Domů > Magazín > Zdraví

Podrážděný žlučník a vše o něm

Cítíte nepříjemné tlaky pod žebry po jídle a někdy je vám i nevolno – je možné, že volá o péči váš podrážděný žlučník. Co s tím a jak to napravit? Pojďte se začíst do článku, kde vám s tím poradíme.

Žlučník – proč mě trápí?

Žlučník je malý orgán, jehož funkcí je skladování žluče, která do něj přišla z jater. Žluč je tekutina, která se v případě potřeby uvolní žlučovody do tenkého střeva a pomáhá zde trávit potravu. V čínské medicíně se o ní hovoří jako o esenci, která vzniká z přebytku energie čchi jater.

Jedním z faktorů, které přispívají k jeho nepohodě je narušená psychika a to hlavně z důvodu chronického stresu a nadměrných či nahromaděných emocí (primárně vzteku, zloby, netrpělivosti).

Dalším nezpochybnitelným vlivem je strava – bývá to přílišná konzumace špatně stravitelných potravin (zvlášť tučná jídla, velmi kořeněná, hodně bílé mouky, cukru a přemíra živočišných tuků) a jejich kombinací (i s alkoholem), nevhodné úpravy (časté smažení) a příjmu velkého objemu jídla, případně velká nepravidelnost ve stravě.

Genetické dispozice mohou mít vliv na větší sklon k žlučníkovým potížím, často to ale bývají stravovací zvyklosti a schopnost práce s emocemi, kterou si neseme z našeho rodinného kruhu.

Podrážděný žlučník – příznaky

Nejčastěji se žlučník ozývá po jídle a to bolestí či tlakem v oblasti žeber, konkrétně v pravém podžebří, která může vystřelovat do zad (až k pravé lopatce či rameni), bývá to doprovázeno nevolností, pocity na zvracení, může se objevit i zimnice střídaná s horečkou.

Potíže se žlučníkem (od menších až po ty závažnější) se mohou objevovat plíživě a bývají provázeny často i vzdálenými příznaky. Průvodním jevem může být říhání a hořkost v ústech, častější nadýmání, ale i bolesti hlavy až migrény, nezřídka se objevují bolesti kloubů, lokte či páteře, nicméně bolestivost se může objevit kdekoliv v průběhu meridiánové dráhy žlučníku (ta jde od vnějšího koutku oka až k malíčku na noze). Oslabený žlučník se na poli psychickém projevuje nerozhodností či podrážděností. Varovným příznakem je žluté bělmo či přímo pokožka.

Co dělat při podráždění žlučníku

Při akutním podráždění žlučníku, který je doprovázen bolestmi a nevolností je potřeba vynechat jakoukoliv další potravu i nápoje, můžete si ulevit bramborovým obkladem na oblast jater, při neustupující, zhoršující se bolesti, zchvácenosti, bledosti, zrychleném tepu či přítomném zvracení je na místě návštěva lékaře či pohotovosti.

Mírné podráždění lze rozehnat i doma, ale optimálně pod vedením zkušeného odborníka či pokud má již člověk své vlastní zkušenosti, při jakékoliv pochybnosti je vždy lepší návštěva lékaře. V Poradně Klubu Jíme Jinak vám detailně poradíme, co lze při takovém podráždění dělat a jak si pomoci přírodními způsoby. Ke zklidnění může přispět vycumlání kousku švestičky umeboši.

Co se vyplatí dělat pro zdraví žlučníku dlouhodobě?

Upravte způsob stravování

Co jíst při žlučníku? Žlučníku prospívá, pokud je strava dobře stravitelná a neobsahuje nadmíru tuku. Vyplatí se tedy redukovat v jídelníčku množství živočišných tuků (hlavně červené maso, žloutky, majonéza a mléčné výrobky) a omezit přípravy jídla typu smažení. Dále je potřeba snížit až vynechat konzumaci jednoduchého cukru, ostrých koření, ořechů a zmrzliny.

Naopak zařazujte dostatek zeleniny (převážně tepelně upravené, nezapomínejte přitom na listovou, zelené natě, kvašenou zeleninu, pro žlučník a játra je velmi příznivá konzumace daikonu či černé ředkve), celozrnných obilnin, s luštěninami postupujte opatrně a dle své snášenlivosti (Jak na to, aby vás nenadýmaly?). Tuky používejte primárně kvalitní rostlinné, ale i v podobě semínek. Veškeré nové potraviny do jídelníčku začleňujte pozvolna a podle reakcí organismu. Do stravovacího režimu je důležité vnést pravidelnost, nepřejídat se a dávat si pauzy mezi jednotlivými jídly.

Uceleným průvodcem na vaší cestě za lepším stravováním a zdravím žlučníku je náš online kurz Jak začít, do kterého vás srdečně zveme!

Pracujte na svojí psychice

Možností, jak omezit ve svém životě působení stresu je více. Nejprve si najděte klidnou chvíli o samotě, kdy se snažte zhodnotit a popsat všechny stresové situace ve vašem denním životě. Systematickou prací na osobním rozvoji by se vám mělo dařit vlivy stresu redukovat, případně se nebojte obrátit se na zkušeného terapeuta. Dále pomáhá fyzický pohyb nebo pobyt v přírodě.

Pokud cítíte, že se ve vás často hromadí vztek, ve vhodné chvíli tyto emoce vypusťte – někomu pomůže bouchání do polštáře, energetické vytřepání a vyklepání napětí či průběžné mačkání měkkých míčků, které mohou uvolnit napětí přes horní končetiny. Zkuste se zamyslet, co vás vytáčí a zda se dá těmto situacím předcházet.

