Rychlá, dobrá a sytá alternativa boloňských špaget. Doporučujeme jako rychlovku na večeři, když nevíte, co vařit a potřebujete nasytit celou rodinu.

Ingredience
na 1 porci
  • 70 g vařené červené čočky (půlené nebo celé)
  • 60 g celozrnných špaget
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2-4 lžíce rajčatové pasty
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • sojová omáčka a umeocet dle chuti
  • sůl

Jak připravit veganské boloňské těstoviny

  1. Uvaříme těstoviny dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme cibule s větší špetkou soli.
  3. Přidáme nahrubo strouhanou mrkev a čočku a orestujeme.
  4. Zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí mrkve.
  5. Ochutíme česnekem, kořením a rajčatovou pastou (nebo čerstvá krájená rajčata).
  6. Vaříme ještě minutku a poté přidáme nasekanou čerstvou bazalku a vypneme.
  7. Případně ještě dochutíme a podáváme s těstovinami.

Praktické

  • Omáčku můžete také rozmixovat.
  • Můžete ještě celé jídlo posypat najemno strouhaným uzeným tofu nebo tempehem.

Obměna

  • Nemusíte podávat s těstovinami, hodí se i k jiným obilovinám nebo jako náplň do palačinek a placek.
  • Můžete přidat k mrkvi i strouhaný petržel nebo celer.
  • Ke konci varu omáčky můžete vmíchat špenát nebo kadeřávek.
  • V omáčce jsou výborná také nakrájená rajčata naložená v oleji.
  • Místo čočky můžete použít i uzený tempeh nebo ho můžete k čočce přimíchat.

Děti

  • Pokud omezíte sůl a dochucovadla, je toto jídlo vhodné pro děti od 1,5 roku.

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...
        • Jasně, než se chuťové buňky vyčistí a člověk cítí slané, sladké, ostré a kyselé i u jemných chutí, musíme si to udělat tak dobré, aby nám to chutnalo a netrpěli jsme snahou jíst zdravě ;-)

  1. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak křtí Kouzlo kvásku v Olomouci 16.5. 2019
Další článek5 jednoduchých tipů, jak jíst zdravě, a zároveň i levně