Fazolová pomazánka strčí do kapsy lecjakou paštiku. Když se dobře okoření, je to skvělá lahůdka.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařených červených fazolí
  • trochu vody z fazolí (vývaru nebo vody)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: koriandr, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej
  • ume ocet

Jak vyrobit fazolovou pomazánku

  1. Cibuli oloupeme, mrkev očistíme a obojí  nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí. Olejem nešetříme.
  3. Přidáme mrkev a koření a chvíli společně restujeme.
  4. Podlijeme trochou vody z fazolí (nebo vývarem či vodou) a krátce podusím.
  5. Když je mrkev měkká, přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a rozmixujeme do hladka.
  6. Podle potřeby naředíme vodou z fazolí a dochutíme ume octem.

Praktické

  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.

Obměna

  • Fazole červená ledviny můžeme nahradit jinými fazolemi nebo jinou luštěninou.
  • Koření můžete vynechat nebo vyměnit za bylinky.
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Děti

  • Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením.

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...
  1. Masovo-zvěřinová chuť a to je to z fazolí :-) Výborná pomazánka na kváskový chléb. Každého koření jsem dal na okraj kávové lžičky cca 1cm, výsledek mi dal zhruba 1 kávovou lžičku směsi. Na hrnek uvařených fazolí, mi vyšlo 70g fazolí v suchém stavu. Díky za další recept pomazánky na chleba :-)

    • My tyhle pomazánky milumeme a mateme s nimi návštěvy, které se diví: „A tohle vy jíte?“ „Fazole? No ty jíme běžně.“ „Tohle je z fazolí????“

  2. Bože,to je žrádlo…pardon za výraz,ale jiný nemám :)Přemýšlela jsem ,co k večeři a nechtělo se mi dělat stále dokola tofu,seitan a pečenou zeleninu,tak jsem jukla na pomazánky.Teprve začínám,tak hodně tápu.Mám doma od Natur promise celozrnný chleba,tak jsem ho využila a k tomu zbytek ledového salátu(je mi líto to vyhodit) a jéééé,nebe v puse :)Vím,že to není úplně dle JJ,ale zbytky se tenčí a už mám nakoupeno zdravě .Díky za recepty i stránky.Blanka

    • Blanko, to je pro JJ pocta :-))) Jsme rádi, že vám chutná a že si umíte poradit i se zbytky. Paráda!

  3. Další dobrota, která se zařazuje trvale do mého jídelníčku:-) Jen přemýšlím: je v pořádku, že si ji nechávám do druhého dne? Zelenina by měla být max 2 hodiny, tak jestli si tím, že udělám velký kotel i na druhý den, zase zbytečně nezakyseluji tělo…děkuji za odpověd Věrka

    • Věrko, u pomazánky, která není hlavním jídlem, ale je to jen trochu na svačinu, to nemusíte tak řešit. A pokud to chcete mít dokonalé, vynechte zeleninu, udělejte pouze fazole třeba na cibuli a vyrovnat pH můžete tím že přidáte čerstvou zeleninu kvašenou zeleninu nebo zeleninu krátce tepelně upravenou.

  4. Bože, to je dobrota, to zase nebudu vědět, kdy mám dost… je výtečná, děkuji za receptík. A tolik kombinací – dle zbylé luštěniny a obměny koření, miluji tu variabilitu, Magda :-)

    • Bez te mrkve ji taky nemam tak cervenou, mozna je to tim, ze jsem to fotila ja a ne Roman, ktery foti vetsinu jidel a vypadaji normalne. Moje mivaji nadech do zelena ??? Tady mi ale na fotce prijde stejna jako byla na taliri ?

  5. Opravdu výtečná. A přesně, když se pořádně dochutí, tak nemá chybu. Chtěla jsem si do práce udělat humus, ale teď jsem ráda, že jsem vyzkoušela vaši novinku.

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKynuté sladké hřebeny z kvásku
Další článekKvěták na kari s tofu