Další možnost, jak si dopřát chuť luštěnin aniž bychom se jimi přecpali. Stačí z nich udělat omáčku, "naředit" je zeleninou a hned jich máme víc. Tahle omáčka sklidila doma velký úspěch, věřím, že vám bude také chutnat.

Ingredience
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 hrnek bílého zelí pokrájeného na větší kousky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení:  umeocet, jablečný ocet

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Cibuli a zelí nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku spolu se solí.
  3. Chvíli restujeme, aby omáčka měla dobrý „šmak“.
  4. Když už zelenina začíná vonět, přidáme propláchnutou červenou čočku, lehce orestujeme a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou jen tolik, aby voda nepřečnívala zeleninu a čočku.
  5. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka.
  6. Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce do hladka.
  7. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem a jablečným octem.

Praktické

  • Chcete-li vyloženě hladkou omáčku, je vhodné do ní po rozmixování vmíchat ještě trošku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povařit. Omáčka se spojí a bude hladká. Pak teprve přidáváme kopr. Nám ale chutnají poslední rok omáčky i bez zahuštění a tak zase šetříme trochu nádobí a času.
  • Důležité je dát dost zeleniny a vodu přidávat opatrně, aby omáčka nebyla řídká, vodnatá a tím pádem bez chuti. Pokud ji uděláte hustou, není třeba ji zahušťovat škrobem a dokonce ani dochucovat. Nám většinou chutná i bez dochucení.

Kombinujeme

  • Koprová omáčka se skvěle hodí ke knedlíkům, plackám, karbantkům, prejtům a nákypům.
  • Do jídla již není potřeba dávat luštěninu, protože je zastoupena v omáčce.

Obměna

  • Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, česnek nebo křen.
  • Dochutit můžeme citronovou šťávou nebo zázvorovou šťávou, sojovou smetanou či kokosovým mlékem.

Děti

  • Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro malé děti, uvaříme zeleninu a čočku ve vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám slanost umeocta nestačila.
  • Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
  • Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
  • Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
  • Dětem do 1,5 roku můžeme připravit

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Neuvěřitelných 56 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ahoj holky, chtěla bych se zeptat ohledně zavaření omáčky. Dělám to správně, když horkou omáčku naleju do sklenice, zavřu a po vychladnutí dám do lednice. Dost mi ji zbylo a chtěla bych si ji vzít zítra do práce na oběd.

    • Lucko, to je bezva způsob, jak něco uchovat den dva v lednici. Není to přímo zavařené, to bys ještě musela vařit – sterilovat. Takto to ale úplně stačí. Já to tak dělám s vývarem, obilovinami, luštěninami. Omáčka je plná zeleniny, takže by bylo fajn ještě přidat nějakou čerstvě upravenou zeleninu (napařenou/dušenou/pečenou…) k tomu jídlo, protože ta v omáčce už léčivá a zásadotvorná po ohřátí nebude. To je pro úplnost a dokonalost, protože se určitě někdo zeptá, zda nevadí ohřívaná omáčka se zeleninou :-) Mě když zbude v době oběda, frknu ji do termosky a bez ohřívání ji máme k večeři. Na druhý den je to ale lepší takhle, jak píšeš.

  2. Úžasný a to jsem klasickou koprovku neměla ráda, ani kopr moc ne, až teď mi začal chutnat…s JJ(už se takto stravuju přes dva roky :)), to samé s houbama, nikdy jsem je nejedla a teď je baštim a chutnaji mi..to je príma. A díky za skvěléééé recepty a nápady

    • To je moc prima Karolíno, že jsme vás naučily jíst kopr a houby :). Takhle koprovka je opravdu geniální a vůbec je to skvělý základ ke všem omáčkám :)

  3. tak tahle omáčka se povedla, byla výborná, dost mě překvapila, trocha kopru a co to udělá s chutí…mňamka. Dala jsem si jí s knedlíkama z polenty :))

