Domů > Jak začít > Základní suroviny > Zelenina

Rukola aneb není salát jako salát

Rukola je poměrně přehlíženou zeleninou a spousta z nás ji považuje za “pouhý salát”. Tato zelenina se však řadí mezi tu nejvýživnější, má skvělé účinky na naše zdraví a dokonce je to zelenina pro krásu. Nevěříte?

Rukola jako přírodní afrodiziakum

Roketa setá, známější spíše jako rukola, se řadí do čeledi brukvovité zeleniny (jedná se tedy spíše o salátovo-listovou zeleninu), podobně jako brokolice, květák, zelí apod. Tato zelenina je charakteristická svou jemně pálivou chutí, za což může vysoký obsah síry. O benefitech tohoto minerálu se můžete dočíst zde.
Tato zelenina má poměrně dlouhou historii, zmínky o ní můžeme najít v několika náboženských textech, včetně Bible nebo v židovských textech. Starověcí Římané například považovali rukolu za přírodní afrodiziakum a slavní autoři té doby dokonce psali o jejich výživových výhodách a prohlásili o ní, že má schopnost „vzrušit sexuální touhu ospalých lidí“.

Co obsahuje rukola

Věděli jste, že rukola se řadí mezi dvacet potravin, které jsou nejvíce bohaté na obsah živin? Listy rukoly obsahují například vitamíny A, B (především folát) a C, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík a vysoké množství antioxidantů, jako karotenoidy a flavonoidy. Tato zelenina je také velmi bohatá na vlákninu, chlorofyl (pigment, který dává rostlinám zelenou barvu – čím tmavší zelená, tím více chlorofylu zelenina má) a minerál krásy, tedy již zmíněnou síru. Především díky těmto látkám se může pyšnit tolika úžasnými benefity. 

Proč dát rukole přednost

Rukola má totiž velmi nízkou hladinu oxalátů ve srovnání s jinými známějšími saláty, jako je například špenát. Oxaláty brání vstřebávání minerálů do těla, ale naopak rukola zvyšuje jejich absorpci.  

Superpotravina pro zdraví i krásu

Rukola nabízí mnoho benefitů pro náš organismus, ale málokdo ví, že je to také zelenina, která zkrášluje.  Mezi její hlavní přednosti patří: 

  • Přirozeně detoxikuje

Síra obsažená v rukole má jemné čistící účinky především pro naše játra. Chlorofyl zase čistí střeva a krev, odstraňuje tělesné pachy, pomáhá při překyselení a proti zánětu.

  • Zlepšuje trávení

Zdravá střeva jsou klíčová nejen pro správné trávení, ale ovlivňují naše celkové zdraví, především imunitu, psychiku a zdraví pokožky. A právě konzumace listové zeleniny poskytuje pestrou škálu „dobrých“ bakterií a pomáhá podporovat zdravý střevní mikrobiom. Vláknina obsažená v rukole čistí tlusté střevo a podporuje zdravý pohyb střev. Vysoký obsah vody zase pomáhá vyživovat a hydratovat náš trávicí trakt zevnitř

  • Pomáhá v boji proti rakovině 

Brukvovitá zelenina je známá tím, že snižuje riziko rakoviny, zejména plic a tlustého střeva, prsu, melanomu a prostaty.  Mimoto výzkum také prokázal, že tato zelenina vykazuje významný protizánětlivý účinek a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

  • Pomáhá získat zdravé vlasy, pevné nehty a krásnou pleť 

Vysoký obsah síry, minerálu krásy, podporuje růst vlasů a pevných nehtů a pomáhá s kožními problémy a alergiemi.  Antioxidanty jsou klíčové pro zdravou pleť, chrání naši pokožku před stárnutím a poškozením.

  • Pomáhá v boji proti osteoporóze 

Rukola obsahuje důležitý vitamín K, který je společně s vápníkem pro zdraví kostí klíčový. Nízká hladina vitaminu K je spojena s vyšším rizikem zlomenin a naopak dostatek tohoto vitamínu podporuje pevnost kostí, vstřebávání vápníku a snižuje vylučování vápníku ledvinami. Ve dvou šálcích rukoly můžeme najít 50% doporučené denní dávky tohoto vitamínu. (Někteří odborníci se dokonce domnívají, že vitamín K je pro kosti důležitější než vápník.) S rukolou by to však neměli přehánět lidé, kteří užívají léky proti zvýšené srážlivosti krve. Běžná porce rukoly v salátu nebo v rizota však nepředstavuje žádné riziko. Jde o to se s rukolou vyloženě nekrmit.

  • Hydratuje a ochlazuj

Rukola je tvořena z 90% vodou, a proto je především v letních měsících skvělou hydratační a ochlazující potravinou. Hydratace zevnitř se netýká ale pouze teplých dnů, je nezbytná například také pro zdravou a mladistvou pokožku a správné trávení. (Více o hydrataci zevnitř se můžete dočíst zde.)

Rukola v kuchyni

Rukola je velmi oblíbená zejména ve středomořské kuchyni. Chutná skvěle především v salátu. V kombinaci s dalšími druhy zeleniny, s obilovinou, luštěninou, semínky a dobrou zálivkou vykouzlíte skvělé hlavní jídlo. Váš salát můžete také zpestřit přidáním další listové zeleniny jako je polníček nebo křupavý ledový salát.
Nicméně nemusíte zůstat pouze u salátu, skvělá je i tepelně upravená na česneku a olivovém oleji místo špenátu a hodí se tak do těstovin nebo do rizota. Pro svou výraznou chuť je výborná také do pesta nebo do pomazánek. Inspirujte se našimi recepty:

Každý může mít rukolu

Rukolu můžete pěstovat na zahradě nebo doma na okně v květináčku či truhlíku, vyžaduje jen 3 hodiny slunečního světla denně

Co vy a rukola?

Máte ji rádi? Našli jste si k ní cestu? Nebo nepatří k vašim favoritům?

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hurá, můžu si rukolku pěstovat na okně👍, děkuji mockrát 💚

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...

Čerstvé natě snadno, rychle a levně

Čerstvé natě plné vitamínů můžete mít snadno a rychle bez dalších výdajů. Stačí šikovně recyklovat zbytky zeleniny, kterou použijete při vaření. “Prd...
1

Chlorofyl aneb proč jíst zelené potraviny

Stále nerozumíte tomu, proč jsou zelené potraviny tak vyzdvihované? Odpovědí je zázrak jménem chlorofyl. Čistí tělo, pomůže s akné a dodá energii – a...

Antokyany a jejich pozitivní vliv na zdraví

Antokyany jsou zajímavou skupinou látek s pozitivním účinkem na lidské zdraví, o kterých se zase tak často nemluví. Víte, jaký účinek mají na naše zdraví a...
5

Výživová doporučení pro obyvatele České republiky. Znáte je?

Věděli jste, že až 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, cukrovky 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možné předejít, pokud bychom zle...

S kdoulí proti nemocem

Kdoule obecná je využívaná nejen jako potrava pro člověka a zvířata, ale i jako bezpečnější fytomedicína. Běžně ji k léčbě mnoha onemocnění používala čínsk...