Základní informace

Jednoduché a rychlé palačinky, samozřejmě bez mléka a vajec, ale k nerozeznání od těch normálních s vejcem a mlékem. Když přijdete pozdě domů a nevíte, co honem k večeři, udělejte tyhle palačinky.

Ingredience

  • 2 hrnky  špaldové mouky (ideálně jemně mletá)
  • 2 hrnky ječné mouky (ideálně jemně mléta)
  • menší 1/2 pohankové mouky
  • studená voda dle potřeba (1-1,5 litru)
  • olej (pokud nemáte kvalitní pánev, kde lze dělat palačinky bez oleje)

Postup

V míse rozmícháme všechny mouky.  Postupně pak vmícháváme studenou vodu tak dlouho, až dostaneme velmi řídké těsto na palačinky. Na rozpálené pánvi vymazané olejem pak smažíme tenké palačinky a obracíme v momentě, kdy se začnou odlupovat.

Praktické

Mě se osvědčilo “smažit” palačinky na teflonové pánvi jen jednou vytřené olejem, pak už žádný nedávám. Drobečky, které se občas udělají z úlomků, utírám papírovým ubrouskem a mám krásně křupavé palačinky zcela bez oleje.

Kombinujeme

Palačinky můžeme podávat teplé na sladko jako dezert nebo na slano jako hlavní jídlo Zkombinujeme-li palačinku s luštěninovou pomazánkou a teplou zeleninou, dostaneme kompletní talíř a velmi rychlý oběd či večeři. Palačinky můžeme dát dětem do školy či vzít s sebou na výlet místo chleba.

Obměna

Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, rýžová, pohanková. Stejně dobře můžeme udělat palačinky jen z jednoho druhu mouky.

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

  1. Ahoj:). Palacinky nebo jakekoliv placky jsou unas vzdycky v kurzu…jen by me zajimalo, jak to delate, ze o nich muzete napsat “rychle jidlo”. Ja to dycky smazim minimalne hodinu a pul na dvou panvich, a jeste mam problem uhlidat aspon na obliznuzi na druhy den rano…:) …Treba je delate vic na prudko?

    • Záleží, pro kolik je děláš lidí, Kaludie :-)) Vás je taky kopa a jestli jste takový žravci na palačinky jako naše děti, tak to pak žádná rychlovka není. Ale kdo si dělá jednu dvě pro sebe, má to dřív než uvařený kuskus :-))

  2. Šmarja panenko nedaj mne čertom!
    Prosím Vás, už přestaňte propagovat kokosový olej na jídlo. Má to jen o něco menší obsah nasycených mastných kyselin jako sádlo. A pořád je to energeticky tuk. Pokud tedy chceme použít zdravější tuk je plno jiných zdravějších možností. Třeba na to smažení rýžový olej nebo dobrý za studena lisovaný řepkový ( kouřový bod). A co se týká kosmetiky, tak je na některé záležitosti samozřejmě kokosový tuk dobrý, ale výbornou službu udělá doma pomalu rozpuštěné nesolené sádlo. A ty zkazky , že se kokosákem dají čistit zuby a jiné povídačky, nejsou naprosto renomovanými výzkumy prokázané. Úplná hrůza je pak cpát kokosák do různých rav sladkotí. A pokud někdo nechce jíst vejce-nechápu tedy proč, když jejich přínosnost je prokázaná, ale chápu , že někdo na ně může mít alergii, dají se nahradit lupinovou moukou.
    A ještě každá mouka jsou sacharidy, takže při jakékoliv redukci váhy , je potřeba s nimi počítat i když neobsahují lepek. Jediná mouka , která neobsahuje sacharidy a je to takřka čistá vláknina, je mouka konjaková, ale o té ví a pracovat s ní umí málokdo. Ještě jí totiž nikdo mediálně “neproflákl”.

    • Jani, to bude asi nějaký omyl, my nepropagujeme kokosový olej na jídlo. Používáme ho velmi výjimečně. Zrovna nedávno jsem byla na školení o kokosovém oleji a tam zase říkali pravý opak. Navíc prý populace, které na něm jsou celý život, neznají infarkt. Na vše najdete pro i proti. My se spíš snažíme řídit selským rozumem a když tu kokosy nerostou, tak je nebudeme používat jako hlavní tuk.

