V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou klasiku chutí velmi připomínal. Je přirozeně bezlepkový a nesójový, zeleninu si můžete obměnit podle svých zásob nebo naší nápovědy.
Ingredience
4 porce
- 1,5 hrnku vařených fazolí červená ledvina
- 1 velká cibule
- kus dýně hokkaido
- 4 topinambury
- kousek patizónu
- trochu vývaru/vody z fazolí/vody
- 1 lžička červené kari pasty
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžíce mleté hořčice
- kokosové mléko
- olej
- umeocet
- sůl
Jak připravit fazolové kari s topinamburem, dýní a patizonem
-
- Zeleninu očistěte a nakrájejte. Dýni, patizón i topinambury na větší kostky, cibuli na drobno.
-
Do hrnce dejte na dno olej, rozpalte, přidejte cibuli, osolte a orestujte na mírném plameni asi 5 minut.
- Pak přidejte zbylou zeleninu, kari pastu a koření. Promíchejte, orestujte a podlijte troškou vývaru z fazolí, vodou nebo vývarem. Ale jen malinko, aby omáčka byla hustá. Přidat můžete kdykoli,
- Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
- Když je dýně měkká (píchněte vidličkou), přidejte fazole a společně prohřejte. Podle potřeby přidejte tekutinu.
- Šťouchadlem na brambory pak obsah částečně rozmačkejte. Záleží jen na vás, zda chcete zachovat kousky zeleniny nebo mít vše rozmačkané.
- Na závěr dochutíme pomocí několika lžic kokosového mléka a umeocta podle potřeby.
Praktické
- Pokud potřebujete zamaskovat zeleninu nebo fazole kvůli strávníkům, kteří to nemají poznat, tak omáčku rozmixujte ponorným mixérem a nikdo nemá šanci poznat původní složení.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a bezsójový.
Obměna
- Místo dýně můžete použít batát nebo mrkev.
- Místo patizónu cuketu nebo ho vynechte, nemá chuť, je tam do počtu a na zahuštění.
- Místo topinambur můžete dát taro brambor nebo batát. Topinambury nám v tomto pokrmu právě velmi přípomínali oblíbené indické Bombay alú, takže my je tam příště dáme zase.
- Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
- Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
- Kokosové mléko můžete vynechat nebo nahradit rostlinnou smetanou či jogurtem.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Občas Jíme Jinak celá rodina 🙏💓 Ještě pohled na celý stůl. Na další fotce je v pozadí namíchaný salát z polníčku a baby špenátu zastříknutý vynikajícím rýžovým octem.
Stále zde pěji chválu na ostatní kuchařky, ale na Eva Cikrytová občas zapomínám… Na ty tisíce a tisíce vyladěných receptů, včetně mnoha obměn, které mě vždy zachrání, když neseženu potřebné suroviny. Evi díky a tento oběd je věnován Tobě 🙏💓🌻
Chuť tohoto receptu Vás na chvilku přenese do krásné Indie se všemi jejími aspekty. Je to velmi jemné a přitom tak dobře kořeněné jídlo. Kokosové mléko ho decentně doplňuje a i chvilku po jídle máte prostě pocit, že jste v Indii.
Alú rajma, basmati rýže, posypka gomasio a naklíčená čočka Beluga. Kolem talíře je koriandr a ředkvičky.