Dnes jsme měli k obědu zelenou čočku se zeleninou. Stravuje se s námi chlapec, co mi zeleninu ze všeho vybírá, ale tady to prošlo na výbornou - přidal si! Byla to opět rychlovka a labužnický rozměr obyčejné čočce dodal čerstvý rozmarýn.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek zelené čočky
  • 2 hrnky vody
  • lžíce řasy hiziky (nebo jiné)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev na hrubo nastrouhaná
  • 1 hrnek na jemno nakrájeného zelí
  • lžička sojové omáčky
  • špetka soli
  • 2 stonky čerstvého rozmarýnu (lze nahradit sušeným)
  • umeocet podle potřeby
  • 1 lžíce oleje

Postup

  1. Zelenou čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut
  2. Vaříme v nové vodě s řasou hiziky cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev nastrouhat na hrubo na struhadle, zelí nakrájet na jemné proužky).
  4. Opláchneme rozmarýn, dvěma prsty stáhneme jehličky z větviček a nasekáme nožem na jemno.
  5. Rozpálíme v kastrolu lžíci oleje a vložíme na ní cibuli a ihned posolíme.
  6. Krátce orestujeme a přidáme mrkev, zelí a rozmarýn. Za občasného míchání lehce orestujeme.
  7. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody a řasy, přidáme sojovou omáčku a pod pokličkou podusíme pár minut do změknutí zeleniny.
  8. Vypneme a dochutíme umeoctem, je-li vůbec třeba.

Kombinujeme

  • Čočka slouží jako doplněk k dalšímu jídlu nikoli jako hlavní jídlo samotné. My jsme ji tentokrát zkombinovali s vařenou rýží pečenou zeleninou, salátem a posypkou.

Praktické

  • Stravitelnost a množství cenných látek v čočce znásobíte, pokud ji namočíte na několik hodin. Já ji namáčím večer a vařím k obědu. V podstatě už je lehce na klíčená, což je ještě lepší.

Obměna

  • Vyměnit můžete zeleninu i koření. Osvědčená je majoránka, saturejka, bazalka, oregáno.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, menším dáme bez koření a dochucovadel, miminkům pouze společně uvaříme ve vodě. Zelenou čočku zařazujeme až po červené cca od 1 roku.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Léky na alergii a bolesti zad už nepotřebuji a jsem o 7 kg lehčí (Monika)

Monika: Ďakujem veľmi pekne za kurz Hubneme do plavek....

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Otoky pryč a cholesterol v normě (Jitka)

Jitka: Posílám pozdní gratulaci k výročí skvělých stránek. Jsem...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...
  1. Výborný recept, moc jsem si pochutnala. A to jediný rozmarýn, který jsem doma měla, byl součástí „Provensálských bylinek“ – zároveň s bazalkou, majoránkou a saturejku…, které jsou doporučované jako obměna receptu :-)

    • Moc nás těší, že vám chutnalo 👍😍 Co se týče bylinek, není problém se přizpůsobit tomu, na co máme chuť a stavu zásob 😉

    • Jaroslave, vy to tak krásně nachystáte, že moje oči plesají:-) Jste mou velkou inspirací a snad přijde den, kdy přestanu být líná a nazdobím i já naše talíře. Díky moc za sdílení těchto uměleckých kousků!

      • Děkuji Vám srdce mé jste velmi potěšila :-) Ve slově lenost a radost je stejný počet písmen a i stejná písmena na konci slov. Tak to změníme, doplníme rad místo len a hned je dvojnásobná radost a možnost servírovat talíře. Jídlo na talíři, které dobře vypadá už předem startuje trávící enzymy a to se vyplatí :-)

  2. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOnline deníček
Další článekKoprová polévka z bílé ředkve (daikon) a celeru