Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Řebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!

Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně širokým záběrem.

Řebříček a zdravotní účinky

Už antický řecký hrdina Achilles prý používal řebříček pro své zraněné vojáky. Nejen na rány je ale řebříček dobrý – používá se při nachlazení (podněcuje pocení a povzbuzuje ochlazování). Povzbuzuje chuť k jídlu a využívá se při léčení průjmu a syndromu dráždivého tračníku. Zmírňuje silné menstruační krvácení a dodává cyklu pravidelnost. I s bolením zubů si dokáže poradit. Sedací koupel pomáhá se zmírněním hemeroidů.

Řebříček a první pomoc: Vyzkoušejte čerstvou podrcenou nať přiložit na ránu – zastavuje krvácení, výrazně urychluje hojení a podporuje zacelení.

Nedoporučuje se během těhotenství a kojení a dětem do pěti let.

Řebříček a způsoby použití

Řebříček se dá používat čerstvý (už zmíněné přikládání na rány, ale i žvýkání při bolení zubů) i sušený. Připravuje se z něj odvar (čaj), sedací koupel, tinktura nebo mast.

Čaj: Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku spaříme 0,25 l vody a krátce vyluhujeme.

Sedací koupel: 100 g natě řebříčku dáme na noc do studené vody, následující den přivedeme k varu a přilejeme do koupele.

Řebříček v kuchyni

I v kuchyni najde řebříček uplatnění. Využít můžete listy i květy.

Chuť listů řebříčku je příjemně nahořklá. Starší lístky jsou díky obsahu tříslovin, flavonoidů a éterického oleje proazulénu hořké víc, to je ovšem z použití v kuchyni nevylučuje. Jen je potřeba s nimi zacházet s citem. Listy se hodí k tepelnému zpracování. Neváhejte je dát nasekané do placek, kaší, polévek, omáček nebo špenátu.

Květy jsou podobně hořké a používají se v syrovém stavu – zkuste je přidat do salátu nebo je využít jako posypku hotových pokrmů (od polévek přes hlavní jídla až po pomazánky).

Jak najít a poznat řebříček

Řebříček roste hojně ledaskde – na loukách, stráních, podél cest, na polích i zahradách. Mívá nejčastěji 15–80 cm, někdy až 1 m. Poznáte ho podle střídavých listů, jejichž tvar připomíná žebřík. Korunky květů mají bílou nebo narůžovělou barvu.

Kdy a jak sbírat a sušit řebříček

Řebříček se doporučuje sbírat od června do září, ideální doba pro sběr je červenec, a to kolem 10. hodiny. Sbíráme všechny druhy řebříčku s bílými nebo růžovými jazykovitými květy, kvetoucí nať i samotná květenství. Nať by se měla seříznout 12–20 cm nad zemí a rychle usušit ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Po usušení skladujeme řebříček v temnu, v dobře uzavřené nádobě.

 

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
alena.brunova
6. 8. 2022

No vida, rehabilitace řebříčku – v mládí jsem o něm četla, že může vyvolat potrat, proto ne těhotným. Tak tedy dnes už ho vezmu do kuchyně… :-)

Klub
Marcela
4. 8. 2022

Tak zase jedno krásné povídání o bylinkách🙂 Řebříček mi kvete na zeleninové zahrádce a zrovna jsem uvažovala jak ho využít, když tak pěkně kvete. Jani květ tedy sušíš i do čaje? Dáváš ho do nějaké směsky? Krásný den všem🤗

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Vilcacora – Kočičí dráp – mocný bojovník proti zdravotním neduhům

Braňte se virům a nemocem  zuby nehty… a nebo drápem… kočičím.
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...

Česnáček léčí i chutná

Voní po česneku a navzdory roztomilému názvu je to silák, který zastoupí i medvědí česnek. Naučte se poznávat, sbírat a používat česnáček!

Popenec v kuchyni a v domácí lékárničce

Neprávem zapomenutý pomocník našich prababiček. Jak ho poznat, kdy ho sbírat a jak s ním kouzlit v kuchyni?

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
1

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?