Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido. Je výborné!

Ingredience
na 1 sklenici cca 500 ml - 1 litr
  • 1 menší hokkaido dýně
  • 1 jablko
  • palec zázvoru
  • 3-4 lžíce sušeného mletého chilli přímo na kimchi
  • 2 lžíce soli
  • 5-10 g mořské řasy (kombu, wakame aj.)
  • 200 ml vody

Jak připravit dýňové kimchi

  1. Do skleničky nebo misky dáme řasy a zalijeme studenou vodou a necháme minimálně 30 minut stát.
  2. Celou hokkaido nakrájíme na tenké plátky cca palec velké.
  3. Dáme do mísy a přidáme 2 lžíce soli (může být i hrubozrnná).
  4. Jemně promícháme a necháme 30 minut stát.
  5. Každých 10 minut jemně promícháme.
  6. Zázvor nasekáme na nejdrobnější kostičky, které umíme.
  7. Jablko nastrouháme najemno (na pyré).
  8. Dýni 2-4x propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  9. Připravíme pastu (trošku si necháme na 19. krok).
  10. Smícháme chilli, 1 lžíci nadrobno nasekaného zázvoru a jablko.
  11. Pomaličku přiléváme vodu z řas, až se vytvoří pasta (dáme cca 120-150 ml).
  12. K dýni přimícháme pastu.
  13. Opatrně čistýma rukama (můžeme použít rukavice) promícháme.
  14. V horké vodě vypláchneme sklenici (např. od okurek) a čistou utěrkou vysušíme (je třeba dodržovat hygienu).
  15. Kimchi do ní naskládáme a každou vrstvu trošku přitlačíme čistýma rukama.
  16. Necháme cca 2 cm prostor mezi víčkem a poslední vrstvou kimchi.
  17. Poslední vrstvu kimchi zakonzervujeme zbytkem pasty (uděláme vrstvu z pasty).
  18. Zavřeme víčkem a necháme 2 dny v pokojové teplotě.
  19. Poté víčko otevřeme a opět uzavřeme a necháme 5-7 dní v lednici.
  20. Můžeme konzumovat.

Praktické

  • Kimchi uchováváme v lednici.
  • Vydrží do doby, než ho sníme 🙂 Korejci rádi říkají, že svět skončí dřív, než se kimchi zkazí. Ale je třeba dodržovat pár pravidel: 1) Kimchi uchovávat v lednici (nebo teplotě 4-6°C), 2) při manipulaci s kimchi používat pouze čistý příbor (nesahat do něj špinavým příborem) a 3) pokud máme kimchi více, je dobré ho skladovat v menších sklenicích.
  • Pokud nám zbude pasta z kimchi, můžeme ji uchovávat cca 2-3 týdny v lednici nebo 6 měsíců v mrazáku.
  • Vodu z řas můžeme uchovávat měsíc v lednici a používat do dalších kimchi.
  • Čím méně do kimchi dáme pasty, tím déle bude fermentovat. To můžeme využít například když víme, že jedeme pryč a chceme kimchi dát do lednice až třeba za 5 dnů. Naopak když dáme více chilli pasty, fermentace bude rychlejší.
  • Do pasty nepoužíváme klasické chilli. Chilli na kimchi je speciální chilli sušené na slunci, má sladší a více uzenou chuť. Díky fermentaci se ale rozleží. Koupíme ho v asijských obchodech. Klasické chilli je moc pálivé.

Obměna

  • Kimchi se dá dělat z jakékoliv zeleniny.
  • Místo jablíčka můžete dát sladidlo (sirup nebo slad).
  • Můžete k dýni přidat i cuketu nebo jinou zeleninu.
  • Zázvor lze vynechat.

Děti

  • Kimchi je vhodné pro děti okolo 2 let.

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Opravdu jde udělat kimchi z jakékoli zeleniny? Myslela jsem si, že při kvašení musí být alespoň jedna ze zelenin brukvovitá…

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak velké porce máme sníst?
Další článekOd chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy