- 1 hrnek vařených červených fazolí
- trochu vody z fazolí (vývaru nebo vody)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička koření: koriandr, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce sojové omáčky
- sůl
- olej
- ume ocet
Jak vyrobit fazolovou pomazánku
- Cibuli oloupeme, mrkev očistíme a obojí nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí. Olejem nešetříme.
- Přidáme mrkev a koření a chvíli společně restujeme.
- Podlijeme trochou vody z fazolí (nebo vývarem či vodou) a krátce podusím.
- Když je mrkev měkká, přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a rozmixujeme do hladka.
- Podle potřeby naředíme vodou z fazolí a dochutíme ume octem.
Praktické
- Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
- Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.
Obměna
- Fazole červená ledviny můžeme nahradit jinými fazolemi nebo jinou luštěninou.
- Koření můžete vynechat nebo vyměnit za bylinky.
- Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
- Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
- Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.
Kombinujeme
- Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
- Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
Děti
- Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
- U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Moc dobrá večeře 🙂
To je prostě luxusní “paštika”, rád ji opakuji 🙏❤️