Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Thajské Satay stir-fry s arašídovou omáčkou

Uvařeno
bez mléka

Lahodná thajská arašídová omáčka s pěkně křupavou zeleninou. Výborné jídlo do letních dní. Doporučujeme s rýžovými nudlemi a posypat opraženými arašídy!

Ingredience
stir-fry:
  • 2 mrkve
  • 1 menší cuketa
  • kus zelí
  • uvařená cizrna
  • 2 lžíce oleje
  • tamari/sojová omáčka
  • citronová šťáva nebo rýžový ocet
  • sůl
arašídová omáčka:
  • 2 lžíce arašídového másla (nejlépe křupavého)
  • 1 lžíce tamari/sojové omáčky
  • špetka chilli
  • trošku kečupu nebo rajčatové pasty (není nutné)
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1-2 lžičky obilného sirupu nebo sladu
  • šťáva z 1/2-1 citronu
  • cca 1/4 hrnku vody

Moje hmotnost se stále zvyšovala, tím se i vytrácela schopnost hrát...

Jak připravit thajské stir-fry s arašídovou omáčkou

  1. Mrkev nakrájíme i cuketu na sirčičky, zelí na tenké pásky
  2. Na pánev nalijeme olej a nasypeme mrkev a zelí.
  3. Restujeme.
  4. Přidáme cuketu.
  5. Osolíme větší špetkou soli a zakápneme sojovou omáčkou.
  6. Přidáme cizrnu a ještě restujeme.
  7. Zakápneme octem nebo citronovou šťávou.
  8. Restujeme tak dlouho, až je zelenina stále křupavá, ale ne syrová.
  9. V menším hrnci smícháme polovinu hrnku vody a arašídové máslo a dáme vařit.
  10. Vaříme na mírném plameni a mícháme, až se ingredience spojí.
  11. Přidáme všechny ostatní ingredience na omáčku a prohřejeme.
  12. Případně přidáme ještě trochu vody, aby měla omáčka konzistenci, kterou chceme.
  13. Omáčku smícháme se zeleninou a podáváme třeba s nudlemi nebo rýží.

Praktické

  • Omáčku můžeme použít i na polití zelenině, obiloviny, jako omáčku k těstovinám a pokud ji uděláme hustší i jako dip k namáčení pečené zeleniny, karbanátků aj.

Obměna

  • Místo arašídového másla můžeme použít i jiné oříškové máslo (mandlové, kešu) nebo tahini.
  • Pokrm můžeme posypat ještě praženými arašídy.
  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti a sezóny (výborná je i brokolice, batát, kukuřice, lusky sladkého hrášku, aj.).
  • Cizrnu můžeme vynechat nebo vyměnit za jinou uvařenou luštěninu, tofu nebo tempeh.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2,5 – 3 let, kvůli arašídům a ostrému koření a dochucovadlům. Pokud jídlo chceme dát menším dětem, je třeba zvolit jemnější dochucovadla a místo arašídů dát třeba mandlové máslo nebo tahini.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Světýlko
22. 5. 2023

Dcera prohlásila, že tato omáčka je doslova žrádlo 🤣. A má pravdu! Nechápu, že jsem ji nezkusila už dřív 🤔

Sice jsem měla uvařené kroupy, ale nakonec jsem se rozhodla pro rýžové nudle a dobře jsem udělala. Hodily se k tomu víc 🙂 Všem chutnalo, děkujeme 😊❤

Ukázat další komentáře