V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou klasiku chutí velmi připomínal. Je přirozeně bezlepkový a nesójový, zeleninu si můžete obměnit podle svých zásob nebo naší nápovědy.

Ingredience
4 porce
  • 1,5 hrnku vařených fazolí červená ledvina
  • 1 velká cibule
  • kus dýně hokkaido
  • 4 topinambury
  • kousek patizónu
  • trochu vývaru/vody z fazolí/vody
  • 1 lžička červené kari pasty
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžíce mleté hořčice
  • kokosové mléko
  • olej
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit fazolové kari s topinamburem, dýní a patizonem

    1. Zeleninu očistěte a nakrájejte. Dýni, patizón i topinambury na větší kostky, cibuli na drobno.
    2. Do hrnce dejte na dno olej, rozpalte, přidejte cibuli, osolte a orestujte na mírném plameni asi 5 minut.
    3. Pak přidejte zbylou zeleninu, kari pastu a koření. Promíchejte, orestujte a podlijte troškou vývaru z fazolí, vodou nebo vývarem. Ale jen malinko, aby omáčka byla hustá. Přidat můžete kdykoli,
    4. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
    5. Když je dýně měkká (píchněte vidličkou), přidejte fazole a společně prohřejte. Podle potřeby přidejte tekutinu.
    6. Šťouchadlem na brambory pak obsah částečně rozmačkejte. Záleží jen na vás, zda chcete zachovat kousky zeleniny nebo mít vše rozmačkané.
    7. Na závěr dochutíme pomocí několika lžic kokosového mléka a umeocta podle potřeby.

 

Praktické

  • Pokud potřebujete zamaskovat zeleninu nebo fazole kvůli strávníkům, kteří to nemají poznat, tak omáčku rozmixujte ponorným mixérem a nikdo nemá šanci poznat původní složení.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a bezsójový.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít batát nebo mrkev.
  • Místo patizónu cuketu nebo ho vynechte, nemá chuť, je tam do počtu a na zahuštění.
  • Místo topinambur můžete dát taro brambor nebo batát. Topinambury nám v tomto pokrmu právě velmi přípomínali oblíbené indické Bombay alú, takže my je tam příště dáme zase.
  • Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
  • Kokosové mléko můžete vynechat nebo nahradit rostlinnou smetanou či jogurtem.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Po týdnu 1,5 kg dole (Romana)

Romana: Zdravím Evi a ostatní, po týdnu 1,5 kg...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...
  1. Stále zde pěji chválu na ostatní kuchařky, ale na Eva Cikrytová občas zapomínám… Na ty tisíce a tisíce vyladěných receptů, včetně mnoha obměn, které mě vždy zachrání, když neseženu potřebné suroviny. Evi díky a tento oběd je věnován Tobě 🙏💓🌻
    Chuť tohoto receptu Vás na chvilku přenese do krásné Indie se všemi jejími aspekty. Je to velmi jemné a přitom tak dobře kořeněné jídlo. Kokosové mléko ho decentně doplňuje a i chvilku po jídle máte prostě pocit, že jste v Indii.
    Alú rajma, basmati rýže, posypka gomasio a naklíčená čočka Beluga. Kolem talíře je koriandr a ředkvičky.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVajíčková pomazánka z dýně a tofu (veganská)
Další článekTofu s hatcho miso omáčkou