Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Ingredience
pro 4- 6 závitků
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
  • 4 – 6ks rýžového papíru
  • 3 polévkové lžíce Tofunézy nebo Sojanézy
  • olej
  • sůl
  • umeocet

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, zelí nakrouháme na jemné proužky, mrkev nastrouháme nahrubo. (Zelí a mrkev jsem strouhala v robotu.)
  2. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  3. Na dno woku dáme asi 3 polévkové lžíce oleje, přidáme cibuli, mrkev, sůl a společně chvíli restujeme. Po pár minutách přidáme i nakrouhané zelí. Restujeme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  4. Přidáme 3 lžíce Tofunézy a dobře promícháme. Ochutnáme a případně trochu dosolíme lžičkou umeocta.
  5. Rýžový papír namočíme do vlažné vody. Ideální je použít větší talíř a nechat ho pár minut nasáknout. Papír změkne. Změklý papír opatrně přesuneme na druhý talíř, kde papír naplníme. Do prvního talíře zatím namočíme další kus rýžového papíru, aby nám změkl.
  6. Doprostřed papíru dáme část zeleninové směsi, papír zabalíme do ruličky a dáme na plech s pečícím papírem.
  7. Postupně naplníme všechny rýžové papíry a narovnáme je na plech.
  8. Do hrnečku si dáme pár lžic oleje a pomocí mašlovačky potřeme všechny závitky.
  9. Dáme je zapéct do trouby asi na 20 minut. Jestli jsou hotové poznáte podle toho, že na povrchu zezlátnou.

Kombinujeme

  • Závitky můžeme podávat samostatně jako svačinu nebo předkrm.
  • Pokud je použijete jako součást hlavního jídla, doporučujeme k nim přidat obilovinu (rýži, bulgur…), kvašenou zeleninu a zeleninový salát.

Praktické

  • Při balení závitků doporučujeme ohnout nejprve okraje dovnitř a pak přeložit horní okraj přes závitek a nakonec zarolovat spodní.
  • Snažte se závitky dobře utahovat a po přenesení na plech je otočte spojem dolů.

Obměna

  • Do závitků můžete dát jakoukoliv kombinaci zeleniny.
  • Skvělé je přidat i strouhaný tempeh nebo uzené tofu.
  • Závitky lze i smažit ve vysoké vrstvě oleje, ale tuto úpravu doporučujeme spíše v zimě.

Děti

Závitky jsou vhodné v malém množství pro děti od 1,5 roku. Použijeme minimálně oleje, soli a dochucovadel.

Děti od 2 let mohou závitky s námi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Mladší syn chválí a chválí (Žakale)

Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Moc mi chutná (Vymka)

Vymka: Vařím jako blázen a moc mi to chutná....

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...
  1. Po návratu z procházky s Rockym přijdu domů a za zvuků oblíbených CD Richarda Mülllera a Diany Krall, balím dárky. Zbytek dárků mi snad přivezou zítra 😀
    Dnes jsme byli na procházce u staré kamarádky, která mě vždy velmi pomůže, bez ohledu na okolnosti a roční dobu.
    Je to nádherná stará lípa u cvičáku pro psy, kousek za Velkým Poříčím. Úžasný to pocit splynutí se stromem, který je stovky let starý.
    Prosba, pak dotek a bezčasovost, z které se člověku zamotá hlava. Není to jako dotýkat se nahé ženy, je to nekonečný prostor bez jakýchkoliv podmínek, mysl se zastaví a člověk prostě jen je. Pak poděkování a naděje, že příště se setkáme znovu 🙏
    Letošní rok jsme se ženou měli velké štěstí a na dovolené v překrásných Krušných horách, jsme potkali mnoho stovky let starých stromů. Pokusil jsem se je nafotit a pár jich je i v prezentaci, co jsem sdílel na svém profilu.
    Eva Cikrytová zde dnes dávala příspěvek o Slunovratu. Pro mě je toto období vždy časem intenzivnější práce sám na sobě. Je to takový bod zlomu, kdy odchází něco starého a vzniká něco nového. Silné období, kdy se dějí zázraky.
    Teď už budu odpočívat a zítra si znovu něco dobrého uvařím a upeču.

    Křupavé zeleninové závitky, basmati rýže, napařený květák, ředkvičky, posypka sekaná petrželka a naklíčené mungo fazolky.

