Pamatujete na majolkové saláty z lahůdek? Tenhle s ním má společnou tu plnou chuť. Máte pocit, že jíte něco hříšně nezdravého, přitom je pokrm zcela bez vajec i bez mléka, navíc plný zeleniny a bylinek. A rozhodně po něm není těžko jako po tom klasickém.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 celeru
  • kus dýně
  • kus červeného zelí
  • 1 cibule
  • čerstvé nebo sušené bylinky: rozmarýn, tymián, oregáno
  • 1 kelímek tofunézy
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet na dochucení
  • vývar na podlití
  • na ozdobení: čerstvá rukola a jarní cibulka

Jak připravit lahůdkový salát z teplé zeleniny

  1. Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky, zelí na proužky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu zelí, pak dýně a na vrch celer.
  3. Vršek osolíme a přidáme sušené bylinky.
  4. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
  5. Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
  6. Pokud máme čerstvé bylinky, nasekáme je a přidáme na samém závěru.
  7. Vypneme, přidáme trošku umeocta (podle chuti) a vmícháme tofunézu.
  8. Teplý salát klademe na talíř do hnízdečka z rukoly a sypeme jarní cibulkou.

Kombinujeme

  • Teplý salát se hodí jako zeleninová příloha k obilí a luštěnině nebo ke kváskovému chlebu.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
  • Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Salát je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme tofunézu.

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCoca-cola, Pepsi a Nestlé nejvíce zanášejí oceány
Další článekSegedínský guláš