Lahodná thajská arašídová omáčka s pěkně křupavou zeleninou. Výborné jídlo do letních dní. Doporučujeme s rýžovými nudlemi a posypat opraženými arašídy!
Ingredience

stir-fry:

  • 2 mrkve
  • 1 menší cuketa
  • kus zelí
  • uvařená cizrna
  • 2 lžíce oleje
  • tamari/sojová omáčka
  • citronová šťáva nebo rýžový ocet
  • sůl

arašídová omáčka:

  • 2 lžíce arašídového másla (nejlépe křupavého)
  • 1 lžíce tamari/sojové omáčky
  • špetka chilli
  • trošku kečupu nebo rajčatové pasty (není nutné)
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1-2 lžičky obilného sirupu nebo sladu
  • šťáva z 1/2-1 citronu
  • cca 1/4 hrnku vody

Jak připravit thajské stir-fry s arašídovou omáčkou

  1. Mrkev nakrájíme i cuketu na sirčičky, zelí na tenké pásky
  2. Na pánev nalijeme olej a nasypeme mrkev a zelí.
  3. Restujeme.
  4. Přidáme cuketu.
  5. Osolíme větší špetkou soli a zakápneme sojovou omáčkou.
  6. Přidáme cizrnu a ještě restujeme.
  7. Zakápneme octem nebo citronovou šťávou.
  8. Restujeme tak dlouho, až je zelenina stále křupavá, ale ne syrová.
  9. V menším hrnci smícháme polovinu hrnku vody a arašídové máslo a dáme vařit.
  10. Vaříme na mírném plameni a mícháme, až se ingredience spojí.
  11. Přidáme všechny ostatní ingredience na omáčku a prohřejeme.
  12. Případně přidáme ještě trochu vody, aby měla omáčka konzistenci, kterou chceme.
  13. Omáčku smícháme se zeleninou a podáváme třeba s nudlemi nebo rýží.

Praktické

  • Omáčku můžeme použít i na polití zelenině, obiloviny, jako omáčku k těstovinám a pokud ji uděláme hustší i jako dip k namáčení pečené zeleniny, karbanátků aj.

Obměna

  • Místo arašídového másla můžeme použít i jiné oříškové máslo (mandlové, kešu) nebo tahini.
  • Pokrm můžeme posypat ještě praženými arašídy.
  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti a sezóny (výborná je i brokolice, batát, kukuřice, lusky sladkého hrášku, aj.).
  • Cizrnu můžeme vynechat nebo vyměnit za jinou uvařenou luštěninu, tofu nebo tempeh.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2,5 – 3 let, kvůli arašídům a ostrému koření a dochucovadlům. Pokud jídlo chceme dát menším dětem, je třeba zvolit jemnější dochucovadla a místo arašídů dát třeba mandlové máslo nebo tahini.

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Vynikající arašídová omáčka. Dodala zelenině zase jinou chuť. Díky Ajko za ty dobroty, co nás učíš.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZnačka Alpro hlásá: “užijete si vitalitu z přírody”. Takto je to ale doopravdy!
Další článekTyto běžné emulgátory v potravinách poškozují naše střevo