Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Pikantní cuketéza

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Cuketézu používám místo majonézy, dresingu do salátu, pomazánky na pečivo, omáčky na těstoviny nebo místo hořčice. Je to skvělý způsob, jak uchovat přebytky úrody, protože dobře skladovaná vydrží až rok.

Ingredience
  • cukety (cca 1,5 kg)
  • 2 cibule (cca 300 g)
  • 10 stroužků česneku (cca 45 g)
  • 200 ml oleje
  • 3 lžičky soli (cca 15 g)
  • 4 lžíce hořčice nebo hořčičných semínek
  • 100 ml jablečného octa
  • 4 obalené lžíce sladu
  • špetka pepře
  • pro pikantní verzi: 2 chilli papričky nebo feferonky

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

Jak připravit majonézu z cukety

  1. Cuketu umyjeme a pokrájíme na větší kostky, neloupeme. Semínka odstraňujeme jen pokud už jsou tuhá, maličká, měkká semínka můžeme nechat. Na větší kostky pokrájíme i oloupanou cibuli a česnek jen oloupeme.
  2. Ve velkém hrnci rozpálíme část oleje, vložíme na něj cibuli, osolíme a necháme trochu zesklovatět.
  3. Přidáme cuketu a všechny ostatní ingredience včetně zbytku oleje. Pokud nechceme pikantní chuť, vynecháme papričky.
  4. Dusíme pod pokličkou 15-20 minut do změknutí cukety. Nepřiléváme vodu! Cuketa vodu pustí sama. Dokonce bude možná potřeba vodu odebrat. Pokud máme čas, můžeme nechat vodu vyvařit bez pokličky – přibližně za hodinu varu se většina přebytečné vody vyvaří.
  5. Když je cuketa měkká (píchneme vidličkou), vypneme a přendáme do stolního mixéru s trochou vyvařené tekutiny. Rozmixujeme do hladké krémovité konzistence. Podle potřeby přidáváme tekutinu z hrnce, až máme konzistenci, která nám vyhovuje. Pokud jsme vyvařili vodu, není potřeba dělat po částech a rozmixujeme rovnou obsah hrnce.
  6. Naplníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a zavaříme částečně ponořené do horké vody 30 minut při teplotě 100°C.

 

Praktické

  • Vychlazené skleničky skladujeme na chladném místě – ve špajzu nebo sklepě. Dobře skladované vydrží až rok.
  • Sladkost preferujeme každý jiný, takže doporučuji ochutnat a sladit podle vlastní chuti. Někdy slad zcela vynechávám.
  • Já šetřím čas, vlákninu i minerály, když cuketu neloupu. Pokud ale chcete cuketézu světlou, aby nikdo neměl podezření, že je zeleninová, tak cuketu oloupejte nebo  použijte světlé odrůdy.
  • Můžete použít i více malých cuket. Limitem je jen váš hrnce a mixér. Já většinou mixuji nadvakrát, protože se mi celá dávka hrnce do mixéru nevejde. Rozmixuji první část, dám do mísy, rozmixují druhou čas a smíchám, pak naplním směsí sklenice.
  • Když spěchám, vařím pod pokličkou a přebytečnou vodu sliju. Ale protože je mi líto ingrediencí, tak raději připravuji večer, aby byl prostor nechat vodu vyvařit bez pokličky a žádné suroviny nepřišly nazmar.
  • Cuketa je přirozeně bezlepková, ale použitý slad obsahuje stopy lepku, takže při přísné dietě nahraďte obilným sirupem či jiným zdravým sladidlem bez lepku.

Obměna

  • Místo papriček můžeme použít chilli koření, křen apod.
  • Místo hořčice můžete dát do základu vařit hořčičná semínka.
  • Můžete přidat oblíbené koření jako je koriandr ale i bylinky jako je rozmarýn či oregáno. Podle toho, jaké výsledné chuti chcete dosáhnout.

Děti

  • Majonéza z cukety je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Pokud se stravují podle Jíme Jinak, pravděpodobně se k majonéze dostanou ještě později, ale pokud už běžně jedí majonézu nebo kořeněná jídla s olejem, tak jim určitě bez obav nabídněte tuto zdravější variantu. Dětem připravujete

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

63 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea Karla
20. 1. 2024

Holky tak sem dnes otevřela první sklenici k obědu, je leden. Chutná výborně, čekala ve sklepě šest měsíců.

Dámy, já vám snad závidím. Pokusila jsem se dvakrát připravit tuto dobrotu, pro jistotu v minimnožství, pokaždé marně – po těch dvou pokusech se zdá, že příčinou je sladká chuť. No, aspoň nemusím řešit, jestli by to v našem sklepě při teplotě 20 stupňů přežilo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...
32
65

Zdravý cuketový perník: Sladký recept bez lepku

Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky slož...

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....
15
31

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Apple chutney – jablečné čatní

Jednoduché, rychlé, sladké, slané i pikantní. Pro milovníky indické kuchyně důležitý doplněk.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.