Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Hustá zeleninová polévka s tempehem natural

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Když jsem zjistila, že moje rodina v polévce v pohodě a s chutí pozře tempeh natural, začala jsem s nimi experimentovat. Krom jiného je tempeh natural je mnohem levnější než jeho jiné formy. Do téhle přišel celý balíček a rodina si pomlaskávala. Důležité je dostatečně orestovat a osolit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
  • 2 listy kapusty nakrájené na proužky
  • 1 balíček přírodního tempehu (bílý naturální) nastrouhaného na hrubo
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 mrkev nakrájená na jemná kolečka
  • 1 hrnek květáku rozděleného na malé růžičky
  • 1 jarní cibulka
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 lžička sojové omáčky

Jíme Jinak nás naučilo milovat zeleninu, obilí a luštěniny. To všechno si dopřávám a v ničem se neomezuji i přesto, ž...

Jak připravit polévku z tempehu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar, nastrouháme tempeh na hrubo a nakrájíme si omytou zeleninu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme tempeh a kmín, zastříkneme sojovou omáčkou a restujeme několik minut.
  4. Pak přidáme zbývající zeleninu a společně pár minut opékáme.
  5. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a jalovec, necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou.
  6. Pokud je potřeba, dochutíme sojovou omáčkou a umeoctem do požadované chuti.
  7. Podáváme s jarní cibulkou nakrájenou na jemná kolečka.

Praktické

 

Obměna

  • Chceme-li polévku obzvlášť hustou, zavaříme do ní lžíci ovesných vloček či přidáme zbytky jiného obilí z předchozích jídel.
  • Pokud vám tempeh natural nechutná, můžete samozřejmě použít i verzi smaženou či uzenou. Bude to velmi chutné a o kousek dražší.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale ubereme sůl, koření a dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
7. 12. 2021

MŇÁÁÁAM další dobrutka , takova vynikající polevka ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...