Dnes jsme měli k obědu zelenou čočku se zeleninou. Stravuje se s námi chlapec, co mi zeleninu ze všeho vybírá, ale tady to prošlo na výbornou - přidal si! Byla to opět rychlovka a labužnický rozměr obyčejné čočce dodal čerstvý rozmarýn.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek zelené čočky
  • 2 hrnky vody
  • lžíce řasy hiziky (nebo jiné)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev na hrubo nastrouhaná
  • 1 hrnek na jemno nakrájeného zelí
  • lžička sojové omáčky
  • špetka soli
  • 2 stonky čerstvého rozmarýnu (lze nahradit sušeným)
  • umeocet podle potřeby

Postup

  1. Zelenou čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut
  2. Vaříme v nové vodě s řasou hiziky cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev nastrouhat na hrubo na struhadle, zelí nakrájet na jemné proužky).
  4. Opláchneme rozmarýn, dvěma prsty stáhneme jehličky z větviček a nasekáme nožem na jemno.
  5. Rozpálíme v kastrolu lžíci oleje a vložíme na ní cibuli a ihned posolíme.
  6. Krátce orestujeme a přidáme mrkev a zelí. Za občasného míchání lehce orestujeme.
  7. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody a řasy, přidáme sojovou omáčku a pod pokličkou podusíme pár minut do změknutí zeleniny.
  8. Vypneme a dochutíme umeoctem, je-li vůbec třeba.

Kombinujeme

  • Čočka slouží jako doplněk k dalšímu jídlu nikoli jako hlavní jídlo samotné. My jsme ji tentokrát zkombinovali s vařenou rýží pečenou zeleninou, salátem a posypkou.

Praktické

  • Stravitelnost a množství cenných látek v čočce znásobíte, pokud ji namočíte na několik hodin. Já ji namáčím večer a vařím k obědu. V podstatě už je lehce na klíčená, což je ještě lepší.

Obměna

  • Vyměnit můžete zeleninu i koření. Osvědčená je majoránka, saturejka, bazalka, oregáno.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, menším dáme bez koření a dochucovadel, miminkům pouze společně uvaříme ve vodě. Zelenou čočku zařazujeme až po červené cca od 1 roku.

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tedto recept je vynikajúci, síce som mala šošovicu Beluga-čiernu ale myslím, že je to v poriadku, chutil celej rodine. Dík za recept

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejčastější otázky
Další článekPřesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele