Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Návod na jarní polévku – chutnou a léčivou

Z procházky jarní přírodou si domů přineste různé bylinky. Je to jedna z nejjednodušších cest, jak zařadit léčivé rostliny do našeho života, doslova spojení příjemného s užitečným. Bylinky vám prokáží neocenitelnou službu – dodají vašemu tělu vitaminy, minerály a další užitečné látky, čímž vám pomohou předejít jarní únavě, posílí imunitu, dodají energii a navíc si skvěle pochutnáte.

Polévka s tradicí

Velikonoce jsou oslavou jara a pojí se s nimi spoustu tradic. Na Zelený čtvrtek bylo zvykem jíst něco zeleného, nejčastěji to byla zelená polévka z jarních bylinek. Vařila se po celé velikonoční období, „dokud rostlo mladé zelené“. Jarní polévku doporučovala i věhlasná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. Možná nezůstanete jen u polévky a na vašem stole se objeví i velikonoční nádivka, kopřivový špenát, svěží pampeliškový salát nebo aromatický sedmikráskový med nebo kapary či fialkový sirup. Jaro budiž pochváleno!

Jarní polévka krok za krokem

Ingredience:

  • 3 hrsti jarních zelených bylinek (kopřiva, popenec, řebříček, fialkové či jahodové listy, bršlice kozí noha, podběl…)
  • 1 menší cibule
  • 1,25 l zeleninového vývaru (vody)
  • 1 lžíce kvalitního oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 100 ml sójové smetany
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • pažitka, petrželka, řeřicha, libeček a cibulová nať na ozdobení

Postup:

  1. Bylinky důkladně opláchneme, zbavíme případných tuhých stonků a nasekáme je nadrobno.
  2. Do hrnec nalijeme olej, přidáme na drobno pokrájenou cibuli, bylinky, krátce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem.
  3. Přivedeme k varu a 10 – 15 minut povaříme. Mezitím jemně pokrájíme pažitku, petrželku, libeček a cibulovou nať.
  4. Do povařené polévky přidáme prolisovaný česnek, přilijeme sójovou smetanu, prohřejeme, ale už nevaříme. Polévku tyčovým mixérem rozmixujeme, podle chuti osolíme a okořeníme.
  5. Do hotové polévky přidáme pokrájené bylinky. 

Skvělé rady navíc:

Pokud nemáme po ruce zeleninový vývar, snadno si ho připravíme ze zeleniny (kousek mrkve, celeru a petržele, list kapusty), kterou asi 15 povaříme.
Polévku zahustíme hrstí vloček, které uvaříme v polévce a rozmixujeme.
Hotovou polévku můžeme dochutit špetkou muškátového květu, majoránkou nebo kmínem.

Jarní polévku lze připravit i v dalších chutných variantách: 

Jarní polévka s tofu
Jarní polévka s hlívou a tuřínem

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zaměřuji se na zdravý životní styl, výživu a kvalitu potravin. Také se věnuji zdravotní problematice a alternativním metodám léčby. Jsem autorkou řady knih, které se zabývají tím, jak zdravě a spokojeně žít.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář