Pamatujete na majolkové saláty z lahůdek? Tenhle s ním má společnou tu plnou chuť. Máte pocit, že jíte něco hříšně nezdravého, přitom je pokrm zcela bez vajec i bez mléka, navíc plný zeleniny a bylinek. A rozhodně po něm není těžko jako po tom klasickém.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 celeru
  • kus dýně
  • kus červeného zelí
  • 1 cibule
  • čerstvé nebo sušené bylinky: rozmarýn, tymián, oregáno
  • 1 kelímek tofunézy
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet na dochucení
  • vývar na podlití
  • na ozdobení: čerstvá rukola a jarní cibulka

Jak připravit lahůdkový salát z teplé zeleniny

  1. Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky, zelí na proužky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu zelí, pak dýně a na vrch celer.
  3. Vršek osolíme a přidáme sušené bylinky.
  4. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
  5. Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
  6. Pokud máme čerstvé bylinky, nasekáme je a přidáme na samém závěru.
  7. Vypneme, přidáme trošku umeocta (podle chuti) a vmícháme tofunézu.
  8. Teplý salát klademe na talíř do hnízdečka z rukoly a sypeme jarní cibulkou.

Kombinujeme

  • Teplý salát se hodí jako zeleninová příloha k obilí a luštěnině nebo ke kváskovému chlebu.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
  • Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Salát je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme tofunézu.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....
  1. Výborný recept opět. A bez tofunézy je zase uplně jiné jídlo. Dala jsem si k pohance a fazolím. Nakonec jsem zbytek fazolí i s pohankou rozmixovala, přidala trochu mouky a mák, trochu dobrosladu a perníkového koření a na světě byl makovec. Ale ze začátku jsem tápala a neveděla co s čím. A dodnes jsem se nenaučila ten chvat s kterým Evička v Prostřenu odlévá z 5 l flašky dobroslad. Já jsu vždycky celá ulepená a někdy i na zem kápne. :D

  2. Milá Evo,když jsem si dokoupila roční členství po letním hubnutí do plavek, tak v receptech marně hledám např.linecká kolečka atd na vánoce.To musím objednat další kurs, abych se k těmto receptům dostala? Domnívala jsem se, že když je to na rok, tak to zahrne všechna roční období i vánoce. Děkuji předem za odpověď Dáša

  3. Tento recept stoji za to vyzkouset. Delala jsem i bez celeru (asi jsem na nej zapomnela), ale nebylo to bez nej ono :-)

  4. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCoca-cola, Pepsi a Nestlé nejvíce zanášejí oceány
Další článekSegedínský guláš