Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Sedlácké kroupy

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna podzim
sezóna zima

Toto tradiční české jídlo je jednoduché, rychlé a dobré. Do 15 minut máte hotovo a můžete podávat. Chuť a vůni uzeného v tomto receptu skvěle nahradí uzené tofu nebo tempeh.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 velká cibule
  • 2 konce jarní cibulky
  • 3-4 lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • kousek brokolice
  • kousek celeru
  • 3/4 uzeného tempehu
  • 0,5 hrnku uvařených krup
  • sojová omáčka
  • sůl

Po dětech jsem začala přibývat na váze. Vyzkoušela jsem snad všechny diety, sportovala jsem, ale hubnout se nedařilo....

Jak připravit sedlácké kroupy

  1. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a na kolečka konce jarní cibulky.
  2. Osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, na malé růžičky brokolici a na kostky nakrájený tempeh.
  3. Vše orestujeme spolu s kořením a 1-2 lžícemi sojové omáčky.
  4. Přidáme kroupy a jakmile se směs začne přichytávat ke dnu hrnce, zalijeme troškou vody (cca 3 lžíce).
  5. Přiklopíme pokličkou a necháme na malém plameni restovat.
  6. Pravidelně kontrolujeme a doléváme po 1 lžíci vody.
  7. Jakmile bude zelenina měkká, ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme teplé posypané třeba nasekanou jarní cibulkou.

Obměna

  • Nemáte kroupy? Nahraďte je za jakoukoliv jinou obilovinu, kterou máte uvařenou. Jídlo bude dobré i tak.
  • V receptu je výborná i zelenina jako petržel nebo hrášek. Vyzkoušejte různé kombinace.
  • Pokud nemáte mahá koření, namíchejte si ho doma sami ze směsi: mletého kmínu, hořčičného semínka a koriandru nebo dejte pouze mletý kmín.
  • Tempeh se dá nahradit i uzeným nebo marinovaným tofu či seitanem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 2. 2024

Velmi rychlá a vděčná večeře 🙂

Měla jsem jen čtvrtku tempehu, tak jsem přihodila uvařené Adzuki fazole a s dopředu vařenými kroupy je to fakt rychlovka. Výborné, děkujeme 😊

Ukázat další komentáře