Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Sedlácké kroupy

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna podzim
sezóna zima

Toto tradiční české jídlo je jednoduché, rychlé a dobré. Do 15 minut máte hotovo a můžete podávat. Chuť a vůni uzeného v tomto receptu skvěle nahradí uzené tofu nebo tempeh.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 velká cibule
  • 2 konce jarní cibulky
  • 3-4 lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 0,5 lžičky kmínu
  • 1 lžička mahá koření
  • kousek brokolice
  • kousek celeru
  • 3/4 uzeného tempehu
  • 0,5 hrnku uvařených krup
  • sojová omáčka
  • sůl

Bára jí jinak už od dětství, jak jste si mohli nedávno přečíst v jejím příspěvku. Nejí už řadu let maso, časem vynech...

Jak připravit sedlácké kroupy

  1. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a na kolečka konce jarní cibulky.
  2. Osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, na malé růžičky brokolici a na kostky nakrájený tempeh.
  3. Vše orestujeme spolu s kořením a 1-2 lžícemi sojové omáčky.
  4. Přidáme kroupy a jakmile se směs začne přichytávat ke dnu hrnce, zalijeme troškou vody (cca 3 lžíce).
  5. Přiklopíme pokličkou a necháme na malém plameni restovat.
  6. Pravidelně kontrolujeme a doléváme po 1 lžíci vody.
  7. Jakmile bude zelenina měkká, ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovou omáčkou.
  8. Podáváme teplé posypané třeba nasekanou jarní cibulkou.

Obměna

  • Nemáte kroupy? Nahraďte je za jakoukoliv jinou obilovinu, kterou máte uvařenou. Jídlo bude dobré i tak.
  • V receptu je výborná i zelenina jako petržel nebo hrášek. Vyzkoušejte různé kombinace.
  • Pokud nemáte mahá koření, namíchejte si ho doma sami ze směsi: mletého kmínu, hořčičného semínka a koriandru nebo dejte pouze mletý kmín.
  • Tempeh se dá nahradit i uzeným nebo marinovaným tofu či seitanem.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
27. 4. 2022

Rychlovka a výborná! Měla jsem uzené tofu, místo brokolice květák a pochutnala jsem si moc :)

Jaroslav Hlávka
23. 7. 2021

Tak více jak po roce, návrat na místo činu k dobrému receptu. Tentokrát i s fotografií 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Kucmoch naslano se zelím

Kucmoch neboli také škubánky jsou tradičním jídlem české kuchyně. Nejčastěji se podávalo nasladko s mákem. Výborné je ale také naslano s kysaným zelím.