Měli jste někdy natural tempeh? Většina lidí ho neumí upravovat a proto raději používají již upravený. Jste jedním z nich? My vás ho ale naučíme upravovat tak, že budete natural tempeh milovat :) Tento recept je přímo lahůdka.
Ingredience
pro 4 porce
  • 5 lžic 100% rajčatového pyré
  • 1 lžíce shoyu nebo 2 lžíce aminos omáčky
  • 1 lžička hořčice (dle ostrosti vaší hořčice, případně víc)
  • voda
  • natural přírodní (bílý) tempeh
  • olej (např. slunečnicový, olivový nebo kokosový či jiný)

Jak na tempehové kotletky v tomatové marinádě

  1. Tempeh rozkrojte (jako kdybyste krájeli korpus na dort) podélně na 2 cca stejně vysoké díly.
  2. Oba díly nechejte na sobě a celý tempeh rozkrojte na 3 stejně dlouhé části a tyto 3 části ještě rozkrojte na polovinu, aby vám z toho vzniklo mnoho stejně velikých čtverečků.
  3. Tyto čtverečky rozkrojte tak, abyste dostali trojúhelníčky.
  4. Na pánvičku nalijte olej na smažení, aby pokryl celou pánev.
  5. Nechejte rozpálit a až bude olej horký, vložte trojúhelníčky tempehu.
  6. Jakmile bude tempeh z jedné strany hotový (zlatavý), otočte ho a osmažte i na druhé straně.
  7. Připravte si marinádu z rajčatového pyré, hořčice, shoyu a vody (marináda by neměla být příliš řídká, vody přidejte zhruba 3 lžíce), rozmíchejte. Ochutnejte, jestli vám sedí chuť a případně ještě dochuťte.
  8. Nalijte marinádu na tempeh a na mírném plameni nechejte marinádou tempeh tempeh obalit. Poté otočce a nechejte tempeh opéct ještě z druhé strany. Trvá to zhruba 1,5 minuty na každé straně.
  9. Vypněte plamen a podávejte.

Praktické

  • Tyto “kotletky” se výborně hodí k jakémukoliv jídlu – omáčkám, salátům, na chleba, do sendviče, bulky, k dušené zelenině, těstovinám atp. (na fotografii jsou spolu se svíčkovou omáčkou a špaldovým kernotem).

Obměna

  • Pomocí této úpravy můžete udělat i “kotletky” z natural tofu.

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...
  1. Tak už jsem měla tempeh a chutnalo to opravdu dobře, hlavně ta křupavá kůrčička!
    Nejdřív to vypadalo, že omáčka krustu neudělá, ale nakonec to dopadlo dobře.

    Děkuju za tip na jinou úpravu, se kterou by se určitě dalo experimentovat.

      • Zkusila jsem dát tempeh předem nakrájený do marinády a kromě ingrediencí v receptu jsem přidala ještě trochu tahini, rýžovýho sirupu a citronu. Bylo to parádní.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlavnostní slaní šnečci z listového těsta
Další článekJahodový koktejl bez cukru