- 1 menší hokkaido dýně
- 1 jablko
- palec zázvoru
- 3-4 lžíce sušeného mletého chilli přímo na kimchi
- 2 lžíce soli
- 5-10 g mořské řasy (kombu, wakame aj.)
- 200 ml vody
Jak připravit dýňové kimchi
- Do skleničky nebo misky dáme řasy a zalijeme studenou vodou a necháme minimálně 30 minut stát.
- Celou hokkaido nakrájíme na tenké plátky cca palec velké.
- Dáme do mísy a přidáme 2 lžíce soli (může být i hrubozrnná).
- Jemně promícháme a necháme 30 minut stát.
- Každých 10 minut jemně promícháme.
- Zázvor nasekáme na nejdrobnější kostičky, které umíme.
- Jablko nastrouháme najemno (na pyré).
- Dýni 2-4x propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
- Připravíme pastu (trošku si necháme na 19. krok).
- Smícháme chilli, 1 lžíci nadrobno nasekaného zázvoru a jablko.
- Pomaličku přiléváme vodu z řas, až se vytvoří pasta (dáme cca 120-150 ml).
- K dýni přimícháme pastu.
- Opatrně čistýma rukama (můžeme použít rukavice) promícháme.
- V horké vodě vypláchneme sklenici (např. od okurek) a čistou utěrkou vysušíme (je třeba dodržovat hygienu).
- Kimchi do ní naskládáme a každou vrstvu trošku přitlačíme čistýma rukama.
- Necháme cca 2 cm prostor mezi víčkem a poslední vrstvou kimchi.
- Poslední vrstvu kimchi zakonzervujeme zbytkem pasty (uděláme vrstvu z pasty).
- Zavřeme víčkem a necháme 2 dny v pokojové teplotě.
- Poté víčko otevřeme a opět uzavřeme a necháme 5-7 dní v lednici.
- Můžeme konzumovat.
Praktické
- Kimchi uchováváme v lednici.
- Vydrží do doby, než ho sníme :-) Korejci rádi říkají, že svět skončí dřív, než se kimchi zkazí. Ale je třeba dodržovat pár pravidel: 1) Kimchi uchovávat v lednici (nebo teplotě 4-6°C), 2) při manipulaci s kimchi používat pouze čistý příbor (nesahat do něj špinavým příborem) a 3) pokud máme kimchi více, je dobré ho skladovat v menších sklenicích.
- Pokud nám zbude pasta z kimchi, můžeme ji uchovávat cca 2-3 týdny v lednici nebo 6 měsíců v mrazáku.
- Vodu z řas můžeme uchovávat měsíc v lednici a používat do dalších kimchi.
- Čím méně do kimchi dáme pasty, tím déle bude fermentovat. To můžeme využít například když víme, že jedeme pryč a chceme kimchi dát do lednice až třeba za 5 dnů. Naopak když dáme více chilli pasty, fermentace bude rychlejší.
- Do pasty nepoužíváme klasické chilli. Chilli na kimchi je speciální chilli sušené na slunci, má sladší a více uzenou chuť. Díky fermentaci se ale rozleží. Koupíme ho v asijských obchodech. Klasické chilli je moc pálivé.
Obměna
- Kimchi se dá dělat z jakékoliv zeleniny.
- Místo jablíčka můžete dát sladidlo (sirup nebo slad).
- Můžete k dýni přidat i cuketu nebo jinou zeleninu.
- Zázvor lze vynechat.
Děti
- Kimchi je vhodné pro děti okolo 2 let.
Komentáře
Evi prosím tě nejde mi otevřít recept na normální kimči. 😁
K výrobě se použije jen voda z namočené řasy A co pak s tou řasou? Ta se tam nedává?