Když jsem zjistila, že moje rodina v polévce v pohodě a s chutí pozře tempeh natural, začala jsem s nimi experimentovat. Krom jiného je tempeh natural je mnohem levnější než jeho jiné formy. Do téhle přišel celý balíček a rodina si pomlaskávala. Důležité je dostatečně orestovat a osolit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
  • 2 listy kapusty nakrájené na proužky
  • 1 balíček přírodního tempehu (bílý naturální) nastrouhaného na hrubo
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 mrkev nakrájená na jemná kolečka
  • 1 hrnek květáku rozděleného na malé růžičky
  • 1 jarní cibulka
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 lžička sojové omáčky

Jak připravit polévku z tempehu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar, nastrouháme tempeh na hrubo a nakrájíme si omytou zeleninu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme tempeh a kmín, zastříkneme sojovou omáčkou a restujeme několik minut.
  4. Pak přidáme zbývající zeleninu a společně pár minut opékáme.
  5. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a jalovec, necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
  6. Pokud je potřeba, dochutíme sojovou omáčkou a umeoctem do požadované chuti.
  7. Podáváme s jarní cibulkou nakrájenou na jemná kolečka.

Praktické

 

Obměna

  • Chceme-li polévku obzvlášť hustou, zavaříme do ní lžíci ovesných vloček či přidáme zbytky jiného obilí z předchozích jídel.
  • Pokud vám tempeh natural nechutná, můžete samozřejmě použít i verzi smaženou či uzenou. Bude to velmi chutné a o kousek dražší.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale ubereme sůl, koření a dochucovadla.

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJaká jsou rizika antikoncepce a jak obnovit přirozený cyklus?
Další článekMakrobiotická strava dneška