- 1 velká cibule
- 2 konce jarní cibulky
- 3-4 lžíce oleje
- 2 mrkve
- 0,5 lžičky kmínu
- 1 lžička mahá koření
- kousek brokolice
- kousek celeru
- 3/4 uzeného tempehu
- 0,5 hrnku uvařených krup
- sojová omáčka
- sůl
Jak připravit sedlácké kroupy
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a na kolečka konce jarní cibulky.
- Osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, na malé růžičky brokolici a na kostky nakrájený tempeh.
- Vše orestujeme spolu s kořením a 1-2 lžícemi sojové omáčky.
- Přidáme kroupy a jakmile se směs začne přichytávat ke dnu hrnce, zalijeme troškou vody (cca 3 lžíce).
- Přiklopíme pokličkou a necháme na malém plameni restovat.
- Pravidelně kontrolujeme a doléváme po 1 lžíci vody.
- Jakmile bude zelenina měkká, ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovou omáčkou.
- Podáváme teplé posypané třeba nasekanou jarní cibulkou.
Obměna
- Nemáte kroupy? Nahraďte je za jakoukoliv jinou obilovinu, kterou máte uvařenou. Jídlo bude dobré i tak.
- V receptu je výborná i zelenina jako petržel nebo hrášek. Vyzkoušejte různé kombinace.
- Pokud nemáte mahá koření, namíchejte si ho doma sami ze směsi: mletého kmínu, hořčičného semínka a koriandru nebo dejte pouze mletý kmín.
- Tempeh se dá nahradit i uzeným nebo marinovaným tofu či seitanem.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Rychlovka a výborná! Měla jsem uzené tofu, místo brokolice květák a pochutnala jsem si moc :)
Tak více jak po roce, návrat na místo činu k dobrému receptu. Tentokrát i s fotografií 😀