9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!

2

Máte na zahrádce nebo v lednici spoustu řepy a nevíte, co s ní? Teď už budete vědět.

Šup s řepou do polévky

Nakrájená, nastrouhaná nebo rozmixovaná řepa je výborná v jakékoliv polévce (v ruském boršči nesmí chybět). Dodá ji zemitou chuť a krásnou barvu. Dokonce může i v polévce nahradit rajčata (mrkněte na „rajčatovou“ polévku bez rajčat).

Ruský boršč Jinak

Červená miso polévka

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Kroupová polévka s řepou a kapustičkami

Mungo polévka s řepou, batátem a quinoou

Kapustová polévka s vločkami a řepou

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Krémová polévka z červené řepy a čočky

Dýňovo – řepová polévka s tymiánem

Řepa zpestří každý salát

Pečená nebo vařená, oloupaná a nastrouhaná nebo na hranolky nakrájená řepa je výborná do luštěninových nebo obilných salátů.

Čočkový salát s řepou

Salát z červené řepy a okurek

Rukolový salát s řepou a veganským sýrem

Pikantní černá čočka s červenou řepou

Teplý fazolový salát se zeleninou

Salát z kvašené řepy

Když nevíš co s řepou, tak ji zkvaš

Řepa ve formě pickles je výborným doplňkem každého talíře.

Kvašená červená řepa s křenem

Pickles z červené řepy

Pomazánkám řepa dodá růžovou barvu

Řepa se skvěle hodí nejen do hummusu, ale do každé pomazánky, anebo může být přímo základem pomazánky (např. řepová pomazánka s křenem). Dodá krásnou barvu a pokud ji tam dáte upečenou nebo grilovanou, tak i luxusní chuť.

Jemně pikantní řepová pomazánka s křenem

Řepový hummus s ořechy

Žampionová foie gras

Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Pomazánka z červené řepy a čočky

Karbanátkům dodá „masový“ vzhled

Karbanátky miluje každý. A pokud máte doma masožrouty, zkuste do karbanátků zakomponovat i řepu, budou vypadat jak opravdové, masové 🙂 Takové „karboše“ se dají skvěle použít do housky jako burger.

Nadýchané řepové karbanátky

Zkombinujte ji se zeleninou k hlavnímu jídlu

Když děláte stir-fry, guláš, dušenou zeleninu, směs se zeleninou a luštěninou, nishime, nebo cokoliv jiného, přidejte tam i kousek řepy.

Seitan na asijský způsob s rýžovými těstovinami

Fazole na červeno

Čočka s červenou řepou

Jáhlovo – vločková kaše s mrkví a řepou

Řepa a omáčky – to patří k sobě

Řepa nejen že dodá omáčce krásnou barvu, ale i super chuť a může v ní i nahradit rajčata (rajská omáčka bez rajčat? Jde to díky řepě!).

Cizrna v “rajčatové” omáčce

Omáčka z červené čočky a řepy s rozmarýnem

Sladká omáčka plná zeleniny s rýží a tempehem

“Rajská omáčka” z červené řepy

Do trouby s ní!

Jóó, pečená červená řepa, to je dobrota. Dají se z ní udělat i něco jako chipsy. Stačí ji nakrájet na co nejtenší kolečka, polít olejem, posypat tymiánem a dát péct. Pokud nechcete péct, můžete ji i orestovat na oleji na pánvi. Je to dobrota. Nejlépe ještě s domácí tofunézou.

Chipsy z červené řepy

Pečené batáty a řepa s tofu sýrem

Pečená podzimní zelenina

Řepové brusinky

Brusinky z řepy? Cože? Ano – a jsou výborné. Hodí se skvěle třeba ke svíčkové omáčce 🙂

Brusinky z červené řepy

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Já bych přidala ještě „Pickles z řepy a daikonu“ ? Nedávám sice anýz, ale je to pro nás taková občasná mlsota ?

    • To mate pravdu martino:) pickles miluji. Teď jsem dělala řepa a zeli a kren a jablicko a anyz. Mnam 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBereme si domů babičku (93 let)
Další článek4 tipy, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny