Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?

Jitrocel a první pomoc venku:
Jitrocel je výborný na ranky nebo štípance, stačí rozemnout čerstvý lístek mezi prsty a postižené místo potřít a list přiložit.

Jitrocel a zdravotní účinky

Jitrocel je tradiční pomocník na rány (i ty špatně se hojící), ekzémy, bodnutí hmyzem, bércové vředy, trombózu, puchýře, popáleniny nebo otlaky, dále také na záněty ústní dutiny a bolesti v krku, na všechny druhy kašle, astma, záněty průdušek, zápal plic a další onemocnění dýchacích cest, záněty ledvin, močového měchýře, střev nebo hemeroidy. Používá se i na čištění krve a detoxikaci.

Jitrocel a způsoby použití

Z jitrocele používáme listy, a to buď čerstvé zevně, nebo na čaj (na ten můžeme využít i usušenou bylinku). Nenechte si sílu jitrocele ujít ani v kuchyni.

Zevní použití: obklad vytvoříme z čerstvých listů rozemnutím, rozmačkáním nebo i rozmixováním na kaši. Poté jednoduše přikládáme na místo postižené některou z potíží uvedených v předchozím bodu.

Nálev (čaj): připravíme ho tak, že přelijeme 1 vrchovatou lžičku sušeného jitrocele 250 ml vroucí vody a necháme chvíli vyluhovat. Čaj pijeme několikrát denně nebo použijeme jako kloktadlo nebo obklad (do nálevu namočíme plátno nebo gázu, přiložíme a necháme působit i několik hodin).

Čajové směsi: Jitrocel se používá i ve směsích (např. kombinací se šípkem, echinaceou a květy divizny vytvoříme čaj pro posílení imunity, který působí i proti kašli a nachlazení). Jak na to? Nejprve rozdrtíme sušené plody šípku, přidáme další bylinky (vše ve stejném poměru) a směs promícháme rukama. Poté zalijeme 3 polévkové lžíce této směsi 3/4 l studené vody a necháme přes noc vyluhovat. Ráno výluh minutu povaříme, scedíme do termosky a vypijeme během dne ve třech dávkách.

Jitrocel v kuchyni

V kuchyni se jitroceli určitě nebraňte, obsahuje 2 % aukubinu, který pomáhá chránit před poškozením jater (1), a dodá vám také vitamín C, enzymy, třísloviny, hořčiny, kyselinu křemičitou nebo draselné soli.

Použijte jitrocel kopinatý, který je oproti dalším druhům podstatně chutnější (mrkněte níže, jak ho poznat a odlišit).

Počítejte s mírně nahořklou a svíravou chutí, která ale není nijak nepříjemná, tedy pokud se to nepřežene s množstvím.

Jitrocel skvěle ochutí hotové pokrmy v čerstvé podobě, ale nevadí mu ani tepelná úprava. Paleta využití v kuchyni je tedy pořádně široká:

  1. Ozdoba a oživení hotových pokrmů – listy jednoduše opláchněte, nechte oschnout a nasekejte na libovolně velké kousky. Pak už jimi jen posypejte naservírovanou porci (polévky nebo hlavního chodu) – vedle vzhledového oživení jí dodáte i plno důležitých živin.
  2. Přidávejte jitrocel do špenátu, karbanátků, placek nebo třeba knedlíků a noků. Neotřelé povznesení klasických a vyzkoušených receptů se vždycky hodí, o výživové hodnotě nemluvě.
  3. Zkuste přihodit mladé nasekané lístky do salátů nebo kvašené zeleniny – dodá zajímavou chuť i plnou svěží barvu. Rozumí si dobře třeba s ředkvičkami nebo okurkami.
  4. Najemno nasekané lístky se skvěle hodí i do zálivek nebo bylinkových omáček.
  5. Tempura – čerstvé listy také můžete obalit v těstíčku (zkuste třeba tohle) a osmažit.
  6. Určitě vyzkoušejte přimíchat pár nasekaných lístků do oblíbené pomazánky, které tím dodáte nový směr a kus zdraví k tomu.
  7. Poupátka jitrocele můžete naložit do octa nebo zkusit kapary.
  8. Pokud si děláte smoothie, i tam se jitrocel může ucházet o čestné místo. Zkuste třeba tuhle vynikající bombu.

    Druhy jitrocele a kde je najít

    Nejznámější je jitrocel kopinatý, jeho listy připomínají hroty kopí. Méně známí jsou jeho příbuzní jitrocel prostřední (má oválnější listy s jemnými chloupky) a jitrocel větší (možná znáte, jak je vyztužený, aby se chránil proti ošlapu). Skvělá zpráva je, že léčivé účinky mají všechny tři druhy. Najdeme je téměř všude: na loukách, u cest, na okrajích lesů, podél polí i na zahrádkách.

    Kdy a jak sbírat, sušit a skladovat jitrocel

    Listy jitrocele je nejlepší sbírat od června do srpna, tedy v období, než se objeví květní stvoly. Nikdy listy nesbírejte po ranní rose nebo dešti, jitrocel je velmi náchylný na pomačkání a zapaření. A pozor také na sušení, jitrocel je choulostivý (i za sucha sbírané listy se snadnou zapaří a zhnědnou). Usušit ho můžete buď rychle na slunci, ve vrstvách maximálně 5 cm, nebo pak při umělé teplotě do 40 °C. Někdy se také doporučuje sušit nejprve ve velmi tenké vrstvě na slunci a poté dosušit ve stínu. Po správně provedeném sušení by barva měla být zelená až zelenohnědá (zčernalé listy je potřeba vyhodit), poté je vhodné bylinku skladovat v suchu a v dobře uzavřených nádobách.

    PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

    Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

    Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

    Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

    Komentáře

    Takže když už kvete, sbírat ho nemám?

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    24
    9

    Žabinec ptačinec v kuchyni

    Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...
    1
    20

    Plevel – první jarní zelenina

    Sobotní obchůzka po okolí odhalila nový zdroj čerstvé jarní zeleniny. Je zdarma, je v bio kvalitě, plná potřebných živin a energie, roste všude okolo. Stač...

    Smoothie žabinec, jitrocel a řebříček

    Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...
    11

    20 super detox receptů s kopřivou

    Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!
    1
    2

    Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

    Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
    8

    Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

    Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...