Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když je nasbíráte včas, tak budou i velmi podobně vypadat.

Ingredience
na 1 skleničku
  • hrst zavřených pampeliškových poupat
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 0,5 lžičky hořčice (nemusí být)
  • 1 lžička soli

Jak naložit pampeliškové květy

  1. Pokud máte poupata z čistého prostřední, není potřeba je oplachovat, jinak je opatrně omyjte ve studené vodě.
  2. Vložte do připravené skleničky vrstvu poupat a posolte, dejte další a posolte. Až naplníte skleničku. Můžete přidat hořčičné semínko.
  3. Odložte do tmavší části kuchyně a nechte jeden den odležet. V průběhu dne několikrát protřepejte skleničkou.
  4. Druhý den svařte ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte poupata ve skleničce.
  5. Zavíčkujte a sterilujte  – dejte do hrnce s vodu, voda sahá asi do 2/3 skleničky. Když voda přijde k varu, stáhněte plamen na minimum a nechtě mírně probublávat 20 minut.
  6. Vypněte a nechte vychladnout.

Praktické

  • Sbírejte poupata zcela zavřená, ze kterých nekoukají žluté lístečky. To jsou ta, co sotva vylezou ze země a zatím nemají stonek. Starší poupata mají tendenci se při zpracování otevřít jak vidíte i na našich fotografiích. Nevadí to chuťově, jde jen o dojem – ty mladé vypadají skutečně jako zelené kapary kuličky. Když jim ještě ostříháte spodní odstávající lístečky, bude výsledný dojem dokonalý.
  • Praktické je odstřihávat je nůžkami a dávat do čisté zavírací sklenice, protože pouštějí lepkavé mléko, na které se bude lepit tráva, broučci, lístečky apod. Takto se vyhnete nutnosti je oplachovat.
  • Na zkoušku si udělejte jednu lahvičku. Když vám bude chutnat, vyrazte pro větší množství plodů a udělejte si zásoby i na zimu.
  • Podle množství sesbíraných plodů si připravte skleničky a nálev. Dodržujte základní poměry, ale připravte si množství, které bude odpovídat vašim potřebám.
  • Sterilovaná poupata nemusíme skladovat v lednici, stačí je uložit do tmavého špajzu.

Obměna

  • Pampelišková poupata můžete také naložit do umeocta stejně jako květák nebo ředkvičky a nechat fermentovat několik dní při pokojové teplotě a pak skladovat v lednici.

Kdy sbírat poupata pampelišky

  • Poupata jsou k mání zkraje jara, ale pokud máte zahradu a sekáte trávník, tak vám budou průběžně dorůstat nová a můžete si falešné kapary připravit i v průběhu léta a na podzim.

Jak použít falešné kapary

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Kapary můžeme přidávat do salátů místo pravého kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem „masovým“ pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – slanou a kyselou, trochu na způsob ume octa.

Tip

Podobně jako pamelišky můžete naložit sedmikrásky, ale i smrčkové a modřínové výhonky.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let a později, je to velmi slané.

Čtěte na toto téma dále

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekShodila jsem 8 kg a nehoní mě mlsná (Olga, 38 let)
Další článekDušená jarní zelenina s klíčky