  2. Ahoj, tak po delší době píší. Minulý týden jsem zkusila zavitky, akorát na pánvi mi to nešlo, tak jsem je dala do remosky. Potřela olejem a poslala sezamovými semínky. Druhý den jsem pak udělala ještě houby na cibulce, vlastně je to takový co dům dal a přitom pokaždé to může být jinak. Dlouho jsem to chtěla vyzkoušet, tak jsem si s tím teď tak prohrála 🙂

  3. Toto jídlo jsem vždy jedl v asijských restauracích a díky webu Jíme Jinak si mohu udělat i doma 🙏
    Basmati rýže, kimchi. Výroby jsem se poměrně bál, první papír se mi zamotal, nevadí šel zase rozmotat 😀 Dopoledne jsem si připravil tofunézu a večer hurá na to. Jsem opět nadšen jednoduchostí a chutí, děkuji za skvělý recept 🙏

  4. Chuťově byly výborné, jen teda to balení mi moc nešlo. Závitky byly moc velké a moc křupavé taky nebyly. Asi to chtělo nechat ještě chvíli v troubě. Za to se mi ale poprvé povedla tofunéza. První pokus v rámci podzimního detoxu letěl do koše. Za to teď mi manžel po ochutání říká: „nevím, co to je, ale je to dobré“ :-)

      • Díky za zkušenost, zase někdy vyzkouším. Jen toho smaženého mám teď víc než kdy jindy, tak se asi budu muset krotit. Nikdy jsem tolik nesmažila, jako teď (cca 1x za 14 dní :-). Ještěže je teď ta zima :-D

  5. Závitky jsou výborné, dělám je už delší dobu s různou zeleninou a kdysi i s trochou masa,ale to mi tam teď vůbec nechybí. Evi nevím proč mám některé komentáře uzamčené? Věra

  6. Prosím, zastoupí zde tofuneza lusteninovou složku na talíři nebo je pro kompletní talíř vhodné doplnit ještě např. o již zmiňovaný uzený tempeh? Děkuji.

  7. Děkuji za recept, všem závitky moc chutnají. Jen v troubě trochu popraskaly. Nevíte, čím by to mohlo být? Značkou rýžorýžového papíru?

  8. Zavitky mam moc rada, ale mela jsem pocit, ze jsou na pripravu moc slozite :-) Ale vubec nejsou. I to baleni bylo bezproblemove, takze se tesim na dalsi varku :-)

  9. Tyto zeleninové závitky jsem udělala v neděli k obědu a měly obrovský úspěch. Dokonce mladší 18-letý syn prohlásil, že je to nejlepší jídlo, které jedl – a to prý nekecá :))))))…Děkuji moc…Máca.

  10. Druhé jídlo, které vyhrálo u staršího a mladšímu nejede. Jsem ráda, že jich přibývá, sice pomalu, ale snad jistě. Díky za video. Bála jsem se toho smažení, ale nakonec horší bylo závitky uchovat tak, aby se neslepily k sobě nebo papíru.

  11. Jarni rolky miluji, ale v nekterem videu je zminovano, ze zelenina se po vychladnuti stava kyselotvornou namisto zasaditou. Obcas to nevadi? Potrebuji svacinku po plavani a tohle je mi sympaticke…. ale asi bych to ani nezapekala, jestli to nicemu nevadi…

    • Ano, zelenina 2 hodiny po vychladnutí se stává kyselinotvornou. Ale občas to určitě nevadí a rozhodně je to zdravější svačinka, než rohlík s něčím :).

  12. ..taky jsem o tom přemýšlela. Je pravda, že někdy cítím naakumulování vnitřního horko po snědení pečeného….

    • Když člověk jí vědomě a sleduje, co se děje po jídle, nestačí se někdy divit :-)

  13. Dobrý den, četla jsem, že pečení je nejvíce zahřívající úprava a tak, když jsem si občas musela vybrat v horkých dnech „menší zlo“, tak jsem se z tohoto důvodu doposud klonila spíš ke smažení nebo fritování, což asi není zas ideální kvůli vyššímu obsahu tuku, že. Tak teď nevím… potřebovala bych si to nějak objasnit. Zu

    • Zuzko, chápete to dobře, pečením se do jídla zabudovává horko, které pak při snězení pokrmu dostaneme do těla. Smažení a fritování se také děje za velkých teplot, ale také záleží, co si dáte k tomu a kolik toho sníte. Je rozdíl mezi talířem smažených hranolek se smaženým sýrem a talířem plným vařeného obilí, napařené zeleniny a jedním smaženým závitkem :-) Takže všeho s mírou, sama jistě časem poznáte, co si můžete vzhledem ke svému zdraví a postavě dovolit a co už ne.

  14. Zobrazit všech 35 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBarevný uzený fazolový kotlík
Další článekSvětlá nebo tmavá pohanka: víte, jaký je v nich rozdíl?