Ovocné dezerty jsou chutnou a zdravou variantou mlsání. Jsou rychle hotové a díky jedlým květům také krásné, takže je dáváme i návštěvám, které si vždy chválí, že něco tak jednoduchého je tak dobré.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 3/4 l vody
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky prášku ze sušených bezinek (nemusí být)
  • na případné doslazení ovocný koncentrát
  • špetka soli
  • jedlé květy na ozdobení: šeřík a violka trojbarevná

Jak rychle připravit zdravý ovocný krém bez cukru a mléka

  1. Do hrnce dáme vařit 1/2 litru vody a očistíme ovoce.
  2. Přidáme do vody se špetkou soli a vaříme cca 15 minu, až ovoce i se slupkou změkne.
  3. Pokud chceme vykouzlit růžovou barvu dezertu a ovoce samo není příliš barevné, můžeme přidat prášek ze sušených bezinek.
  4. Ve zbylé studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob, až nebudou žádné kousky ale jen bílá voda.
  5. Hrnec s ovocem vypneme, obsah rozmícháme na hladký krém a přilijeme rozmíchaný škrob a vanilku.
  6. Vrátíme na plotnu a za stálého míchání na mírném plameni vaříme, až začne houstnout jako pudink.
  7. Ochutnejte, zda je krém dost sladký, podle potřeby doslaďte.
  8. Nalijeme do mističek, ozdobíme jedlými květy a podáváme.

Praktické

  • Šeřík chutná stejně jako voní, stačí pár kvítků.
  • Dezert v lednici můžete bez obav dva dny skladovat, dá se tedy udělat do zásoby.
  • Pokud je krém moc hustý, přidejte vodu, pokud nehoustne, přidejte rozmíchaný škrob a povařte. Ovoce je různě velké a různé plné vody či sušší, tak je potřeba si recept přizpůsobit.
  • Já tyhle dezerty dělám vždy od oka. Vody dám jen tolik, aby ovoce bylo pod vodou, ale ne více. A podle potřeby přidám vodu nebo škrob, když se mi konzistence nelíbí. Někdy máme chuť na tekutý, horký, který takřka vypijeme, jindy ho necháme pěkně ztuhnout a vychladit, je pak tuhý tak, že lžičkou vykrajujeme kusy. Nenechte se proto spoutat receptem a vylaďte si dezert do podoby, která vám bude chutnat.
  • V zimě tenhle krém potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná ovocnou dřeň nebo zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Ovoce je někdy slaďoučké samo o sobě a tepelnou úpravou ještě zesládne. Někdy to ale chce přidat trošku ovocného koncentrátu či jiného sladidla. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud krém připravíte dostatečně tuhý a nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit na talířek.

Obměna

  • Místo ve vodě můžete vařit v jablečném moštu.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete dosladit sladem, sirupem nebo do základu přidat rozinky a rozmixovat ovoce s nimi.
  • Pudink můžete udělat jen jablečný, jen hruškový, či vzít jiné sezónní ovoce, které už je potřeba zpracovat.
  • Na obarvení můžete použít řepu či jiné přírodní barvivo.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od jednoho roku, nedáváme bezinky a vanilku, nemusíme dokonce ani zahušťovat škrobem.

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...
    • Já mám doma Sonnentor. Je drahá, ale voní božsky, šetřím ji a stačí špetička.

    • Reni a dnes jsem dala další, viděla jste? :-) Vanilku můžete dát jak v prášku (dá se koupit jako koření), tak vyškrábnout lusk nebo dát olejíček, jen pozor na umělá aromata. Jde to udělat i bez vanilky, ale ona krásně voní :-)

      • Evi díky za nové dezerty! Vypadají velmi lákavě a už je mám v plánu ! Typu pudinku zbožňuju!! Je to rychlé, málo pracné a dobré!! Ten jablečný, hruškový je ohromná dobrota!! Těšim se na makový pudink!! 👍🤩😋

    • Nejsou pak dekorativní, ztmavnou a seschnou. Lepší je dát do ledu a do pití nechat rozpustit.

  1. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVědci jsou v šoku: krevety mají v sobě opiáty a kokain
Další článekPřednáška a beseda s Evou v Sázavě 3.6. 2019