Lahodná thajská arašídová omáčka s pěkně křupavou zeleninou. Výborné jídlo do letních dní. Doporučujeme s rýžovými nudlemi a posypat opraženými arašídy!

Ingredience

stir-fry:

  • 2 mrkve
  • 1 menší cuketa
  • kus zelí
  • uvařená cizrna
  • 2 lžíce oleje
  • tamari/sojová omáčka
  • citronová šťáva nebo rýžový ocet
  • sůl

arašídová omáčka:

  • 2 lžíce arašídového másla (nejlépe křupavého)
  • 1 lžíce tamari/sojové omáčky
  • špetka chilli
  • trošku kečupu nebo rajčatové pasty (není nutné)
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1-2 lžičky obilného sirupu nebo sladu
  • šťáva z 1/2-1 citronu
  • cca 1/4 hrnku vody

Jak připravit thajské stir-fry s arašídovou omáčkou

  1. Mrkev nakrájíme i cuketu na sirčičky, zelí na tenké pásky
  2. Na pánev nalijeme olej a nasypeme mrkev a zelí.
  3. Restujeme.
  4. Přidáme cuketu.
  5. Osolíme větší špetkou soli a zakápneme sojovou omáčkou.
  6. Přidáme cizrnu a ještě restujeme.
  7. Zakápneme octem nebo citronovou šťávou.
  8. Restujeme tak dlouho, až je zelenina stále křupavá, ale ne syrová.
  9. V menším hrnci smícháme polovinu hrnku vody a arašídové máslo a dáme vařit.
  10. Vaříme na mírném plameni a mícháme, až se ingredience spojí.
  11. Přidáme všechny ostatní ingredience na omáčku a prohřejeme.
  12. Případně přidáme ještě trochu vody, aby měla omáčka konzistenci, kterou chceme.
  13. Omáčku smícháme se zeleninou a podáváme třeba s nudlemi nebo rýží.

Praktické

  • Omáčku můžeme použít i na polití zelenině, obiloviny, jako omáčku k těstovinám a pokud ji uděláme hustší i jako dip k namáčení pečené zeleniny, karbanátků aj.

Obměna

  • Místo arašídového másla můžeme použít i jiné oříškové máslo (mandlové, kešu) nebo tahini.
  • Pokrm můžeme posypat ještě praženými arašídy.
  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti a sezóny (výborná je i brokolice, batát, kukuřice, lusky sladkého hrášku, aj.).
  • Cizrnu můžeme vynechat nebo vyměnit za jinou uvařenou luštěninu, tofu nebo tempeh.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2,5 – 3 let, kvůli arašídům a ostrému koření a dochucovadlům. Pokud jídlo chceme dát menším dětem, je třeba zvolit jemnější dochucovadla a místo arašídů dát třeba mandlové máslo nebo tahini.

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...
  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZnačka Alpro hlásá: „užijete si vitalitu z přírody“. Takto je to ale doopravdy!
Další článekTyto běžné emulgátory v potravinách poškozují naše střevo