Měli jste někdy natural tempeh? Většina lidí ho neumí upravovat a proto raději používají již upravený. Jste jedním z nich? My vás ho ale naučíme upravovat tak, že budete natural tempeh milovat :) Tento recept je přímo lahůdka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 5 lžic 100% rajčatového pyré
  • 1 lžíce shoyu nebo 2 lžíce aminos omáčky
  • 1 lžička hořčice (dle ostrosti vaší hořčice, případně víc)
  • voda
  • natural přírodní (bílý) tempeh
  • olej (např. slunečnicový, olivový nebo kokosový či jiný)

Jak na tempehové kotletky v tomatové marinádě

  1. Tempeh rozkrojte (jako kdybyste krájeli korpus na dort) podélně na 2 cca stejně vysoké díly.
  2. Oba díly nechejte na sobě a celý tempeh rozkrojte na 3 stejně dlouhé části a tyto 3 části ještě rozkrojte na polovinu, aby vám z toho vzniklo mnoho stejně velikých čtverečků.
  3. Tyto čtverečky rozkrojte tak, abyste dostali trojúhelníčky.
  4. Na pánvičku nalijte olej na smažení, aby pokryl celou pánev.
  5. Nechejte rozpálit a až bude olej horký, vložte trojúhelníčky tempehu.
  6. Jakmile bude tempeh z jedné strany hotový (zlatavý), otočte ho a osmažte i na druhé straně.
  7. Připravte si marinádu z rajčatového pyré, hořčice, shoyu a vody (marináda by neměla být příliš řídká, vody přidejte zhruba 3 lžíce), rozmíchejte. Ochutnejte, jestli vám sedí chuť a případně ještě dochuťte.
  8. Nalijte marinádu na tempeh a na mírném plameni nechejte marinádou tempeh tempeh obalit. Poté otočce a nechejte tempeh opéct ještě z druhé strany. Trvá to zhruba 1,5 minuty na každé straně.
  9. Vypněte plamen a podávejte.

Praktické

  • Tyto „kotletky“ se výborně hodí k jakémukoliv jídlu – omáčkám, salátům, na chleba, do sendviče, bulky, k dušené zelenině, těstovinám atp. (na fotografii jsou spolu se svíčkovou omáčkou a špaldovým kernotem).

Obměna

  • Pomocí této úpravy můžete udělat i „kotletky“ z natural tofu.

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak už jsem měla tempeh a chutnalo to opravdu dobře, hlavně ta křupavá kůrčička!
    Nejdřív to vypadalo, že omáčka krustu neudělá, ale nakonec to dopadlo dobře.

    Děkuju za tip na jinou úpravu, se kterou by se určitě dalo experimentovat.

      • Zkusila jsem dát tempeh předem nakrájený do marinády a kromě ingrediencí v receptu jsem přidala ještě trochu tahini, rýžovýho sirupu a citronu. Bylo to parádní.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKřupavá zlatavá kapusta
Další článekJahodový koktejl bez cukru