stir-fry:
- 2 mrkve
- 1 menší cuketa
- kus zelí
- uvařená cizrna
- 2 lžíce oleje
- tamari/sojová omáčka
- citronová šťáva nebo rýžový ocet
- sůl
arašídová omáčka:
- 2 lžíce arašídového másla (nejlépe křupavého)
- 1 lžíce tamari/sojové omáčky
- špetka chilli
- trošku kečupu nebo rajčatové pasty (není nutné)
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 malý stroužek česneku
- 1-2 lžičky obilného sirupu nebo sladu
- šťáva z 1/2-1 citronu
- cca 1/4 hrnku vody
Jak připravit thajské stir-fry s arašídovou omáčkou
- Mrkev nakrájíme i cuketu na sirčičky, zelí na tenké pásky
- Na pánev nalijeme olej a nasypeme mrkev a zelí.
- Restujeme.
- Přidáme cuketu.
- Osolíme větší špetkou soli a zakápneme sojovou omáčkou.
- Přidáme cizrnu a ještě restujeme.
- Zakápneme octem nebo citronovou šťávou.
- Restujeme tak dlouho, až je zelenina stále křupavá, ale ne syrová.
- V menším hrnci smícháme polovinu hrnku vody a arašídové máslo a dáme vařit.
- Vaříme na mírném plameni a mícháme, až se ingredience spojí.
- Přidáme všechny ostatní ingredience na omáčku a prohřejeme.
- Případně přidáme ještě trochu vody, aby měla omáčka konzistenci, kterou chceme.
- Omáčku smícháme se zeleninou a podáváme třeba s nudlemi nebo rýží.
Praktické
- Omáčku můžeme použít i na polití zelenině, obiloviny, jako omáčku k těstovinám a pokud ji uděláme hustší i jako dip k namáčení pečené zeleniny, karbanátků aj.
Obměna
- Místo arašídového másla můžeme použít i jiné oříškové máslo (mandlové, kešu) nebo tahini.
- Pokrm můžeme posypat ještě praženými arašídy.
- Zeleninu můžeme měnit dle chuti a sezóny (výborná je i brokolice, batát, kukuřice, lusky sladkého hrášku, aj.).
- Cizrnu můžeme vynechat nebo vyměnit za jinou uvařenou luštěninu, tofu nebo tempeh.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2,5 – 3 let, kvůli arašídům a ostrému koření a dochucovadlům. Pokud jídlo chceme dát menším dětem, je třeba zvolit jemnější dochucovadla a místo arašídů dát třeba mandlové máslo nebo tahini.
Komentáře
Dnešní večer letíme do Thajska 😀
Rýžové těstoviny, opražené kešu. Vše jsem si připravil dopředu, včetně omáčky a pak to začal ve Wok pánvi spojovat. Tento recept je prostě koncert chutí, jsou tam úplně všechny chutě v jednom a v puse se to dokonale rozvine do dalších rozměrů 😀
Vynikající arašídová omáčka. Dodala zelenině zase jinou chuť. Díky Ajko za ty dobroty, co nás učíš.