Jaro už je v plném proudu a tak nám v obchodech přibývá další zelenina. Jelikož miluji jarní cibulku a v lednici zbyla půlka tofu, vznikla tato vynikající jarní polévka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev cca 150 g
  • asi 80 g petržele
  • malý kousek cca 40 g celeru
  • 1 střední cibule
  • 1-2 jarní cibulky
  • půlka bílého tofu asi 100 g
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • lžíce slunečnicového, nebo sezamového oleje
  • sůl
  • deci bezlepkového obilného mléka, ideálně domácího – nemusí být
  • petrželka na ozdobu
  • sójová omáčka
  • umeocet

Jak připravit jarní polévku s tofu

  1. Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer i petržel, zeleninu můžeme klidně i nastrouhat a osolíme.
  2. Chvilku restujeme a pak přilijeme litr horkého vývaru, nebo vody.
  3. Necháme povařit asi 5 minut, pak přidáme na drobné kostičky nakrájené bílé tofu a povaříme dalších 5 minut.
  4. Dvě minuty před koncem varu přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku.
  5. Polévku odstavíme z plotny, přidáme trochu obilného mléka na zjemnění, dochutíme sójovou omáčkou, pokud se vám bude zdát příliš sladká, kápněte trochu umeocta, nebo jablečného octa. Zdobíme petrželkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, petržele a jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
  • Nemáte-li obilné mléko, lze použít i lžíci sójové, nebo ovesné smetany (pozor na lepek!), ale není v receptu nutná.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Kombinujeme

  • Pokud máte, je v polévce dobrá i zbylá obilovina, např. pár lžic vařené rýže ji úžasně doplní.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i pórek, nebo květák, pokud nemáte rádi celer, nemusí tam být.
  • Tofu může být i uzené, polévka bude pikantnější.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...
  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFabián je tabulkové dítě i bez masa, mléka, piškot a pribiňáků
Další článekSezónní nabídka