Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido. Je výborné!

Ingredience
na 1 sklenici cca 500 ml - 1 litr
  • 1 menší hokkaido dýně
  • 1 jablko
  • palec zázvoru
  • 3-4 lžíce sušeného mletého chilli přímo na kimchi
  • 2 lžíce soli
  • 5-10 g mořské řasy (kombu, wakame aj.)
  • 200 ml vody

Jak připravit dýňové kimchi

  1. Do skleničky nebo misky dáme řasy a zalijeme studenou vodou a necháme minimálně 30 minut stát.
  2. Celou hokkaido nakrájíme na tenké plátky cca palec velké.
  3. Dáme do mísy a přidáme 2 lžíce soli (může být i hrubozrnná).
  4. Jemně promícháme a necháme 30 minut stát.
  5. Každých 10 minut jemně promícháme.
  6. Zázvor nasekáme na nejdrobnější kostičky, které umíme.
  7. Jablko nastrouháme najemno (na pyré).
  8. Dýni 2-4x propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  9. Připravíme pastu (trošku si necháme na 19. krok).
  10. Smícháme chilli, 1 lžíci nadrobno nasekaného zázvoru a jablko.
  11. Pomaličku přiléváme vodu z řas, až se vytvoří pasta (dáme cca 120-150 ml).
  12. K dýni přimícháme pastu.
  13. Opatrně čistýma rukama (můžeme použít rukavice) promícháme.
  14. V horké vodě vypláchneme sklenici (např. od okurek) a čistou utěrkou vysušíme (je třeba dodržovat hygienu).
  15. Kimchi do ní naskládáme a každou vrstvu trošku přitlačíme čistýma rukama.
  16. Necháme cca 2 cm prostor mezi víčkem a poslední vrstvou kimchi.
  17. Poslední vrstvu kimchi zakonzervujeme zbytkem pasty (uděláme vrstvu z pasty).
  18. Zavřeme víčkem a necháme 2 dny v pokojové teplotě.
  19. Poté víčko otevřeme a opět uzavřeme a necháme 5-7 dní v lednici.
  20. Můžeme konzumovat.

Praktické

  • Kimchi uchováváme v lednici.
  • Vydrží do doby, než ho sníme :-) Korejci rádi říkají, že svět skončí dřív, než se kimchi zkazí. Ale je třeba dodržovat pár pravidel: 1) Kimchi uchovávat v lednici (nebo teplotě 4-6°C), 2) při manipulaci s kimchi používat pouze čistý příbor (nesahat do něj špinavým příborem) a 3) pokud máme kimchi více, je dobré ho skladovat v menších sklenicích.
  • Pokud nám zbude pasta z kimchi, můžeme ji uchovávat cca 2-3 týdny v lednici nebo 6 měsíců v mrazáku.
  • Vodu z řas můžeme uchovávat měsíc v lednici a používat do dalších kimchi.
  • Čím méně do kimchi dáme pasty, tím déle bude fermentovat. To můžeme využít například když víme, že jedeme pryč a chceme kimchi dát do lednice až třeba za 5 dnů. Naopak když dáme více chilli pasty, fermentace bude rychlejší.
  • Do pasty nepoužíváme klasické chilli. Chilli na kimchi je speciální chilli sušené na slunci, má sladší a více uzenou chuť. Díky fermentaci se ale rozleží. Koupíme ho v asijských obchodech. Klasické chilli je moc pálivé.

Obměna

  • Kimchi se dá dělat z jakékoliv zeleniny.
  • Místo jablíčka můžete dát sladidlo (sirup nebo slad).
  • Můžete k dýni přidat i cuketu nebo jinou zeleninu.
  • Zázvor lze vynechat.

Děti

  • Kimchi je vhodné pro děti okolo 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...
  1. Opravdu jde udělat kimchi z jakékoli zeleniny? Myslela jsem si, že při kvašení musí být alespoň jedna ze zelenin brukvovitá…

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak velké porce máme sníst?
Další článekOd chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy