Supermarkety praskají ve švech pod tíhou exotického ovoce a dovezené zeleniny. Ale viděli jste tam někdy jostu? A porovnali jste někdy chuť rajčátka ze zahrádky a toho ze supermarketu? Máme pro vás několik důvodů, proč se opravdu vyplatí jíst sezonně.

1Nezaměnitelná chuť a vůně

Lokální sezónní potraviny, které přirozeně dozrály na slunci, jsou šťavnaté, chutné, svěží a voňavé. Porovnejte například chuť rajčete ze supermarketu (zcela bez chuti) a ze zahrádky (sladké a šťavnaté). Které byste si příště raději vybrali? Asi budete mít jasno hned po prvním ochutnání ;-) Místní pěstitelé nabízí totiž jen to, co jim právě dozrálo na polích. Naopak ovoce a zelenina ze zahraničí se sklízí ještě nezralá a dozrává pomocí chemikálií v kamionech po cestě nebo tzv. dozrávárnách. To má vliv nejen na chuť, ale také na obsah živin.

2Obsah živin

Lokální a sezónní ovoce a zelenina obsahuje přirozeně spoustu důležitých živin, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které se převozem, umělým dozráváním a skladováním extrémně snižují. Navíc většinou dovezené potraviny bývají mnohem více chemicky ošetřované.

3Přirozená podpora našeho zdraví

Každé roční období je aktivní určitý orgán, o který je třeba zvýšeně pečovat a případně ho detoxikovat. Na jaře jsou to játra a žlučník, v létě srdce a tenké střevo, v období babího léta slezina a slinivka, na podzim plíce a tlusté střevo a v zimě ledviny a močový měchýř. Každé roční období má také naše tělo jiné požadavky na stravu – na jaře chceme odlehčit a detoxikovat, v létě potřebujeme osvěžit, na podzim vyrovnat přechod z horkého léta do tuhé zimy a v zimě potřebujeme živiny a zahřát. Příroda to vytvořila skvěle – oba tyto principy sezónní potraviny splňují. 

4Objevíte tu širokou pestrost

Zvykli jsme si chodit do supermarketu, kde mají pořád stejnou velmi omezenou nabídku potravin skoro po celý rok, a ještě většina z toho je exotické ovoce. Mnoho sezónních druhů nebo odrůd ovoce a zeleniny zůstaly úplně opomenuty. Znáte třeba černou ředkev, lopuch, kadeřávek, mišpule, vodnici, topinambur, jostu? Víte, jak chutnají česká jablka odrůdy Opal nebo Ametyst nebo divoká rajčátka? Ne? To je škoda. Opomíjíte tak tu úžasnou různorodost a chutě v jídelníčku, kterou nám příroda poskytuje a kterou naše tělo potřebuje!

Přichází jaro a nová sezóna… Těšíte se?

Každý měsíc pro vás budeme připravovat seriál se seznamem sezónních potravin na daný měsíc. Budete mít přehled, co zrovna roste a čím si ještě zpestřit jídelníček!

Jíst sezónně je snadné:

  • Najděte si svého farmáře, KPZ a domluvte se na odběru bedýnky zeleniny, budete mít jistotu, že je vše sezónní.
  • Zajděte na farmářský trh. Ne vždy tam ale prodávají pouze lokální suroviny. Na některých se prodávají i banány, nebo třeba jahody, které jsou dovezeny z Maďarska.
  • Pokud nemáte ani jednu možnost a musíme nakupovat v supermarketu, náš měsíční seriál vám pomůže ve výběru sezónních potravin.
 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Čtěte na toto téma dále
S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)
Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...
Méně únavy a čistší pleť (Daniela)
Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...
Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)
Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...
Jíme Jinak mi otevřelo oči (Janysek)
Janysek: Dobrý den,v loňském roce mi vygradovaly bolesti břicha,...
Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!
Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...
Děkuji za skvělý kurz
Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...
S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček
Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...
Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)
Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...
Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu
Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...
Cítím se odhlečená a spokojená (Anna)
Anna: Zdravím tvůrce tohoto úžasného projektu a všechny ostatní...
Bolest kloubů je pryč (Hana)
Hana: Špatně se mi hýbalo s prsteníčkem na ruce...
JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací
Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...
Jsem pyšná, že jím jinak
Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...
Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)
Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...
Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)
Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....
  1. Sezónnost miluju. Už víc než týden se živím kopřivami, ptačincem a pampeliškami. Ostatní divoké byliny postupně vykukují – moc se těším na kostival, jitrocel, popenec :-) Vřele doporučuji na zahnání jarní únavy a letargie.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZačala jarní rovnodennost, příroda je ale napřed
Další článekTempeh Tikka Masala