  4. ahoj holky, připadám si trochu mimo – pasírování nebo mixování? chápu to dobře, že když něco přepasírujete, přidáváte i to, co nešlo přepasírovat, do jídla? a pasírování má být výhodnější než mixování kvůli střevům – aby pracovala? ale to asi mluvíte o hodně malých dětech, je to tak? v receptech na omáčky máte vždy uvedeno – rozmixujeme… děkuji :)
    jinak, Leo, pasírování červené řepy přes sítko musí být pěkná fuška, to si ani neumím představit… ;)

    • Miso, já pasíruji vlastně jen tomu nejmenšímu – obilná mlíčka a několikrát denně zeleninku. Starším klukům a nám uz jen mixuji. Je to především o energiích, které tím procesem do jídla přidáváme, a mixovaní není pro male kojence (ale ani pro nás) nejvhodnější :( pokud je děcko zdrave, asi se jednou za čas nic nestane, kdyz třeba ve spěchu nečo pomixujete a před podáváním chvili počkáte, aby se energie srovnaly a nebyly tak chaotické. Ale pravidelně by to být nemělo. Patrně nejvíc je to znat u děti, které hůře prospívaji nebo maji nejaky zdravotni problém a po přechodu z mixovaní na pasirovaní zacnou na tom být mnohem lépe. Ten rozdíl je tu výrazný :-)
      A proto se snažím a cpu to cedníkem hlava nehlava ;-D

      • Ahoj Leuso, děkuji za osvětlení, byť odpověď byla pro Míšu. :) Nevěděla jsem také, že mezi pasírováním a mixováním je až takový rozdíl. Kamarádka má 7měs. holčičku, je na obilném ml. od 6měs., dává jej různě se zeleninou či sladěnkou, obměňuje to, aby to malá měla pestré. Baští hodně, 5x denně po 250-300 ml dávka, ale moc jí nepřibývá.Tak jsme to spolu řešily, jelikož měla obavy, že malá málo přibývá…máte podobnou zkušenost, kdy z přechodu z um. mléka (babylove z dm) na obilné byl malý váh. přírůstek?

        • Venisy, té holčičce bych přidala mezi používané obilí občas uz i oves nebo kroupy (jsou sice lepkové, ale nemá-li nějakou zátěž, tak ji určitě prospějí). My máme podobný problém (na 7 měsících měl 5 kilo), to jsme uz pár týdnů jeli s prikrmy z ryze, jahel a zeleniny. s ovsem jsme začli ted v 9 měsících a chceme přidat občas kroupy, tak uvidím, jak se nám bude dařit přibírat. Jsou velice výživné a opravdu po nich děti většinou výrazně zacnou přibývat na váze. Jednoho takoveho půlročního hošíka na obilném mléce, kteremu zařadili tyto druhy obili, jsem viděla ted o víkendu. A nevěřila bych, že vyrostl z obilného mléka ;-))) a to nejprve neprospíval a skoro nepribyval na váze, byl opravdu drobný, az ovšem přidali oves, krasně se zakulatil a je to teď pekný roztomilý cvalíček (zádný tlustoch ani hubeňour, ale krasne kulaté mimco s faldy ;-D taky záleží na poměru obili a zeleniny, uz bych zkusila i hustší konzistenci (nejenom z tekutého mléka, ale hutnejsi kaši lžičkou) a klidně bych dávala 1:1, ale záleží zase na stoličce, aby neměla holcicka zacpu. To uz musi maminka podle citu. Tak hodne zdaru ;-)

      • Ahoj Leo, tak po tvém příspěvku asi nejspíš ten pasírovač vytáhnu… Když mně to s ním tak zoufale nejde:-(

        • Já uz po nich, Shari, koukám a tenhle týden se chci rozhodnout a jeden vybrat a pořídit. Na itnernetu jsem ale našla jen asi dva druhy, ktere by přicházeli v úvahu (ostatni jsou takove levné plastové vecicky, tomu bych nevěřila, že to něco vydrží). Emanuel 3, jak píšou holky výše, jsem vůbec neobjevila, ale ten od tescomy nevypadá zle, tak nejspíš padne volba na něj… Jaký používáš ty, jestli to jde zjistit?

