Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleniny a můžete vyrazit.

Ingredience
1-2 porce
  • 70 g červené čočky loupané
  • 1-1,5 lžíce tahini
  • šťáva z 0,5-1 citronu dle chuti
  • římský kmín mletý nebo garam masala dle chuti
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžička hořčice (není nutné)

Jak připravit čočkový hummus

  1. Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  2. Vaříme asi 15-20 minut, zcela doměkka.
  3. Čočku slijeme (pokud obsahuje moc vody) a dáme do mixéru.
  4. Přidáme zbytek ingrediencí a rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  5. Ochutnáme a dochutíme dle chuti šťávou z citronu, umeoctem nebo ještě troškou tahini.

Praktické

  • Pokud by hummus nešel rozmixovat, přilijeme scezenou vodu z čočky, vývar nebo čistou vodu.
  • Můžeme si udělat větší množství a skladovat v lednici.
  • Hodí se na piknik, s sebou do práce, do školy nebo jako super svačinka.
  • Pokud hummus rozředíme, můžeme podávat jako omáčku k těstovinám nebo jakémukoliv hlavnímu chodu.

Obměna

  • Hummus lze pokaždé udělat trošku jiný – přidejte třeba olivy, pro žlutou variantu kurkumu, pro zeleninový hummus pečenou řepu, dýn, mrkev nebo špenát.
  • Místo umeocta můžete použít sůl.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 1,5 let. Šetřete s dochucovadly.

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...
    • Garam masala je hodně sladká. Římský kmín je prostě klasika, já to taky mám radši.

  1. Tak já si dneska ráno uvařila červenou čočku a ted už vím, co s ní udělám…Tahiny mám v lednici pořád…tak to rozhodně vyzkouším. Děkuji za receptík.

    • Lucko, pokud jste takto jedla i předtím, neměl by to být problém, protože trávící trakt miminka je od vás již připraven. Navíc červená čočka (loupaná) je velmi dobře stravitelná a nadýmá jen ty, kdo mají velmi slabé trávení. Nicméně bříško čerstvého miminka může potrápit vcelku cokoli, takže je potřeba testovat. Já jedla při kojení i fazole, česnek, brokolici, květák a nebyl problém – u druhého těhotenství, kde už toto bylo dávno mojí výživou.

  2. Téda to by mě nenapadlo.
    Červená čočka je vždycky záchrana, když nemám nic dopředu nachystané. Hummus miluji.
    Tuto variantu brzy vyzkouším. Ingredience mám vždy doma. ?
    Myslím, že bude patřit do skupinky „co bych si tak rychle dala dobrýho“… (kam patří i jednoduchá pomazánka z červené čočky, cuketový tatarák aj.).

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠťavnaté kedlubnové zelí
Další článekMysli na své zdraví: nejez müsli, ani granolu