9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!

2

Máte na zahrádce nebo v lednici spoustu řepy a nevíte, co s ní? Teď už budete vědět.

Šup s řepou do polévky

Nakrájená, nastrouhaná nebo rozmixovaná řepa je výborná v jakékoliv polévce (v ruském boršči nesmí chybět). Dodá ji zemitou chuť a krásnou barvu. Dokonce může i v polévce nahradit rajčata (mrkněte na “rajčatovou” polévku bez rajčat).

Ruský boršč Jinak

Červená miso polévka

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Kroupová polévka s řepou a kapustičkami

Mungo polévka s řepou, batátem a quinoou

Kapustová polévka s vločkami a řepou

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Krémová polévka z červené řepy a čočky

Dýňovo – řepová polévka s tymiánem

Řepa zpestří každý salát

Pečená nebo vařená, oloupaná a nastrouhaná nebo na hranolky nakrájená řepa je výborná do luštěninových nebo obilných salátů.

Čočkový salát s řepou

Salát z červené řepy a okurek

Rukolový salát s řepou a veganským sýrem

Pikantní černá čočka s červenou řepou

Teplý fazolový salát se zeleninou

Salát z kvašené řepy

Když nevíš co s řepou, tak ji zkvaš

Řepa ve formě pickles je výborným doplňkem každého talíře.

Kvašená červená řepa s křenem

Pickles z červené řepy

Pomazánkám řepa dodá růžovou barvu

Řepa se skvěle hodí nejen do hummusu, ale do každé pomazánky, anebo může být přímo základem pomazánky (např. řepová pomazánka s křenem). Dodá krásnou barvu a pokud ji tam dáte upečenou nebo grilovanou, tak i luxusní chuť.

Jemně pikantní řepová pomazánka s křenem

Řepový hummus s ořechy

Žampionová foie gras

Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Pomazánka z červené řepy a čočky

Karbanátkům dodá “masový” vzhled

Karbanátky miluje každý. A pokud máte doma masožrouty, zkuste do karbanátků zakomponovat i řepu, budou vypadat jak opravdové, masové 🙂 Takové “karboše” se dají skvěle použít do housky jako burger.

Nadýchané řepové karbanátky

Zkombinujte ji se zeleninou k hlavnímu jídlu

Když děláte stir-fry, guláš, dušenou zeleninu, směs se zeleninou a luštěninou, nishime, nebo cokoliv jiného, přidejte tam i kousek řepy.

Seitan na asijský způsob s rýžovými těstovinami

Fazole na červeno

Čočka s červenou řepou

Jáhlovo – vločková kaše s mrkví a řepou

Řepa a omáčky – to patří k sobě

Řepa nejen že dodá omáčce krásnou barvu, ale i super chuť a může v ní i nahradit rajčata (rajská omáčka bez rajčat? Jde to díky řepě!).

Cizrna v “rajčatové” omáčce

Omáčka z červené čočky a řepy s rozmarýnem

Sladká omáčka plná zeleniny s rýží a tempehem

“Rajská omáčka” z červené řepy

Do trouby s ní!

Jóó, pečená červená řepa, to je dobrota. Dají se z ní udělat i něco jako chipsy. Stačí ji nakrájet na co nejtenší kolečka, polít olejem, posypat tymiánem a dát péct. Pokud nechcete péct, můžete ji i orestovat na oleji na pánvi. Je to dobrota. Nejlépe ještě s domácí tofunézou.

Chipsy z červené řepy

Pečené batáty a řepa s tofu sýrem

Pečená podzimní zelenina

Řepové brusinky

Brusinky z řepy? Cože? Ano – a jsou výborné. Hodí se skvěle třeba ke svíčkové omáčce 🙂

Brusinky z červené řepy

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...
  1. Já bych přidala ještě “Pickles z řepy a daikonu” ? Nedávám sice anýz, ale je to pro nás taková občasná mlsota ?

    • To mate pravdu martino:) pickles miluji. Teď jsem dělala řepa a zeli a kren a jablicko a anyz. Mnam 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBereme si domů babičku (93 let)
Další článek4 tipy, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny