Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Ingredience
pro 4- 6 závitků
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
  • 4 – 6ks rýžového papíru
  • 3 polévkové lžíce Tofunézy nebo Sojanézy
  • olej
  • sůl
  • umeocet

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, zelí nakrouháme na jemné proužky, mrkev nastrouháme nahrubo. (Zelí a mrkev jsem strouhala v robotu.)
  2. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  3. Na dno woku dáme asi 3 polévkové lžíce oleje, přidáme cibuli, mrkev, sůl a společně chvíli restujeme. Po pár minutách přidáme i nakrouhané zelí. Restujeme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  4. Přidáme 3 lžíce Tofunézy a dobře promícháme. Ochutnáme a případně trochu dosolíme lžičkou umeocta.
  5. Rýžový papír namočíme do vlažné vody. Ideální je použít větší talíř a nechat ho pár minut nasáknout. Papír změkne. Změklý papír opatrně přesuneme na druhý talíř, kde papír naplníme. Do prvního talíře zatím namočíme další kus rýžového papíru, aby nám změkl.
  6. Doprostřed papíru dáme část zeleninové směsi, papír zabalíme do ruličky a dáme na plech s pečícím papírem.
  7. Postupně naplníme všechny rýžové papíry a narovnáme je na plech.
  8. Do hrnečku si dáme pár lžic oleje a pomocí mašlovačky potřeme všechny závitky.
  9. Dáme je zapéct do trouby asi na 20 minut. Jestli jsou hotové poznáte podle toho, že na povrchu zezlátnou.

Kombinujeme

  • Závitky můžeme podávat samostatně jako svačinu nebo předkrm.
  • Pokud je použijete jako součást hlavního jídla, doporučujeme k nim přidat obilovinu (rýži, bulgur…), kvašenou zeleninu a zeleninový salát.

Praktické

  • Při balení závitků doporučujeme ohnout nejprve okraje dovnitř a pak přeložit horní okraj přes závitek a nakonec zarolovat spodní.
  • Snažte se závitky dobře utahovat a po přenesení na plech je otočte spojem dolů.

Obměna

  • Do závitků můžete dát jakoukoliv kombinaci zeleniny.
  • Skvělé je přidat i strouhaný tempeh nebo uzené tofu.
  • Závitky lze i smažit ve vysoké vrstvě oleje, ale tuto úpravu doporučujeme spíše v zimě.

Děti

Závitky jsou vhodné v malém množství pro děti od 1,5 roku. Použijeme minimálně oleje, soli a dochucovadel.

Děti od 2 let mohou závitky s námi.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...
  1. Děkuji za recept, všem závitky moc chutnají. Jen v troubě trochu popraskaly. Nevíte, čím by to mohlo být? Značkou rýžorýžového papíru?

  2. Zavitky mam moc rada, ale mela jsem pocit, ze jsou na pripravu moc slozite :-) Ale vubec nejsou. I to baleni bylo bezproblemove, takze se tesim na dalsi varku :-)

  3. Tyto zeleninové závitky jsem udělala v neděli k obědu a měly obrovský úspěch. Dokonce mladší 18-letý syn prohlásil, že je to nejlepší jídlo, které jedl – a to prý nekecá :))))))…Děkuji moc…Máca.

  4. Druhé jídlo, které vyhrálo u staršího a mladšímu nejede. Jsem ráda, že jich přibývá, sice pomalu, ale snad jistě. Díky za video. Bála jsem se toho smažení, ale nakonec horší bylo závitky uchovat tak, aby se neslepily k sobě nebo papíru.

  5. Jarni rolky miluji, ale v nekterem videu je zminovano, ze zelenina se po vychladnuti stava kyselotvornou namisto zasaditou. Obcas to nevadi? Potrebuji svacinku po plavani a tohle je mi sympaticke…. ale asi bych to ani nezapekala, jestli to nicemu nevadi…

    • Ano, zelenina 2 hodiny po vychladnutí se stává kyselinotvornou. Ale občas to určitě nevadí a rozhodně je to zdravější svačinka, než rohlík s něčím :).

  6. ..taky jsem o tom přemýšlela. Je pravda, že někdy cítím naakumulování vnitřního horko po snědení pečeného….

    • Když člověk jí vědomě a sleduje, co se děje po jídle, nestačí se někdy divit :-)

  7. Dobrý den, četla jsem, že pečení je nejvíce zahřívající úprava a tak, když jsem si občas musela vybrat v horkých dnech „menší zlo“, tak jsem se z tohoto důvodu doposud klonila spíš ke smažení nebo fritování, což asi není zas ideální kvůli vyššímu obsahu tuku, že. Tak teď nevím… potřebovala bych si to nějak objasnit. Zu

    • Zuzko, chápete to dobře, pečením se do jídla zabudovává horko, které pak při snězení pokrmu dostaneme do těla. Smažení a fritování se také děje za velkých teplot, ale také záleží, co si dáte k tomu a kolik toho sníte. Je rozdíl mezi talířem smažených hranolek se smaženým sýrem a talířem plným vařeného obilí, napařené zeleniny a jedním smaženým závitkem :-) Takže všeho s mírou, sama jistě časem poznáte, co si můžete vzhledem ke svému zdraví a postavě dovolit a co už ne.

  8. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvařák pro dospělé
Další článekHokkaido 3x jinak: oranžová, zelená a modrá. Jak se liší?