Kari s cizrnou je rychle hotové a vždycky sklidí úspěch. Podle chuti můžete udělat ostřejší nebo zcela jemné.
Ingrediencepro 4 porce
Jak udělat výborné kari z cizrny
- Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
- V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
- Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 15 minut do měkka.
- Když je zelenina měkká, přidáme nasekané lístečky čerstvého tymiánu, vařenou cizrnu, podle potřeby vodu z cizrny, kari pastu a kokosové mléko.
- Vše společně promícháme a rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Ale ne moc, aby z pokrmu nebyla kaše.
- Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu.
Praktické
- Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
- Pokud potřebujete pokrm zahustit, můžete použít kokosovou mouku, kterou přidáte na konci vaření, nebo kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.
Obměna
- Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
- Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření,směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
- Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
- A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
- Čerstvý tymián můžete nahradit sušeným, který přidáte do hrnce spolu se zeleninou.
Kombinujeme
- Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s amarantem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
- Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
- Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním kari pasty a umeocta jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.
Vynikající ,přílohu jsem si dala čiroko a salát z bílé ředkve s ledovým salátem je z receptu jj
To jsem ráda, že vám chutná, holky 👍
Toto jídlo je opravdu zase VYNIKAJÍCÍ!!!!
MŇAM
Děkujeme, Lucko 👍
Evi a co děláš s tím vnitřkem od dýně semínka a atd….. taky se to dá upravit .
Já z toho třeba dělám vývar. Všechno co vydlabu a co bych vyhodila do koše, dám do hrnce s vodou, solí a nějakou řasou, cca 10-20 min. povařím a je z toho výborný vývar. Jen z té dýně, je moc dobrý a slaďoučký.
Lucko, vývar se nesolí a to je velmi důležité https://www.jimejinak.cz/zeleninovy-vyvar-2/ a https://www.jimejinak.cz/zeleninovy-vyvar-nutnost-nebo-prace-navic/Jinak super.
Dávam na vývar, suším na čaj 😋
vyzkoušeno, skvělý :)
Díky :-)
moc dobré :)
děkujeme :-)
Naprosto luxusní jídlo. Vařila jsem na víkendovém babinci, vylizovaly hrnec :-))))))
No bodejď by ne, když jim vařila taková kuchařka! :-))