          • Mě ten pasírovač Tescoma HANDY zklamal – funguje, pasíruje, práce s mytím je (ale co bysme pro naše maličké neudělali) – ale při pasírování z toho středového čepu teče nějaká kolomaz nebo co – kupovala jsem před 2 lety – a pak jsem slyšela, že ho dokonce stáhli z trhu, tak možná že už to vymysleli teď líp – ale kdyžtak se na to nejdřív informujte

            • Ta černá mazlavá hmota mi teče i z toho Emanuella. Dělá to teda jenom když pasíruji hodně obílí, při zelenině ne. Někde jsem četla, že to prostě dělají všechny, jak se tam tře ten kov na kov. Tak po chvíli pasírovaní ten střed otřu obrouskem a jedu dál.

            • Ještě jsem si vzpomněla, že mám doma starý poctivý litinový mlýnek na maso, a v něm když melu obilí – tak poté co ho rozeberu, tak kolem toho nože, než to jde přes tu mřížku tak ten černý maz taky trošku je. Prostě když to jde kov na kov a v kombinaci se škrobem, tak to vždycky trošku vytáhne. No bude to to železo, co přeci potřebujeme:-)

            • Slávko, nevymyslelicti lip. Ja ho kupovala loni a stale tekla kolomaz a navic to neslo vubec pasirovat, vetsi kusy zustavaly v pasirovaci. Spatna volba. Taky bych potrebovala narazit na funkcni pasirovac.

          • Mám taky pasírovač Tescoma Handy, nic mi z toho neteče, ale pro jistotu se na to zítra zaměřím. Je to můj první pasírovač, tak nemám srovnání, porovnávat můžu akorát tak s tyčovým mixérem, což moc porovnatelné není. Pasírovač mi oproti němu přijde strašně pomalý, nemůžu vyhmátnou vhodnou nádobu, nad kterou pasírovat, ty pacičky mně tam spíš rozčilujou:-D Vlastně na jednom hrnci mi to docela drží. Ale musím říct, že oproti mixéru je to jídla mnohem chuťovější. A pořád mám pocit, že mi to s ním moc nejde, ale lepší se to. A myslela jsem si, že v tom pasírovací nebude moc zůstávat, ale nikdy to nepropasíruje všechno (no, možná kdybych s tím točila dýl?), ale zas tak to nevadí, na konci to postupně rozeberu a oklepu do polívky a je to.

            • Ahoj holky, přispěji do diskuze – kamarádka si koupila pasírovač v Orionu, úplně obyč, kovový, nic z něj neteče a je s ním spokojená. Stál kol 200 kč. Pasíruje 8 měs. dcerce přes něj obilné ml., zeleninu přes česnekovač. Tak se po něm koukněte, třeba vás zaujme. Osobní zkušenost s ním ale nemám.

  5. Tak dnes byla omáčka (spíš teda cockovo-zelná, asi moc čočky ;-))) a i placky jsem upatlala. K tomu salátek z čínského zeli s ředkví a řepou s troškou sojoveho zakysaneho jogurtu a nemelo chybu :-) jen ty placky mi ne a ne a nejdou, vždycky s nimi strávím věčnost, miliónkrát prisypavam mouku a vysledek je stejně patlanice, z které nejde udělat vůbec tvar. Uz se nemůžu dočkat, az přibyde receptik na obilné placky od holek sem, hned ho vyzkouším ;-)

    • Ahoj Evi, Helčo, ještě se vrátím k otázce pasírování a slupek v jídle – ptala jsem se výše, co si myslíte? Byla bych moc ráda za odpověď:) Ještě podobný dotaz pro kamarádku – ta má 7 měs.holčičku a dává jí obilné ml. i se slupkami, tedy ne se všemi, co po pasírování zbydou, ale část vždy do přepasírovaného obil. mléka vrátí zpět. Nevadí to nijak střevům u 7měs. dítěte? Aby té vlákniny nebylo zase až příliš…raději se ptám zkušenějších, děkuji :)

    • Mouku je třeba přisypávat až do vychladlého obilí, jinak to začne řídnout. Taky mi to chvilku trvalo a placky, knedlíky apod. se mi nedařily. Osvědčila se mi kombinace kulaté rýže a pohanky/bílé rýže, drží to hezky pohromadě v podstatě bez mouky.

