Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Kimchi z dýně hokkaido

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido. Je výborné!

Ingredience
na 1 sklenici cca 500 ml - 1 litr
  • 1 menší hokkaido dýně
  • 1 jablko
  • palec zázvoru
  • 3-4 lžíce sušeného mletého chilli přímo na kimchi
  • 2 lžíce soli
  • 5-10 g mořské řasy (kombu, wakame aj.)
  • 200 ml vody

Těsně před Vánoci nám poslala Martina krásnou zprávu o tom, jak začala jíst jinak a co s u ní všechno změnilo. Jeden ...

Jak připravit dýňové kimchi

  1. Do skleničky nebo misky dáme řasy a zalijeme studenou vodou a necháme minimálně 30 minut stát.
  2. Celou hokkaido nakrájíme na tenké plátky cca palec velké.
  3. Dáme do mísy a přidáme 2 lžíce soli (může být i hrubozrnná).
  4. Jemně promícháme a necháme 30 minut stát.
  5. Každých 10 minut jemně promícháme.
  6. Zázvor nasekáme na nejdrobnější kostičky, které umíme.
  7. Jablko nastrouháme najemno (na pyré).
  8. Dýni 2-4x propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  9. Připravíme pastu (trošku si necháme na 19. krok).
  10. Smícháme chilli, 1 lžíci nadrobno nasekaného zázvoru a jablko.
  11. Pomaličku přiléváme vodu z řas, až se vytvoří pasta (dáme cca 120-150 ml).
  12. K dýni přimícháme pastu.
  13. Opatrně čistýma rukama (můžeme použít rukavice) promícháme.
  14. V horké vodě vypláchneme sklenici (např. od okurek) a čistou utěrkou vysušíme (je třeba dodržovat hygienu).
  15. Kimchi do ní naskládáme a každou vrstvu trošku přitlačíme čistýma rukama.
  16. Necháme cca 2 cm prostor mezi víčkem a poslední vrstvou kimchi.
  17. Poslední vrstvu kimchi zakonzervujeme zbytkem pasty (uděláme vrstvu z pasty).
  18. Zavřeme víčkem a necháme 2 dny v pokojové teplotě.
  19. Poté víčko otevřeme a opět uzavřeme a necháme 5-7 dní v lednici.
  20. Můžeme konzumovat.

Praktické

  • Kimchi uchováváme v lednici.
  • Vydrží do doby, než ho sníme :-) Korejci rádi říkají, že svět skončí dřív, než se kimchi zkazí. Ale je třeba dodržovat pár pravidel: 1) Kimchi uchovávat v lednici (nebo teplotě 4-6°C), 2) při manipulaci s kimchi používat pouze čistý příbor (nesahat do něj špinavým příborem) a 3) pokud máme kimchi více, je dobré ho skladovat v menších sklenicích.
  • Pokud nám zbude pasta z kimchi, můžeme ji uchovávat cca 2-3 týdny v lednici nebo 6 měsíců v mrazáku.
  • Vodu z řas můžeme uchovávat měsíc v lednici a používat do dalších kimchi.
  • Čím méně do kimchi dáme pasty, tím déle bude fermentovat. To můžeme využít například když víme, že jedeme pryč a chceme kimchi dát do lednice až třeba za 5 dnů. Naopak když dáme více chilli pasty, fermentace bude rychlejší.
  • Do pasty nepoužíváme klasické chilli. Chilli na kimchi je speciální chilli sušené na slunci, má sladší a více uzenou chuť. Díky fermentaci se ale rozleží. Koupíme ho v asijských obchodech. Klasické chilli je moc pálivé.

Obměna

  • Kimchi se dá dělat z jakékoliv zeleniny.
  • Místo jablíčka můžete dát sladidlo (sirup nebo slad).
  • Můžete k dýni přidat i cuketu nebo jinou zeleninu.
  • Zázvor lze vynechat.

Děti

  • Kimchi je vhodné pro děti okolo 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Evi prosím tě nejde mi otevřít recept na normální kimči. 😁

Klub

K výrobě se použije jen voda z namočené řasy A co pak s tou řasou? Ta se tam nedává?

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v ...

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...
4
5

Kořeněné pickles jablko-zelí-zázvor

Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené zelenin...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.
1
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...