Domů > Magazín > Zdraví

Dietní jídla na žaludek

Trávicí potíže dokážou výrazně ovlivnit kvalitu života, to v Jíme Jinak víme velmi dobře. Zdravá a vyvážená strava je proto klíčová pro udržení zdravého žaludku a celkového zdraví. V tomto článku se zaměříme na dietní jídla, která jsou šetrná k žaludku a pomáhají předcházet trávicím problémům.

Žaludeční dieta aneb Čemu se vyhnout obloukem

Mnoho potravin způsobuje nebo zhoršuje problémy se žaludkem, jako je pálení žáhy, nadýmání, nebo žaludeční vředy. Například kořeněná jídla, kofein, alkohol, a průmyslově zpracované potraviny působí dráždivě. Naopak potraviny bohaté na vlákninu, vitamíny a jiné cenné živiny podporují zdravé trávení.

Nejlépe proto ze stravy vyřaďte:

  • potraviny zatěžující organismus (plné potravinářské chemie jako jsou barviva, konzervanty apod.),
  • průmyslově zpracované potraviny,
  • potraviny, které zahleňují (např. potraviny s přidaným cukrem),
  • maso,
  • mléko a mléčné výrobky,
  • vejce,
  • bílou mouku,
  • obecně vše, co se těžko tráví (např. fast food).

Co a jak jíst

Zvlášť po ránu je potřeba do trávicí soustavy poslat vhodnou teplou (ne horkou) potravu, nejlépe obilnou kaši se zeleninou či čerstvou polévku, abychom pomyslně zatopili v kamnech či kotli a veškeré další trávení probíhalo efektivněji.

Obilné kaše z celých obilovin jsou ideální lehce stravitelné a výživné jídlo, když máme trávící potíže, ale i pokud nás trápí viróza, jsme po operaci nebo máme problémy s ezuby. Vhodné jsou obiloviny, zejména rýže (podává se spolu s mrkví jako první jídlo po zvracení) nebo jáhly (skvělé při problémech se žaludkem, slezinou, slinivkou nebo střevy, vařené v kombinaci s dýní), případně jejich kombinace.

Výtečnou volbou jsou také snídaňové polévky, které vás krásně prohřejí, nastartují trávení a tělo nezatíží. Vyzkoušejte silný vývar nebo miso polévku na sto způsobů.

Obecně jsou vhodné harmonizující potraviny a způsoby úpravy jídla, které prospívají prvku země a samotné slezině. Z potravin to je kulatá zelenina (dýně, kapusta, zelí, cibule), kořenová zelenina, dále např. jáhly, rýže, léčivá slzovka, cizrna. Vhodné je zařazení sladké chuti v podobě vařeného obilí, tepelně upravené zeleniny a ovoce nejlépe v dušené či napařené podobě – hrušky, švestky, jablka, případně sušené. Jídlo vaříme ve vodě, napařujeme (skvělý je způsob Nishime), používáme i restování (na vodě či trošce oleje).

Nebojte se také vyzkoušet některé bylinky na žaludek.

Tipy na dietní a lehká jídla na žaludek

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

102
16

Jak podpořit své zdraví v březnu

Začátek jara a probíhající změny v přírodě mnoha lidem malují úsměv na tváři. Co s tím, když na nás v tomto období přichází spíše únava? Co dělat pro to, a...

Jídelníček na hubnutí online

Chcete se zbavit nadbytečných kil nebo zdravotních potíží pramenících z nadváhy či nesprávných stravovacích návyků? Neztrácejte čas hladověním – dejte radě...

Co jíst při bolesti žaludku

Bolest žaludku je nepříjemným a často obtížně řešitelným problémem. Naštěstí vhodná změna stravy dokáže tyto potíže zmírnit nebo zcela odstranit. V Jíme Ji...

Bylinky na žaludek: přírodní cesta ke zdravému trávení

Trávicí potíže mohou být nejen nepříjemné, ale nezřídka vás také dokážou omezovat v běžném životě, to jsme i my v Jíme Jinak zjistili na vlastní kůži. Našt...
klub
105
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...

Cholesterol je kamarád!

Nebo ne? To je kamarád i ten zlý cholesterol, který způsobuje nemoci? Jak to tedy je? Pojďme si v tom společně udělat pořádek. Konečně.