Domů > Nepřehlédněte

9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!

Máte na zahrádce nebo v lednici spoustu řepy a nevíte, co s ní? Teď už budete vědět.

Šup s řepou do polévky

Nakrájená, nastrouhaná nebo rozmixovaná řepa je výborná v jakékoliv polévce (v ruském boršči nesmí chybět). Dodá ji zemitou chuť a krásnou barvu. Dokonce může i v polévce nahradit rajčata (mrkněte na “rajčatovou” polévku bez rajčat).

Řepa zpestří každý salát

Pečená nebo vařená, oloupaná a nastrouhaná nebo na hranolky nakrájená řepa je výborná do luštěninových nebo obilných salátů.

Když nevíš co s řepou, tak ji zkvaš

Řepa ve formě pickles je výborným doplňkem každého talíře.

Pomazánkám řepa dodá růžovou barvu

Řepa se skvěle hodí nejen do hummusu, ale do každé pomazánky, anebo může být přímo základem pomazánky (např. řepová pomazánka s křenem). Dodá krásnou barvu a pokud ji tam dáte upečenou nebo grilovanou, tak i luxusní chuť.

Karbanátkům dodá “masový” vzhled

Karbanátky miluje každý. A pokud máte doma masožrouty, zkuste do karbanátků zakomponovat i řepu, budou vypadat jak opravdové, masové :-) Takové “karboše” se dají skvěle použít do housky jako burger.

Zkombinujte ji se zeleninou k hlavnímu jídlu

Když děláte stir-fry, guláš, dušenou zeleninu, směs se zeleninou a luštěninou, nishime, nebo cokoliv jiného, přidejte tam i kousek řepy.

Řepa a omáčky – to patří k sobě

Řepa nejen že dodá omáčce krásnou barvu, ale i super chuť a může v ní i nahradit rajčata (rajská omáčka bez rajčat? Jde to díky řepě!).

Do trouby s ní!

Jóó, pečená červená řepa, to je dobrota. Dají se z ní udělat i něco jako chipsy. Stačí ji nakrájet na co nejtenší kolečka, polít olejem, posypat tymiánem a dát péct. Pokud nechcete péct, můžete ji i orestovat na oleji na pánvi. Je to dobrota. Nejlépe ještě s domácí tofunézou.

Řepové brusinky

Brusinky z řepy? Cože? Ano – a jsou výborné. Hodí se skvěle třeba ke svíčkové omáčce :-)

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Vojtková
8. 9. 2020

Zrovna si pochutnavam na brownies z červené řepy. Nikdo v koláči řepu nepozná 😉

Já bych přidala ještě “Pickles z řepy a daikonu” ? Nedávám sice anýz, ale je to pro nás taková občasná mlsota ?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

56
21

Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré až černé potraviny....
27

Rychlé a syté podzimní saláty na oběd nebo večeři

S nastupujícím chladným počasím si tělo žádá teplá a sytá jídla. Pokud zrovna nemáte čas vařit omáčku nebo péct, zkuste tyto snadné a rychlé zahřívající sa...
89
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...
72
18

Štrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin

Sice pochází z Rakouska, ale velmi dobře se uchytil i u nás. A zdomácněl natolik, že jich máme nespočet druhů. Ty naše jsou všechny ve zdravé variantě R...
1

Ty nejlepší švestkové dobroty jako od babičky

Začala nám švestková sezóna… Švestkové sladké plněné knedlíky, švestková povidla, koláče se švestkami, švestkové buchty a další dobroty ze švestek ja...

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...