Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrnové kari s kokosovým mlékem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Kari s cizrnou je rychle hotové a vždycky sklidí úspěch. Podle chuti můžete udělat ostřejší nebo zcela jemné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus zelí (čínské nebo hlávkové)
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty (nebo sušené kari koření)
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl

Potýkala jsem se s různými zdravotními problémy, rozhodla jsem se s nimi zatočit změnou jídelníčku. A nyní se raduji ...

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus zelí (čínské nebo hlávkové)
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty (nebo sušené kari koření)
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl

Jak udělat výborné kari z cizrny

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme nasekané lístečky čerstvého tymiánu, vařenou cizrnu, podle potřeby vodu z cizrny, kari pastu a kokosové mléko.
  5. Vše společně promícháme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Ale ne moc, aby z pokrmu nebyla kaše.
  6. Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu.

Praktické

  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Pokud potřebujete pokrm zahustit, můžete použít kokosovou mouku, kterou přidáte na konci vaření, nebo kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.

    Obměna

    • Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření,směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
    • Čerstvý tymián můžete nahradit sušeným, který přidáte do hrnce spolu se zeleninou.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s amarantem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
    • Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním kari pasty a umeocta jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    21 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Vynikající ,přílohu jsem si dala čiroko a salát z bílé ředkve s ledovým salátem je z receptu jj

    Toto jídlo je opravdu zase VYNIKAJÍCÍ!!!!
    MŇAM

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

    V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

    Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

    Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

    Dýňovo-špenátové kari s čočkou

    Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...