Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených v severní Indii. K tomu miska rýže, indický chléb a nic dalšího nepotřebujete. Během zimy je to posilující kořeněné a pikantní jídlo. Přirozeně bezlepkové a bezsójové.

Ingredience
2 porce
  • 150 g fazolí červená ledvina
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 lžíce nastouhaného zázvoru
  • 1/2 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 feferonka
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 250 g rajčatové omáčky
  • sůl
  • čerstvá petržel nebo koriandr
  • citrón

Jak připravit fazolové kari Rajma masala

    1. Namočte fazole přes noc.
    2. Ráno vyměňte vodu a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
    3. Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
    4. Nakrájejte cibuli velmi jemně a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova.
    5. Poté přidejte 1 lžíci zázvorovo-česnekové pasty, kterou získáte prolisováním česneku a nastrouháním čerstvého zázvoru, potom feferonku a hřebíček a restujte asi 1 minutu.
    6. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
    7. Přidejte koriandr, kurkumu, garam masala, papriku, špetičku skořice, osolte a promíchejte.
    8. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
    9. Když jsou fazole vařené, sceďte je, ale ne úplně. Nalijte je do pánve s kari i s trochou tekutiny, ve které se vařily. Vařte dalších 10 minut, aby se kari zahustilo. Toto kari má být velmi husté.
    10. Podáváme s rýží, posypané petrželkou nebo koriandrem a kapkou citronové šťávy.

Praktické

  • Když si fazole uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Přestalo mi pískat v uchu (Lenka)

Lenka: Chtěla jsem jet dvě kola Jarní očisty, ale...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...
  1. Dnešný indicko_slovenský(príloha halušky) obed sa vydaril_miesto pretlaku jj rajská omáčka +zmes „zeleného“_zaraďujem medzi recepty pre „návštevy“,vďaka Vierka 👌

    • Děkujeme za ohlas, Evo 😍 Věřím, že chuť byla ještě lepší 😉👍

  2. Vážená paní Viera Vodrazkova tímto Vám chci ze srdce poděkovat za vše co nám ostatním Vašimi recepty poskytujete 🙏
    Už po zveřejnění tohoto receptu, jsem věděl, že to je jídlo co budu dělat na štědrý den k obědu. Tento recept je ideální, protože je tam přesné množství úplně všeho. Mohu říci, že to je jedno z nejlepších kari, co jsem kdy jedl.

    • Jaroslave, moc se omlouvám,že reaguji až ted, nějak to nestíhám a vbec jsem si vašeho komentáře nevšimla. Já vám děkuji, ani nevíte jak mě to těší, že vám to chutná a že ty moje recepty vaříte. Vy jste můj motor k dalšímu tvoření. A jak už víte, ty naše chutě jsou stejné, tak doufám,že vám bude i nadále chutnat.

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNewsletter – Závěrečný týden
Další článekDeprese: co jsou zač a jak je alternativně řešit