Peču ho buď ve skle o velikosti 32×22 nebo jako dortík v kulaté formě 22cm. V receptu uvádím množství na větší verzi ve skle, na kulatý dortík dávám poloviční množství.
Korpus dortu
- 1 a 1/2 hrnku (250ml) polohrubé mouky špaldové
- 3/4 hrnku agávového sirupu
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 2 lžíce jablečného octu
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3/4 hrnku kvalitního kokosu
Višňový agar
- 700g kompotovaných višní bez pecek (váha je i se šťávou)
- 1/2 citronu
- 10g agaru- prášek
Jak na kokosový dort
Korpus
- Troubu předehřejte na 180st. a formu vymažte a vysypte moukou nebo kokosem.
- Všechny ingredience vložte do mísy a řádně metličkou promíchejte.
- Těsto vlijte do formy, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 20-30 min.
- Udělejte test špejlí, pokud zůstane čistá po vytažení z těsta je hotovo.
- Nechte vychladnout.
Višňový agar
- Šťávu z višní slijeme do odměrky a dolijeme do 3/4l vodou, přidáme šťávu z půlky citrónu.
- Dáme do kastrůlku a prohříváme.
- Višně dáme do mixéru,rozmixujeme a přidáme do šťávy.
- V malém množství vody v hrnečku rozmícháme agar.
- Přidáme ke šťávě s višněmi a necháme projít lehce varem.
- Agarovou směs necháme pár minut odstát a pak jí nalijeme na vychladlý kokosový korpus.
- Celé to takto necháme zchladnout.
- Dle libosti ozdobíme a můžeme podávat.
Dortik je velmi osvěžující, pokud ho necháme 1-2h. vychladit v ledničce.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Miluše 17.10.2022
Opravdu dáváte špaldovou mouku ? Já jsem ji taky použila ale dortik
neměl tak krásnou žlutou barvu.
Dnes jsem pekla přesně podle receptu, nic jsem nenahrazovala.Úžasná záležitost, krásně “mokrý” dortík. Korpus hezky naskočil a po vychladnutí jsem povrch trochu prohrábla vidličkou, aby se višňový agar dostal i dovnitř! Mňam … ! A hlavně jednoduchý, jen se všechno zamíchá a naleje do formy – takové recepty mám nejradši!