Další cenné tipy, jak pracovat se svými emocemi si poslechněte v rozhovoru Kdy emoční zátěž ničí naše zdraví a jak to řešit?

Prospěšný je pohyb

Rozhýbejte energii ve svém těle, která je pro správné trávení důležitá. Zacvičte si ideálně již po ránu lehkou sestavu, ve které si protáhnete tělo a naladíte psychiku na nový den. Skvělá je orgánová sestava, díky které si můžete uvolnit meridiánové dráhy všech orgánů včetně žlučníku a jater.

V Klubu Jíme Jinak máte volně k dispozici videa, kde vás cvičením na rozhýbání celého těla včetně zklidnění psychiky provedou profesionální lektorky pilates a jógy.

Bylinné směsi pro žlučník

Prospěšné jsou bylinky a bylinné směsi, které obsahují hořčiny (látky hořké chuti) a ty, co mají močopudný efekt. Hodí se čekanka, přeslička rolní, smetánka lékařská, kopřiva, vhodnou kombinací ve směsi je například pelyněk pravý, heřmánek pravý a máta peprná. Tyto byliny tlumí křeče, uvolňují stěny žlučníku. Ostropestřec mariánský podporuje tvorbu žluče.

Nepijte bylinné čaje v případě akutního podráždění žlučníku a ve formě kůry je pijte pouze cca 2 až 3 týdny.

Udělejte si očistu

V případě dlouhodobějších obtíží se žlučníkem či jako prevence se vyplatí udělat si očistnou kůru. Ta bývá zvlášť účinná a potřebná na jaře, kdy dochází k přirozenému čištění jater a žlučníku po zimním období. Možností je si udělat např. kůru pomocí Epsomské soli popsané v tomto videu o žlučníkových kamenech, kdy dojde k vyprázdnění obsahu žlučníku. Dalším způsobem je na určitou dobu odlehčit jídelníček a podpořit práci žlučníku zařazením zdravých potravin a vynecháním těch pro trávení zatěžujících, společně s prací na duševní stránce. Hodí se i jarní jednodenní rýžové půsty, vždy po individuálním zvážení.

Pojďte do toho s námi v rámci 8 týdenního online kurzu Jarní očista, který startuje v únoru a kde vás provedeme potřebnou změnou stravy a podpoříme vás na vaší cestě za zdravým trávením. Součástí kurzu jsou detailně rozepsané jídelníčky, poradna, online cvičení zaměřené na detoxikaci jater a žlučníku a také podpora v osobním rozvoji. Jak na úpravu stravy na jaře, aby to prospívalo žlučníku a játrům si můžete přečíst zde.

Jak pomáhá Jíme Jinak s podrážděným žlučníkem

Na Jíme Jinak máme bohaté zkušenosti s lidmi, kteří měli problémy se žlučníkem a díky úpravě stravy se jim brzy ulevilo. Pojďte se s námi začíst a načerpat potřebnou motivaci.

Radka (45) vyrostla na mase, mléce a vejcích. Časem se začaly ozývat zdravotní potíže, trpěla nadváhou, cítila se vyčerpaně a docházelo u ní ke žlučníkovým záchvatům. Díky změně jídelníčku podle Jíme Jinak zhubla za 4 měsíce 12 kg, přestal jí trápit žlučník (ozval se jen při stresové situaci), ustaly bolesti podbřišku, zmizely otoky lýtek a začala dobře spát.

Adrianě (49) bývalo každý večer zle, cítila oblast jater a žlučníku, byla téměř pořád na kapkách na trávení. Do kurzu Jarní očista se zapsala, aby svoje trávení uzdravila a to se jí i podařilo.

Danielu (55) trápily běžné potíže, které se přičítají věku – artróza, únava, nemocná štítná žláza, játra a žlučník, zvýšený cholesterol, tlak i cukr a celý život zápasila s váhou. Přidala se k nám, po kurzu Jarní očista byla o 9 kg lehčí, začala se cítit po všech stránkách skvěle a cítila mnohem víc energie.

Máte potíže se žlučníkem či s trávením obecně? Přidejte se k nám také a zbavte se jich!

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

20 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bolest břicha a proč vás trápí

Co dělat, když vás bolí břicho? Jak si pomoci přírodním způsobem, co jíst a čemu se raději vyhnout? Pojďte se začíst do našeho článku, kde se potřebné info...
klub
105
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...
34
37

První pomoc – aneb co dělat, když se přejíme nebo opijeme

I když už nějaký ten pátek jíte jinak, hlídáte si alkohol a čas večeře, občas se prostě dostanete do situace, kdy se vám to celé vymkne z rukou. Obzvlášť o...
klub
24
24

Deprese: co jsou zač a jak je alternativně řešit

Příliš mnoho lidí dnes bere antidepresiva. Proč se cítíme mizerně? Jaké orgány jsou odpovědné za vznik deprese? Je normální cítit smutek a strach? Jaká str...
klub
28
19

Jste element DŘEVO? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy

Jste element dřevo? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterém...

Strava pomáhá našim zubům! I vědci to už zjistili.

V dnešní době je na zubní hygienu kladena velká pozornost. Ještě aby ne! Nikdo z nás nechce utrácet tisíce v ordinaci zubaře. Jakou roli sehrává strava v n...