Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Těsto na celozrnné palačinky ze špaldové, ječné a pohankové mouky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduché a rychlé palačinky, samozřejmě bez mléka a vajec, ale k nerozeznání od těch normálních s vejcem a mlékem. Když přijdete pozdě domů a nevíte, co honem k večeři, udělejte tyhle palačinky.

Ingredience

  • 2 hrnky  špaldové mouky (ideálně jemně mletá)
  • 2 hrnky ječné mouky (ideálně jemně mléta)
  • menší 1/2 hrnku pohankové mouky
  • studená voda dle potřeba (1-1,5 litru)
  • olej (pokud nemáte kvalitní pánev, kde lze dělat palačinky bez oleje)

S Ivankou jsem se potkala osobně a nechtělo se mi uvěřit, že tahle krásná, štíhlá a temperamentní žena, žije už někol...

Recept na celozrnné palačinky
  1. V míse rozmícháme všechny mouky.
  2. Postupně pak vmícháváme studenou vodu tak dlouho, až dostaneme velmi řídké těsto na palačinky.
  3. Na rozpálené pánvi vymazané olejem pak smažíme tenké palačinky a obracíme v momentě, kdy se začnou odlupovat.
Praktické

Mně se osvědčilo “smažit” palačinky na teflonové pánvi jen jednou vytřené olejem, pak už žádný nedávám. Drobečky, které se občas udělají z úlomků, utírám papírovým ubrouskem a mám krásně křupavé palačinky zcela bez oleje.

Kombinujeme

Veganské palačinky můžeme podávat teplé na sladko jako dezert nebo na slano jako hlavní jídlo Zkombinujeme-li palačinku s luštěninovou pomazánkou a teplou zeleninou, dostaneme kompletní talíř a velmi rychlý oběd či večeři. Palačinky můžeme dát dětem do školy či vzít s sebou na výlet místo chleba.

Obměna

Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, rýžová, pohanková. Stejně dobře můžeme udělat palačinky jen z jednoho druhu mouky.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Právě jsem palačinky dovařila a ochutnala , požila jsem špaldovou a ovesnou mouku , jsou výborné , vláčné a povedly se , děkuji za recept😍

Jana Nedělová
21. 1. 2021

Dneska odzkoušeno, dělala jsem tak z poloviční porce a měla jsem je udělat z celé, snědeno, pochváleno a nic nezbylo. Měli jsme je se špenátem, čočkou a posypkama a semínkama.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Zdravé celozrnné muffiny

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...