Když se dají do jednoho hrnce různé kousky zeleniny, červená čočka a trochu koření, vznikne veliká dobrota. Je rychle hotová a všichni se ptají: "Co´s do toho dala, že je to tak dobré?" A tak jsem to sepsala. Je to vážně snadné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 hrnky vody/vývaru
  • kousek zelí
  • kus dýně
  • 1/2 batátu
  • 1/2 mrkve
  • 2 stonky mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sušené koření: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, rozmarýn
  • jablečný ocet a umeocet na dochucení
  • sůl
  • olej

Jak uvařit červenou čočku se zeleninou v jednom hrnci

  1. Oloupeme a očistíme zeleninu, nakrájíme ji na menší kostičky, mangold a zelí na proužky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme ostatní zeleninu vyjma mangoldu a koření, společně orestujeme.
  4. Přidáme opláchnutou čočku a vodu.
  5. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Před vypnutím ještě vmícháme mangold a prolisovaný česnek.
  7. Promícháme a odstavíme.
  8. Podle chuti buď necháme a podáváme takto sladké nebo můžeme okyselit jablečným octem, případně lehce dokyselit a dosolit umeoctem. Já dávám trochu od obojího.

Kombinujeme

  • K této omáčkové formě zeleniny s čočkou stačí přidat vařené obilí, těstoviny nebo knedlík a máte kompletní talíř.

Praktické

  • Čím více dáte vody, tím více se čočka rozvaří a naopak.
  • Pokud přidáte hrnek vody navíc, dostanete omáčku, kterou nemusíte zahušťovat a kde čočka nebude už téměř znát.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát žlutou cuketu.
  • Koření můžeme zaměnit za jiné oblíbené nebo přidat čerstvé bylinky (tymián, bazalku apod.).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, pokud ubereme dochucovadel na minimum. Dospělým dochutíme, až odebereme porci pro dítě. Menšímu dítěti připravujeme zcela bez soli, oleje a dochudovadel.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)

Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Mé tělo i duše blahem si vrní (Petra)

Petra: Moji milí, jsem nesmírně šťastná, že jsem s...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...
  1. Dnes jsem zkoušela uvařit čočku se zeleninou v jednom hrnci,ale udělala jsem obměnu. Zbyla mi cizrna místo čočky a trochu uvařených krup.Bylo to moc dobré. Tak se chci podělit.

    • Já to chápu tak, že se koření restuje s tou zeleninou v tom 3. bodu – jen ten mangold se tam zatím nedává… :)

  2. Fakt vynikajicí! Jedla to celá rodina – včetně 4 dětí bez jakýchkoliv komentářů a odporu. V tom si užívám karanténu. Můžeme jíst obědy společně a jíst zdravá, dobrá jídla. Jídelníčku se držím jako klíště, protože mi šetří mentální energii. Nemusím přemýšlet, co zase budu vařit. Velký dík, Evičko!

    • Věro, děkujeme, máme radost, protože přesně o tom to je … najít si i na tom špatném (karanténa) něco dobré. A moc nás těší, že si kurz užíváte s celou rodinkou, to je prostě NEJ 👍😉❤

  3. Kdo si tu prosím vaříte pouze sám pro sebe a jak vám to funguje ? Mě to totiž moc nejde – respektive, hodně jídla vyhazuji což se mě nelíbí nejen z ekonomických důvodů.
    Třeba toto je recept na 4 porce. Ohřívat se to nemá. Když ingredience vydělím 4ma, tak to prostě nejde uvařit.
    Nebo „blbej“ květák nebo celer. To jsou velké kusy ze kterých bych musel vařit týden z jednoho kusu. Nebo uvařit polévku – jak uvařit misku zeleninové polévky? Ve výsledku toho mám 2 litry. Jednu porci mám čerstvou, ok druhou si ohřeju (což už ale není košer) – ale 2 litry je pro mě cca 6 porcí. Pokud nechci jíst 3 dny 2x denně stejnou polévku tak dvě třetiny přijdou vyhodit. Snažím se to ladit už přes dva měsíce, ale výsledek je pořád stejný – nejde mě uvařit v malém a vyhodím toho víc než sním protože ohřívat to není vhodné ( čili ani nemusím zmiňovat že mrazit nic nechci). Výsledek je plýtvání potravinovými zdroji, plýtvání mou energií, plýtvání financemi, což mne začíná frustrovat.

    • Ahoj Petře, moji odpověď i spoustu rad od ostatních, co si vaří jen pro sebe, už máš na FB, tak tam mrkni 😉

      • Evi už víš že už vím, zrovna to sem jdu napsat, že pokud by to někoho také zajímalo tak je tam velmi,ale velmi mnoho příspěvků se super radami.
        Až mne to překvapilo a skoro to nestíhám číst, ale je to paráda. Jednak ty rady a jednak i to poznání že ten „problém“ má ještě asi 7 dalších lidí v této galaxii :-) – což je mnohem lepší než na to být sám :-)

          • Petr tam dal dotaz a ženy se na něj vrhly dřív než jsem našla jeho dotaz tady já, takže tam má odpovědi od ostatních. Ani já nejsem fanda facebooku, Martino, vlastně jediný, kam někdy vlezu je ten náš, na jiný nemám čas ani náladu. FB je snadný pro sdílení a nahrávání fotek, takže ho lidé rádi používají. Uvaří jídlo, cvaknou mobilem, kliknou a je to ve skupině. Petr takle napsal tenhle dotaz a v tu ránu měl asi 30 reakcí. Já jsem tu na to sama, takže FB má i své výhody ;-)

  4. Včera jsem nestihla projít nový týden, dívám se na jídelníček až teď a vida, dnes ráno jsem sáhla při přípravě oběda právě po červené čočce, protože je hned hotová a jinou luštěninu ani tofu jsem v lednici u přítele neměla :o))) Jen jsem ji vařila zvlášť a vlastně zbytečně …a mám květák a pohanku a v jídelně v práci jsem k tomu přidala pečenou řepu…a mám v bříšku jak v pokojíčku ;o)) Protože ranní miso polévka mi srovnala chutě po víkendovém zhřešení ….

    • Miso je dobrý vyproštová, co?? Avko, to jste dobře zaimprovizovala s červenou čočkou, to je taky vždycky moje záchrana ;-) No a pečená zelenina v téhle zimě, to je radost. Děláte to dobře.

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketové „komplet“ placičky
Další článek,,Tvarohový“ koláč ala tiramisu