- 1/2 hrnku bílé rýže
- 2 hrnky vody
- voda na doředění podle potřeby
- 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1 lžíce karobu/kakaa
- špetka soli
- na ozdobení: plátky kokosu, čerstvé ovoce, datlový sirup, lístky meduňky
Jak připravit rýžový krém bez cukru a mléka
- Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu s kokosem a se špetkou soli do 2 hrnků vody.
- Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
- Odstavíme, přidáme slad nebo sirup a rozmixujeme do hladkého krému.
- Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
- Ochutnáme, případně dosladíme.
- Polovinu nalijeme do mističek, polovinu krému necháme v hrnci na obarvení.
- Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný, a nalijeme jako druhou vrstvu.
- Nazdobíme plátky kokosu a ovocem, zalijeme datlovým sirupem.
Praktické
- Nejlépe chutná z tzv. sladké nebo mléčné rýže, ale můžeme použít i jakoukoli běžnou bílou rýži. Lze připravit i z celozrnné, je to zdravější, ale méně sladké a má to hrubší strukturu.
- Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
- V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený.
- Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
- Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
- Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
- Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.
Obměna
- Část vody nahradit rostlinným mlékem, dezert bude mít ještě více mléčnou chuť.
- Karob můžeme nahradti kakaem.
- Datlový sirup obilným sladem nebo sirupem.
- Rýži můžete nahradit jinou obilovinou a místo kokosu můžeme dát ořechy.
Děti
Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Měla jsem to moc tekuté, asi tím sladem. Nevěděla jsem, že je třeba pasterizovat. Takže není to sice tak krásné, jak u Vás na fotce (hnědá a béžová složka se tak hezky neoddělo), ale chutnalo. Dáváte mezi bílou a hnědou vrstvou do lednicky nebo plníte rovnou?
Prosím o radu.Zatim jakýkoli krémový dezert jsem osladila sladem,tak mi zřídl.Kdyz osladím rýžovým sirupem,tak je vše ok. Vite co je špatně?Děkuji Terka