Rychlá, dobrá a sytá alternativa boloňských špaget. Doporučujeme jako rychlovku na večeři, když nevíte, co vařit a potřebujete nasytit celou rodinu.

Ingredience
na 1 porci
  • 70 g vařené červené čočky (půlené nebo celé)
  • 60 g celozrnných špaget
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2-4 lžíce rajčatové pasty
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • sojová omáčka a umeocet dle chuti
  • sůl

Jak připravit veganské boloňské těstoviny

  1. Uvaříme těstoviny dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme cibule s větší špetkou soli.
  3. Přidáme nahrubo strouhanou mrkev a čočku a orestujeme.
  4. Zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí mrkve.
  5. Ochutíme česnekem, kořením a rajčatovou pastou (nebo čerstvá krájená rajčata).
  6. Vaříme ještě minutku a poté přidáme nasekanou čerstvou bazalku a vypneme.
  7. Případně ještě dochutíme a podáváme s těstovinami.

Praktické

  • Omáčku můžete také rozmixovat.
  • Můžete ještě celé jídlo posypat najemno strouhaným uzeným tofu nebo tempehem.

Obměna

  • Nemusíte podávat s těstovinami, hodí se i k jiným obilovinám nebo jako náplň do palačinek a placek.
  • Můžete přidat k mrkvi i strouhaný petržel nebo celer.
  • Ke konci varu omáčky můžete vmíchat špenát nebo kadeřávek.
  • V omáčce jsou výborná také nakrájená rajčata naložená v oleji.
  • Místo čočky můžete použít i uzený tempeh nebo ho můžete k čočce přimíchat.

Děti

  • Pokud omezíte sůl a dochucovadla, je toto jídlo vhodné pro děti od 1,5 roku.

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den, prosím vás, pokud je omáčka bez chuti, čím by jsem ji měl dochutit a v jakém množství? Předem děkuji za radu 🙂

    • Krásný den, zkuste sojovou omáčku nebo více soli 🙂 Bylinky a rajčatová pasta taky dělají svoje…

      • Aha, takže když jsem tam dal vše v receptu uvedené a je to bez chuti, tak stačí prostě zvětšit dávku? 🙂

        • Jasně, než se chuťové buňky vyčistí a člověk cítí slané, sladké, ostré a kyselé i u jemných chutí, musíme si to udělat tak dobré, aby nám to chutnalo a netrpěli jsme snahou jíst zdravě 😉

  2. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak křtí Kouzlo kvásku v Olomouci 16.5. 2019
Další článek5 jednoduchých tipů, jak jíst zdravě, a zároveň i levně