Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Alú rajma

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou klasiku chutí velmi připomínal. Je přirozeně bezlepkový a nesójový, zeleninu si můžete obměnit podle svých zásob nebo naší nápovědy.

Ingredience
4 porce
  • 1,5 hrnku vařených fazolí červená ledvina
  • 1 velká cibule
  • kus dýně hokkaido
  • 4 topinambury
  • kousek patizónu
  • trochu vývaru/vody z fazolí/vody
  • 1 lžička červené kari pasty
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžíce mleté hořčice
  • kokosové mléko
  • olej
  • umeocet
  • sůl

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit fazolové kari s topinamburem, dýní a patizonem

    1. Zeleninu očistěte a nakrájejte. Dýni, patizón i topinambury na větší kostky, cibuli na drobno.
    2. Do hrnce dejte na dno olej, rozpalte, přidejte cibuli, osolte a orestujte na mírném plameni asi 5 minut.
    3. Pak přidejte zbylou zeleninu, kari pastu a koření. Promíchejte, orestujte a podlijte troškou vývaru z fazolí, vodou nebo vývarem. Ale jen malinko, aby omáčka byla hustá. Přidat můžete kdykoli,
    4. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
    5. Když je dýně měkká (píchněte vidličkou), přidejte fazole a společně prohřejte. Podle potřeby přidejte tekutinu.
    6. Šťouchadlem na brambory pak obsah částečně rozmačkejte. Záleží jen na vás, zda chcete zachovat kousky zeleniny nebo mít vše rozmačkané.
    7. Na závěr dochutíme pomocí několika lžic kokosového mléka a umeocta podle potřeby.

 

Praktické

  • Pokud potřebujete zamaskovat zeleninu nebo fazole kvůli strávníkům, kteří to nemají poznat, tak omáčku rozmixujte ponorným mixérem a nikdo nemá šanci poznat původní složení.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a bezsójový.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít batát nebo mrkev.
  • Místo patizónu cuketu nebo ho vynechte, nemá chuť, je tam do počtu a na zahuštění.
  • Místo topinambur můžete dát taro brambor nebo batát. Topinambury nám v tomto pokrmu právě velmi přípomínali oblíbené indické Bombay alú, takže my je tam příště dáme zase.
  • Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
  • Kokosové mléko můžete vynechat nebo nahradit rostlinnou smetanou či jogurtem.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
17. 9. 2022

Rodina je na houbách a jsem od rána v kuchyni a užívám si tvorbu 😀 Na dnešní oběd se na chvilku přemístíme do Indie 🙏
Basmati rýže, ředkvičky, jarní cibulka, posypka černý sezam.

Jaroslav Hlávka
20. 11. 2021

Občas Jíme Jinak celá rodina 🙏💓 Ještě pohled na celý stůl. Na další fotce je v pozadí namíchaný salát z polníčku a baby špenátu zastříknutý vynikajícím rýžovým octem.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...