Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

4 benefity, které vám přinese sezónní strava

Supermarkety praskají ve švech pod tíhou exotického ovoce a dovezené zeleniny. Ale viděli jste tam někdy jostu? A porovnali jste někdy chuť rajčátka ze zahrádky a toho ze supermarketu? Máme pro vás několik důvodů, proč se opravdu vyplatí jíst sezonně.

Nezaměnitelná chuť a vůně

Lokální sezónní potraviny, které přirozeně dozrály na slunci, jsou šťavnaté, chutné, svěží a voňavé. Porovnejte například chuť rajčete ze supermarketu (zcela bez chuti) a ze zahrádky (sladké a šťavnaté). Které byste si příště raději vybrali? Asi budete mít jasno hned po prvním ochutnání ;-) Místní pěstitelé nabízí totiž jen to, co jim právě dozrálo na polích. Naopak ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí ještě nezralá a dozrává pomocí chemikálií v kamionech po cestě nebo tzv. dozrávárnách. To má vliv nejen na chuť, ale také na obsah živin.

Obsah živin

Lokální a sezónní ovoce a zelenina obsahuje přirozeně spoustu důležitých živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které se převozem, umělým dozráváním a skladováním extrémně snižují. Navíc většinou dovezené potraviny bývají mnohem více chemicky ošetřované.

Přirozená podpora našeho zdraví

Každé roční období je aktivní určitý orgán, o který je třeba zvýšeně pečovat a případně ho detoxikovat. Na jaře jsou to játra a žlučník, v létě srdce a tenké střevo, v období babího léta slezina a slinivka, na podzim plíce a tlusté střevo a v zimě ledviny a močový měchýř. Každé roční období má také naše tělo jiné požadavky na stravu – na jaře chceme odlehčit a detoxikovat, v létě potřebujeme osvěžit, na podzim vyrovnat přechod z horkého léta do tuhé zimy a v zimě potřebujeme živiny a zahřát. Příroda to vytvořila skvěle – oba tyto principy sezónní potraviny splňují. 

Objevíte tu širokou pestrost

Zvykli jsme si chodit do supermarketu, kde mají pořád stejnou velmi omezenou nabídku potravin skoro po celý rok, a ještě většina z toho je exotické ovoce. Mnoho sezónních druhů nebo odrůd ovoce a zeleniny zůstaly úplně opomenuty. Znáte třeba černou ředkev, lopuch, kadeřávek, mišpule, vodnici, topinambur, jostu? Víte, jak chutnají česká jablka odrůdy Opal nebo Ametyst nebo divoká rajčátka? Ne? To je škoda. Opomíjíte tak tu úžasnou různorodost a chutě v jídelníčku, kterou nám příroda poskytuje a kterou naše tělo potřebuje!

Přichází jaro a nová sezóna… Těšíte se?

Každý měsíc pro vás budeme připravovat seriál se seznamem sezónních potravin na daný měsíc. Budete mít přehled, co zrovna roste a čím si ještě zpestřit jídelníček!

Jíst sezónně je snadné:

  • Najděte si svého farmáře, KPZ a domluvte se na odběru bedýnky zeleniny, budete mít jistotu, že je vše sezónní.
  • Zajděte na farmářský trh. Ne vždy tam ale prodávají pouze lokální suroviny. Na některých se prodávají i banány, nebo třeba jahody, které jsou dovezeny z Maďarska.
  • Pokud nemáte ani jednu možnost a musíme nakupovat v supermarketu, náš měsíční seriál vám pomůže ve výběru sezónních potravin.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

jé to je móc dobrý nápad s tím seznamem :) už se na něj těším :) jak dobře to má příroda zařízené :)

Ilona Hůrková
21. 3. 2019

Sezónnost miluju. Už víc než týden se živím kopřivami, ptačincem a pampeliškami. Ostatní divoké byliny postupně vykukují – moc se těším na kostival, jitrocel, popenec :-) Vřele doporučuji na zahnání jarní únavy a letargie.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5
7

Víte, co znamená “baleno v ochranné atmosféře”? Možná vám to otevře oči

Kupujete krájenou a balenou zeleninu? Předem nakrájené balené saláty? Balené ovoce? Maso? Sýry? Pak jste se pravděpodobně už setkali s označením “bal...
1
2

Jak ze stravy vytěžit maximum

Přirozená a celistvá strava je alfou a omegou. Studie dokazují, že konzumace zpracované stravy s sebou přináší rizika v podobě civilizačních onemocnění. Al...
1
5

Studie potvrdila: vitamíny a doplňky stravy nenahradí zdravou stravu

Až 75 % Čechů bere multivitamíny a doplňky stravy alespoň sezóně, většina dokonce celoročně. V minulém roce jsme za multivitaminy a potravinové doplňky v l...

Mražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?

Už i studie vědí, že uměle dozrávané čerstvé ovoce a zelenina, které dlouho cestuje, než se dostane do supermarketu, obsahuje minimum vitamínů. Není lepší ...
5
6

Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?

Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by pak ale zn...
1

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...