Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených v severní Indii. K tomu miska rýže, indický chléb a nic dalšího nepotřebujete. Během zimy je to posilující kořeněné a pikantní jídlo. Přirozeně bezlepkové a bezsójové.
Ingredience
2 porce
- 150 g fazolí červená ledvina
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- olej
- 1 lžička celého kmínu
- 1 špetka skořice
- 3 hřebíčky
- 1 čajová lžička koření garam masala
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1/2 lžíce nastouhaného zázvoru
- 1/2 lžíce prolisovaného česneku
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 feferonka
- 1 lžička mletého koriandru
- 250 g rajčatové omáčky
- sůl
- čerstvá petržel nebo koriandr
- citrón
Jak připravit fazolové kari Rajma masala
-
- Namočte fazole přes noc.
- Ráno vyměňte vodu a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
-
Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
-
Nakrájejte cibuli velmi jemně a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova.
-
Poté přidejte 1 lžíci zázvorovo-česnekové pasty, kterou získáte prolisováním česneku a nastrouháním čerstvého zázvoru, potom feferonku a hřebíček a restujte asi 1 minutu.
-
Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
-
Přidejte koriandr, kurkumu, garam masala, papriku, špetičku skořice, osolte a promíchejte.
- Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
- Když jsou fazole vařené, sceďte je, ale ne úplně. Nalijte je do pánve s kari i s trochou tekutiny, ve které se vařily. Vařte dalších 10 minut, aby se kari zahustilo. Toto kari má být velmi husté.
- Podáváme s rýží, posypané petrželkou nebo koriandrem a kapkou citronové šťávy.
Praktické
- Když si fazole uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
- Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.
Obměna
- Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
- Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Skvělý recept jak z mála udělat mnoho 😊😊
Děkuji, opravdu můj velmi oblíbený.
Za devatero horami se devatero koření objevilo, nevídaným způsobem tuto krmi ochutilo.
Náš tradiční oběd na Štědrý den 😀
Rajma masala, basmati rýže
Tajná je super, že jo? Skvěle jídlo i pro svátky. Indie umí 🥰
No koukám telefon si to zase skvěle popravil… Rajma je super!
Vierko mám neodbytný pocit, že pokud to jen trošku půjde, tak se to u nás stane tradičním obědem na Štědrý den 😀
Dnešný indicko_slovenský(príloha halušky) obed sa vydaril_miesto pretlaku jj rajská omáčka +zmes „zeleného“_zaraďujem medzi recepty pre „návštevy“,vďaka Vierka 👌
Děkuji😘💕 vám. Rahmán masala je fakt výborná.
Právě jsem dovařila a už jen ta vůně je úžasná!
Děkujeme za ohlas, Evo 😍 Věřím, že chuť byla ještě lepší 😉👍
Vierko, výborný recept – dnes jsem vařila a už jen ta vůně… opravdu fantastické – moc děkuji :-)
Indická kuchyně má krásnou vůni 🥰
Opravdu skvělý recept! Vynikající!❤️. Mňam , oblizuji se ještě teď 😅.
Moniko, to je skvělá zpráva. Ani nevíte jak jsem tomu ráda.
Superiore zpráva. Moje nejoblíbenější kari.
Super, ne superiore…
Jako vždy Jaroslave jste to zvládl na jedničku. Moc mě to těší
Ze srdce díky.
Vážená paní Viera Vodrazkova tímto Vám chci ze srdce poděkovat za vše co nám ostatním Vašimi recepty poskytujete 🙏
Už po zveřejnění tohoto receptu, jsem věděl, že to je jídlo co budu dělat na štědrý den k obědu. Tento recept je ideální, protože je tam přesné množství úplně všeho. Mohu říci, že to je jedno z nejlepších kari, co jsem kdy jedl.
Jaroslave, moc se omlouvám,že reaguji až ted, nějak to nestíhám a vbec jsem si vašeho komentáře nevšimla. Já vám děkuji, ani nevíte jak mě to těší, že vám to chutná a že ty moje recepty vaříte. Vy jste můj motor k dalšímu tvoření. A jak už víte, ty naše chutě jsou stejné, tak doufám,že vám bude i nadále chutnat.