Mezi naše oblíbené rychlé dezerty patří rýžové krémy. Dají se různě dochutit a dobarvit, takže vznikají krásné poháry. Tenhle je kokosový a karobový.
Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 2 hrnky vody
  • voda na doředění podle potřeby
  • 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli
  • na ozdobení: plátky kokosu, čerstvé ovoce, datlový sirup, lístky meduňky

Jak připravit rýžový krém bez cukru a mléka

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu s kokosem a se špetkou soli do 2 hrnků vody.
  2. Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
  3. Odstavíme, přidáme slad nebo sirup a rozmixujeme do hladkého krému.
  4. Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
  5. Ochutnáme, případně dosladíme.
  6. Polovinu nalijeme do mističek, polovinu krému necháme v hrnci na obarvení.
  7. Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný, a nalijeme jako druhou vrstvu.
  8. Nazdobíme plátky kokosu a ovocem, zalijeme datlovým sirupem.

Praktické

  • Nejlépe chutná z tzv. sladké nebo mléčné rýže, ale můžeme použít i jakoukoli běžnou bílou rýži. Lze připravit i z celozrnné, je to zdravější, ale méně sladké a má to hrubší strukturu.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
  • Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.

Obměna

  • Část vody nahradit rostlinným mlékem, dezert bude mít ještě více mléčnou chuť.
  • Karob můžeme nahradti kakaem.
  • Datlový sirup obilným sladem nebo sirupem.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou a místo kokosu můžeme dát ořechy.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

  1. Prosím o radu.Zatim jakýkoli krémový dezert jsem osladila sladem,tak mi zřídl.Kdyz osladím rýžovým sirupem,tak je vše ok. Vite co je špatně?Děkuji Terka

    • Terko, pokud slad není pasterizovaný, tak po přidání do obilí začne obilí fermentovat a řídnout. Je potřeba slad nebo dezert převařit. Já to dělám tak, že slad přidávám v průběhu vaření krému. Další možnost je použít pasterizovaný slad, my máme rádi Dobroslad, ten už vám to neudělá.

      • Moc děkuji za rady Evo, přidávala jsem vždy slad až ke konci a okamžitě zřídlo, takže mám ten nepasterizovany. Již mám objednaný Dobroslad,čekám jen kdy přijde, takže ten jak píšete by už mel být v pohodě;-)Jsem ráda,že můžu používat zdravější verzi slazení;-) Ještě jednou diky

  2. Na tomto jsem si dala záležet, aby to bylo v té skleničce hezké a parádně jsem si pochutnala, lahůdka! 🙂 Dřív mi karob nechutnal, pak jsem začala dávat trošku karobu a většinu kakaa, pak půl napůl a tady už jen s karobem. Kakao je pro mě sice top, ale už i tady jen s karobem jsem si náramně pochutnala. 🙂

    • Me taky karobove sladkosti driv vylozene nechutnaly. Ale ty domaci jsou dobre. No kakao je kakao, ale kdo nevi, co jsem tam dala je spokojeny ?

  3. Rýžový krém s mandlemi dělám, tak jsem dnes zkusila tuto dvoubarevnou variantu a přidala jsem navrch čerstvé švestky, když tady píšete, jak jsou prospěšné:-) Prima svačinka, dnes jsme díky vedru měli vychlazené z lednice.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPojďte hlasovat za TOP cuketový recept
Další článekNejčastější otázky