    • Myslím, že obilné placky (smažené). Před pár dny jsem je také dělala a byly výborné – dala jsem do nich dost majoránky a saturejky. Lenko, nepsala jste v nějaké komunikaci, že jste z Chrudimi? Já totiž hledám někoho na pokec o MB vaření a tak, tak kdybyste měla zájem, napište mi na luciruzi@seznam.cz Díky moc :o)

  6. Dnes jsem ji zkoušel ovšem trochu jsem si ji upravil. Vynechal jsem červenou čočku do omáčky. Jako bílkovinu jsem použil smažené adzukové placičky a bylo to výborné…. k tomu rýže s pohankou, pickels…..

  7. Také jsem omáčku vyzkoušela, jako přílohu jsem měla jáhlové knedlíky a dobrušské pickles. Fakt vynikající. Moc jsem si pochutnala.
    Bydlím domku s rodinkou mého syna. Od poloviny loňského roku jsem členem JJ a vyzkoušela jsem už hodně receptů. Netušila jsem jaká to je dobrota. Ještě se mi nestalo, aby mi něco nechutnalo. Je mi 60 let a ke změně jídelníčku – no ne na 100 procent :-) mě přivedly zdravotní problémy a také to, že pracuji v DPS pro seniory. Vyhlídka na podobnou kvalitu života s každodenní dávkou-hrstí léků na vše možné mě děsí. Rodinka se stravuje klasicky a na moje pokusy se dívali se schovívavým úsměvem. Nenutím, pouze nabízím a mám radost, že jim moje pokusy docela často chutnají. Zatím největší úspěch měly pečené hrušky s nádivkou. Musela jsem se smát, když syn říkal. No mami, to je super, že zkoušíš nové recepty, tohle zařaď častěji.
    Používám mořskou řasu při vaření luštěnin, obilovin i na zeleninu. A teď bych potřebovala poradit. Mám autoimunitní zánět štítné žlázy a díky tomu její sníženou funkci. Léky zatím neberu, čeká mě ještě jeden test. No a na endokrinologii mě řekli, že pokud si nechci štítnou žlázu úplně zlikvidovat, tak ať ji neužívám. Tomu nerozumím. Prosím, kdokoliv máte nějakou zkušenost, budu za ní vděčná. Mám moc ráda tyhle webové stránky a děkuji všem, kdo se na nich podílí – děvčatům Evě a Hance i všem maminkám, tatínkům i babičkám.

    • Jitko, nejspíš vůbec neporadím, nejsem zádný odborník. Ale mojí mamce doktoři po operaci apendixu taky říkali co vše nesmí a že smi pouze kasovitou kremovou stravu. Měla navíc před další operaci střeva a my měli jet na Morávku na kurz dr Strnadelové. Tam jedla úplně vše (pouze se držela bezlepkovych variant) a bylo ji naprosto skvěle :-) Takže bych brala některá doporučení našich odborníků na zdraví raději s rezervou. Nicméně netuším, co by mohlo konkretně na štítnou žlazu vadit, třeba holky poradí…

  8. Taky by mne zajímala odpověď na otázku, co se ptá Mapavca. Já dítku (14 měsíců) nepasíŕuji a slupky z rýže běžně v plínce má. Vadí to něčemu? Ve slupkách obilovin jsou přece cenné látky, tak je mi líto, mu to nedávat. A mixovat nechci, když celá zrnka tak pěkně jí.

    • Ono je sice pěkné, že je to všechno celozrnné, zvykli jsme si na to, že celozrnné=zdravější, ale je to relativní, jako všechno v makrobiotice, (podle mě nic není jen zdravé nebo jen nezdravé). A poslední dobou čím dál častěji slýchám, že jíst pořád jen celozrnné věci není dobře. Je to opravdu kartáč na střeva, což může být jak dobře (když je chcete pročistit), tak to na druhou stranu může ale dělat i problémy. A zvlášť u dětí by se na to mělo dát pozor, mají střívka ještě citlivější….

