V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou klasiku chutí velmi připomínal. Je přirozeně bezlepkový a nesójový, zeleninu si můžete obměnit podle svých zásob nebo naší nápovědy.

Ingredience
4 porce
  • 1,5 hrnku vařených fazolí červená ledvina
  • 1 velká cibule
  • kus dýně hokkaido
  • 4 topinambury
  • kousek patizónu
  • trochu vývaru/vody z fazolí/vody
  • 1 lžička červené kari pasty
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžíce mleté hořčice
  • kokosové mléko
  • olej
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit fazolové kari s topinamburem, dýní a patizonem

    1. Zeleninu očistěte a nakrájejte. Dýni, patizón i topinambury na větší kostky, cibuli na drobno.
    2. Do hrnce dejte na dno olej, rozpalte, přidejte cibuli, osolte a orestujte na mírném plameni asi 5 minut.
    3. Pak přidejte zbylou zeleninu, kari pastu a koření. Promíchejte, orestujte a podlijte troškou vývaru z fazolí, vodou nebo vývarem. Ale jen malinko, aby omáčka byla hustá. Přidat můžete kdykoli,
    4. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
    5. Když je dýně měkká (píchněte vidličkou), přidejte fazole a společně prohřejte. Podle potřeby přidejte tekutinu.
    6. Šťouchadlem na brambory pak obsah částečně rozmačkejte. Záleží jen na vás, zda chcete zachovat kousky zeleniny nebo mít vše rozmačkané.
    7. Na závěr dochutíme pomocí několika lžic kokosového mléka a umeocta podle potřeby.

 

Praktické

  • Pokud potřebujete zamaskovat zeleninu nebo fazole kvůli strávníkům, kteří to nemají poznat, tak omáčku rozmixujte ponorným mixérem a nikdo nemá šanci poznat původní složení.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a bezsójový.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít batát nebo mrkev.
  • Místo patizónu cuketu nebo ho vynechte, nemá chuť, je tam do počtu a na zahuštění.
  • Místo topinambur můžete dát taro brambor nebo batát. Topinambury nám v tomto pokrmu právě velmi přípomínali oblíbené indické Bombay alú, takže my je tam příště dáme zase.
  • Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
  • Kokosové mléko můžete vynechat nebo nahradit rostlinnou smetanou či jogurtem.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...
  1. Stále zde pěji chválu na ostatní kuchařky, ale na Eva Cikrytová občas zapomínám… Na ty tisíce a tisíce vyladěných receptů, včetně mnoha obměn, které mě vždy zachrání, když neseženu potřebné suroviny. Evi díky a tento oběd je věnován Tobě 🙏💓🌻
    Chuť tohoto receptu Vás na chvilku přenese do krásné Indie se všemi jejími aspekty. Je to velmi jemné a přitom tak dobře kořeněné jídlo. Kokosové mléko ho decentně doplňuje a i chvilku po jídle máte prostě pocit, že jste v Indii.
    Alú rajma, basmati rýže, posypka gomasio a naklíčená čočka Beluga. Kolem talíře je koriandr a ředkvičky.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVajíčková pomazánka z dýně a tofu (veganská)
Další článekTofu s hatcho miso omáčkou