Domů > Magazín > Blog

Je libo kávu s rostlinným mlékem? Dnes už ji nabízí i velké kavárny.

Rostlinná kuchyně už dávno není něčím výjimečným. Důkazem může být i rapidní nárůst prodeje rostlinných mlék. Češi loni nakoupili jejich nejrůznější druhy za 314 milionů korun (1). A poptávka ovlivnila nabídku i v kavárnách.

Velké kavárenské řetězce a mléko

Zájem zákazníků kaváren o rostlinné verze mlék stále roste, ať už kvůli častým zažívacím nebo jiným problémům způsobeným kravským mlékem nebo čistě z etických důvodů. A kavárny jim vycházejí vstříc. A to nejen ty malé, které se už dávno specializují na rostlinnou nabídku, ale v poslední době i ty velké. Trend zaznamenaly i skutečně velké kavárenské řetězce, a tak už se jim zastánci rostlinné stravy nemusí vyhýbat nebo si nosit v krabičce vlastní doplněk oblíbené kávy.
Nedávno dokonce proběhl průzkum (2), který mapoval, kdo vychází současným trendům vstříc a kdo naopak zaspal dobu? Podle něj je na úplném chvostu kavárenský řetězec Tchibo, naopak nejvíc plusových bodů naopak získal řetězec Starbucks.

Vítěz průzkumu

Kavárenský gigant Starbucks nabízí ve všech svých pobočkách sójové mléko bez příplatku, na kokosové či mandlové mléko si musí zákazník nějakou korunu přidat. Vedle mlék se už dokonce soustředí i na rostlinné občerstvení a odkazuje se na rostlinnou nabídku i ve svých reklamních kampaních. 

Ve Starbucks je pro nás důležité, abychom dokázali vyjít vstříc všem zákazníkům, kteří si k nám přijdou pro dobrou kávu. Tedy i těm, kteří se vyhýbají klasickému mléku, ať už ze zdravotních důvodů, nebo ze snahy o zdravější životní styl. V posledních letech se významně zvýšil zájem o mléko bez laktózy a na vzestupu jsou i nápoje rostlinné. Nejznámější a nejoblíbenější je sójová alternativa, velmi však doporučujeme ochutnat i jiné varianty.,” hodnotí Michal Holotík, Brand manager Starbucks CZ/SK.

Pozor, všeho s mírou!

Vývoj je to velmi příjemný, za Jíme Jinak ovšem přidáváme drobné upozornění: neusínejte na vavřínech, průmyslová rostlinná mléka konzumovaná ve velkém nejsou ideální řešení. Často obsahují nepříliš žádoucí složky, od éček přes zahušťovadla až po nejrůznější sladidla. Podívejte se na našeho Průvodce rostlinnými mléky. 

Káva to je samozřejmě kapitola sama pro sebe. Vzbuzuje velké emoce, kdykoli se o ní vyjádříme negativně. Za Jíme Jinak však stále doporučujeme nechat si kávu přesně pro ty vzácné chvíle, kdy se setkáme s přáteli v kavárně. A pokud máme zdravotní problémy, raději si dát bylinkový čaj. I ten už totiž dobré kavárny nabízejí vcelku běžně.

Jak to máte s kavárnami a mlékem vy?

Chodíte si rádi posedět do kavárny nebo si raději dáte kávu doma? A když si dáváte kávu, pijete ji samotnou nebo s mlékem? A jakému dáváte přednost?

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Mám to tak, že když už jdu d kavárny a to jen občas, tak si dám kapučíno se sojovým mlékem a to je dobrota. Nepotřebuji vůbec cukr do toho. Je sladké samo o sobě.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

3
8

Na dno a zase vzhůru

Na nějakou dobu jsem se odmlčela, protože život se rozhodl, že jsem zřejmě připravená na některé jeho výzvy. A dal mi jich tedy vrchovatě. Onemocněla jsem,...
5
137

Na Jíme Jinak slavíme 10 let!

Už 10 let sdílíme tisíce zdravých receptů zdarma a pomáháme lidem k lepšímu zdraví, postavě i psychice. Děkujeme, že nám pomáháte šířit myšlenky Jíme Jinak...