Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Nejrychlejší hummus – z červené čočky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleniny a můžete vyrazit.

Ingredience
1-2 porce
  • 70 g červené čočky loupané
  • 1-1,5 lžíce tahini
  • šťáva z 0,5-1 citronu dle chuti
  • římský kmín mletý nebo garam masala dle chuti
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžička hořčice (není nutné)

Co se všechno může změnit za 2 měsíce? Když perfekcionistku Vlaďku zavřu do skříně a podívám se na to měsíce...

Jak připravit čočkový hummus

  1. Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 15-20 minut, zcela doměkka.
  3. Čočku slijeme (pokud obsahuje moc vody) a dáme do mixéru.
  4. Přidáme zbytek ingrediencí a rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  5. Ochutnáme a dochutíme dle chuti šťávou z citronu, umeoctem nebo ještě troškou tahini.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Pokud by hummus nešel rozmixovat, přilijeme scezenou vodu z čočky, vývar nebo čistou vodu.
  • Můžeme si udělat větší množství a skladovat v lednici.
  • Hodí se na piknik, s sebou do práce, do školy nebo jako super svačinka.
  • Pokud hummus rozředíme, můžeme podávat jako omáčku k těstovinám nebo jakémukoliv hlavnímu chodu.

Obměna

  • Hummus lze pokaždé udělat trošku jiný – přidejte třeba olivy, pro žlutou variantu kurkumu, pro zeleninový hummus pečenou řepu, dýn, mrkev nebo špenát.
  • Místo umeocta můžete použít sůl.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 let. Šetřete s dochucovadly.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
27. 1. 2025

Tentokrát s našimi oblíbenými plackami 🙂 https://www.jimejinak.cz/bezlepkove-indicke-capati-placky/

To je mňamka, panečku :) Přidala jsem trochu oliváku a je to výborné, rychle hotové, a navíc mnohem levnější než kupované varianty. Díky!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové špízy

Cuketová sezona začala a s ní i nové recepty. Malý nápad, jak jí podávat zase trochu jinak.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Meloun více chutí

Zbyla už po melounu jen slupka? Tak ji znovu naplňte novým melounem – tentokrát agarovým s ovocem.

Bezlepkové meruňkové knedlíky s vanilkovým krémem

Knedlíky z vařeného obilí jsou výborné. S těstem se krásně pracuje, proto je u nás dělají děti. Na tuhle mňamku se každý rok těšíme a jakmile se objeví mer...

Měsíček lékařský: květ, co hladí kůži i trávení

Jeho květy zdobí zahrádky, truhlíky či balkóny a stejně tak může rozzářit různé pokrmy a bylinkové nápoje. Měsíček však nepřináší jen krásu, pyšní se blaho...