Domů > Magazín > Blog

Loupané nebo neloupané mandle? Které jsou lepší a kdy je použít?

Loupat mandle, nebo neloupat? Toť otázka. Které mají více benefitů? Kdy které použít? + praktické tipy, jak snadno a rychle mandle oloupat.

Zajímavosti o mandlích
– Mandle jsou blízce příbuzné švestkám a broskvím a co do objemu světové produkce jsou mezi ořechy na prvním místě.
– Obsahují hodně vitaminu E, který funguje jako antioxidant, díky tomu jsou mandle nejen dobré pro zdraví, ale také dlouho vydrží, protože vitamin E zabraňuje žluknutí tuků.
– Obsahují také hodně minerálů, hlavně hořčíku.
– Mandle patří k ořechům, které člověk konzumoval odedávna, pocházejí zřejmě z Blízkého východu, odkud přišel do Evropy i marcipán a stal se tu populární ve středověku během křižáckých válek.

Loupat, nebo neloupat?

Tmavě hnědá slupka, kterou mandle (i jiné ořechy) mají, je dobrá a špatná věc podle toho, z jaké strany se na to díváme.

  • Většinou je hořká a leckomu tak kazí chuťový prožitek z ořechů, pro někoho také můžou být ořechy se slupkou hůře stravitelné.
  • Na druhou stranu slupka dodává ořechům charakteristickou plnou chuť, navíc se právě v ní koncentruje hodně prospěšných látek, konkrétně různé fenolové látky, které působí jako antioxidanty. Dobrá zpráva je, že tyto látky nejsou ničeny při pražení, některé studie dokonce ukazují, že je tomu možná spíš naopak.

Výhody a nevýhody
– loupané mandle
– dobře stravitelné, sladší chuť (skvělé do sladkého pečení, na marcipán)
– neloupané mandle – výživově hodnotnější (slupka obsahuje hodně antioxidantů), hořká chuť

Jak loupat mandle

Pokud chcete loupat mandle, jsou 2 možností:

  • Nejrychlejší varianta: mandle zalijeme vřelou vodou, necháme 5 minut stát a poté sloupneme (rychlé a snadné).
  • Nejvýživnější varianta: mandle přes noc namočíme do studené vody a poté slupku sloupneme (je to časově náročnější a pracnější, ale mandle si zachovají hodně výživových látek, jsou tzv. RAW).

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dík za stručný a jasný návod a přehled + a – .
Pavel

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

3

Zelenina – co musíte vědět

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl – zelenina by v něm měla mít vždy pevné místo. Bohu...
Blog
klub
7

Ukázkový jídelníček při osteoporóze a nedostatku vápníku

Týdenní zdravý jídelníček zaměřený na léčbu (i prevenci) osteoporózy a nedostatku vápníku v těle. Jídelníček je sestavený z rostlinných pokrmů a celistvých...
19
36

První pomoc – aneb co dělat, když se přejíme nebo opijeme

I když už nějaký ten pátek jíte jinak, hlídáte si alkohol a čas večeře, občas se prostě dostanete do situace, kdy se vám to celé vymkne z rukou. Obzvlášť o...

Natural tempeh: jak ho upravit, aby chutnal

Patříte také k těm, kteří se natural (přírodnímu) tempehu vyhýbají jako čert kříži, protože nevíte co s ním? Anebo ještě hůře, už s ním máte negativní zkuš...