Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Zeleninové muffiny s tempehem (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Zkoušeli jste někdy muffiny naslano? Pokud milujete pesto a rajčata, tak je určitě zkuste. Tyto jsou zcela bez lepku i vajec a hodí se jako svačinka do školy, do práce, na výlet, anebo třeba jako večeře se zeleninovým salátem.

Ingredience
  • 1 jarní nebo klasická cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • kousek uzeného tempehu nebo tofu
  • hrst čerstvých bylinek (např. bazalka, petrželka, pažitka aj.)
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku instantní polenty
  • 1/2 hrnku cizrnové mouky (nebo jiné luštěninové)
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžíce pesta (z medvědího česneku, mangoldukopru, petrželky, bazalky aj.)
  • 1/2 hrnku rostlinného jogurtu nebo smetany
  • 3/4 hrnku vody nebo zeleninového vývaru
  • hrst sušených rajčat v oleji (není nutné)
  • sůl

Jak připravit slané muffiny

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a tempeh nebo tofu (na kostičky) s velkou špetkou soli dozlatova.
  2. V misce smícháme všechny suché ingredience (mouky, polentu, prášek do pečiva, sůl).
  3. V jiné misce smícháme mokré ingredience (vodu, jogurt, pesto, osmahlou cibulku, nasekané bylinky, případně i rajčata).
  4. Suché a mokré ingredience smícháme dohromady na těsto.
  5. Těstem naplníme silikonové formičky na muffiny nebo muffinovou formu (je třeba ji ale předtím vymazat olejem).
  6. Pečeme 20-25 minut na 180°C.

Praktické

  • Před pečením ještě můžeme každý muffin ozdobit třeba pár kostkami tempehu.
  • Pokud by bylo těsto moc husté, zřeďte ho ještě vodou nebo vývarem. Každá mouka a polenta jinak saje tekutinu. Těsto by mělo být hustší, když ho naberete na lžíci a obrátíte ji dolů, mělo by se pomalu sunout.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Do muffinů můžeme dát různou zeleninu – brokolici, květák, kadeřavou kapustu, hrášek, kukuřici, mrkev aj.
  • Pokud nemáte jogurt, můžete ho nahradit vodou/rostlinným mlékem a lžící tahini másla.
  • Bezlepkovou mouku můžete nahradit i za klasickou celozrnnou pšeničnou, špaldovou nebo ovesnou.
  • Výborné jsou v muffinech ještě nasekaná rajčata v oleji nebo olivy.
  • Pesto můžete vynechat  nahradit třeba lžící semínkového či oříškového másla, anebo si ho rychle vyrobit rozmixováním čerstvých bylinek se slunečnicovými, dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.
  • Tempeh a tofu můžete vynechat, pokud je nemáte rádi.

Děti

  • Tyto muffiny jsou vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Bezlepkový chléb v troubě – kyprý i bez kvásku a kypřícího prášku

Ani bezlepkáři nepřijdou zkrátka! Šárka peče roky bez lepku a má pro vás svůj osvědčený recept na bezlepkový chléb v troubě, bez kvásku či kypřidel, který ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...