Toto tradiční české jídlo je jednoduché, rychlé a dobré. Do 15 minut máte hotovo a můžete podávat. Chuť a vůni uzeného v tomto receptu skvěle nahradí uzené tofu nebo tempeh.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 velká cibule
  • 2 konce jarní cibulky
  • 3-4 lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • kousek brokolice
  • kousek celeru
  • 3/4 uzeného tempehu
  • 0,5 hrnku uvařených krup
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak připravit sedlácké kroupy

  1. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a na kolečka konce jarní cibulky.
  2. Osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, na malé růžičky brokolici a na kostky nakrájený tempeh.
  3. Vše orestujeme spolu s kořením a 1-2 lžícemi sojové omáčky.
  4. Přidáme kroupy a jakmile se směs začne přichytávat ke dnu hrnce, zalijeme troškou vody (cca 3 lžíce).
  5. Přiklopíme pokličkou a necháme na malém plameni restovat.
  6. Pravidelně kontrolujeme a doléváme po 1 lžíci vody.
  7. Jakmile bude zelenina měkká, ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme teplé posypané třeba nasekanou jarní cibulkou.

Obměna

  • Nemáte kroupy? Nahraďte je za jakoukoliv jinou obilovinu, kterou máte uvařenou. Jídlo bude dobré i tak.
  • V receptu je výborná i zelenina jako petržel nebo hrášek. Vyzkoušejte různé kombinace.
  • Pokud nemáte mahá koření, namíchejte si ho doma sami ze směsi: mletého kmínu, hořčičného semínka a koriandru nebo dejte pouze mletý kmín.
  • Tempeh se dá nahradit i uzeným nebo marinovaným tofu či seitanem.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...
  1. Chutná to jako masové jídlo, díky tempehu. Zjistil jsem, že vaření krup v papiňáku sníží čas 4x 😀 Potřeboval jsem spotřebovat Gomasio, špatný nápad pro tento recept. Čerstvá cibulka navrch doporučená v receptu, bude určitě lepší.

    • Gomasio je dobré všude, Jaroslave 😉 Kromě dezertů 😃 Ale jasně, cibulka je cibulka 😋

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽiji bez žaludku a jíst Jinak mi pomáhá (Ivana, 45 let)
Další článekBlíží se konec plastových brček, příborů a nedopalků?