Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní polévka s hlívou a tuřínem

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Tuřín na dlouhou dobu upadl v zapomnění. Přitom je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů mimo jiné velké mmnožství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vitamínů pak je bohatý na vitaminy B, C, E, K. Navíc má léčivé účinky. Zkuste si ho přidat třeba do veselé barevné polévky.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 250 g hlívy ústřičné
  • 2 listy kapusty
  • 1 menší mrkev
  • kousek tuřínu
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 3 bobkové listy, celý kmín, mletý římský kmín
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Jak uvařit polévku s tuřínem a hlívou

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a tuřín, omyjeme kapustu, hlívu a mrkev.
  2. Cibuli a kapustu nakrájíme na proužky (košťály vykrojíme), tuřín na malinké kostičky a mrkev na kolečka.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, oba kmíny, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme hlívu a zbylou zeleninu a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
  6. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Obměna

  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
  • Koření můžeme přidat podle chuti, do polévky se skvěle hodí i česnek.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
22. 9. 2023

Mnam ♥️ vyjikajici

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pórková polévka s žampiony a fazolovými lusky

Ty nejobyčejnější polévky sklízejí doma největší úspěch. Tahle velmi chutnala i návštěvě včetně dětí. Kluci se jen olizovali. Polévka je rychlá a velmi chu...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...