Ovocné dezerty jsou chutnou a zdravou variantou mlsání. Jsou rychle hotové a díky jedlým květům také krásné, takže je dáváme i návštěvám, které si vždy chválí, že něco tak jednoduchého je tak dobré.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 3/4 l vody
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky prášku ze sušených bezinek (nemusí být)
  • na případné doslazení ovocný koncentrát
  • špetka soli
  • jedlé květy na ozdobení: šeřík a violka trojbarevná

Jak rychle připravit zdravý ovocný krém bez cukru a mléka

  1. Do hrnce dáme vařit 1/2 litru vody a očistíme ovoce.
  2. Přidáme do vody se špetkou soli a vaříme cca 15 minu, až ovoce i se slupkou změkne.
  3. Pokud chceme vykouzlit růžovou barvu dezertu a ovoce samo není příliš barevné, můžeme přidat prášek ze sušených bezinek.
  4. Ve zbylé studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob, až nebudou žádné kousky ale jen bílá voda.
  5. Hrnec s ovocem vypneme, obsah rozmícháme na hladký krém a přilijeme rozmíchaný škrob a vanilku.
  6. Vrátíme na plotnu a za stálého míchání na mírném plameni vaříme, až začne houstnout jako pudink.
  7. Ochutnejte, zda je krém dost sladký, podle potřeby doslaďte.
  8. Nalijeme do mističek, ozdobíme jedlými květy a podáváme.

Praktické

  • Šeřík chutná stejně jako voní, stačí pár kvítků.
  • Dezert v lednici můžete bez obav dva dny skladovat, dá se tedy udělat do zásoby.
  • Pokud je krém moc hustý, přidejte vodu, pokud nehoustne, přidejte rozmíchaný škrob a povařte. Ovoce je různě velké a různé plné vody či sušší, tak je potřeba si recept přizpůsobit.
  • Já tyhle dezerty dělám vždy od oka. Vody dám jen tolik, aby ovoce bylo pod vodou, ale ne více. A podle potřeby přidám vodu nebo škrob, když se mi konzistence nelíbí. Někdy máme chuť na tekutý, horký, který takřka vypijeme, jindy ho necháme pěkně ztuhnout a vychladit, je pak tuhý tak, že lžičkou vykrajujeme kusy. Nenechte se proto spoutat receptem a vylaďte si dezert do podoby, která vám bude chutnat.
  • V zimě tenhle krém potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná ovocnou dřeň nebo zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Ovoce je někdy slaďoučké samo o sobě a tepelnou úpravou ještě zesládne. Někdy to ale chce přidat trošku ovocného koncentrátu či jiného sladidla. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud krém připravíte dostatečně tuhý a nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit na talířek.

Obměna

  • Místo ve vodě můžete vařit v jablečném moštu.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete dosladit sladem, sirupem nebo do základu přidat rozinky a rozmixovat ovoce s nimi.
  • Pudink můžete udělat jen jablečný, jen hruškový, či vzít jiné sezónní ovoce, které už je potřeba zpracovat.
  • Na obarvení můžete použít řepu či jiné přírodní barvivo.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od jednoho roku, nedáváme bezinky a vanilku, nemusíme dokonce ani zahušťovat škrobem.

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ano videla😊…moc děkuji. Já do teď nevěděla, ze je vanilka v prášku…no super…jdu si to najít…Hezký vecer

    • Já mám doma Sonnentor. Je drahá, ale voní božsky, šetřím ji a stačí špetička.

  2. Preji hezky vecer…a dekuji za sladkost bez kokosu😁. Zeptam se: vanilka je myslena tekuta? Nebo vyskrabany lusk? Mohc dekuji. Ren

    • Reni a dnes jsem dala další, viděla jste? 🙂 Vanilku můžete dát jak v prášku (dá se koupit jako koření), tak vyškrábnout lusk nebo dát olejíček, jen pozor na umělá aromata. Jde to udělat i bez vanilky, ale ona krásně voní 🙂

    • Nejsou pak dekorativní, ztmavnou a seschnou. Lepší je dát do ledu a do pití nechat rozpustit.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOzdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů
Další článekPřednáška a beseda s Evou v Sázavě 3.6. 2019