Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Řebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!

Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně širokým záběrem.

Řebříček a zdravotní účinky

Už antický řecký hrdina Achilles prý používal řebříček pro své zraněné vojáky. Nejen na rány je ale řebříček dobrý – používá se při nachlazení (podněcuje pocení a povzbuzuje ochlazování). Povzbuzuje chuť k jídlu a využívá se při léčení průjmu a syndromu dráždivého tračníku. Zmírňuje silné menstruační krvácení a dodává cyklu pravidelnost. I s bolením zubů si dokáže poradit. Sedací koupel pomáhá se zmírněním hemeroidů.

Řebříček a první pomoc: Vyzkoušejte čerstvou podrcenou nať přiložit na ránu – zastavuje krvácení, výrazně urychluje hojení a podporuje zacelení.

Nedoporučuje se během těhotenství a kojení a dětem do pěti let.

Řebříček a způsoby použití

Řebříček se dá používat čerstvý (už zmíněné přikládání na rány, ale i žvýkání při bolení zubů) i sušený. Připravuje se z něj odvar (čaj), sedací koupel, tinktura nebo mast.

Čaj: Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku spaříme 0,25 l vody a krátce vyluhujeme.

Sedací koupel: 100 g natě řebříčku dáme na noc do studené vody, následující den přivedeme k varu a přilejeme do koupele.

Řebříček v kuchyni

I v kuchyni najde řebříček uplatnění. Využít můžete listy i květy.

Chuť listů řebříčku je příjemně nahořklá. Starší lístky jsou díky obsahu tříslovin, flavonoidů a éterického oleje proazulénu hořké víc, to je ovšem z použití v kuchyni nevylučuje. Jen je potřeba s nimi zacházet s citem. Listy se hodí k tepelnému zpracování. Neváhejte je dát nasekané do placek, kaší, polévek, omáček nebo špenátu.

Květy jsou podobně hořké a používají se v syrovém stavu – zkuste je přidat do salátu nebo je využít jako posypku hotových pokrmů (od polévek přes hlavní jídla až po pomazánky).

Jak najít a poznat řebříček

Řebříček roste hojně ledaskde – na loukách, stráních, podél cest, na polích i zahradách. Mívá nejčastěji 15–80 cm, někdy až 1 m. Poznáte ho podle střídavých listů, jejichž tvar připomíná žebřík. Korunky květů mají bílou nebo narůžovělou barvu.

Kdy a jak sbírat a sušit řebříček

Řebříček se doporučuje sbírat od června do září, ideální doba pro sběr je červenec, a to kolem 10. hodiny. Sbíráme všechny druhy řebříčku s bílými nebo růžovými jazykovitými květy, kvetoucí nať i samotná květenství. Nať by se měla seříznout 12–20 cm nad zemí a rychle usušit ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Po usušení skladujeme řebříček v temnu, v dobře uzavřené nádobě.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zrovna jsem přišla ze sběru😁Pár jsem si jich vytáhla i s kořínkem a přesadila na záhon, snad se ujme. Máme ho sice na zahradě v trávě, ale tam mi ho vždycky posečou😅

alena.brunova
6. 8. 2022

No vida, rehabilitace řebříčku – v mládí jsem o něm četla, že může vyvolat potrat, proto ne těhotným. Tak tedy dnes už ho vezmu do kuchyně… :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
3

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...
25

Jaké bylinky můžeme sbírat na podzim

Na podzim se nabízí více možností ke sběru v přírodě. Můžeme sbírat plody trnky obecné, bezinky, hlohy, dřínky, jeřabiny i šípky. Také kořeny bylin a stále...
10

Divizna: jednička nejen v boji proti suchému kašli

Statné krásky, které jen tak nepřehlédnete. Dříve se jejich květy používaly na barvení látek a vlasů, jak nám může divizna pomoci dnes?
13
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...
8

Silenka nadmutá aneb italský salát

Znáte z našich luk silenku nadmutou? A víte, že její zelené lístečky jsou velmi chutné?
15
6

Lék nejen na plíce – plicník lékařský

Věděli jste, že tato bylinka léčí nejen plíce, ale i trávicí ústrojí? Na jaře a v létě si můžeme nasbírat zásoby na podzim, kdy nejvíce trpíme na kašel.