minerály
Lesní pažitka neboli divoký šnytlík
Chodím na něj už řadu let a oko mám na něj tak vycvičené, že ho poznám i z auta, když jedeme pomalu někde kolem...
Jalovec a jeho léčivé účinky
Jalovec je jehličnatý keř, který zná snad každý a jehož plody se běžně využívají v kuchyni jako aromatické koření. Skrývá v sobě však i...
Síra – minerál krásy
Přestože je síra třetím nejhojnějším minerálem v našem těle, věnuje se jí poměrně málo pozornosti. Víte například, proč se jí přezdívá minerál krásy? A...
Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny
Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá...
Čerstvé natě snadno, rychle a levně
Čerstvé natě plné vitamínů můžete mít snadno a rychle bez dalších výdajů. Stačí šikovně recyklovat zbytky zeleniny, kterou použijete při vaření. "Prdelky" z kořenové...
Vitamíny a minerály v těhotenství. Které jsou nejdůležitější?
Jaké vitamíny a minerály jsou v těhotenství důležité a proč? Podívejte se na přehled 6 nejdůležitějších z nich a také na to, které z...
Výživová doporučení pro obyvatele České republiky. Znáte je?
Věděli jste, že až 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, cukrovky 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možné předejít, pokud...
Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?
Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by...
Kimchi z dýně hokkaido
Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido....
Vodní filtr Berkey pro čistou vodu. S mimořádnou slevou
Dnešní pitná voda už není to, co bývala dřív. Často obsahuje nepříliš vhodné látky a zbytky antibiotik, pesticidů aj. Přitom čistá a čerstvá voda...
Jak ze stravy vytěžit maximum
Přirozená a celistvá strava je alfou a omegou. Studie dokazují, že konzumace zpracované stravy s sebou přináší rizika v podobě civilizačních onemocnění. Ale jak...
12 zajímavostí o klasické čočce, které jste ani netušili
Zmíněná je i v Bibli
Jedna z prvních potravin, kterou lidé začali pěstovat
Pěstuje se už více než 8500 let
Díky tvrdé slupce se dá skladovat dlouhou...
Víte, co znamená „baleno v ochranné atmosféře“? Možná vám to otevře...
Kupujete krájenou a balenou zeleninu? Předem nakrájené balené saláty? Balené ovoce? Maso? Sýry? Pak jste se pravděpodobně už setkali s označením "baleno v ochranné...
Co mají společného brambory, rajčata a papriky? A proč je omezit?
Co mají společného brambory, rajčata a papriky? Možná vás napadne slovo "chutné". Nejste daleko od pravdy, tyto 3 druhy zeleniny patří k nejoblíbenější zelenině,...
Kdy nám celozrnné potraviny škodí?
To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost...
Gladiátorům se říkalo „pojídači ječmene“. Jejich strava byla vegetariánská
Ještě stále věříte tomu, že na stravě bez masa se nedá sportovat? Krom současných sportovců veganů a vegetariánů je potvrzeno, že i gladiátoři - bojovníci...
Poznej své trávení: od úst až po konečník (2. část)
Zažívací systém a strava, která jím pochází, vyživuje nejen naše tělo, ale má zásadní vliv i na naši psychiku. Pokud tedy chceme získat maximum...
Miso pasta pod lupou: vše, co o ní potřebujete znát (1....
Miso pasta patří doslova mezi zázračné potraviny. Jeho chuť je natolik skvělá, že pozvedne každou polévku či pokrm o několik řádů výš. Má spoustu léčivých...
Studie potvrdila: vitamíny a doplňky stravy nenahradí zdravou stravu
Až 75 % Čechů bere multivitamíny a doplňky stravy alespoň sezóně, většina dokonce celoročně. V minulém roce jsme za multivitaminy a potravinové doplňky v...
4 benefity, které vám přinese sezónní strava
Supermarkety praskají ve švech pod tíhou exotického ovoce a dovezené zeleniny. Ale viděli jste tam někdy jostu? A porovnali jste někdy chuť rajčátka ze...
Proč je nutné mít jídlo čerstvé?
Je nutné mít každý pokrm čerstvě uvařený nebo lze ohřát pokrm i druhý den? Co se v těle děje po konzumaci ohřátého pokrmu a...
Mořské řasy – jaké jsou jejich druhy a jak je využít...
Mořské řasy jsou právem nazývány přírodním multivitaminem. Obsahují totiž 10-20x více minerálních látek než zelenina, a to s velmi dobrou vstřebatelností. Krom toho také...
Návod, jak seskládat kompletní zdravý talíř
Omezujete ve stravě maso, mléko nebo vejce? Stravujete se převážně nebo zcela rostlinně? Ukážeme vám, jak si poskládat jídlo tak, aby vám ani vašim...
Jak mě zachránila polévka Koi-koku (Zdeňka, 28 let)
Zdeňka je další z maminek, která si vyzkoušela, jak polévka z kapra, Koi-koku, účinně pomáhá doplnit krev a dodává sílu. Po porodu se třásla...
Osteoporóza – čím vzniká a jak jí předejít
Přes 700 tisíc lidí u nás trpí osteoporózou. Víte, jak v těle vzniká a které orgány ji mají na svědomí? Poslechněte si důležité souvislosti...
Proč je kvásek lepší než droždí – 1.díl
Víte z čeho se vyrábí droždí? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi pečením z droždí a pečením z kvásku. Jaký vliv to má na...
Mořské řasy
Víte proč jsou mořské řasy pro náš organismus tak prospěšné? Jaké obsahují vitamíny a minerály? Zajímají vás jejich detoxikační účinky? Potřebujete radu, jak dostat...
Jak poznat chybějící živiny ve stravě a čím je doplnit?
Může nám při změně jídelníčku začít něco chybět? A jak poznáme, zda nám ve stravě nechybí vitamíny, minerály či bílkoviny? Kde získáme probiotika? Kde...
Železo – kde ho čerpat a kolik ho potřebujeme?
Je nutné jíst červené maso, abychom měli dostatek železa? Jsou živočišné zdroje lepší než ty rostlinné? Z čeho tedy získat dostatek železa? Jak v těle...