- 1 větší mrkev cca 150 g
- asi 80 g petržele
- malý kousek cca 40 g celeru
- 1 střední cibule
- 1-2 jarní cibulky
- půlka bílého tofu asi 100 g
- 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
- lžíce slunečnicového, nebo sezamového oleje
- sůl
- deci bezlepkového obilného mléka, ideálně domácího – nemusí být
- petrželka na ozdobu
- sójová omáčka
- umeocet
Jak připravit jarní polévku s tofu
- Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer i petržel, zeleninu můžeme klidně i nastrouhat a osolíme.
- Chvilku restujeme a pak přilijeme litr horkého vývaru, nebo vody.
- Necháme povařit asi 5 minut, pak přidáme na drobné kostičky nakrájené bílé tofu a povaříme dalších 5 minut.
- Dvě minuty před koncem varu přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku.
- Polévku odstavíme z plotny, přidáme trochu obilného mléka na zjemnění, dochutíme sójovou omáčkou, pokud se vám bude zdát příliš sladká, kápněte trochu umeocta, nebo jablečného octa. Zdobíme petrželkou.
Praktické
- Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, petržele a jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
- Nemáte-li obilné mléko, lze použít i lžíci sójové, nebo ovesné smetany (pozor na lepek!), ale není v receptu nutná.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Kombinujeme
- Pokud máte, je v polévce dobrá i zbylá obilovina, např. pár lžic vařené rýže ji úžasně doplní.
Obměna
- Do polévky můžeme přidat i pórek, nebo květák, pokud nemáte rádi celer, nemusí tam být.
- Tofu může být i uzené, polévka bude pikantnější.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
Komentáře
Výborný recept
Mňáááááám ♥️ Zase velká pochvala , děkujeme