  3. Dneska jsem dělala palačinky k večeři, použila jsem jen celozrnnou špaldovou mouku, protože dnes v nečase se nehodilo jít do města a doma jiná nebyla. Jako nádivku jsem dala avokádovou pomazánku (vím, není to moc makrobiotické, ale bylo to velmi žravé 🙂 )

    • Ještě jsem zapomněla napsat, že místo vody jsem dala ovesné mléko, měla jsem ho už 3 dny v ledničce a bylo nutné ho spotřebovat.

  4. Bezlepkové palačinky dělám tak, že používám kukuřičnou jemnou mouku a pohankovou v poměru 2:1 a jsou výborné chuťově i na přípravu, ale spojuji to jedním vajíčkem. Bez něj jsem to ještě nezkoušela.

      • Tu kombinaci s kukuřič. moukou zkusím. – Já používám jenom tu pohankovou a přidávám tam lžíci – až dvě kukuřič. škrobu – chutnají mi, i když ta pohanka je tam znát a drží u sebe. – Naposledy, když jsem je dělala, měla jsem problémy s tím, jak se trhaly a těsto nechtělo držet, přidala jsem víc škrobu a šlo to jako po másle…

    • Já místo vajíčka dávám asi lžíci rozemletého zlatého lněného semínka chvíli namočeného ve vodě. 😉

      • Zrovna v pondělí jsem to s tím semínkem zkoušela a vyšlo to skvěle. Vaříte to semínko ještě zvlášť (5minut) aby zeslizovatělo nebo ho jen přidáte rozemleté?

        • Já lněné semínko taky občas přidávám do palačinek. Nevařím, jenom ho nechám chvíli nabobtnatuž přímo v těstě s moukou. Už to ale potom nejsou takové ty křupavé palačinky, ale zase to dobře drží, to je fakt.

  5. Tak jsem přemýšlela, kdyby to nešlo s tou zeleninou čerstvou nebo do termosky, jestli je lepší jíst s palačinkou třeba jen kvašenou zeleninu a luštěninu, nebo i studenou dřív uvařenou a tím i vyčpělou už zeleninu. Za předpokladu normální kompletní večeře. Škodí “stará” zelenina, nebo jen neprospívá? Děkuju za názor.

    • Stará zelenina překyseluje, takže její pozitivní účinek je pryč. Raději kvašenou, ale neřešte trochu cibulky v pomazánce. Chybou by bylo jíst třeba ohřívanou dušenou mrkev ap.

  6. Prvně zkouším palačinky, jen ze špaldové mouky. Mně nikdy palačinky nešly, tak jsem se dost obávala. No super! Bude to chtít příště tedy ještě víc tekutější těsto. Naplnila jsem je rozňahňanou směsí cibulky, brokolice, fazolek azuki, trochu ochutila a přikusuju k tomu mrkev a jsem na vrcholu blaha! Na první pokus paráda! Mám z toho děsnou radost, protože je plánuju do budoucna do krabičky jako sváču na oběd:) To je asi ale lepší jen tak luštěnina na cibulce, bez zeleniny a zeleninu k tomu čerstvou, že? I když i s tou vychladlou a zoxidovanou zeleninou by to bylo tisíckrát lepší, než hranolky a smažák nebo klobása…?

    • Přesně tak, když si k tomu čerstvě napaříte další zeleninu a doplníte jídlo i trochu kvašené, tak se ta trocha zoxidované zeleniny v pomazánce vyrovná.

    • Nám se palačinky velice osvědčily v létě, když jsme jeli na celý den ven. Palačinky do krabičky, luštěninovou pomazánku, kvašenou zeleninu, do termosky nishime. Venku jsem to naplnila a měli jsme kompletní oběd.

      • Je to jasný, k pánvi na palačinky musím pořídit ještě termosku na zeleninu:) Jak ji nemám, tak mne to vůbec nenapadlo! Děkuju za tip:)

  7. Zní to dobře. Zkusím nakoupit mouky a udělat. Palačinky mám ráda. Minule jsem zkoušela klasické na kokosovém oleji a ten je úžasný, nesmrdí. 🙂

    • Nejen, že nesmrdí, dokonce hezky voní po kokosu. Ale je dobré ho používat jen občas, právě třeba na ty palačinky.

  8. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠpaldovo – dýňový koláč
Další článekJak se Marek dal na zdravou výživu a co na to jeho alergie a astma