Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s quinoou a se žampiony

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Když se ochladí, je ten správný čas začít dělat husté polévky. Sezónní zelenina (řepa, zelí a mrkev) spolu s quinou a trochou koření vykouzlí voňavé teplé potěšení. 

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
  • 4 žampiony nakrájené na proužky
  • 3 lžíce quinoi
  • 1 cibule nakrájená na proužky
  • 1 mrkev nakrájená na proužky
  • 1/2 řepy na proužky
  • 2 listy zelí nakrájené na tenké proužky
  • 2 bobkové listy
  • lžička kmínu

Jak připravit quinoovou polévku se žampiony

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
  3. Maličko osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme nastrouhaný nakrájené žampiony a kmín.
  5. Promícháme a po chvíli přidáme zbývající zeleninu a bobkový list.
  6. Necháme chvíli restovat a pak zalijeme horkým vývarem nebo vodou.
  7. Propláchneme quinou a přidáme do hrnce.
  8. Vaříme pod pokličkou asi 20 minut, dokud zelí nezměkne.
  9. Kdo chce přidá si po vypnutí pár kapek umeocta, případně pro dosolení sojovou omáčku.
  10. Na talíři nezapomeňte posypat zelenými natěmi a semínky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do polévky můžeme rozmíchat bílou miso pastu a dostaneme sladší slanou chuť.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let.
  • Pokud chceme dát stejné jídlo mladšímu dítěti než 2 roky, vynecháme koření a dochucovadla a budeme opatrní s olejem.
  • Děti mladší 1,5 roku by měly mít polévku ještě bez tuku nebo jen na minimu tuku, takže si pomůžeme tak, že dáme ingredience vařit do vody místo restování na oleji. Do hotové horké polévky pak můžeme přidat kapku oleje.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
4. 3. 2022

Mňaaaaaaaam ♥️♥️♥️

Výborná polévka.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.
2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.