      • Mimo jiné i proto nejíme jen celozrnnou rýži apod., ale baštíme jáhly, pohanku, kroupy, kvalitní bílou rýži, quinou, amarant, teff. To jsou všechno zrna loupaná a není s nimi nejmenší potíž. Miminkům se pasíruje, takže není třeba se bát, pokud tedy dítě nemá nějaký vážný zdravotní problém se střevy, tam je to na odborníka a dietu. Celá zrna nejíme jen kvůli čistění, ale hlavně kvůli komplexnímu zdroji cenných látek (v bílé rýži je až o 70% méně něterých vitamínů řady B atd. ve srovnání s celozrnnou) a celé informaci z přírody.

  9. Výborná omáčka, dělala jsem dnes k večeři. Jen jsem měla problém sehnat čerstvý kopr, podařilo se asi v pátém obchodě, a bohužel až doma jsem si všimla, že je z Izraele. Chuťově sice dobrý,ale horší je snad už jenom cibule z Austrálie…

  10. Trochu mě zarazila věta – Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme. Skutečně to má takový vliv? Já vím, že se to v knížkách píše….. U nás totiž pro malýho 26 měsíců dělám stále mixované polívky(jinak to nesní), zeleninové omáčky miluje, nishime a napařovanou zeleninu nesní – kromě dýně(tu může na všechny způsoby), kousky zeleniny sní akorát když to je dělaný na tuku nebo z trouby a ještě kvašenou zeleninu – tý by byl schopen sníst celu misku. Na svůj věk má syn 86 cm, takže žádný čahoun a já 175 a partner 198cm – tak teď nevím, jestli to mixování na to může mít vliv. Zas si říkám, že pasírováním z toho zase hodně odstraním, tak nevím co je lepší. Mixuji většinou i ranní celozrnnou kaši(kroupy, oves, rýže natural), on to má rád i nerozmixované, jenomže já pak ty šlupky z obilovin potkám v nočníku – přestože kouše ale prostě na MB potravu nedostatečně a já z toho mám pak špatný pocit, že je něco špatně. Tak co je lepší, pasírovačem odstranit všechnu vlákninu, nebo tyčkáčem zamíchat s energiemi, nebo to nechat projít trávícím traktem bez využití pro tělo? Ach jo, čert aby se v tom vyznal

      • Tuštičko, může se zeptat, co to je za aparát? Mám Tescomu a zrovna se mi rozbila. Z toho urputného pasírování se mi ulomilo držadlo:-)

          • Ahojky, koukala jsem se na krabici, jmenuje se to Emanuel 3. Je to dovezený z Francie a prodává to u nás ve městě naše Bioteta :o) Má to taky 3 „síta“ (kovový destičky), taky zatím dělám většinou na prostředním kvůli luštěninám. A fakt mi tam skoro nic nezbývá!!!

      • Já mám pasírovač od Danfoodu, používám střední síto a přestože obilovinu mám uvařenou hodně do kašovita tak odpadu mám poměrně dost. Máš nějaký jiný ? Tenhle tu byl někde poměrně dost vychvalován jako že je nejlepší.

    • Špatné pocity pryč, Mapavčo, to je základ. Mixování verzus pasírování je opravdu veliký rozdíl, což by ti nejlépe potvrdili ti, kteří nemocnému dítku mixovali a nechali si poradit pasírování. Pasírováním se toho odstraní jen v momentě, kdy se použije velmi jemné sítko a zbytek se nepoužije. Já holkám pasírovala jen opravdu v kojeneckém věku, ale vracela jsem všechno do talíře. Něco strávily, něco jsem našla v nočníku. Neřešila jsem. Velmi brzy nechtěli kašovitou stravu a chtěly kousat kousky, takže jsem velmi rychle pasírovač vyměnila za vidličkou pomačkané jídlo a časem dělala půl napůl mačkané a celé, aby si to užily i něco z toho měly v břiše.

