Výborný jarní dortík, který potěší oko i jazyk a rozjasní jakékoli chmury ?. Spojení kokosového korpusu s višňovým agarem je velmi osvěžující kombinace.

Peču ho buď ve skle o velikosti 32×22 nebo jako dortík v kulaté formě 22cm. V receptu uvádím množství na větší verzi ve skle, na kulatý dortík dávám poloviční množství.

Ingredience

Korpus dortu

  • 1 a 1/2 hrnku (250ml) polohrubé mouky špaldové
  • 3/4 hrnku agávového sirupu
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 3/4 hrnku kvalitního kokosu

Višňový agar

  • 700g kompotovaných višní bez pecek (váha je i se šťávou)
  • 1/2 citronu
  • 10g agaru- prášek

Jak na kokosový dort

Korpus

  1. Troubu předehřejte na 180st. a formu vymažte a vysypte moukou nebo kokosem.
  2. Všechny ingredience vložte do mísy a řádně metličkou promíchejte.
  3. Těsto vlijte do formy, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 20-30 min.
  4. Udělejte test špejlí, pokud zůstane čistá po vytažení z těsta je hotovo.
  5. Nechte vychladnout.

 

Višňový agar

  1. Šťávu z višní slijeme do odměrky a dolijeme do 3/4l vodou, přidáme šťávu z půlky citrónu.
  2. Dáme do kastrůlku a prohříváme.
  3. Višně dáme do mixéru,rozmixujeme a přidáme do šťávy.
  4. V malém množství vody v hrnečku rozmícháme agar.
  5. Přidáme ke šťávě s višněmi a necháme projít lehce varem.
  6. Agarovou směs necháme pár minut odstát a pak jí nalijeme na vychladlý kokosový korpus.
  7. Celé to takto necháme zchladnout.
  8. Dle libosti ozdobíme a můžeme podávat.

Dortik je velmi osvěžující, pokud ho necháme 1-2h. vychladit v ledničce.

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...
  1. Dnes jsem pekla přesně podle receptu, nic jsem nenahrazovala.Úžasná záležitost, krásně „mokrý“ dortík. Korpus hezky naskočil a po vychladnutí jsem povrch trochu prohrábla vidličkou, aby se višňový agar dostal i dovnitř! Mňam … ! A hlavně jednoduchý, jen se všechno zamíchá a naleje do formy – takové recepty mám nejradši!

  2. Uzasny dort. Udelala jsem ho malemu ke 3.narozeninam, a o tyden pozdeji jeste jednou. Jen ten korpus je u mne hodne nizky, podrhe jsem pridala kyprici prasek, a bylo to lepsi.

  3. Fakt výborný-nadýchaný dortík. Těsto bylo velmi řídké, tak jsem přidala trochu mouky a pekla jsem ho 50 minut. Ráda bych použila jiné sladidlo než agave sirup, ale obávám se, že např. se sladem bude těsto těžké a lepkavé.

    • Agave nepoužívám, dala jsem sladěnku, ale i drť z výroby mléka, takže nemohu říct , ale příště podám referenci, jak to dopadlo bez drtě se sladěnkou ;) akorát nebude tak žluťoučký a oeču bezlepkově mix kukuřičná/pohanková mouka

  4. Tak jsem ho vyzkoušela a je opravdu skvělý. Pochutnali si úplně všichni ? jen jsem neměla kompotované višně tak jsem použila mražené ovoce a šťávu jsem vyrobila z ovocenky.

  5. Už se na něj těším :) uždibla jsem z těsta a mňamka :) dělala jsem hraškový krém a na agar už nezbylo moc místa, ale pár jablíček a citrónový agar tam je, tak snad si zítra pochutnáme :)

      • Těsto bezlepkové se sladěnkou a drtí z mléka byl hutný, ale moc chutný i tak! Náplň z hrašky mě nechutnala, děti ji snědli, ptž byla aspoň měkká oproti korpusu :-D a muž si pochutnal velice.. příště spíš spudinkem nebo agarem, milujeme ten citrónový s jablíčky :)

  6. Prozradí mi někdo to tajemství ;-) , proč se dává jablečný ocet do buchet? Už jsem se s tím víckrát v receptech setkala, i jsem pekla s ním výbornou bábovku, ale vrtá mi to pořád hlavou… :-)

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLehký salát s mrkví a rukolou
Další článekPohanka