Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Červená čočka se sladkou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Když se dají do jednoho hrnce různé kousky zeleniny, červená čočka a trochu koření, vznikne veliká dobrota. Je rychle hotová a všichni se ptají: “Co´s do toho dala, že je to tak dobré?” A tak jsem to sepsala. Je to vážně snadné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 hrnky vody/vývaru
  • kousek zelí
  • kus dýně
  • 1/2 batátu
  • 1/2 mrkve
  • 2 stonky mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sušené koření: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, rozmarýn
  • jablečný ocet a umeocet na dochucení
  • sůl
  • olej

Těsně před Vánoci nám poslala Martina krásnou zprávu o tom, jak začala jíst jinak a co s u ní všechno změnilo. Jeden ...

Jak uvařit červenou čočku se zeleninou v jednom hrnci

  1. Oloupeme a očistíme zeleninu, nakrájíme ji na menší kostičky, mangold a zelí na proužky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme ostatní zeleninu vyjma mangoldu a koření, společně orestujeme.
  4. Přidáme opláchnutou čočku a vodu.
  5. Dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Před vypnutím ještě vmícháme mangold a prolisovaný česnek.
  7. Promícháme a odstavíme.
  8. Podle chuti buď necháme a podáváme takto sladké nebo můžeme okyselit jablečným octem, případně lehce dokyselit a dosolit umeoctem. Já dávám trochu od obojího.

Kombinujeme

  • K této omáčkové formě zeleniny s čočkou stačí přidat vařené obilí, těstoviny nebo knedlík a máte kompletní talíř.

Praktické

  • Čím více dáte vody, tím více se čočka rozvaří a naopak.
  • Pokud přidáte hrnek vody navíc, dostanete omáčku, kterou nemusíte zahušťovat a kde čočka nebude už téměř znát.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát žlutou cuketu.
  • Koření můžeme zaměnit za jiné oblíbené nebo přidat čerstvé bylinky (tymián, bazalku apod.).

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, pokud ubereme dochucovadel na minimum. Dospělým dochutíme, až odebereme porci pro dítě. Menšímu dítěti připravujeme zcela bez soli, oleje a dochudovadel.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes s plackami z ječných krup.

Pozor, tak tohle je fakt moc velká dobrota 👌Děkuji 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.