Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Jemná zelná omáčka s červenou čočkou a koprem

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro
děti od 1 a půl roku

Další možnost, jak si dopřát chuť luštěnin aniž bychom se jimi přecpali. Stačí z nich udělat omáčku, “naředit” je zeleninou a hned jich máme víc. Tahle omáčka sklidila doma velký úspěch, věřím, že vám bude také chutnat.

Ingredience
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 hrnek bílého zelí pokrájeného na větší kousky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení:  umeocet, jablečný ocet

Jana si roky myslela, že kravské mléko je zdravé a důležité. Zkušenost s dcerou, která byla stále nemocná ji ukázala ...

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Cibuli a zelí nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku spolu se solí.
  3. Přidáme nakrájené zelí.
  4. Chvíli restujeme, aby omáčka měla dobrý “šmak”.
  5. Když už zelenina začíná vonět, přidáme propláchnutou červenou čočku, lehce orestujeme a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou jen tolik, aby voda nepřečnívala zeleninu a čočku.
  6. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka.
  7. Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce do hladka.
  8. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem a jablečným octem.

Praktické

  • Chcete-li vyloženě hladkou omáčku, je vhodné do ní po rozmixování vmíchat ještě trošku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povařit. Omáčka se spojí a bude hladká. Pak teprve přidáváme kopr. Nám ale chutnají poslední rok omáčky i bez zahuštění a tak zase šetříme trochu nádobí a času.
  • Důležité je dát dost zeleniny a vodu přidávat opatrně, aby omáčka nebyla řídká, vodnatá a tím pádem bez chuti. Pokud ji uděláte hustou, není třeba ji zahušťovat škrobem a dokonce ani dochucovat. Nám většinou chutná i bez dochucení.

Kombinujeme

  • Koprová omáčka se skvěle hodí ke knedlíkům, plackám, karbantkům, prejtům a nákypům.
  • Do jídla již není potřeba dávat luštěninu, protože je zastoupena v omáčce.

Obměna

  • Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, česnek nebo křen.
  • Dochutit můžeme citronovou šťávou nebo zázvorovou šťávou, sojovou smetanou či kokosovým mlékem.

Děti

  • Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro malé děti, uvaříme zeleninu a čočku ve vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám slanost umeocta nestačila.
  • Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
  • Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
  • Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
  • Dětem do 1,5 roku můžeme připravit

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
17. 1. 2024

Mnam ♥️ výborná

Jen taková poznámka k receptu, kdybyste chtěli upravit. Možná špatně čtu, ale nevidím, kdy se přidává zelí. Předpokládám, že buď hned s cibulí, nebo nějak krátce po ní. Ale v receptu nevidím…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...