Když se dají do jednoho hrnce různé kousky zeleniny, červená čočka a trochu koření, vznikne veliká dobrota. Je rychle hotová a všichni se ptají: "Co´s do toho dala, že je to tak dobré?" A tak jsem to sepsala. Je to vážně snadné.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 hrnky vody/vývaru
  • kousek zelí
  • kus dýně
  • 1/2 batátu
  • 1/2 mrkve
  • 2 stonky mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sušené koření: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, rozmarýn
  • jablečný ocet a umeocet na dochucení
  • sůl
  • olej

Jak uvařit červenou čočku se zeleninou v jednom hrnci

  1. Oloupeme a očistíme zeleninu, nakrájíme ji na menší kostičky, mangold a zelí na proužky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme ostatní zeleninu vyjma mangoldu a koření, společně orestujeme.
  4. Přidáme opláchnutou čočku a vodu.
  5. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Před vypnutím ještě vmícháme mangold a prolisovaný česnek.
  7. Promícháme a odstavíme.
  8. Podle chuti buď necháme a podáváme takto sladké nebo můžeme okyselit jablečným octem, případně lehce dokyselit a dosolit umeoctem. Já dávám trochu od obojího.

Kombinujeme

  • K této omáčkové formě zeleniny s čočkou stačí přidat vařené obilí, těstoviny nebo knedlík a máte kompletní talíř.

Praktické

  • Čím více dáte vody, tím více se čočka rozvaří a naopak.
  • Pokud přidáte hrnek vody navíc, dostanete omáčku, kterou nemusíte zahušťovat a kde čočka nebude už téměř znát.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát žlutou cuketu.
  • Koření můžeme zaměnit za jiné oblíbené nebo přidat čerstvé bylinky (tymián, bazalku apod.).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, pokud ubereme dochucovadel na minimum. Dospělým dochutíme, až odebereme porci pro dítě. Menšímu dítěti připravujeme zcela bez soli, oleje a dochudovadel.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Včera jsem nestihla projít nový týden, dívám se na jídelníček až teď a vida, dnes ráno jsem sáhla při přípravě oběda právě po červené čočce, protože je hned hotová a jinou luštěninu ani tofu jsem v lednici u přítele neměla :o))) Jen jsem ji vařila zvlášť a vlastně zbytečně …a mám květák a pohanku a v jídelně v práci jsem k tomu přidala pečenou řepu…a mám v bříšku jak v pokojíčku ;o)) Protože ranní miso polévka mi srovnala chutě po víkendovém zhřešení ….

    • Miso je dobrý vyproštová, co?? Avko, to jste dobře zaimprovizovala s červenou čočkou, to je taky vždycky moje záchrana 😉 No a pečená zelenina v téhle zimě, to je radost. Děláte to dobře.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvašené cuketové řezy
Další článekCo s naším zdravím dělá hliník