Rukola jako přírodní afrodiziakum
Roketa setá, známější spíše jako rukola, se řadí do čeledi brukvovité zeleniny (jedná se tedy spíše o salátovo-listovou zeleninu), podobně jako brokolice, květák, zelí apod. Tato zelenina je charakteristická svou jemně pálivou chutí, za což může vysoký obsah síry. O benefitech tohoto minerálu se můžete dočíst zde.
Tato zelenina má poměrně dlouhou historii, zmínky o ní můžeme najít v několika náboženských textech, včetně Bible nebo v židovských textech. Starověcí Římané například považovali rukolu za přírodní afrodiziakum a slavní autoři té doby dokonce psali o jejich výživových výhodách a prohlásili o ní, že má schopnost „vzrušit sexuální touhu ospalých lidí“.
Co obsahuje rukola![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2021/09/rukola_1.jpg)
Věděli jste, že rukola se řadí mezi dvacet potravin, které jsou nejvíce bohaté na obsah živin? Listy rukoly obsahují například vitamíny A, B (především folát) a C, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík a vysoké množství antioxidantů, jako karotenoidy a flavonoidy. Tato zelenina je také velmi bohatá na vlákninu, chlorofyl (pigment, který dává rostlinám zelenou barvu – čím tmavší zelená, tím více chlorofylu zelenina má) a minerál krásy, tedy již zmíněnou síru. Především díky těmto látkám se může pyšnit tolika úžasnými benefity.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Proč dát rukole přednost
Rukola má totiž velmi nízkou hladinu oxalátů ve srovnání s jinými známějšími saláty, jako je například špenát. Oxaláty brání vstřebávání minerálů do těla, ale naopak rukola zvyšuje jejich absorpci.
Superpotravina pro zdraví i krásu
Rukola nabízí mnoho benefitů pro náš organismus, ale málokdo ví, že je to také zelenina, která zkrášluje. Mezi její hlavní přednosti patří:
- Přirozeně detoxikuje
Síra obsažená v rukole má jemné čistící účinky především pro naše játra. Chlorofyl zase čistí střeva a krev, odstraňuje tělesné pachy, pomáhá při překyselení a proti zánětu.
- Zlepšuje trávení
Zdravá střeva jsou klíčová nejen pro správné trávení, ale ovlivňují naše celkové zdraví, především imunitu, psychiku a zdraví pokožky. A právě konzumace listové zeleniny poskytuje pestrou škálu „dobrých“ bakterií a pomáhá podporovat zdravý střevní mikrobiom. Vláknina obsažená v rukole čistí tlusté střevo a podporuje zdravý pohyb střev. Vysoký obsah vody zase pomáhá vyživovat a hydratovat náš trávicí trakt zevnitř.
- Pomáhá v boji proti rakovině
Brukvovitá zelenina je známá tím, že snižuje riziko rakoviny, zejména plic a tlustého střeva, prsu, melanomu a prostaty. Mimoto výzkum také prokázal, že tato zelenina vykazuje významný protizánětlivý účinek a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
- Pomáhá získat zdravé vlasy, pevné nehty a krásnou pleť
Vysoký obsah síry, minerálu krásy, podporuje růst vlasů a pevných nehtů a pomáhá s kožními problémy a alergiemi. Antioxidanty jsou klíčové pro zdravou pleť, chrání naši pokožku před stárnutím a poškozením.
- Pomáhá v boji proti osteoporóze
Rukola obsahuje důležitý vitamín K, který je společně s vápníkem pro zdraví kostí klíčový. Nízká hladina vitaminu K je spojena s vyšším rizikem zlomenin a naopak dostatek tohoto vitamínu podporuje pevnost kostí, vstřebávání vápníku a snižuje vylučování vápníku ledvinami. Ve dvou šálcích rukoly můžeme najít 50% doporučené denní dávky tohoto vitamínu. (Někteří odborníci se dokonce domnívají, že vitamín K je pro kosti důležitější než vápník.) S rukolou by to však neměli přehánět lidé, kteří užívají léky proti zvýšené srážlivosti krve. Běžná porce rukoly v salátu nebo v rizota však nepředstavuje žádné riziko. Jde o to se s rukolou vyloženě nekrmit.
- Hydratuje a ochlazuje
Rukola je tvořena z 90% vodou, a proto je především v letních měsících skvělou hydratační a ochlazující potravinou. Hydratace zevnitř se netýká ale pouze teplých dnů, je nezbytná například také pro zdravou a mladistvou pokožku a správné trávení. (Více o hydrataci zevnitř se můžete dočíst zde.)
Rukola v kuchyni![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2021/09/rukola_jidlo.jpg)
Rukola je velmi oblíbená zejména ve středomořské kuchyni. Chutná skvěle především v salátu. V kombinaci s dalšími druhy zeleniny, s obilovinou, luštěninou, semínky a dobrou zálivkou vykouzlíte skvělé hlavní jídlo. Váš salát můžete také zpestřit přidáním další listové zeleniny jako je polníček nebo křupavý ledový salát.
Nicméně nemusíte zůstat pouze u salátu, skvělá je i tepelně upravená na česneku a olivovém oleji místo špenátu a hodí se tak do těstovin nebo do rizota. Pro svou výraznou chuť je výborná také do pesta nebo do pomazánek. Inspirujte se našimi recepty:
- Rukolový salát s řepou a veganským sýrem
- Kešu pomazánka s rukolou
- Salát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky
- Letní salát s rukolou
- Dortík z černé rýže Venere
- Celozrnné špaldové fettuccine se zeleninou
Každý může mít rukolu
Rukolu můžete pěstovat na zahradě nebo doma na okně v květináčku či truhlíku, vyžaduje jen 3 hodiny slunečního světla denně.
Co vy a rukola?
Máte ji rádi? Našli jste si k ní cestu? Nebo nepatří k vašim favoritům?
PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?
Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!
Komentáře
Hurá, můžu si rukolku pěstovat na okně👍, děkuji mockrát 💚