Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na letním talíři.
Ingredience
pro 4- 6 závitků
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
  • 4 – 6ks rýžového papíru
  • 3 polévkové lžíce Tofunézy nebo Sojanézy
  • olej
  • sůl
  • umeocet

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, zelí nakrouháme na jemné proužky, mrkev nastrouháme nahrubo. (Zelí a mrkev jsem strouhala v robotu.)
  2. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  3. Na dno woku dáme asi 3 polévkové lžíce oleje, přidáme cibuli, mrkev, sůl a společně chvíli restujeme. Po pár minutách přidáme i nakrouhané zelí. Restujeme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  4. Přidáme 3 lžíce Tofunézy a dobře promícháme. Ochutnáme a případně trochu dosolíme lžičkou umeocta.
  5. Rýžový papír namočíme do vlažné vody. Ideální je použít větší talíř a nechat ho pár minut nasáknout. Papír změkne. Změklý papír opatrně přesuneme na druhý talíř, kde papír naplníme. Do prvního talíře zatím namočíme další kus rýžového papíru, aby nám změkl.
  6. Doprostřed papíru dáme část zeleninové směsi, papír zabalíme do ruličky a dáme na plech s pečícím papírem.
  7. Postupně naplníme všechny rýžové papíry a narovnáme je na plech.
  8. Do hrnečku si dáme pár lžic oleje a pomocí mašlovačky potřeme všechny závitky.
  9. Dáme je zapéct do trouby asi na 20 minut. Jestli jsou hotové poznáte podle toho, že na povrchu zezlátnou.

Kombinujeme

  • Závitky můžeme podávat samostatně jako svačinu nebo předkrm.
  • Pokud je použijete jako součást hlavního jídla, doporučujeme k nim přidat obilovinu (rýži, bulgur…), kvašenou zeleninu a zeleninový salát.

Praktické

  • Při balení závitků doporučujeme ohnout nejprve okraje dovnitř a pak přeložit horní okraj přes závitek a nakonec zarolovat spodní.
  • Snažte se závitky dobře utahovat a po přenesení na plech je otočte spojem dolů.

Obměna

  • Do závitků můžete dát jakoukoliv kombinaci zeleniny.
  • Skvělé je přidat i strouhaný tempeh nebo uzené tofu.
  • Závitky lze i smažit ve vysoké vrstvě oleje, ale tuto úpravu doporučujeme spíše v zimě.

Děti

Závitky jsou vhodné v malém množství pro děti od 1,5 roku. Použijeme minimálně oleje, soli a dochucovadel.

Děti od 2 let mohou závitky s námi.

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
  1. Druhé jídlo, které vyhrálo u staršího a mladšímu nejede. Jsem ráda, že jich přibývá, sice pomalu, ale snad jistě. Díky za video. Bála jsem se toho smažení, ale nakonec horší bylo závitky uchovat tak, aby se neslepily k sobě nebo papíru.

  2. Jarni rolky miluji, ale v nekterem videu je zminovano, ze zelenina se po vychladnuti stava kyselotvornou namisto zasaditou. Obcas to nevadi? Potrebuji svacinku po plavani a tohle je mi sympaticke…. ale asi bych to ani nezapekala, jestli to nicemu nevadi…

    • Ano, zelenina 2 hodiny po vychladnutí se stává kyselinotvornou. Ale občas to určitě nevadí a rozhodně je to zdravější svačinka, než rohlík s něčím :).

  3. Díky za odpověď, Evi! Pravda, to jsem vlastně zapomněla zohlednit – poměr v porci 🙂
    Krásné pozdní léto!

  4. ..taky jsem o tom přemýšlela. Je pravda, že někdy cítím naakumulování vnitřního horko po snědení pečeného….

    • Když člověk jí vědomě a sleduje, co se děje po jídle, nestačí se někdy divit 🙂

  5. Dobrý den, četla jsem, že pečení je nejvíce zahřívající úprava a tak, když jsem si občas musela vybrat v horkých dnech “menší zlo”, tak jsem se z tohoto důvodu doposud klonila spíš ke smažení nebo fritování, což asi není zas ideální kvůli vyššímu obsahu tuku, že. Tak teď nevím… potřebovala bych si to nějak objasnit. Zu

    • Zuzko, chápete to dobře, pečením se do jídla zabudovává horko, které pak při snězení pokrmu dostaneme do těla. Smažení a fritování se také děje za velkých teplot, ale také záleží, co si dáte k tomu a kolik toho sníte. Je rozdíl mezi talířem smažených hranolek se smaženým sýrem a talířem plným vařeného obilí, napařené zeleniny a jedním smaženým závitkem 🙂 Takže všeho s mírou, sama jistě časem poznáte, co si můžete vzhledem ke svému zdraví a postavě dovolit a co už ne.

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Na pultě i pod ním
Další článekOsteoporóza – čím vzniká a jak jí předejít