Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní polévka s hlívou a tuřínem

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Tuřín na dlouhou dobu upadl v zapomnění. Přitom je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů mimo jiné velké mmnožství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vitamínů pak je bohatý na vitaminy B, C, E, K. Navíc má léčivé účinky. Zkuste si ho přidat třeba do veselé barevné polévky.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 250 g hlívy ústřičné
  • 2 listy kapusty
  • 1 menší mrkev
  • kousek tuřínu
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 3 bobkové listy, celý kmín, mletý římský kmín
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Překvapilo mě, co všechno se u nás změnilo během 6 týdnů.  Já shodila 10 kg bez hladovění, nehoní mě mlsná, vyřadila ...

Jak uvařit polévku s tuřínem a hlívou

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a tuřín, omyjeme kapustu, hlívu a mrkev.
  2. Cibuli a kapustu nakrájíme na proužky (košťály vykrojíme), tuřín na malinké kostičky a mrkev na kolečka.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, oba kmíny, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme hlívu a zbylou zeleninu a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
  6. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Obměna

  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami.
  • Koření můžeme přidat podle chuti, do polévky se skvěle hodí i česnek.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Jarní česnečka s naklíčenou čočkou

Roman udělal rychlou a velmi dobrou česnečku, kterou vylepšil porcí čočkových klíčků. To byla dobrota!

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...
22

Snídaňová polévka s květákem, batátem, mrkví a pórkem

Tohle je naše oblíbená kombinace zeleniny pro ranní polévku.
3

Hustá snídaňová polévka s qinoou

Když chcete sytější ranní polévku, zkuste tuhle naši oblíbenou.