Základní informace

Jednoduché a rychlé palačinky, samozřejmě bez mléka a vajec, ale k nerozeznání od těch normálních s vejcem a mlékem. Když přijdete pozdě domů a nevíte, co honem k večeři, udělejte tyhle palačinky.

Ingredience

  • 2 hrnky  špaldové mouky (ideálně jemně mletá)
  • 2 hrnky ječné mouky (ideálně jemně mléta)
  • menší 1/2 pohankové mouky
  • studená voda dle potřeba (1-1,5 litru)
  • olej (pokud nemáte kvalitní pánev, kde lze dělat palačinky bez oleje)

Postup

V míse rozmícháme všechny mouky.  Postupně pak vmícháváme studenou vodu tak dlouho, až dostaneme velmi řídké těsto na palačinky. Na rozpálené pánvi vymazané olejem pak smažíme tenké palačinky a obracíme v momentě, kdy se začnou odlupovat.

Praktické

Mě se osvědčilo „smažit“ palačinky na teflonové pánvi jen jednou vytřené olejem, pak už žádný nedávám. Drobečky, které se občas udělají z úlomků, utírám papírovým ubrouskem a mám krásně křupavé palačinky zcela bez oleje.

Kombinujeme

Palačinky můžeme podávat teplé na sladko jako dezert nebo na slano jako hlavní jídlo Zkombinujeme-li palačinku s luštěninovou pomazánkou a teplou zeleninou, dostaneme kompletní talíř a velmi rychlý oběd či večeři. Palačinky můžeme dát dětem do školy či vzít s sebou na výlet místo chleba.

Obměna

Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, rýžová, pohanková. Stejně dobře můžeme udělat palačinky jen z jednoho druhu mouky.

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu 🙂

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

  1. Dobrý večer,
    po několika letech nesmělého nakukování pod pokličku Jíme Jinak a nacházení inspirace pro alespoň částečnou obměnu jídelníčku se do toho teď chceme s manželem opřít kvůli zdraví našeho malého synka. Přestože už známe spoustu receptů, není tato změna pro nás jednoduchá (nejlépe to snáší náš rok a půl starý „pacient“), ale dnes se mi dostalo palačinkového povzbuzení! Palačinky jsem zkoušela několikrát, ale vždy to byl útok na nervy, nedařilo se to a vaření večeře mě totálně rozhodilo, protože to, co jsem sloupávala z pánve, mělo k dokonalým palačinkám z Vašich fotek opravdu daleko. Nejvíc mě pak dostávaly komentáře typu „zbyla mi od oběda hrachová kaše, tak jsem ji tam přidala a bylo to fakt výborné“ (jako jak je možné, že já se držím receptu, a hrůza děs trhanec, a někdo má tak kouzelné ruce, že do palačinek přidá libovolnou ingredienci a je to super?!). Dnes se ale konečně podařilo a máme super palačinky ze špaldové, žitné a pohankové mouky a trošky kukuřičného škrobu.

    Takže pro všechny, kterým se zatím nedařilo – chce to asi fakt vytrvat, dobrou pánev, vysokou teplotu, oleje poskrovnu a ono se to jednou podaří (doufám, že už pak při tom i zůstane).

    • To je skvělé, že nás ty děti prostě donutí udělat změnu 😉 Tak ať se vám daří, jde to dobře od ruky a chutná nejen malému, ale i vám dvěma. Díky za povzuzující slova ohledně palačinek. Ani mě nikdy nešly…až od dob Jíme Jinak je umím, krom toho, že jsem se přestala bát vařit a něco zkazit, jsem si koupila pořádnou pánev. Ale raději to přenechávám Romanovi, kterému nevadí jich udělat dvacet 🙂

  2. Ahoj:). Palacinky nebo jakekoliv placky jsou unas vzdycky v kurzu…jen by me zajimalo, jak to delate, ze o nich muzete napsat “rychle jidlo”. Ja to dycky smazim minimalne hodinu a pul na dvou panvich, a jeste mam problem uhlidat aspon na obliznuzi na druhy den rano…:) …Treba je delate vic na prudko?

    • Záleží, pro kolik je děláš lidí, Kaludie :-)) Vás je taky kopa a jestli jste takový žravci na palačinky jako naše děti, tak to pak žádná rychlovka není. Ale kdo si dělá jednu dvě pro sebe, má to dřív než uvařený kuskus :-))

  3. Šmarja panenko nedaj mne čertom!
    Prosím Vás, už přestaňte propagovat kokosový olej na jídlo. Má to jen o něco menší obsah nasycených mastných kyselin jako sádlo. A pořád je to energeticky tuk. Pokud tedy chceme použít zdravější tuk je plno jiných zdravějších možností. Třeba na to smažení rýžový olej nebo dobrý za studena lisovaný řepkový ( kouřový bod). A co se týká kosmetiky, tak je na některé záležitosti samozřejmě kokosový tuk dobrý, ale výbornou službu udělá doma pomalu rozpuštěné nesolené sádlo. A ty zkazky , že se kokosákem dají čistit zuby a jiné povídačky, nejsou naprosto renomovanými výzkumy prokázané. Úplná hrůza je pak cpát kokosák do různých rav sladkotí. A pokud někdo nechce jíst vejce-nechápu tedy proč, když jejich přínosnost je prokázaná, ale chápu , že někdo na ně může mít alergii, dají se nahradit lupinovou moukou.
    A ještě každá mouka jsou sacharidy, takže při jakékoliv redukci váhy , je potřeba s nimi počítat i když neobsahují lepek. Jediná mouka , která neobsahuje sacharidy a je to takřka čistá vláknina, je mouka konjaková, ale o té ví a pracovat s ní umí málokdo. Ještě jí totiž nikdo mediálně „neproflákl“.

