Výborný jarní dortík, který potěší oko i jazyk a rozjasní jakékoli chmury ?. Spojení kokosového korpusu s višňovým agarem je velmi osvěžující kombinace.

Peču ho buď ve skle o velikosti 32×22 nebo jako dortík v kulaté formě 22cm. V receptu uvádím množství na větší verzi ve skle, na kulatý dortík dávám poloviční množství.

Ingredience

Korpus dortu

  • 1 a 1/2 hrnku (250ml) polohrubé mouky špaldové
  • 3/4 hrnku agávového sirupu
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 3/4 hrnku kvalitního kokosu

Višňový agar

  • 700g kompotovaných višní bez pecek (váha je i se šťávou)
  • 1/2 citronu
  • 10g agaru- prášek

Jak na kokosový dort

Korpus

  1. Troubu předehřejte na 180st. a formu vymažte a vysypte moukou nebo kokosem.
  2. Všechny ingredience vložte do mísy a řádně metličkou promíchejte.
  3. Těsto vlijte do formy, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 20-30 min.
  4. Udělejte test špejlí, pokud zůstane čistá po vytažení z těsta je hotovo.
  5. Nechte vychladnout.

 

Višňový agar

  1. Šťávu z višní slijeme do odměrky a dolijeme do 3/4l vodou, přidáme šťávu z půlky citrónu.
  2. Dáme do kastrůlku a prohříváme.
  3. Višně dáme do mixéru,rozmixujeme a přidáme do šťávy.
  4. V malém množství vody v hrnečku rozmícháme agar.
  5. Přidáme ke šťávě s višněmi a necháme projít lehce varem.
  6. Agarovou směs necháme pár minut odstát a pak jí nalijeme na vychladlý kokosový korpus.
  7. Celé to takto necháme zchladnout.
  8. Dle libosti ozdobíme a můžeme podávat.

Dortik je velmi osvěžující, pokud ho necháme 1-2h. vychladit v ledničce.

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

  1. Dnes jsem pekla přesně podle receptu, nic jsem nenahrazovala.Úžasná záležitost, krásně „mokrý“ dortík. Korpus hezky naskočil a po vychladnutí jsem povrch trochu prohrábla vidličkou, aby se višňový agar dostal i dovnitř! Mňam … ! A hlavně jednoduchý, jen se všechno zamíchá a naleje do formy – takové recepty mám nejradši!

  2. Uzasny dort. Udelala jsem ho malemu ke 3.narozeninam, a o tyden pozdeji jeste jednou. Jen ten korpus je u mne hodne nizky, podrhe jsem pridala kyprici prasek, a bylo to lepsi.

  3. Fakt výborný-nadýchaný dortík. Těsto bylo velmi řídké, tak jsem přidala trochu mouky a pekla jsem ho 50 minut. Ráda bych použila jiné sladidlo než agave sirup, ale obávám se, že např. se sladem bude těsto těžké a lepkavé.

    • Agave nepoužívám, dala jsem sladěnku, ale i drť z výroby mléka, takže nemohu říct , ale příště podám referenci, jak to dopadlo bez drtě se sladěnkou 😉 akorát nebude tak žluťoučký a oeču bezlepkově mix kukuřičná/pohanková mouka

  4. Tak jsem ho vyzkoušela a je opravdu skvělý. Pochutnali si úplně všichni ? jen jsem neměla kompotované višně tak jsem použila mražené ovoce a šťávu jsem vyrobila z ovocenky.

  5. Už se na něj těším 🙂 uždibla jsem z těsta a mňamka 🙂 dělala jsem hraškový krém a na agar už nezbylo moc místa, ale pár jablíček a citrónový agar tam je, tak snad si zítra pochutnáme 🙂

      • Těsto bezlepkové se sladěnkou a drtí z mléka byl hutný, ale moc chutný i tak! Náplň z hrašky mě nechutnala, děti ji snědli, ptž byla aspoň měkká oproti korpusu 😀 a muž si pochutnal velice.. příště spíš spudinkem nebo agarem, milujeme ten citrónový s jablíčky 🙂

  6. Prozradí mi někdo to tajemství 😉 , proč se dává jablečný ocet do buchet? Už jsem se s tím víckrát v receptech setkala, i jsem pekla s ním výbornou bábovku, ale vrtá mi to pořád hlavou… 🙂

    • Já si myslím, že je to kvůli reakci ocet+jedlá soda=nadýchaná buchta. Znám to z dřívějšího vaření ( pečení) s klasickým lihovým octem. Jablečný zřejmě udělá stejnou službu.

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLehký salát s mrkví a rukolou
Další článekPohanka