Fazolová pomazánka strčí do kapsy lecjakou paštiku. Když se dobře okoření, je to skvělá lahůdka.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařených červených fazolí
  • trochu vody z fazolí (vývaru nebo vody)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření: koriandr, rozmarýn, pepř, kmín, římský kmín
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • olej
  • ume ocet

Jak vyrobit fazolovou pomazánku

  1. Cibuli oloupeme, mrkev očistíme a obojí  nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí. Olejem nešetříme.
  3. Přidáme mrkev a koření a chvíli společně restujeme.
  4. Podlijeme trochou vody z fazolí (nebo vývarem či vodou) a krátce podusím.
  5. Když je mrkev měkká, přidáme vařené fazole, česnek, sojovou omáčku a rozmixujeme do hladka.
  6. Podle potřeby naředíme vodou z fazolí a dochutíme ume octem.

Praktické

  • Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
  • Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.

Obměna

  • Fazole červená ledviny můžeme nahradit jinými fazolemi nebo jinou luštěninou.
  • Koření můžete vynechat nebo vyměnit za bylinky.
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Do paštiky také můžete přidat tahiny nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.

Děti

  • Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením.

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Bože,to je žrádlo…pardon za výraz,ale jiný nemám :)Přemýšlela jsem ,co k večeři a nechtělo se mi dělat stále dokola tofu,seitan a pečenou zeleninu,tak jsem jukla na pomazánky.Teprve začínám,tak hodně tápu.Mám doma od Natur promise celozrnný chleba,tak jsem ho využila a k tomu zbytek ledového salátu(je mi líto to vyhodit) a jéééé,nebe v puse :)Vím,že to není úplně dle JJ,ale zbytky se tenčí a už mám nakoupeno zdravě .Díky za recepty i stránky.Blanka

    • Blanko, to je pro JJ pocta :-))) Jsme rádi, že vám chutná a že si umíte poradit i se zbytky. Paráda!

  2. Další dobrota, která se zařazuje trvale do mého jídelníčku:-) Jen přemýšlím: je v pořádku, že si ji nechávám do druhého dne? Zelenina by měla být max 2 hodiny, tak jestli si tím, že udělám velký kotel i na druhý den, zase zbytečně nezakyseluji tělo…děkuji za odpověd Věrka

    • Věrko, u pomazánky, která není hlavním jídlem, ale je to jen trochu na svačinu, to nemusíte tak řešit. A pokud to chcete mít dokonalé, vynechte zeleninu, udělejte pouze fazole třeba na cibuli a vyrovnat pH můžete tím že přidáte čerstvou zeleninu kvašenou zeleninu nebo zeleninu krátce tepelně upravenou.

  3. Bože, to je dobrota, to zase nebudu vědět, kdy mám dost… je výtečná, děkuji za receptík. A tolik kombinací – dle zbylé luštěniny a obměny koření, miluji tu variabilitu, Magda 🙂

  4. Dnes jsme vyzkoušeli a je opravdu moc dobrá. Jen není tak pěkně červená jako na obrázku…

    • Bez te mrkve ji taky nemam tak cervenou, mozna je to tim, ze jsem to fotila ja a ne Roman, ktery foti vetsinu jidel a vypadaji normalne. Moje mivaji nadech do zelena ??? Tady mi ale na fotce prijde stejna jako byla na taliri ?

  5. Opravdu výtečná. A přesně, když se pořádně dochutí, tak nemá chybu. Chtěla jsem si do práce udělat humus, ale teď jsem ráda, že jsem vyzkoušela vaši novinku.

  6. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKynuté sladké hřebeny z kvásku
Další článekKvěták na kari s tofu