Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených v severní Indii. K tomu miska rýže, indický chléb a nic dalšího nepotřebujete. Během zimy je to posilující kořeněné a pikantní jídlo. Přirozeně bezlepkové a bezsójové.

Ingredience
2 porce
  • 150 g fazolí červená ledvina
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 lžíce nastouhaného zázvoru
  • 1/2 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 feferonka
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 250 g rajčatové omáčky
  • sůl
  • čerstvá petržel nebo koriandr
  • citrón

Jak připravit fazolové kari Rajma masala

    1. Namočte fazole přes noc.
    2. Ráno vyměňte vodu a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
    3. Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
    4. Nakrájejte cibuli velmi jemně a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova.
    5. Poté přidejte 1 lžíci zázvorovo-česnekové pasty, kterou získáte prolisováním česneku a nastrouháním čerstvého zázvoru, potom feferonku a hřebíček a restujte asi 1 minutu.
    6. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
    7. Přidejte koriandr, kurkumu, garam masala, papriku, špetičku skořice, osolte a promíchejte.
    8. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
    9. Když jsou fazole vařené, sceďte je, ale ne úplně. Nalijte je do pánve s kari i s trochou tekutiny, ve které se vařily. Vařte dalších 10 minut, aby se kari zahustilo. Toto kari má být velmi husté.
    10. Podáváme s rýží, posypané petrželkou nebo koriandrem a kapkou citronové šťávy.

Praktické

  • Když si fazole uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...
  1. Vážená paní Viera Vodrazkova tímto Vám chci ze srdce poděkovat za vše co nám ostatním Vašimi recepty poskytujete 🙏
    Už po zveřejnění tohoto receptu, jsem věděl, že to je jídlo co budu dělat na štědrý den k obědu. Tento recept je ideální, protože je tam přesné množství úplně všeho. Mohu říci, že to je jedno z nejlepších kari, co jsem kdy jedl.

    • Jaroslave, moc se omlouvám,že reaguji až ted, nějak to nestíhám a vbec jsem si vašeho komentáře nevšimla. Já vám děkuji, ani nevíte jak mě to těší, že vám to chutná a že ty moje recepty vaříte. Vy jste můj motor k dalšímu tvoření. A jak už víte, ty naše chutě jsou stejné, tak doufám,že vám bude i nadále chutnat.

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNewsletter – Závěrečný týden
Další článekDeprese: co jsou zač a jak je alternativně řešit