Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně širokým záběrem.

Řebříček a zdravotní účinky

Už antický řecký hrdina Achilles prý používal řebříček pro své zraněné vojáky. Nejen na rány je ale řebříček dobrý – používá se při nachlazení (podněcuje pocení a povzbuzuje ochlazování). Povzbuzuje chuť k jídlu a využívá se při léčení průjmu a syndromu dráždivého tračníku. Zmírňuje silné menstruační krvácení a dodává cyklu pravidelnost. I s bolením zubů si dokáže poradit. Sedací koupel pomáhá se zmírněním hemeroidů.

Řebříček a první pomoc: Vyzkoušejte čerstvou podrcenou nať přiložit na ránu – zastavuje krvácení, výrazně urychluje hojení a podporuje zacelení.

Nedoporučuje se během těhotenství a kojení a dětem do pěti let.

Řebříček a způsoby použití

Řebříček se dá používat čerstvý (už zmíněné přikládání na rány, ale i žvýkání při bolení zubů) i sušený. Připravuje se z něj odvar (čaj), sedací koupel, tinktura nebo mast.

Čaj: Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku spaříme 0,25 l vody a krátce vyluhujeme.

Sedací koupel: 100 g natě řebříčku dáme na noc do studené vody, následující den přivedeme k varu a přilejeme do koupele.

Řebříček v kuchyni

I v kuchyni najde řebříček uplatnění. Využít můžete listy i květy.

Chuť listů řebříčku je příjemně nahořklá. Starší lístky jsou díky obsahu tříslovin, flavonoidů a éterického oleje proazulénu hořké víc, to je ovšem z použití v kuchyni nevylučuje. Jen je potřeba s nimi zacházet s citem. Listy se hodí k tepelnému zpracování. Neváhejte je dát nasekané do placek, kaší, polévek, omáček nebo špenátu.

Květy jsou podobně hořké a používají se v syrovém stavu – zkuste je přidat do salátu nebo je využít jako posypku hotových pokrmů (od polévek přes hlavní jídla až po pomazánky).

Jak najít a poznat řebříček

Řebříček roste hojně ledaskde – na loukách, stráních, podél cest, na polích i zahradách. Mívá nejčastěji 15–80 cm, někdy až 1 m. Poznáte ho podle střídavých listů, jejichž tvar připomíná žebřík. Korunky květů mají bílou nebo narůžovělou barvu.

Kdy a jak sbírat a sušit řebříček

Řebříček se doporučuje sbírat od června do září, ideální doba pro sběr je červenec, a to kolem 10. hodiny. Sbíráme všechny druhy řebříčku s bílými nebo růžovými jazykovitými květy, kvetoucí nať i samotná květenství. Nať by se měla seříznout 12–20 cm nad zemí a rychle usušit ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Po usušení skladujeme řebříček v temnu, v dobře uzavřené nádobě.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. No vida, rehabilitace řebříčku – v mládí jsem o něm četla, že může vyvolat potrat, proto ne těhotným. Tak tedy dnes už ho vezmu do kuchyně… :-)

  2. Tak zase jedno krásné povídání o bylinkách🙂 Řebříček mi kvete na zeleninové zahrádce a zrovna jsem uvažovala jak ho využít, když tak pěkně kvete. Jani květ tedy sušíš i do čaje? Dáváš ho do nějaké směsky? Krásný den všem🤗

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBuddha bowl s konopným pestem
Další článekPikantní cuketéza