Fazolová pomazánka strčí do kapsy lecjakou paštiku. Když se dobře okoření, je to skvělá lahůdka.
Ingredience
pro 1 misku

- 1 hrnek vařených červených fazolí
- trochu vody z fazolí (vývaru nebo vody)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička koření: koriandr, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce sojové omáčky
- sůl
- olej
- ume ocet
Jak vyrobit fazolovou pomazánku
- Cibuli oloupeme, mrkev očistíme a obojí nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí. Olejem nešetříme.
- Přidáme mrkev a koření a chvíli společně restujeme.
- Podlijeme trochou vody z fazolí (nebo vývarem či vodou) a krátce podusím.
- Když je mrkev měkká, přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a rozmixujeme do hladka.
- Podle potřeby naředíme vodou z fazolí a dochutíme ume octem.
Praktické
- Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
- Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.
Obměna
- Fazole červená ledviny můžeme nahradit jinými fazolemi nebo jinou luštěninou.
- Koření můžete vynechat nebo vyměnit za bylinky.
- Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
- Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
- Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.
Kombinujeme
- Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
- Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
Děti
- Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
- U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením.
Masovo-zvěřinová chuť a to je to z fazolí :-) Výborná pomazánka na kváskový chléb. Každého koření jsem dal na okraj kávové lžičky cca 1cm, výsledek mi dal zhruba 1 kávovou lžičku směsi. Na hrnek uvařených fazolí, mi vyšlo 70g fazolí v suchém stavu. Díky za další recept pomazánky na chleba :-)
My tyhle pomazánky milumeme a mateme s nimi návštěvy, které se diví: „A tohle vy jíte?“ „Fazole? No ty jíme běžně.“ „Tohle je z fazolí????“
Bože,to je žrádlo…pardon za výraz,ale jiný nemám :)Přemýšlela jsem ,co k večeři a nechtělo se mi dělat stále dokola tofu,seitan a pečenou zeleninu,tak jsem jukla na pomazánky.Teprve začínám,tak hodně tápu.Mám doma od Natur promise celozrnný chleba,tak jsem ho využila a k tomu zbytek ledového salátu(je mi líto to vyhodit) a jéééé,nebe v puse :)Vím,že to není úplně dle JJ,ale zbytky se tenčí a už mám nakoupeno zdravě .Díky za recepty i stránky.Blanka
Blanko, to je pro JJ pocta :-))) Jsme rádi, že vám chutná a že si umíte poradit i se zbytky. Paráda!
Další dobrota, která se zařazuje trvale do mého jídelníčku:-) Jen přemýšlím: je v pořádku, že si ji nechávám do druhého dne? Zelenina by měla být max 2 hodiny, tak jestli si tím, že udělám velký kotel i na druhý den, zase zbytečně nezakyseluji tělo…děkuji za odpověd Věrka
Věrko, u pomazánky, která není hlavním jídlem, ale je to jen trochu na svačinu, to nemusíte tak řešit. A pokud to chcete mít dokonalé, vynechte zeleninu, udělejte pouze fazole třeba na cibuli a vyrovnat pH můžete tím že přidáte čerstvou zeleninu kvašenou zeleninu nebo zeleninu krátce tepelně upravenou.
Bože, to je dobrota, to zase nebudu vědět, kdy mám dost… je výtečná, děkuji za receptík. A tolik kombinací – dle zbylé luštěniny a obměny koření, miluji tu variabilitu, Magda :-)
Já miluji tvoje nadšené komentáře, Magdi :-) Díky!
Tak dneska jsem také vyzkoušela, a je to zajímavá dobrota.
DĚKUJI za recept.Těším se na další.
Jsme rádi, že chutnalo, Slávko.
Dnes jsme vyzkoušeli a je opravdu moc dobrá. Jen není tak pěkně červená jako na obrázku…
Bez te mrkve ji taky nemam tak cervenou, mozna je to tim, ze jsem to fotila ja a ne Roman, ktery foti vetsinu jidel a vypadaji normalne. Moje mivaji nadech do zelena ??? Tady mi ale na fotce prijde stejna jako byla na taliri ?
Opravdu výtečná. A přesně, když se pořádně dochutí, tak nemá chybu. Chtěla jsem si do práce udělat humus, ale teď jsem ráda, že jsem vyzkoušela vaši novinku.
Tak to jsem ráda, že chutnala, Leni.