Přestože je síra třetím nejhojnějším minerálem v našem těle, věnuje se jí poměrně málo pozornosti. Víte například, proč se jí přezdívá minerál krásy? A v jakých potravinách ji můžeme najít?

Pevné nehty a zdravé klouby

Málokdo tuší, že síra patří k nejdůležitějším minerálům, jelikož se podílí na spoustě důležitých procesů v našem těle. Je totiž nezbytnou součástí lidské tkáně a je přítomna v každé naší buňce. Jako první příznaky nedostatku síry mohou být například suché a lámavé vlasy a nehty, kožní problémy, jako dermatitida, ekzémy, bolest svalů a kloubů, trávicí potíže či únava, špatná koncentrace a spánek. Tento minerál je důležitou složkou především při tvorbě kolagenu, elastinu, chrupavek a keratinu, které jsou stavebními kameny pro zdravé nehty, vlasy, kůži a kosti. Odtud pramení, proč je často nazývána jako “minerál krásy”. Síra slouží také ke zklidnění zánětů, posílení imunity a hojení poškozených tkání. Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti a podporuje přirozenou detoxikaci, pomáhá tak tělu odstraňovat toxiny v játrech a ledvinách. 

Tento minerál nám může tedy pomoci tím, že:

Bylo dokonce prokázáno, že síra má v některých případech lepší účinky na alergie, než běžně ordinovaná antihistaminika.

  • Zlepšuje stav naší pleti, kterou pomáhá udržovat zdravou, čistou a pružnou.
  • Podporuje růst silných lesklých vlasů a nehtů.
  • Zmírňuje bolesti kloubů a svalů (je vhodná při léčbě revmatu).
  • Podporuje zdravé trávení.
  • Pomáhá při alergiích.

Potraviny bohaté na síru

Protože naše tělo nedokáže samo produkovat síru, je důležité zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na tento minerál. Velký obsah síry obsahuje především:

  • brukvovitá zelenina: brokolice, rukola, růžičková kapusta, kadeřávek, květák, ředkvičky a červené zelí. TIP: U této zeleniny se doporučuje především příprava v páře, která zvyšuje obsah síry a tělo ji tak dokáže nejlépe využít. Výzkum také prokázal, že tato zelenina se může pyšnit významnými protizánětlivými a protirakovinnovými účinky a vysokým obsahem vitaminu C (100 g brokolice obsahuje 150% doporučené denní dávky tohoto vitaminu).
  • ořechy a semínka: obzvláště vlašské ořechy, lněná semínka
  • cibulová zelenina: cibule, česnek, pórek, pažitka, medvědí česnek
    TIP: Cibulová zelenina naopak obsahuje nejvíce síry za syrova. Ovšem pokud nakrájíte například cibuli nebo česnek a necháte je alespoň 10 minut před vařením odležet, uvolní se tak více sloučenin síry, které se stanou odolnějšími vůči teplu.
  • divoká zelenina: zejména kopřiva

Zelenina bohatá na síru je známá především pro svou hořkost a silné, ne moc příjemné, aroma, ale věřím, že po přečtení článku se vám stanou brokolice a kapustičky o to chutnějšími.

Hurá do kuchyně

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty s těmito potravinami a dejte nám vědět, jak vám chutná:

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekO objímání
Další článekZelený Ramen