Mezi naše oblíbené rychlé dezerty patří rýžové krémy. Dají se různě dochutit a dobarvit, takže vznikají krásné poháry. Tenhle je kokosový a karobový.
Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 2 hrnky vody
  • voda na doředění podle potřeby
  • 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli
  • na ozdobení: plátky kokosu, čerstvé ovoce, datlový sirup, lístky meduňky

Jak připravit rýžový krém bez cukru a mléka

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu s kokosem a se špetkou soli do 2 hrnků vody.
  2. Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
  3. Odstavíme, přidáme slad nebo sirup a rozmixujeme do hladkého krému.
  4. Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
  5. Ochutnáme, případně dosladíme.
  6. Polovinu nalijeme do mističek, polovinu krému necháme v hrnci na obarvení.
  7. Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný, a nalijeme jako druhou vrstvu.
  8. Nazdobíme plátky kokosu a ovocem, zalijeme datlovým sirupem.

Praktické

  • Nejlépe chutná z tzv. sladké nebo mléčné rýže, ale můžeme použít i jakoukoli běžnou bílou rýži. Lze připravit i z celozrnné, je to zdravější, ale méně sladké a má to hrubší strukturu.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
  • Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.

Obměna

  • Část vody nahradit rostlinným mlékem, dezert bude mít ještě více mléčnou chuť.
  • Karob můžeme nahradti kakaem.
  • Datlový sirup obilným sladem nebo sirupem.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou a místo kokosu můžeme dát ořechy.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

  1. Prosím o radu.Zatim jakýkoli krémový dezert jsem osladila sladem,tak mi zřídl.Kdyz osladím rýžovým sirupem,tak je vše ok. Vite co je špatně?Děkuji Terka

    • Terko, pokud slad není pasterizovaný, tak po přidání do obilí začne obilí fermentovat a řídnout. Je potřeba slad nebo dezert převařit. Já to dělám tak, že slad přidávám v průběhu vaření krému. Další možnost je použít pasterizovaný slad, my máme rádi Dobroslad, ten už vám to neudělá.

      • Moc děkuji za rady Evo, přidávala jsem vždy slad až ke konci a okamžitě zřídlo, takže mám ten nepasterizovany. Již mám objednaný Dobroslad,čekám jen kdy přijde, takže ten jak píšete by už mel být v pohodě;-)Jsem ráda,že můžu používat zdravější verzi slazení;-) Ještě jednou diky

  2. Na tomto jsem si dala záležet, aby to bylo v té skleničce hezké a parádně jsem si pochutnala, lahůdka! 🙂 Dřív mi karob nechutnal, pak jsem začala dávat trošku karobu a většinu kakaa, pak půl napůl a tady už jen s karobem. Kakao je pro mě sice top, ale už i tady jen s karobem jsem si náramně pochutnala. 🙂

    • Me taky karobove sladkosti driv vylozene nechutnaly. Ale ty domaci jsou dobre. No kakao je kakao, ale kdo nevi, co jsem tam dala je spokojeny ?

  3. Rýžový krém s mandlemi dělám, tak jsem dnes zkusila tuto dvoubarevnou variantu a přidala jsem navrch čerstvé švestky, když tady píšete, jak jsou prospěšné:-) Prima svačinka, dnes jsme díky vedru měli vychlazené z lednice.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPojďte hlasovat za TOP cuketový recept
Další článekNejčastější otázky