marně – po těch dvou pokusech se zdá, že příčinou je sladká chuť. No, aspoň nemusím řešit, jestli by to v našem sklepě při teplotě 20 stupňů přežilo.