Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Hruškové pyré s karobovou čokoládou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 a půl roku

Honí vás chuť na zmrmzlinu? Udělejte si hruškové pyré, dejte ho do ledničky a na zmrzlinu můžete klidně zapomenout. V létě podáváme chlazený, v zimě klidně rovnou po dovaření. Nám tedy zatepla moc chutná i v těchto dnech. Koneckonců je to pro nás zdravější. Kdo ale má v těle velkou horkost, ať si to dá klidně z ledničky. :-) Alespoň dětem však nechte odstát a dojít na pokojovou teplotu, ať jim nezaděláváte na angínu.

Změnu jídelníčku jsem podnikla kvůli manželovi, který je diabetik. Jeho stav se po prodělání obyčejné chřipky velmi z...

Základní informace

Honí vás chuť na zmrmzlinu? Udělejte si hruškové pyré, dejte ho do ledničky a na zmrzlinu můžete klidně zapomenout.  V létě podáváme chlazený, v zimě klidně rovnou po dovaření. Nám tedy zatepla moc chutná i v těchto dnech. Koneckonců je to pro nás zdravější. Kdo ale má v těle velkou horkost, ať si to dá klidně z ledničky.  :-) Alespoň dětem však nechte odstát a dojít na pokojovou teplotu, ať jim nezaděláváte na angínu.

 

Ingredience (pro cca 6 mističek) Postup

Očištěné vykrájené hrušky dáme i se slupkou do hrnce. Opereme rozinky na sítku pod tekoucí vodou a přidáme k hruškám. Přidáme  špetkou soli pro zvýraznění sladké chuti. Podlijeme trochou vody, aby se mohly hrušky dusit, není potřeba moc vody, pokud chceme hodně ovocnou konzistenci. Přivedeme k varu a na mírném plameni dusíme pod pokličkou 15 až 20 minut. Když jsou hrušky dostatečně rozvařené, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem, stačí i na hrubo, zůstanou v něm příjemné kousky.  Chceme-li hutnější konzistenci, přidáme kukuřičný škrob. Ve studené vodě rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme do vzniklé kaše. Pár minut povaříme, aby škrob nebyl v hruškách cítit . Hotové pyré vlijeme do mističek  a zchladlé skladujeme v lednici. Protože rády mlsáme, přidáváme navrch či dospod poháru karobovou čokoládu. To samozřejmě není nutné, pyré je chutné i tak.

Praktické

Pyré nám vydrží dva tři dny v lednici, můžeme si je tedy nadělat do zásoby, případně do praktických krabiček s sebou na výlety či svačiny dětem.

Obměna

Nechcete-li krémovou konzistenci,  použijte místo škrobu agar. Výsledkem bude tuhá hmota, která se dá porcovat či vyklopit z mističky a zdobit.

Můžete udělat pyré i z dalších druhů ovoce nebo zkombinovat různé druhy. Likvidujeme tak obvykle ovoce, které nám v teplu začíná uvadat a které už nikdo nechce jíst syrové. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!

Změnit můžete také zdobení. Místo čokolády dejte plátky mandlí, strouhaný kokos nebo oříšky či pražená semínka. Zrovna tak můžete některou z těchto ingredienci přidat přímo do pyré a rozmixovat s ovocem. Pokud budete mixovat dlouho a do hladka, budete mít jemný krém, který zvládnou se semínky či oříšky sníst i malé děti. Pokud budete mixovat jen chviličku, zůstanou vám velké kousky ovoce a oříšků, což zase většinou ocení muži, protože si rádi “kousnou”.

Děti

Dětem dáváme ovoce ideálně až od 1,4 roku a raději v teplých měsících. Pro ty nejmenší stačí ovoce podusit, rozmixovat a podávat. Do roka rozhodně bez soli. Od 1,5 roku můžeme přidávat i oříšky, mandle, semínka (také podle kousání nebo pořádně rozmixovat), kukuřičný škrob. Karobovou čokoládu odložte klidně až na druhý rok.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Uvařeno v rámci jarní očisty.
Výborné.
Díky za zajímavý recept.

jezisi, honem rychle spat at uz je zitra a muzu si tenhle hruskovej puding s cokoladou uvarit, uz podle fotky vidim ze to omami me chutove
poharky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.