- 1 velká cibule
- 2 konce jarní cibulky
- 3-4 lžíce oleje
- 2 mrkve
- 0,5 lžičky kmínu
- 1 lžička mahá koření
- kousek brokolice
- kousek celeru
- 3/4 uzeného tempehu
- 0,5 hrnku uvařených krup
- sojová omáčka
- sůl
Jak připravit sedlácké kroupy
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a na kolečka konce jarní cibulky.
- Osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, na malé růžičky brokolici a na kostky nakrájený tempeh.
- Vše orestujeme spolu s kořením a 1-2 lžícemi sojové omáčky.
- Přidáme kroupy a jakmile se směs začne přichytávat ke dnu hrnce, zalijeme troškou vody (cca 3 lžíce).
- Přiklopíme pokličkou a necháme na malém plameni restovat.
- Pravidelně kontrolujeme a doléváme po 1 lžíci vody.
- Jakmile bude zelenina měkká, ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovou omáčkou.
- Podáváme teplé posypané třeba nasekanou jarní cibulkou.
Obměna
- Nemáte kroupy? Nahraďte je za jakoukoliv jinou obilovinu, kterou máte uvařenou. Jídlo bude dobré i tak.
- V receptu je výborná i zelenina jako petržel nebo hrášek. Vyzkoušejte různé kombinace.
- Pokud nemáte mahá koření, namíchejte si ho doma sami ze směsi: mletého kmínu, hořčičného semínka a koriandru nebo dejte pouze mletý kmín.
- Tempeh se dá nahradit i uzeným nebo marinovaným tofu či seitanem.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Velmi rychlá a vděčná večeře 🙂
Měla jsem jen čtvrtku tempehu, tak jsem přihodila uvařené Adzuki fazole a s dopředu vařenými kroupy je to fakt rychlovka. Výborné, děkujeme 😊