Naložte si sedmikásky. Je to snadné, rychlé a chutné. A taky tím můžete šikovně zaměstnat děti, sbírat sedmikrásky a dávat je do lahvičky je bude určitě bavit.
Ingredience
na skleničku

- květy sedmikrásek
- umeocet
Jak připravit sedmikrásky v umeoctě
- Květy sedmikrásek opereme ve studené vodě, je-li potřeba.
- Necháme okapat a napěchujeme do skleničky.
- Zalijeme po okraj umeoctem, květy nesmí koukat, musí být ponořené.
- Necháme tři dny při pokojové teplotě, potom skladujeme v lednici.
Praktické
- Pokud chceme, aby byly sedmikrásky zavřené a připomínaly kapary, sbírejte je k večeru, kdy se květy zavírají.
Použití
- Sedmikrásky používáme jako slané dochucovadlo, podobně jako kapary. Přidáváme do salátů, zdobíme omáčky, můžeme dát na pizzu či jiné zapečené dobroty. Dáváme jich jen trošičku, zacházíme s nimi jako s kořením, jsou velmi slané a kyselé.
Děti
- Dáváme dětem od 2 let v malém množství do jídla.
Já takhle taky nakládala nerozvinutá poupata pampelišek, tak teď zkusím i sedmikrásky :-). Pampelišky došly a nové ještě moc nejsou :-). Díky za tip :-)
Ono se zakhle da nalozit kdeco, zkousela jsem i jitrocel ?
Jako hlavičku jitrocelu kopinatého?
Ano, toho ;-)
Jak dlouho naložené sedmikrásky vydrží v lednici?
Dokud je nesníte :-) Jak je to naložené v soli, tak je to hodně dlouho uskladnitelné. Ale musí být potopené, jinak neodkrytý vršek může chytnout plíseň.
To vyzkouším, zítra jdu na to! :-)
Loni jsem dělala kapari z nerozkvetlých květů pampelišek, je to chutné doplnění talíře, ale je to jen taková nijaká ;-) zelená kulička. Kvítek sedmikrásky bude i ozdobou! :-D
Ona ta kvitka nevypadaji po nalozeni tak pekne jako cerstva, ozdobu od toho uplne necekejte :-) Kvitka zmeknou a zruzovy, nedrzi po nalozeni tvar. Ale koreni je to dobre :-)