Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleniny a můžete vyrazit.

Ingredience
1-2 porce
  • 70 g červené čočky loupané
  • 1-1,5 lžíce tahini
  • šťáva z 0,5-1 citronu dle chuti
  • římský kmín mletý nebo garam masala dle chuti
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžička hořčice (není nutné)

Jak připravit čočkový hummus

  1. Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 15-20 minut, zcela doměkka.
  3. Čočku slijeme (pokud obsahuje moc vody) a dáme do mixéru.
  4. Přidáme zbytek ingrediencí a rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  5. Ochutnáme a dochutíme dle chuti šťávou z citronu, umeoctem nebo ještě troškou tahini.

Praktické

  • Pokud by hummus nešel rozmixovat, přilijeme scezenou vodu z čočky, vývar nebo čistou vodu.
  • Můžeme si udělat větší množství a skladovat v lednici.
  • Hodí se na piknik, s sebou do práce, do školy nebo jako super svačinka.
  • Pokud hummus rozředíme, můžeme podávat jako omáčku k těstovinám nebo jakémukoliv hlavnímu chodu.

Obměna

  • Hummus lze pokaždé udělat trošku jiný – přidejte třeba olivy, pro žlutou variantu kurkumu, pro zeleninový hummus pečenou řepu, dýn, mrkev nebo špenát.
  • Místo umeocta můžete použít sůl.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 let. Šetřete s dochucovadly.

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Lucko, pokud jste takto jedla i předtím, neměl by to být problém, protože trávící trakt miminka je od vás již připraven. Navíc červená čočka (loupaná) je velmi dobře stravitelná a nadýmá jen ty, kdo mají velmi slabé trávení. Nicméně bříško čerstvého miminka může potrápit vcelku cokoli, takže je potřeba testovat. Já jedla při kojení i fazole, česnek, brokolici, květák a nebyl problém – u druhého těhotenství, kde už toto bylo dávno mojí výživou.

  1. Téda to by mě nenapadlo.
    Červená čočka je vždycky záchrana, když nemám nic dopředu nachystané. Hummus miluji.
    Tuto variantu brzy vyzkouším. Ingredience mám vždy doma. ?
    Myslím, že bude patřit do skupinky „co bych si tak rychle dala dobrýho“… (kam patří i jednoduchá pomazánka z červené čočky, cuketový tatarák aj.).

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek12 faktů, kterými vás překvapí meruňky
Další článekMysli na své zdraví: nejez müsli, ani granolu