Kari s cizrnou je rychle hotové a vždycky sklidí úspěch. Podle chuti můžete udělat ostřejší nebo zcela jemné.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus zelí (čínské nebo hlávkové)
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty (nebo sušené kari koření)
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl

Jak udělat výborné kari z cizrny

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme nasekané lístečky čerstvého tymiánu, vařenou cizrnu, podle potřeby vodu z cizrny, kari pastu a kokosové mléko.
  5. Vše společně promícháme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Ale ne moc, aby z pokrmu nebyla kaše.
  6. Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu.

Praktické

  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Pokud potřebujete pokrm zahustit, můžete použít kokosovou mouku, kterou přidáte na konci vaření, nebo kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.

    Obměna

    • Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření,směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
    • Čerstvý tymián můžete nahradit sušeným, který přidáte do hrnce spolu se zeleninou.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s amarantem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
    • Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním kari pasty a umeocta jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.

    Jeden z nejsilnějších zážitků…

    Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

    Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

    Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

    Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

    Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

    Moje hmotnost je konečně stabilní

    Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

    Výsledky se dostavují okamžitě

    Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

    Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

    Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

    Cítím se mnohem více v pohodě

    Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

    Šok: jí to i můj masomil manžel!

    Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

    Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

    Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

    JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

    Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

    Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

    Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

    Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

    Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

    Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

    Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

    Konečně jím pořádně jídlo!

    Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

    Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

    Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

    Webové stránky JJ jsou návykové!

    Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

    Seriál: Jak na jaro

    materiály
    • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
    • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
    • Jídelníček ke stažení!
    1. Zobrazit všech 6 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekMandlový tapioka pudink s ovocem
    Další článekHyperaktivita (ADHD) – módní diagnóza pro užívání psychofarmak?