Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Silenka nadmutá aneb italský salát

Znáte z našich luk silenku nadmutou? A víte, že její zelené lístečky jsou velmi chutné?

Silenka nadmutá

Je to bylina vytrvalá, pocházející z Evropy a Asie. Jde o bylinu, která se na podzim schová a brzy na jaře začíná zase vyrůstat ze země. V Itálii jde o velmi oblíbený salát, pěstují ji a prodávají běžně na trzích. Kořen se používá jako náhražka mýdla, při praní prádla. Mýdlo se získává spařením kořene horkou vodou.

Co všechno v ní najdeme

Obsahuje vitamín C, chlorofyl, karoten, bílkoviny, vlákninu, malé množství sacharidů, 88% vody. Také je dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, saponinů, tříslovin, najdeme v ní i malé množství pryskyřic a antioxidantů.

Léčivé účinky

  • čistící účinky.
  • Stimuluje tvorbu moči a tím vylučování odpadních látek z těla ven.
  • detoxikační účinky na játra.
  • Používá se zevně k léčbě ran, svrabu a dalších kožních nemocí.
  • Odvar z kořene se používá při otravách, bolestech břicha a průjmech.

Využití v kuchyni

Mladé výhonky a listy do 5 cm, před kvetením, jsou jedlé a velmi chutné. Lze je přidávat do polévek, luštěninového guláše, do tortilly, zeleninových rizot, salátů, jako ozdoba jídel. Nahradí skvělé špenát i hrášek. Doporučujeme jíst listy především čerstvé, jejich jemná hrášková chuť nás mile překvapila. Silenka se konzumuje nejen v Itálii, Řecku, Slovinsku, Chorvatsku, ale i Francii a Španělsku, kde ji přidávají do gazpacha.

Sběr

Pokud se rozhodnete silenku konzumovat čerstvou, určitě si ji natrhejte na jaře, dřív než rozkvete. Při běžném sběru byliny na sušení a další zpracování ale sbíráme kvetoucí nať od června do září.

Pěstování

Semínka silenky nadmuté se dají sehnat na internetu, můžete si ji tak zasadit do zahrady, na louku, do vyvýšeného záhonku a také do truhlíku či většího květináče. 

Zkuste to taky

Nebojte se silenky a ochutnejte ji, všichni komu jsme ji dali ochutnat, byli nadšení a překvapení její výbornou chutí. Na louce nám roste v hustých trsech, nelze ji přehlédnout, podobá se ze začátku karafiátům (těm menším na skalce). Zkuste to taky a napište nám, jestli vám silenka chutnala.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...

Růže šípková – přírodní zásobárna vitamínů

Šípky sbíráme na přelomu září a října. Většina asi zná sušené šípky na čaj, ale co si z nich pro změnu vyzkoušet vyrobit něco jiného?
klub
2
4

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
1

Kouzla brutnáku v lékárničce i kuchyni

Mohutný krasavec s neobyčejnými kvítky, který umí léčit i kralovat v kuchyni. Už jste ho vyzkoušeli?

Sluncovka kalifornská

Sluncovka neboli kalifornský mák, je státní květinou Kalifornie. Je to nádherná divoká květina. Indiáni kalifornským mákem uspávali děti, dělali z něj nále...