- 150 g fazolí červená ledvina
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- olej
- 1 lžička celého kmínu
- 1 špetka skořice
- 3 hřebíčky
- 1 čajová lžička koření garam masala
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1/2 lžíce nastouhaného zázvoru
- 1/2 lžíce prolisovaného česneku
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 feferonka
- 1 lžička mletého koriandru
- 250 g rajčatové omáčky
- sůl
- čerstvá petržel nebo koriandr
- citrón
Jak připravit fazolové kari Rajma masala
-
- Namočte fazole přes noc.
- Ráno vyměňte vodu a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
-
Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
-
Nakrájejte cibuli velmi jemně a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova.
-
Poté přidejte 1 lžíci zázvorovo-česnekové pasty, kterou získáte prolisováním česneku a nastrouháním čerstvého zázvoru, potom feferonku a hřebíček a restujte asi 1 minutu.
-
Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
-
Přidejte koriandr, kurkumu, garam masala, papriku, špetičku skořice, osolte a promíchejte.
- Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
- Když jsou fazole vařené, sceďte je, ale ne úplně. Nalijte je do pánve s kari i s trochou tekutiny, ve které se vařily. Vařte dalších 10 minut, aby se kari zahustilo. Toto kari má být velmi husté.
- Podáváme s rýží, posypané petrželkou nebo koriandrem a kapkou citronové šťávy.
Praktické
- Když si fazole uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
- Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.
Obměna
- Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
- Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
K obědu máme dnes již třetím rokem tradiční velmi oblíbené kari od Vierky 💓
Výborný! Naplnili jsme si omáčkou tortilly, přidali trochu bílého jogurtu a obložili napařenou brokolicí a čerstvou vodnicí a kyselým zelím. Budu opakovat! Chutnalo i návštěvě.