Zdravá verze oblíbeného francouzského slaného koláče bez mléka a vajec. Je vhodný jako rychlá večeře, svačina s sebou na cesty nebo slané pohoštění pro návštěvu.

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g špaldové hladké mouky
  • 180 g rostlinného másla
  • 150 ml vody
  • 2 lžičky soli

Na náplň:

  • 400 ml rostlinné smetany
  • 1 hrst špenátových listů
  • 4 ks žampionů
  • 3 ks červené cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 3/4 balíčku tofu
  • 3 stroužky česneku
  • 2- 3 lžičky soli
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • kukuřičný škrob

Jak připravit slaný cibulový koláč

  1. Z mouky a změklého másla si nejprve vypracujeme drobenku, až poté přidáme sůl a vodu. Vypracujeme v míse do nelepivého a poddajného těsta. Necháme ho alespoň 3 hod odpočívat.
  2. Poté těsto rozválíme a rozložíme do formy, propícháme a předpečeme cca 10-15 min na 180°.
  3. Mezitím si na pánvi orestujeme cibuli (jednu nasekanou najemno a druhou na kolečka), bílou část jarní cibulky a žampiony. Přidáme smetanu, nastrouhané tofu, špenát, nadrcený česnek, ostatní koření a zelenou část cibulky. Vše chvilku povaříme a přidáme trochu kukuřičného škrobu na zahuštění.
  4. Poté vylijeme směs na korpus, navrch dozdobíme zeleninou a žampiony a pečeme znovu na 180°, nejprve pár minut jen zezpod a pak na kombinovaný vršek a spodek do zlatova.

Obměna

  • Náplň můžete obměnit dle chuti a sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekIntenzivní víkendový kurz vaření s Paní Dýní – červen 2022
Další článekPopenec v kuchyni a v domácí lékárničce