Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Valentýnský sladký krém s kokosem

Uvařeno

Chcete svým miláčkům udělat radost na Valentýna? Chtělo by to růžovou ale bez éček, bez cukru a bez umělých barev? Zkuste tento sladký krém z rýže. Dezert je bezlepkový a hodí se i na svačinu do školy nebo na výlet.

Ingredience
  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 2-3 lžíce startéru (koji rýže nebo domácí pšeničný)
  • kousek červené řepy nebo sušený řepový prášek
  • kokosové mléko/rostlinné mléko/voda podle potřeby
  • plátky sušeného kokosu na ozdobení

Přestože od mala sportuju, od puberty řeším váhu. Mám za sebou období na Low Carb, Paleo i veganství. Jíme Jinak jsem...

Jak připravit růžové rýžové amasaké

  1. Rýži uvaříme ve vodě se špetkou soli a vaříme na mírném plameni do měkka.
  2. Po uvaření necháme zchladnout na 60°C (můžeme změřit teploměrem na potraviny nebo prostě vložit ruku do hrnce – když ji na obilí tak tak udržíme, máme 60°C). 
  3. Obilí důkladně promícháme, aby byla teplota obilí nahoře i dole stejná.
  4. Do horkého obilí vmícháme startér (na 250 g uvařené obilniny přidáváme cca 50 g starteru –  2 až 3 lžíce).
  5. Přiklopíme hrnec pokličkou a necháme fermentovat viz sekce Praktické.
  6. Nařídíme budík na 6 hodin dopředu. Po 6 hodinách ochutnáme. Obilí zřídlo působením enzymů. Pokud ještě není dost sladké, necháme ještě chvíli pracovat v teple a po hodině  ochutnáme, zda už je sladké dost.
  7. Pokud je dost sladké, přendáme na sporák a 15 minut povaříme na mírném plameni za častého míchání (kvůli připálení), aby se zastavila fermentace. Pokud je obsah suchý a připaloval by se, podlijeme troškou vody.
  8. Hotové amasaké rozmixujeme na hladký krém. Pokud je rýže moc hutná, můžeme ji trochu naředit vodou, rostlinným mlékem nebo pro sváteční příležitost a zajímavou chuť třeba kokosovým mlékem. Tekutiny přidáváme raději po troškách.
  9. Přidáme čtvrt lžičky sušeného řepového prášku nebo nastrouháme kousek červené řepy a šťávu vyždímáme do rýže a promixujeme, abychom získali růžový krém. S řepou opatrně, po kapkách, chceme jen obarvit dezert, nikoli získat řepový krém.
  10. Podáváme teplé nebo vychlazené zdobené plátky kokosu.

Praktické

  • Podáváme ještě teplé nebo můžeme uskladnit v zavřené nádobě v lednici a odebírat jako chlazený dezert. V létě můžeme podávat místo zmrzliny. Po vychlazení ještě trochu ztuhne.
  • Pokud amasaké nalijeme do skleniček a zavíčkujeme, vydrží nám jako “zavařené” několik dní až týden.
  • Můžeme pak odebírat lžící nebo  zmrzlinovačem viz foto. Můžeme také dát do mističek či pohárů, před podáváním můžeme vyklopit a ozdobit.
  • Fermentace amasaké může probíhat jednoduše v peřinách nebo dekách (kvůli umazání omotáme hrnec ručníkem a vložíme do peřin a polštářů. Potřebujeme udržet obilí cca 6 hodin v teple), nebo můžeme využít fermentor, kde si nastavíme čas na 6 hodin a teplotu na 60°C. Stejně tak můžeme využít domácí pekárnu s programem pro kvašení nebo normální troubu, kde nastavíme nízkou teplotu.
  • Čím více dáte startéru, tím sladší krém dostanete. Já dávám od oka a tak mám někdy sladší, jindy méně sladký. Pokud je potřeba, můžeme dezert ještě při podávání přelít obilným sladem nebo sirupem.
  • Obarvit bychom mohli i sušeným ovocem, ale pokud se chceme vyhnout kombinaci ovoce a obilí, je řepa ideální a vydatné barvivo, které na chuti nepoznáme, pokud to nepřeženeme s množstvím.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový, pokud jako starter použijete rýži koji a ne pšenici nebo ječmen.

Obměna

  • Nejčastěji používám na výrobu celozrnnou kulatou rýži kvůli výživnějším hodnotám, ale i proto, že nám chutná. Skvělá je i bílá kulatornná rýže, dezert z ní bude ještě sladší. Použít můžete prakticky jakoukoli rýži, ale kulaté druhy jsou sladší, speciální je pak druh s názvem “sladká rýže”.
  • Místo rýže můžete použít jakékoli jiné obiloviny.
  • Místo řepového prášku můžeme dát vanilku, kakao apod. a získat jinou barvu a chuť dezertu. Pokud byste chtěli jinou přírodní barvičku, inspirujte se naším návodem.

Děti

  • Dezert je vhodný už pro nejmenší děti v době prvních příkrmů, pouze vynecháme syrovou šťávu z řepy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

😍👍❤️ to vypadá úžasně 🍀

Kdyby tento příspěvek vadil, tak ho smažu – ale píšu ho, protože může mnohým čtenářkám receptu pomoct – sušený prášek z řepy v bio kvalitě vám můžu nabídnout, prodávám ho, nasáčkovaný po 5 g.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní cupcakes bez lepku

Kombinace vláčného korpusu a lahodného krému nikdy nezklame. Proto jsem vytvořila recept na tyto podzimní cupcakes, které obě kritéria splňují. Navíc jsou ...

Bezlepkový koláč s polevou

Pokud preferujete spíše rychlé recepty, pak je tento koláček jasná volba. Příprava je jednoduchá a nejsou třeba žádné speciální ingredience.

Volání jara (dortík bez lepku)

Pokud máte rádi v dezertech neobvyklé ingredience, pak je tento dortík ideální volba. Je bez lepku, cukru i živočišných produktů a příprava je překvapivě j...

Kávová panna cotta s mandlemi

Tuto verzi panna cotty si můžete dopřát zcela bez výčitek. Není v ní kofein, cukr ani vejci či mléko. Je skvělá jako pohoštění pro návštěvu. Můžete si ji p...

Rychlá bezlepková buchta

Občas přijde vhod dezert, který rychle připravíme, šoupneme do trouby a dál se nestaráme. Přesně taková je tato buchta, která je nejen bez cukru a mléka, a...

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...