Rychlá, dobrá a sytá alternativa boloňských špaget. Doporučujeme jako rychlovku na večeři, když nevíte, co vařit a potřebujete nasytit celou rodinu.
Ingredience
na 1 porci
  • 70 g vařené červené čočky (půlené nebo celé)
  • 60 g celozrnných špaget
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2-4 lžíce rajčatové pasty
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • sojová omáčka a umeocet dle chuti
  • sůl

Jak připravit veganské boloňské těstoviny

  1. Uvaříme těstoviny dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme cibule s větší špetkou soli.
  3. Přidáme nahrubo strouhanou mrkev a čočku a orestujeme.
  4. Zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí mrkve.
  5. Ochutíme česnekem, kořením a rajčatovou pastou (nebo čerstvá krájená rajčata).
  6. Vaříme ještě minutku a poté přidáme nasekanou čerstvou bazalku a vypneme.
  7. Případně ještě dochutíme a podáváme s těstovinami.

Praktické

  • Omáčku můžete také rozmixovat.
  • Můžete ještě celé jídlo posypat najemno strouhaným uzeným tofu nebo tempehem.

Obměna

  • Nemusíte podávat s těstovinami, hodí se i k jiným obilovinám nebo jako náplň do palačinek a placek.
  • Můžete přidat k mrkvi i strouhaný petržel nebo celer.
  • Ke konci varu omáčky můžete vmíchat špenát nebo kadeřávek.
  • V omáčce jsou výborná také nakrájená rajčata naložená v oleji.
  • Místo čočky můžete použít i uzený tempeh nebo ho můžete k čočce přimíchat.

Děti

  • Pokud omezíte sůl a dochucovadla, je toto jídlo vhodné pro děti od 1,5 roku.

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Dobrý den, prosím vás, pokud je omáčka bez chuti, čím by jsem ji měl dochutit a v jakém množství? Předem děkuji za radu 🙂

    • Krásný den, zkuste sojovou omáčku nebo více soli 🙂 Bylinky a rajčatová pasta taky dělají svoje…

      • Aha, takže když jsem tam dal vše v receptu uvedené a je to bez chuti, tak stačí prostě zvětšit dávku? 🙂

        • Jasně, než se chuťové buňky vyčistí a člověk cítí slané, sladké, ostré a kyselé i u jemných chutí, musíme si to udělat tak dobré, aby nám to chutnalo a netrpěli jsme snahou jíst zdravě 😉

  2. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak křtí Kouzlo kvásku v Olomouci 16.5. 2019
Další článek5 jednoduchých tipů, jak jíst zdravě, a zároveň i levně