    • Jani, to bude asi nějaký omyl, my nepropagujeme kokosový olej na jídlo. Používáme ho velmi výjimečně. Zrovna nedávno jsem byla na školení o kokosovém oleji a tam zase říkali pravý opak. Navíc prý populace, které na něm jsou celý život, neznají infarkt. Na vše najdete pro i proti. My se spíš snažíme řídit selským rozumem a když tu kokosy nerostou, tak je nebudeme používat jako hlavní tuk.

  4. Dneska jsem dělala palačinky k večeři, použila jsem jen celozrnnou špaldovou mouku, protože dnes v nečase se nehodilo jít do města a doma jiná nebyla. Jako nádivku jsem dala avokádovou pomazánku (vím, není to moc makrobiotické, ale bylo to velmi žravé 🙂 )

    • Ještě jsem zapomněla napsat, že místo vody jsem dala ovesné mléko, měla jsem ho už 3 dny v ledničce a bylo nutné ho spotřebovat.

  5. Bezlepkové palačinky dělám tak, že používám kukuřičnou jemnou mouku a pohankovou v poměru 2:1 a jsou výborné chuťově i na přípravu, ale spojuji to jedním vajíčkem. Bez něj jsem to ještě nezkoušela.

      • Tu kombinaci s kukuřič. moukou zkusím. – Já používám jenom tu pohankovou a přidávám tam lžíci – až dvě kukuřič. škrobu – chutnají mi, i když ta pohanka je tam znát a drží u sebe. – Naposledy, když jsem je dělala, měla jsem problémy s tím, jak se trhaly a těsto nechtělo držet, přidala jsem víc škrobu a šlo to jako po másle…

    • Já místo vajíčka dávám asi lžíci rozemletého zlatého lněného semínka chvíli namočeného ve vodě. 😉

      • Zrovna v pondělí jsem to s tím semínkem zkoušela a vyšlo to skvěle. Vaříte to semínko ještě zvlášť (5minut) aby zeslizovatělo nebo ho jen přidáte rozemleté?

        • Já lněné semínko taky občas přidávám do palačinek. Nevařím, jenom ho nechám chvíli nabobtnatuž přímo v těstě s moukou. Už to ale potom nejsou takové ty křupavé palačinky, ale zase to dobře drží, to je fakt.

  6. Tak jsem přemýšlela, kdyby to nešlo s tou zeleninou čerstvou nebo do termosky, jestli je lepší jíst s palačinkou třeba jen kvašenou zeleninu a luštěninu, nebo i studenou dřív uvařenou a tím i vyčpělou už zeleninu. Za předpokladu normální kompletní večeře. Škodí „stará“ zelenina, nebo jen neprospívá? Děkuju za názor.

    • Stará zelenina překyseluje, takže její pozitivní účinek je pryč. Raději kvašenou, ale neřešte trochu cibulky v pomazánce. Chybou by bylo jíst třeba ohřívanou dušenou mrkev ap.

  7. Prvně zkouším palačinky, jen ze špaldové mouky. Mně nikdy palačinky nešly, tak jsem se dost obávala. No super! Bude to chtít příště tedy ještě víc tekutější těsto. Naplnila jsem je rozňahňanou směsí cibulky, brokolice, fazolek azuki, trochu ochutila a přikusuju k tomu mrkev a jsem na vrcholu blaha! Na první pokus paráda! Mám z toho děsnou radost, protože je plánuju do budoucna do krabičky jako sváču na oběd:) To je asi ale lepší jen tak luštěnina na cibulce, bez zeleniny a zeleninu k tomu čerstvou, že? I když i s tou vychladlou a zoxidovanou zeleninou by to bylo tisíckrát lepší, než hranolky a smažák nebo klobása…?

    • Přesně tak, když si k tomu čerstvě napaříte další zeleninu a doplníte jídlo i trochu kvašené, tak se ta trocha zoxidované zeleniny v pomazánce vyrovná.

    • Nám se palačinky velice osvědčily v létě, když jsme jeli na celý den ven. Palačinky do krabičky, luštěninovou pomazánku, kvašenou zeleninu, do termosky nishime. Venku jsem to naplnila a měli jsme kompletní oběd.

      • Je to jasný, k pánvi na palačinky musím pořídit ještě termosku na zeleninu:) Jak ji nemám, tak mne to vůbec nenapadlo! Děkuju za tip:)

  8. Zní to dobře. Zkusím nakoupit mouky a udělat. Palačinky mám ráda. Minule jsem zkoušela klasické na kokosovém oleji a ten je úžasný, nesmrdí. 🙂

    • Nejen, že nesmrdí, dokonce hezky voní po kokosu. Ale je dobré ho používat jen občas, právě třeba na ty palačinky.

  9. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠpaldovo – dýňový koláč
Další článekJak se Marek dal na zdravou výživu a co na to jeho alergie a astma