Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido. Je výborné!

Ingredience
na 1 sklenici cca 500 ml - 1 litr
  • 1 menší hokkaido dýně
  • 1 jablko
  • palec zázvoru
  • 3-4 lžíce sušeného mletého chilli přímo na kimchi
  • 2 lžíce soli
  • 5-10 g mořské řasy (kombu, wakame aj.)
  • 200 ml vody

Jak připravit dýňové kimchi

  1. Do skleničky nebo misky dáme řasy a zalijeme studenou vodou a necháme minimálně 30 minut stát.
  2. Celou hokkaido nakrájíme na tenké plátky cca palec velké.
  3. Dáme do mísy a přidáme 2 lžíce soli (může být i hrubozrnná).
  4. Jemně promícháme a necháme 30 minut stát.
  5. Každých 10 minut jemně promícháme.
  6. Zázvor nasekáme na nejdrobnější kostičky, které umíme.
  7. Jablko nastrouháme najemno (na pyré).
  8. Dýni 2-4x propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  9. Připravíme pastu (trošku si necháme na 19. krok).
  10. Smícháme chilli, 1 lžíci nadrobno nasekaného zázvoru a jablko.
  11. Pomaličku přiléváme vodu z řas, až se vytvoří pasta (dáme cca 120-150 ml).
  12. K dýni přimícháme pastu.
  13. Opatrně čistýma rukama (můžeme použít rukavice) promícháme.
  14. V horké vodě vypláchneme sklenici (např. od okurek) a čistou utěrkou vysušíme (je třeba dodržovat hygienu).
  15. Kimchi do ní naskládáme a každou vrstvu trošku přitlačíme čistýma rukama.
  16. Necháme cca 2 cm prostor mezi víčkem a poslední vrstvou kimchi.
  17. Poslední vrstvu kimchi zakonzervujeme zbytkem pasty (uděláme vrstvu z pasty).
  18. Zavřeme víčkem a necháme 2 dny v pokojové teplotě.
  19. Poté víčko otevřeme a opět uzavřeme a necháme 5-7 dní v lednici.
  20. Můžeme konzumovat.

Praktické

  • Kimchi uchováváme v lednici.
  • Vydrží do doby, než ho sníme :-) Korejci rádi říkají, že svět skončí dřív, než se kimchi zkazí. Ale je třeba dodržovat pár pravidel: 1) Kimchi uchovávat v lednici (nebo teplotě 4-6°C), 2) při manipulaci s kimchi používat pouze čistý příbor (nesahat do něj špinavým příborem) a 3) pokud máme kimchi více, je dobré ho skladovat v menších sklenicích.
  • Pokud nám zbude pasta z kimchi, můžeme ji uchovávat cca 2-3 týdny v lednici nebo 6 měsíců v mrazáku.
  • Vodu z řas můžeme uchovávat měsíc v lednici a používat do dalších kimchi.
  • Čím méně do kimchi dáme pasty, tím déle bude fermentovat. To můžeme využít například když víme, že jedeme pryč a chceme kimchi dát do lednice až třeba za 5 dnů. Naopak když dáme více chilli pasty, fermentace bude rychlejší.
  • Do pasty nepoužíváme klasické chilli. Chilli na kimchi je speciální chilli sušené na slunci, má sladší a více uzenou chuť. Díky fermentaci se ale rozleží. Koupíme ho v asijských obchodech. Klasické chilli je moc pálivé.

Obměna

  • Kimchi se dá dělat z jakékoliv zeleniny.
  • Místo jablíčka můžete dát sladidlo (sirup nebo slad).
  • Můžete k dýni přidat i cuketu nebo jinou zeleninu.
  • Zázvor lze vynechat.

Děti

  • Kimchi je vhodné pro děti okolo 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Obě karantény jsem díky Jíme Jinak překonali s úsměvem (Eliška)

Eliška: Milá Evo a Romane, chtěla bych vám ze...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...
  1. Opravdu jde udělat kimchi z jakékoli zeleniny? Myslela jsem si, že při kvašení musí být alespoň jedna ze zelenin brukvovitá…

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak velké porce máme sníst?
Další článekOd chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy