Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Rozmarýnová zelená čočka s řasou hiziky, mrkví a zelím

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Dnes jsme měli k obědu zelenou čočku se zeleninou. Stravuje se s námi chlapec, co mi zeleninu ze všeho vybírá, ale tady to prošlo na výbornou – přidal si! Byla to opět rychlovka a labužnický rozměr obyčejné čočce dodal čerstvý rozmarýn.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek zelené čočky
  • 2 hrnky vody
  • lžíce řasy hiziky (nebo jiné)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev na hrubo nastrouhaná
  • 1 hrnek na jemno nakrájeného zelí
  • lžička sojové omáčky
  • špetka soli
  • 2 stonky čerstvého rozmarýnu (lze nahradit sušeným)
  • umeocet podle potřeby
  • 1 lžíce oleje

Na Jíme Jinak jsem narazila, když jsem hledala možnosti, jak jíst bez masa, mléka a cukru a přitom chutně a aby mi ni...

Postup

  1. Zelenou čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut
  2. Vaříme v nové vodě s řasou hiziky cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev nastrouhat na hrubo na struhadle, zelí nakrájet na jemné proužky).
  4. Opláchneme rozmarýn, dvěma prsty stáhneme jehličky z větviček a nasekáme nožem na jemno.
  5. Rozpálíme v kastrolu lžíci oleje a vložíme na ní cibuli a ihned posolíme.
  6. Krátce orestujeme a přidáme mrkev, zelí a rozmarýn. Za občasného míchání lehce orestujeme.
  7. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody a řasy, přidáme sojovou omáčku a pod pokličkou podusíme pár minut do změknutí zeleniny.
  8. Vypneme a dochutíme umeoctem, je-li vůbec třeba.

Kombinujeme

  • Čočka slouží jako doplněk k dalšímu jídlu nikoli jako hlavní jídlo samotné. My jsme ji tentokrát zkombinovali s vařenou rýží pečenou zeleninou, salátem a posypkou.

Praktické

  • Stravitelnost a množství cenných látek v čočce znásobíte, pokud ji namočíte na několik hodin. Já ji namáčím večer a vařím k obědu. V podstatě už je lehce na klíčená, což je ještě lepší.

Obměna

  • Vyměnit můžete zeleninu i koření. Osvědčená je majoránka, saturejka, bazalka, oregáno.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, menším dáme bez koření a dochucovadel, miminkům pouze společně uvaříme ve vodě. Zelenou čočku zařazujeme až po červené cca od 1 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
26. 2. 2024

Jednoduché, rychlé a moc dobré 🙂

Výborná a jednoduchá rychlovka 🙃, takové vaření mám nejradši. A v tomto jarním čase to bylo pro mě úplné pohlazení. Ani jsem nestihla vyfotit talíř 🌿

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!