Měli jste někdy natural tempeh? Většina lidí ho neumí upravovat a proto raději používají již upravený. Jste jedním z nich? My vás ho ale naučíme upravovat tak, že budete natural tempeh milovat :) Tento recept je přímo lahůdka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 5 lžic 100% rajčatového pyré
  • 1 lžíce shoyu nebo 2 lžíce aminos omáčky
  • 1 lžička hořčice (dle ostrosti vaší hořčice, případně víc)
  • voda
  • natural přírodní (bílý) tempeh
  • olej (např. slunečnicový, olivový nebo kokosový či jiný)

Jak na tempehové kotletky v tomatové marinádě

  1. Tempeh rozkrojte (jako kdybyste krájeli korpus na dort) podélně na 2 cca stejně vysoké díly.
  2. Oba díly nechejte na sobě a celý tempeh rozkrojte na 3 stejně dlouhé části a tyto 3 části ještě rozkrojte na polovinu, aby vám z toho vzniklo mnoho stejně velikých čtverečků.
  3. Tyto čtverečky rozkrojte tak, abyste dostali trojúhelníčky.
  4. Na pánvičku nalijte olej na smažení, aby pokryl celou pánev.
  5. Nechejte rozpálit a až bude olej horký, vložte trojúhelníčky tempehu.
  6. Jakmile bude tempeh z jedné strany hotový (zlatavý), otočte ho a osmažte i na druhé straně.
  7. Připravte si marinádu z rajčatového pyré, hořčice, shoyu a vody (marináda by neměla být příliš řídká, vody přidejte zhruba 3 lžíce), rozmíchejte. Ochutnejte, jestli vám sedí chuť a případně ještě dochuťte.
  8. Nalijte marinádu na tempeh a na mírném plameni nechejte marinádou tempeh tempeh obalit. Poté otočce a nechejte tempeh opéct ještě z druhé strany. Trvá to zhruba 1,5 minuty na každé straně.
  9. Vypněte plamen a podávejte.

Praktické

  • Tyto „kotletky“ se výborně hodí k jakémukoliv jídlu – omáčkám, salátům, na chleba, do sendviče, bulky, k dušené zelenině, těstovinám atp. (na fotografii jsou spolu se svíčkovou omáčkou a špaldovým kernotem).

Obměna

  • Pomocí této úpravy můžete udělat i „kotletky“ z natural tofu.

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...
  1. Tak už jsem měla tempeh a chutnalo to opravdu dobře, hlavně ta křupavá kůrčička!
    Nejdřív to vypadalo, že omáčka krustu neudělá, ale nakonec to dopadlo dobře.

    Děkuju za tip na jinou úpravu, se kterou by se určitě dalo experimentovat.

      • Zkusila jsem dát tempeh předem nakrájený do marinády a kromě ingrediencí v receptu jsem přidala ještě trochu tahini, rýžovýho sirupu a citronu. Bylo to parádní.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKřupavá zlatavá kapusta
Další článekSložení pečiva ze supermarketů. Víte, co kupujete?