Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrna a zelenina v arašídové omáčce

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Pokud máte rádi rychlé recepty, pak je tato omáčka skvělá volba. Je úžasně variabilní, zeleninu můžete obměňovat dle zásob.

Ingredience
cca 2 porce
  • 3-4 lžíce vařené cizrny
  • 1 mrkev
  • 1/2 hrnku růžiček brokolice
  • 1 menší červená cibule
  • pórek
  • olej
  • 1 lžička garam masaly
  • 500 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička tamari
  • 1-2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce arašídového másla
  • petrželka a arašídy na ozdobu

Po 9 měsících s Jíme Jinak jsem nadšen tím, že to není jen jídlo, ale moc fajn životní styl. Čistí se tělo, následně ...

Jak připravit rychlý oběd či večeři z cizrny

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme cibuli.
  3. Po chvíli přidáme i mrkev a zasypeme garam masalou.
  4. Vše zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme tamari, také citrónovou šťávu a vaříme cca 10 minut.
  5. Poté přihodíme brokolici a pórek a vmícháme arašídové máslo a omáčku vaříme do zhoustnutí.

Praktické

  • Tato omáčka se skvěle hodí třeba k rýži, ale i k plackám.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo pohankovou tamari nam

Obměna

  • Zeleninu volte dle chuti i zásob.
  • Místo arašídového másla bude skvělé i kešu máslo.

Děti

  • Vhodné  pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

43 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dneska uvařeno a chutnalo nám to. Zas trochu změna a něco jiného. Děkuji za recept.

Tohle určitě vyzkouším o víkendu a podle JitkyMarie obměním nějaké suroviny.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Cizrna v krémové omáčce

Nastal podzim a s ním i potřeba se vnitřně zahřát, což tento pokrm přesně splňuje. Příprava je navíc jednoduchá, takže hurá do kuchyně.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.