Mezi naše oblíbené rychlé dezerty patří rýžové krémy. Dají se různě dochutit a dobarvit, takže vznikají krásné poháry. Tenhle je kokosový a karobový.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 2 hrnky vody
  • voda na doředění podle potřeby
  • 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli
  • na ozdobení: plátky kokosu, čerstvé ovoce, datlový sirup, lístky meduňky

Jak připravit rýžový krém bez cukru a mléka

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu s kokosem a se špetkou soli do 2 hrnků vody.
  2. Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
  3. Odstavíme, přidáme slad nebo sirup a rozmixujeme do hladkého krému.
  4. Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
  5. Ochutnáme, případně dosladíme.
  6. Polovinu nalijeme do mističek, polovinu krému necháme v hrnci na obarvení.
  7. Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný, a nalijeme jako druhou vrstvu.
  8. Nazdobíme plátky kokosu a ovocem, zalijeme datlovým sirupem.

Praktické

  • Nejlépe chutná z tzv. sladké nebo mléčné rýže, ale můžeme použít i jakoukoli běžnou bílou rýži. Lze připravit i z celozrnné, je to zdravější, ale méně sladké a má to hrubší strukturu.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
  • Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.

Obměna

  • Část vody nahradit rostlinným mlékem, dezert bude mít ještě více mléčnou chuť.
  • Karob můžeme nahradti kakaem.
  • Datlový sirup obilným sladem nebo sirupem.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou a místo kokosu můžeme dát ořechy.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....
  1. Měla jsem to moc tekuté, asi tím sladem. Nevěděla jsem, že je třeba pasterizovat. Takže není to sice tak krásné, jak u Vás na fotce (hnědá a béžová složka se tak hezky neoddělo), ale chutnalo. Dáváte mezi bílou a hnědou vrstvou do lednicky nebo plníte rovnou?

    • Já nedávám, naliju a než dojdu k poslední,je ta první už trochu tuhá. A liju opatrně, abych neprotrhla vrstvičku 😉

  2. Prosím o radu.Zatim jakýkoli krémový dezert jsem osladila sladem,tak mi zřídl.Kdyz osladím rýžovým sirupem,tak je vše ok. Vite co je špatně?Děkuji Terka

    • Terko, pokud slad není pasterizovaný, tak po přidání do obilí začne obilí fermentovat a řídnout. Je potřeba slad nebo dezert převařit. Já to dělám tak, že slad přidávám v průběhu vaření krému. Další možnost je použít pasterizovaný slad, my máme rádi Dobroslad, ten už vám to neudělá.

      • Moc děkuji za rady Evo, přidávala jsem vždy slad až ke konci a okamžitě zřídlo, takže mám ten nepasterizovany. Již mám objednaný Dobroslad,čekám jen kdy přijde, takže ten jak píšete by už mel být v pohodě;-)Jsem ráda,že můžu používat zdravější verzi slazení;-) Ještě jednou diky

  3. Na tomto jsem si dala záležet, aby to bylo v té skleničce hezké a parádně jsem si pochutnala, lahůdka! :-) Dřív mi karob nechutnal, pak jsem začala dávat trošku karobu a většinu kakaa, pak půl napůl a tady už jen s karobem. Kakao je pro mě sice top, ale už i tady jen s karobem jsem si náramně pochutnala. :-)

    • Me taky karobove sladkosti driv vylozene nechutnaly. Ale ty domaci jsou dobre. No kakao je kakao, ale kdo nevi, co jsem tam dala je spokojeny ?

  4. Rýžový krém s mandlemi dělám, tak jsem dnes zkusila tuto dvoubarevnou variantu a přidala jsem navrch čerstvé švestky, když tady píšete, jak jsou prospěšné:-) Prima svačinka, dnes jsme díky vedru měli vychlazené z lednice.

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPojďte hlasovat za TOP cuketový recept
Další článekNejčastější otázky