      • Taky jsem přešla na pasírování a je to rozdíl i dcera se mi teď více rozjedla.I když ujídá i celá zrna,ale to jen trošku. Pasíruji přes sítko a beru si na pomoc „tlouček“ z hmoždíře,mám kameninový z ikei.Jde to lépe než lžičkou.

      • Evi díky, šlo mi hlavně o to, jestli nevadí ty šlupky co projdou tělíčkem v nezměněném stavu. On se nad tím totiž dost často podivuje i partner, jako jestli není něco špatně. Tak teď mu budu moci říct, že Eva psala, že to nemám řešit. Jinak můj partner z tebe i tvého manžela má velmi dobrý pocit – pracuje hodně s lidma tak během poměrně krátké chvíle toho z lidí hodně vyčte a vycítí. Takže známka důvěryhodnosti a spolehlivosti. Říkal, jo s takovými lidmi je radost spolupracovat, akorát tady aby je člověk s lupou hledal. Váží si lidí co nejdou jenom tupě se stádem a za svým názorem si dokážou stát, přestože je hodně menšinový – takže i já jsem hodně stoupla v ceně :-) Přestože s námi nejí úplně jinak, jí pouze obědy a chutná mu, tak chápe, že na tom skutečně něco je a dává mu to smysl. Tak takový je u nás posun od letního kurzu na Sázavě.
        Tak mladýho teďka budu muset přeučit na polívky s kousky zeleniny, to bude dřina – asi to svedu na to, že se nám rozbil mixér, jinak nevím. Já jsem dřív samozřejmě taky pasírovala, akorát jak už byl větší, mě to nepřišlo vhodné to dělat pokaždé.

      • Holky, a myslíte si, že se pasirovač vyplatí? Tuštičko, ten Emanuel 3, kolik tě vyšel? Já teda taky několikrát denně malému (8 měsíců) pasiruju a dělám to přes cedníček/sítko a je to dost děsný. Obzvlášt kdyz máme třeba repu, tak to pak skoro nehýbu rukou, abych to dostala skrz :-( uvažovala jsem taky o pasirovaci, ale nakonec jsem si říkala, snad to není na dlouho, navíc je to náš 3. kluk, tak si nejsem jistá, zda to ma ještě vyznam, do něčeho investovat, kdyz uz nejspíš další dítko nebude ;-) nebo ho případně používáte i na něco jiného nez jen na „kašičky“ pro mrňousky? Kdyžtak uvítám tipy na kvalitní dostupný pasirovač, možná to ještě přehodnotím a něco poridim. Kdyz pak specham a nechci, aby se maly rozzuřil driv, nez jídlo nachystám, někdy sahnu v nouzi i po mixiku, tak tomu bych se ráda vyhnula (tím spíš, že je maly velice drobný a přibývá poněkud polehoucku). Tak hlavně z toho časového úsporného hlediska by mě to asi zajímalo, jinak to růčo zatím šlo…

        • Tak jsem koukala, že v Danfoodu už ho v nabídce nemají, taky to byl ten zmiňovaný Emanuel a stál asi 1200,- přesně si to nepamatuji. Já jsem ho využila hodně, protože malý byl kojený akorát do 16m tak na obilná mlíka mi hodně práce ušetřil – ruka z toho vůbec nebolela jako z cedníku akorát to šílený mytí mě otravovalo, to cedník šel lépe, a to už mám teď myčku a musela jsem po ní domývat :-(. To si ale asi musí každý zvážit co je pro něho méně práce.
          Teď ho teda zase budu muset vytáhnout alespoň na ty zeleninový omáčky.

  11. Jé já zrovna včera dělala něco na podobný způsob, místo zelí petržel a místo čočky zelený loupaný půlený hrách, ten teda byl uvařený předem. Vyšla z toho odlehčená hrachová kaše, s knedlíkem. Doporučuju :)

  12. Zobrazit všech 56 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTrhanovský zdravý víkend
Další článekZkuste to říct svému lékaři, já to zkusila na hematologii