Tuřín na dlouhou dobu upadl v zapomnění. Přitom je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů mimo jiné velké mmnožství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vitamínů pak je bohatý na vitaminy B, C, E, K. Navíc má léčivé účinky. Zkuste si ho přidat třeba do veselé barevné polévky.
Ingredience
pro 4 porce
- cca 250 g hlívy ústřičné
- 2 listy kapusty
- 1 menší mrkev
- kousek tuřínu
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: 3 bobkové listy, celý kmín, mletý římský kmín
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
Jak uvařit polévku s tuřínem a hlívou
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a tuřín, omyjeme kapustu, hlívu a mrkev.
- Cibuli a kapustu nakrájíme na proužky (košťály vykrojíme), tuřín na malinké kostičky a mrkev na kolečka.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, oba kmíny, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme hlívu a zbylou zeleninu a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
- Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
Obměna
- Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
- Koření můžeme přidat podle chuti, do polévky se skvěle hodí i česnek.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.