Toto tradiční české jídlo je jednoduché, rychlé a dobré. Do 15 minut máte hotovo a můžete podávat. Chuť a vůni uzeného v tomto receptu skvěle nahradí uzené tofu nebo tempeh.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 velká cibule
  • 2 konce jarní cibulky
  • 3-4 lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • kousek brokolice
  • kousek celeru
  • 3/4 uzeného tempehu
  • 0,5 hrnku uvařených krup
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak připravit sedlácké kroupy

  1. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a na kolečka konce jarní cibulky.
  2. Osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, na malé růžičky brokolici a na kostky nakrájený tempeh.
  3. Vše orestujeme spolu s kořením a 1-2 lžícemi sojové omáčky.
  4. Přidáme kroupy a jakmile se směs začne přichytávat ke dnu hrnce, zalijeme troškou vody (cca 3 lžíce).
  5. Přiklopíme pokličkou a necháme na malém plameni restovat.
  6. Pravidelně kontrolujeme a doléváme po 1 lžíci vody.
  7. Jakmile bude zelenina měkká, ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme teplé posypané třeba nasekanou jarní cibulkou.

Obměna

  • Nemáte kroupy? Nahraďte je za jakoukoliv jinou obilovinu, kterou máte uvařenou. Jídlo bude dobré i tak.
  • V receptu je výborná i zelenina jako petržel nebo hrášek. Vyzkoušejte různé kombinace.
  • Pokud nemáte mahá koření, namíchejte si ho doma sami ze směsi: mletého kmínu, hořčičného semínka a koriandru nebo dejte pouze mletý kmín.
  • Tempeh se dá nahradit i uzeným nebo marinovaným tofu či seitanem.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...
  1. Chutná to jako masové jídlo, díky tempehu. Zjistil jsem, že vaření krup v papiňáku sníží čas 4x 😀 Potřeboval jsem spotřebovat Gomasio, špatný nápad pro tento recept. Čerstvá cibulka navrch doporučená v receptu, bude určitě lepší.

    • Gomasio je dobré všude, Jaroslave 😉 Kromě dezertů 😃 Ale jasně, cibulka je cibulka 😋

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽiji bez žaludku a jíst Jinak mi pomáhá (Ivana, 45 let)
Další článekBlíží se konec plastových brček, příborů a nedopalků?