Kari s cizrnou je rychle hotové a vždycky sklidí úspěch. Podle chuti můžete udělat ostřejší nebo zcela jemné.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus zelí (čínské nebo hlávkové)
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty (nebo sušené kari koření)
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl

Jak udělat výborné kari z cizrny

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme nasekané lístečky čerstvého tymiánu, vařenou cizrnu, podle potřeby vodu z cizrny, kari pastu a kokosové mléko.
  5. Vše společně promícháme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Ale ne moc, aby z pokrmu nebyla kaše.
  6. Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu.

Praktické

  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Pokud potřebujete pokrm zahustit, můžete použít kokosovou mouku, kterou přidáte na konci vaření, nebo kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.

    Obměna

    • Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření,směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
    • Čerstvý tymián můžete nahradit sušeným, který přidáte do hrnce spolu se zeleninou.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s amarantem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej. Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním kari pasty a umeocta jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.

    🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

    Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

    Pojďte si zdravě pochutnat!

    • zdravé Vánoční cukroví
    • ➡ nejoblíbenějších dezerty
    • ➡ 23 videoreceptů + ebook

    Překvapte i náročné mlsaly.

    Zjistěte více

    2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekMandlový tapioka pudink s ovocem
    Další článekHyperaktivita (ADHD) – módní diagnóza pro užívání psychofarmak?