Nevolnosti po jídle
Nevolnost po jídle může mít celou řadu příčin. Od velké porce přes konzumaci příliš tučného a mastného jídla či otravu až po potravinové intolerance, onemocnění trávícího traktu nebo zánět. V prvé řadě je důležité přijít na příčinu. Pokud nevolnosti přetrvávají v dlouhodobém horizontu, je na čase udělat razantní krok a začít měnit svoji stravu.
Nevolnost po jídle a její příčiny
- Potravinová intolerance či alergie
Pokud zažíváte nevolnosti již dlouhodobě je potřeba zjistit, jestli nejste alergičtí na konkrétní potraviny. V dnešní době jsou časté potravinové intolerance, které vznikají z přílišné konzumace dané potraviny. Nejběžněji se setkáte s intolerancí na bílkovinu kravského mléka, alergií nebo intolerancí na lepek nebo histaminovou intolerancí. První krok je jasný. Vyřaďte problematickou potravinu alespoň na 3 měsíce ze svého jídelníčku. Mléčné produkty zbytečně zahlěňují a naše střeva nejsou schopna je trávit. Lepek je v dnešní době hojně používaný i tam, kde bychom ho nečekali, a tak začal způsobovat nemalé problémy. Dopřejte svému tělu oddech a přejděte zase k přirozenosti. Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám a nezapomeňte číst etikety.
- Přejezení nebo příliš tučné jídlo
Jakmile je porce větší než jsme schopni unést, tělo začne vydávat signály, že musí ven. Chce si pomoct, aby se zbytečně nepřetížilo trávení. Jídlo tíží na žaludek a ten vydává signál do mozku, že něco není v pořádku. U přejídání byste měli zpozornět, jelikož v dlouhodobém horizontu může vést až k refluxu jícnu.
- Reflux jícnu
Reflux jícnu se povětšinou vyznačuje stoupajícím pálením, které probíhá od žaludku směrem vzhůru do jícnu. Příčinou je žaludeční kyselina, která není držena v žaludku na místě, ale uvolňuje se a způsobuje pálení v místech, kudy se v těle rozlévá. Existuje také takzvaný “tichý reflux”, při kterém nedochází k pálení žáhy, ale vzniká pocit knedlíku v krku, nevolnosti a případnému zvracení.
- Onemocnění trávícího traktu
Když je naše zažívání v nepohodě, začneme to cítit různými způsoby. Problémy s průjmy, zácpou nebo pocity nevolnosti či zvracení. Mnoho lidí trpí skrytými záněty díky dlouhodobé zvýšené konzumaci cukru, polotovarů, průmyslově zpracovaných výrobků, mléčných a masných produktů. Jakmile se navrátíme k přirozené stravě, začne se tělo uzdravovat, a tak dojdeme ke klidu a tělu v jeho plném zdraví.
Velká část společnosti trpí zažívacími problémy. Dejte svůj zažívací trakt zase do pořádku. Objevte 10 způsobů, které jsou podloženy studiemi a navraťte svému zažívání zase klid a pohodu.
Nevolnost po jídle a léčba
Zařaďte do svého jídelníčku celozrnné obiloviny v kombinaci s tepelně upravenou zeleninou. Svůj den začněte se zeleninovým vývarem doplněným o miso pastu, abyste podpořili své zažívání a probudili tělo. Po polévce si vychutnejte obilnou kaši připravenou z celozrnných obilovin. Taková snídaně vám pomůže pročistit střevo od nestrávených zbytků z předešlého dne a příjemně probudí žaludek. Snižte příjem mléčných a masných produktů. Talíř doplňte o kvalitní rostlinné bílkoviny. Vyzkoušejte různorodé luštěniny. Svůj jídelníček obohaťte od kvašenou zeleninu, která osídlí střeva prospěšnými bakteriemi, a tím vám pomůže od nevolností.
Nepřejídejte se. Buďte při jídle pozorní. Vypněte telefon, televizi a odložte knihu. Soustřeďte se na žvýkání, jelikož tam začíná vaše trávení. V neposlední řadě myslete na svůj dech. V něm leží vaše zdraví a stabilita. U jídla vždy dýchejte pouze nosem a dlouze. Díky tomu aktivujete parasympatický nervový systém a vaše tělo bude přirozeně trávit. U jídla se narovnejte a nekrčte se v gauči. Nechcete si zbytečně tlačit na žaludek a tím podporovat pocit nevolnosti. Po jídle si dopřejte klid nebo jemnou procházku. Nikdy si nelehejte na žaludek a pokud trpíte refluxem, vždy si vleže vypodložte svůj trup a hlavu.
Rychlá pomoc při nevolnosti po jídle
Zázvor je králem proti nevolnosti. Jak zmiňuje zakladatelka projektu Jíme Jinak Eva Cikrytová: “Když je někomu na zvracení, stačí kápnout kapku čerstvé šťávy na jazyk.” Vytvořte si čerstvou šťávu, rozžvýkejte malý kousek kořene nebo si udělejte čaj. Možností je opravdu mnoho.
- Umeboshi
Japonské švestičky umeboshi jsou skvělým pomocníkem při překyselení žaludku, nevolnosti a zvracení. Jděte na to opatrně a jemně rozžvýkejte malou část švestičky. V průběhu dne opakujte. Umeboshi podporuje trávení, zmírňuje projevy nevolnosti a nechutenství.
Život bez nevolností – Příběhy našich čtenářů
Andrea (46 let) zažívala pocit těžkosti po každém jídle. Měla tmavé kruhy pod očima a po jídle jí bylo na zvracení. Po pár týdnech podle stravovacích principů Jíme Jinak zmizely pocity na zvracení, černé kruhy i nějaká ta kila.
Lucie (26) trpěla průjmy, bolestmi a křečemi. Nedokázala si představit existenci bez masa a sýrů. Změna stravy podle principů Jíme Jinak ji pomohla nejen od průjmů, ale také se zbavila lupénky.
Petru (34) trápily velké bolesti břicha a zažívací problémy. Ačkoliv se aktivně věnovala sportu, stále řešila problémy s nadváhou. Vyzkoušela mnoho hubnoucích směrů a když narazila na systém z Jíme Jinak, rozhodla se to zkusit. A výsledek. Kila šla přirozeně dolů a Petře zmizely všechny zažívací obtíže.
Víme, co vám pomůže od nevolnosti
Nevíte, kudy kam? Rádi byste byli ve svém plném zdraví? V klubu Jíme Jinak najdete mnoho materiálů, které vám pomohou cítit se skvěle ve svém těle. Čekají na vás rozhovory s odborníky, recepty, video návody a články. V klubu se zaměřujeme na konkrétní potíže a ukazujeme, jak jednoduše přejít ke spokojenosti a zdraví.
A co víc! Díky klubu se obklopíte komunitou lidí, kteří jsou na stejné vlně! Díky tomu bude vaše cesta k proměně o hodně jednodušší.
Buďte první, kdo napíše komentář